Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow јануар 1995. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јануар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
јануар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
01. 01. 1995. ПРАГ

Правда у босанском сукобу је на страни Срба, тврди у свом напису потпуно неуобичајено за чешке прилике, дневник »Шпигл«.

Ту тврдњу лист износи у кратком коментару уз информацију о преговорима о закључењу четворомјесечног примирја. Дословце се каже: »Сигурно је да је правда у том сукобу на страни Срба. Муслимани нису народног него припадници исламске вјере. То је исти парадокс као кад би код нас изникла народност католичка, ческобратска или православна.«

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 01. 1995.

 
01. 01. 1995. ПАЛЕ

Предсједник Републике Српске РАДОВАН КАРАЏИЋ и командант Главног штаба ВРС генерал РАТКО МЛАДИЋ потписали су синоћ споразум о четворомјесечном прекиду непријатељства, саопштили су представници УН.

Потписивање документа обављено је на ПАЛАМА у присуству специјалног изасланика УН ЈАСУШИЈА АКАШИЈА и команданта УНПРОФОР-а у Босни генерала МАЈКЛА РОУЗА.
Четворомјесечно примирје треба да ступи на снагу данас у подне, а циљ споразума је да омогући обнову мировних преговора о рјешењу кризе у БиХ, додају агенције. Влада босанских Муслимана потписала је споразум нешто раније синоћ у Сарајеву, подсјећа РОЈТЕРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 02. 01. 1995.


11. 01. 1995. САРАЈЕВО

На сарајевском аеродрому састали су се представници ВРС и муслиманских формација, а разговара се о спроводјењу споразума о потпуном прекиду непријатељстава у бившој БиХ. Преговарачке делегације предводе команданти ГШВРС генерал-пуковник РАТКО МЛАДИЋ и муслиманских јединица армијски генерал РАСИМ ДЕЛИЋ, уз посредовање команданта УНПРОФОР-а за бившу БиХ британског генерала МАЈКЛА РОУЗА.

Како јавља АФП, први пут у раду ове комисије учествује и начелник Штаба Хрватског вијећа обране генерал ТИХОМИР БЛАШКИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 12. 01. 1995.
 


 
Следећи >