Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow јануар 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јануар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јануар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
01. 01. 1995. ПРАГ

Правда у босанском сукобу је на страни Срба, тврди у свом напису потпуно неуобичајено за чешке прилике, дневник »Шпигл«.

Ту тврдњу лист износи у кратком коментару уз информацију о преговорима о закључењу четворомјесечног примирја. Дословце се каже: »Сигурно је да је правда у том сукобу на страни Срба. Муслимани нису народног него припадници исламске вјере. То је исти парадокс као кад би код нас изникла народност католичка, ческобратска или православна.«

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 01. 1995.

 
01. 01. 1995. ПАЛЕ

Предсједник Републике Српске РАДОВАН КАРАЏИЋ и командант Главног штаба ВРС генерал РАТКО МЛАДИЋ потписали су синоћ споразум о четворомјесечном прекиду непријатељства, саопштили су представници УН.

Потписивање документа обављено је на ПАЛАМА у присуству специјалног изасланика УН ЈАСУШИЈА АКАШИЈА и команданта УНПРОФОР-а у Босни генерала МАЈКЛА РОУЗА.
Четворомјесечно примирје треба да ступи на снагу данас у подне, а циљ споразума је да омогући обнову мировних преговора о рјешењу кризе у БиХ, додају агенције. Влада босанских Муслимана потписала је споразум нешто раније синоћ у Сарајеву, подсјећа РОЈТЕРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 01. 1995.


11. 01. 1995. САРАЈЕВО

На сарајевском аеродрому састали су се представници ВРС и муслиманских формација, а разговара се о спроводјењу споразума о потпуном прекиду непријатељстава у бившој БиХ. Преговарачке делегације предводе команданти ГШВРС генерал-пуковник РАТКО МЛАДИЋ и муслиманских јединица армијски генерал РАСИМ ДЕЛИЋ, уз посредовање команданта УНПРОФОР-а за бившу БиХ британског генерала МАЈКЛА РОУЗА.

Како јавља АФП, први пут у раду ове комисије учествује и начелник Штаба Хрватског вијећа обране генерал ТИХОМИР БЛАШКИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 12. 01. 1995.
 


 
Следећи >