Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Ејуп Ганић (Добровољачка)
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Добровољачкa: Свједок испричао да је рањен у нападу и ударен кундаком у главу Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 фебруар 2024
21/02/2024 | РТРС | Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Предраг Миљић испричао је да је рањен 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву када је отворена ватра на колону Југословенске народне армије, након чега је ударен кундаком у главу те изгубио свијест.

Миљић, који је у ЈНА био возач, испричао је да је са колегама почетком маја 1992. вршио превоз на Пале, те да се 2. маја нису могли вратити у своју касарну на Алипашином Пољу, већ су отишли у касарну у Лукавици.

Он је навео да је 3. маја за доручком у мензи примијетио да даље од њега сједи /тадашњи предсједник Предсједништва БиХ/ Алија Изетбеговић са женском особом, за коју је касније сазнао да му је кћерка, те да је било официра и војника око њих.

Детаљније...
 
Ејуп Ганић и др: Свједок видио премлаћивање војника ЈНА Штампај Пошаљи
Среда, 14 фебруар 2024
14/02/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва Борислав Ђурђевић рекао је данас на рочишту у предмету "Ејуп Ганић и други" да је био у колони која је заустављена у Добровољачкој улици у Сарајеву 3. маја 1992. године, те да је видио да су заробљени војници ЈНА одведени у фискултурну салу "Фиса" били премлаћивани.

Ђурђевић, који је у то вријеме био старјешина у служби за информисање при команди Друге војне области која је била смјештена на Бистрику, испричао је да су у априлу 1992. године почели спорадични напади на команду, када је евакуисан њен оперативни дио.

Он је навео да је 2. маја 1992. године добијена информација да је нападнут Дом армије у Сарајеву, те да је наређено да се пошаље диверзантски одред који би помогао војсци у Дому армије.

Детаљније...
 
Предмет Ејуп Ганић и др: Рочишта се не одржавају због здравствених проблема оптужених Штампај Пошаљи
Четвртак, 25 јануар 2024
25/01/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Пред Судом БиХ дуже вријеме се не одржавају рочишта у предмету "Ејуп Ганић и други" оптуженима за злочине над припаднцима ЈНА и цивилима у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, због здравствених проблема појединих оптужених, речено је из Суда БиХ.

- Подсјећамо да ће на календару суђења на веб-страници Суда БиХ бити доступна информација о термину одржавања наредних рочишта у овом предмету, када буду поновно заказана - речено је у Суду БиХ.


Детаљније...
 
"Територијална одбрана" пријетила војницима да ће их спалити у Добровољачкој улици Штампај Пошаљи
Среда, 13 децембар 2023
13/12/2023 |  РТРС | Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ у предмету "Ејуп Ганић и други" Горан Гајић рекао је на данашњем рочишту да је био у колони која је заустављена у Добровољачкој улици 3. маја 1992. и да су им људи који су се представили као "територијална одбрана", пријетили да ће их спалити док се около чула пуцњава.

Гајић је рекао да су кренули из Лукавице, гдје им је речено да иду на исељавање Друге војне области.

- Рекли су нам да не провоцирамо никога, да се нормално понашамо и да ће нас пратити УНПРОФОР - навео је свједок и описао како су ишли преко Враца на Скендерију, а потом кроз Добровољачку улицу до команде.

Детаљније...
 
Добровољачка: Свједок Зрнић испричао како је премлаћиван након заробљавања у колони ЈНА Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2023
11/10/2023 | РТРС| Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Драган Зрнић испричао је како је премлаћиван након заробљавања у колони Југословенске народне армије у Добровољачкој улици у Сарајеву, наводећи шта се причало за оптуженог Ејупа Ганића и гдје је видио Јусуфа Пушину.

Зрнић је рекао да се у априлу 1992. године одазвао позиву ЈНА на вјежбу и да је касније пребачен у 65. заштитни пук који је обезбјеђивао команду у Сарајеву, преноси Бирн.

Свједок је испричао да је 2. маја био у пратњи комбија који је превозио храну и да су повратку наишли су на три униформисана лица која су пуцала преко Миљацке.

Детаљније...
 
Суђење за Добровољачку: Свједок ударан по глави када је заустављена колона ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 септембар 2023
20/09/2023 |  17:29 | Аутор: СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Дарко Сејмановић данас је на суђењу за злочине над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године испричао да је ударан по глави када је колона заустављена.

Сејмановић је навео да је тада био на одслужењу војног рока у Сарајеву и да је био у ауто-транспортном батаљону, те да је тог 3. маја његова јединица била у Лукавици када су добили наређење да крену како би извели припаднике Друге војне области из команде у Сарајеву.

- Колона од 20, 22 возила... Наређено је да заврнемо цераде, да се види да нема ништа у камионима. Рекли су да је све договорено - рекао је свједок, додајући да су у колони била и возила УНПРОФОР-а.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 54