Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алминкo Исламовић
Свједок потврдио да га је тукао оптужени Алминко Исламовић Штампај Пошаљи
Понедељак, 19 март 2018
19/03/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу за ратни злочин над српским цивилима у Броду први свједок Тужилаштва БиХ Бранислав Нарић рекао је да га је оптужени Алминко Исламовић тукао док је био затворен на стадиону "Полет".

Нарић, бивши припадник Војске Републике Српске, рекао је да је у јуну 1992. ухапшен на подручју општине Добој, у селу Подновље, и одведен у Брод.

Он је објаснио да је прво био 20 дана у подруму старе зграде полиције, па је пребачен на стадион "Полет".

"Ишао сам више пута на испитивање. Једном кад сам пошао на степеницама је био Исламовић. Он ме није испитивао, он ме је тукао. Ударио ме је, оборио на патос и ударао ногама", посвједочио је Нарић.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
12/03/2018 | РТРС | СРНА

У Суду БиХ почело је суђење Алминку Исламовићу за ратни злочин почињен над српским цивилима на подручју Брода 1992. године.

Исламовић је, према Тужилаштву БиХ, као некадашњи припадник и командир вода Војне полиције 101. брдске бригаде Хрватског вијећа одбране, оптужен у шест тачака да је од марта до октобра 1992. учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности, који су били затворени у подруму старе станице полиције у Броду.

Исламовићу је на терет стављено и одвођење заточених на принудне радове, као и паљење и пљачкање њихове имовине, али и уништавање вјерских, културних и историјских споменика, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Притвор осумњиченом за злочин над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 30 октобар 2017
30/10/2017 |  11:12 ⇒ 13:32 | РТРС | СРНА

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор бившем припаднику Војне полиције Хрватског вијећа одбране Алминку Исламовићу, осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима на више локација на подручју Брода 1992. године.

Он је осумњичен за убиства, незаконито затварање, мучење и злостављање српских цивила, те за њихово постављање у такозвани живи штит.

Из Суда БиХ саопштено је да притвор Исламовићу, према донесеном рјешењу, може трајати до 25. новембра или до другачије одлуке Суда.

Детаљније...
 
Бивши полицајац ХВО-а пао због злочина у Броду Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 октобар 2017
26.10.2017 09:10 | Г. М | Глас Српске

Брод - Бивши припадник Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) А. И. (57) ухапшен је јуче на граничном прелазу Дољани на основу налога Тужилаштва БиХ због сумње да је 1992. године починио ратне злочине над Србима на подручју Брода.

Држављанина БиХ и Хрватске ухапсили су службеници Граничне полиције БиХ након што је провјером утврђено да га Тужилаштво потражује због ратног злочина против цивилног становништва, а контролисан је при изласку из БиХ. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић каже да је ухапшени у току дана транспортован у Сарајево гдје је предат тужиоцу.

Тужилаштво БиХ истражује ратне злочине почињене 1992. године над Србима на више локација на подручју Брода. Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац каже да су злочине над српским становништвом на простору те општине од марта 1992. године починиле јединице Хрватске војске са јединицама Армије РБиХ.

Детаљније...