Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Досије општина arrow Рат 1992-1995. г. arrow Градишка
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Градишка Штампај Пошаљи
Недеља, 25 фебруар 2007
Индекс чланака
Градишка
Страна 2
gradiska300x285
Општина Градишка
(45°14′ СГШ 17°25′ ИГД) се простире на површини од 762 км². Смештена је на северозападном делу Републике Српске, захватајући Лијевче поље и Поткозарје. Реком Савом на северу граничи се са Хрватском, општинама Новом Градишком и Новском, у дужини од преко 40 км. Окружена је са источне стране општином Србац, са југа највећим делом Лакташима и делимичпо бањалучком општином, а са запада и југозапада козарско-дубичком и приједорском општином.

Градишка се налази на надморској висини од 92м, док је плодна лијевчанска равница на просечној иадморској висини од 110 м, а поједина села у брдском подручју и до 300м. Осим реке Саве, која је у овом подручју пловна, општина је богата и брдским рекама, Врбашка, Јабланица, Јурковица и Лубина.

На подручју општине живи око 62.000 становника, а у самом граду 18.000. Општина има 69 села, организованих у 53 месне заједнице.


Насеља

Аџићи, Берек, Бистрица, Бок Јанковац, Босанска Градишка, Брестовчина, Буковац, Церовљани, Цимироти, Чатрња, Челиновац, Чикуле, Доња Долина, Доња Јурковица, Доњи Карајзовци, Доњи Подградци, Драгељи, Дубраве, Елезцћи, Гашница, Горња Долина, Горња Јурковица, Горња Липовача, Горњи Карајзовци, Горњи Подградци, Грбавци, Греда, Јабланица, Јазовац, Кијевци, Кочићево, Козара, Козинци, Крајишник, Крушкик, Ламинци Брезици, Ламинци Дубраве, Ламинци Јаружани, Ламинци Сређани, Лисковац, Лужани, Мачковац, Машићи, Мичије, Милошево Брдо, Миљевићи, Мокрице, Нова Топола, Ново Село, Орахова, Орубица, Петрово Село, Рогољи, Романовци, Ровине, Самарџије, Сеферовци, Совјак, Средња Јурковица, Шашкиновци, Требовљани, Трновац, Трошељи, Турјак, Вакуф, Вилуси, Врбашка и Жеравица.
 
< Претходни   Следећи >