Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow др Радован Караџић arrow Ратне наредбе 1992-1995.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Ратне наредбе 1992-1995.
Ратне наредбе др Радована Караџића Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009

ПРЕДГОВОР

У оквиру ширег и постојаног настојања да поступно објављујемо како мање познате радове и прилоге др Радована Караџића, тако и радове о њему самом, издавање Караџићевих дела започињемо збирком његових ратних наредаба. У тренутку када су издаване, почев од 13. јуна 1992. па до самог краја рата 1995. године, оне су биле изузетно значајне као најпоузданије сведочанство о упорној и несаломљивој вољи др Радована Караџића да предупреди вршење ратних злочина (који се у сваком рату, а нарочито у грађанском и верском, тешко могу избећи), а да се, уколико до њих ипак дође, њихови извршиоци одмах открију и без одлагања изведу пред лице правде.

После седам година и страшних ратова који су се у међувремену водили, током којих су извршени непојмљиви злочини, објављивање и поновно разматрање Караџићевих ратних наредаба за предупређивање ратних злочина делује помало сувишно и непотребно. Јер, нови господари света, највећма оличени у јединој преосталој суперсили, не само да ништа нису предузимали да се током агресије Атланског пакта на СР Југославију и завојевачког рата Сједињених Америчких Држава и Велике Британије против Авганистана ратни злочини благовремено предупреде, него су их нештедимице чинили у тврдој вери да им нико не може наудити, а камоли извести пред било какав национални или међународни суд. У односу на такве "ратнике" који су све своје злочине квалификовали као "колатералну штету", др Радован Караџић се битно разликује, па би се за њега могло рећи да је у односу на нове господаре света заиста ратовао витешки. 

Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1992. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1992. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1993. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1993. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1994. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1994. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1995. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1995. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...