Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Ејуп Ганић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Нова истрага против Ганића, Ефендића, Бацковића, Пушине и Швракића Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 новембар 2018
21.11.2018 18:30 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ наредило је поновно отварање истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића у предмету “Добровољачка улица”, сазнаје Срна из кругова блиских правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ данас је саопштило да је донијело наредбу о поновном отварање истраге против пет лица у предмету “Добровољачка улица”, али нису наведена њихова имена.

Истрага је настављена због постојања основане сумње да је почињен ратни злочин, с обзиром на то да је на жртве отварана ватра након што су онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Детаљније...
 
Обустављена истрага против Ганића и још тринаесторице Штампај Пошаљи
Среда, 18 јануар 2012
 
САРАЈЕВО – Тужилаштво БиХ саопштило је да је обуставило истрагу против Ејупа Ганића и још тринаесторице осумњичених у „случају Добровољачке улице” у Сарајеву јер, како је утврђено, у радњама осумњичених нису садржана обележја кривичног дела. Истрага је осим Ганића обустављена против Хасана Ефендића, Заима Бацковића, Јована Дивјака, Јусуфа Пушине, Емина Швракића, Драгана Викића, Фикрета Муслимовића, Џевада Топића, Јовице Беровића, Решада Јусуповића, Јусуфа Кецмана, Дамира Долана и Ибрахима Хоџића.
 
 
 
Детаљније...
 
Ганић поново пред истражним тужиоцима Штампај Пошаљи
Петак, 25 новембар 2011
13:19  | 23/11/2011 | Извор: РТРС


Члан ратног Предсједништва такозване РБиХ Ејуп Ганић саслушан је данас у Тужилаштву БиХ због злочина у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године, јавља извјештач Срне.
   
"У Тужилаштву БиХ разговарао сам о томе како се бранила БиХ 2. и 3. маја 1992. године", рекао је Ганић новинарима и одбио да открије разлог и карактер тог појављивања. Он није желио да даје било какве коментаре у вези са предметом "Доборовољачка улица".

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић није желио да новинарима саопшти никаве податке о току истраге у овом предмету, али како Срна незванично сазнаје, истрага је при крају, а проводи је страни тужилац Џод Роман.
 
 
Детаљније...
 
Ганић два сата причао како су убијани војници Штампај Пошаљи
Петак, 25 новембар 2011
Сарајево 24. 11. 2011

ПРЕС РС

Тужилаштво БиХ отвара случај „Добровољчка“
Ганић два сата причао како су убијани војници

Тужиоци Тужилаштва БиХ саслушали су јуче у Сарајеву бившег члана Председништва БиХ Ејупа Ганића због ратног злочина у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године.
ДОШАО У ТУЖИЛАШТВО ДА „ПОПИЈЕ КАФУ", А ИЗАШАО НЕРВОЗАН Ејуп Ганић, члан ратног Председништва БиХДОШАО У ТУЖИЛАШТВО ДА „ПОПИЈЕ КАФУ", А ИЗАШАО НЕРВОЗАН Ејуп Ганић, члан ратног Председништва БиХ

 Како су Прессу РС потврдили извори из Тужилаштва БиХ, истрага у предмету „Добровољачка", који се односи злочине који су у Сарајеву почињени 2. и 3. маја 1992. године у нападима на јединице и објекте ЈНА и на војну колону у Добровољачкој, приводи се крају и ускоро се може очекивати и коначна одлука филипинског тужиоца Џуда Романа, који води овај предмет.
   
 
Детаљније...
 
Ганић и Дивјак одговорни за злочин над коњичким Србима Штампај Пошаљи
Петак, 12 август 2011
Р. ГУТИЋ | 11. август 2011. 20:56

Тужилаштво БиХ требало би да подигне оптужнице против Ејупа Ганића и Јована Дивјака и за злочине у логору за Србе Челебићи


ТРЕБИЊЕ - Тужилаштво БиХ требало би да подигне оптужнице против Ејупа Ганића и Јована Дивјака, не само због ратних злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој у Сарајеву, већ и за злочине у логору за Србе Челебићи, код Коњица, и многим другим местима широм БиХ. Потребно је да се подигне оптужница против комплетног политичког и војног врха тадашње Републике БиХ, а у првом реду против њих двојице.

То је мишљење Вукана Ковача, председника Удружења српских логораша регије Херцеговина.

Детаљније...
 
Ганић одговоран за Добровољачку Штампај Пошаљи
Петак, 15 јул 2011
Независне у посједу транскрипта: Ганић одговоран за Добровољачку (Фото)

Дејан Шајиновић - 14.07.2011 21:03


Независне: Ејуп Ганић - У овом злочину убијена су 42 војника, официра и цивилна лица на служби у ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено. За ове злочине који су се десили на самом почетку рата још нико није одговарао.БАЊАЛУКА - Ејуп Ганић је одговоран за све што се десило у Добровољачкој улици јер га је Алија Изетбеговић, предсједник Предсједништва БиХ, овластио да води Предсједништво, а из записника се види на који начин је напад планиран и изведен, рекао је Симо Тушевљак, шеф Тима МУП-а РС за истраживање ратних злочина, који је прегледао дио записника сједнице Предсједништва од 3. маја 1992. године, који је у посједу "Независних".

Према записнику, на овој ванредној и проширеној сједници су осим Ганића, који је предсједавао сједницом, били присутни чланови Предсједништва Стјепан Кљујић и Фикрет Абдић, Јуре Пеливан, предсједник Владе БиХ, Русмир Махмутћехајић, потпредсједник Владе, Јерко Доко, министар одбране, и Алија Делимустафић, министар унутрашњих послова.
 
 
Детаљније...