Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алминкo Исламовић
Свједок видио како Исламовић туче затворенике Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 септембар 2018
САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године свједок Тужилаштва БиХ Драго Трифковић изјавио је да је видио како оптужени Алминко Исламовић туче друге затворенике.

Трифковић је рекао да је заробљен у мају 1992. године и доведен у стару зграду полиције, гдје је виђао Исламовића са осталим војним полицајцима.

"Виђао сам га често. Није био обични војни полицајац, имао је неки чин", рекао је свједок.

Трифковић је истакао да га је Исламовић неколико пута спасио батина, али је видио и како "туче рукама" двојицу других затвореника, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Предмет Исламовић: Десет удараца оптуженог Штампај Пошаљи
Уторак, 10 јул 2018
09.07.2018 | Detektor.ba

У наставку суђења Алминку Исламовићу, свједок Државног тужилаштва је изјавио да га је оптужени ударао у старој станици полиције у Босанском Броду у прољеће 1992. године.

Ранко Ђабић је казао да је био први затвореник којег су припадници Војне полиције довели крајем марта 1992. године у стару зграду полиције у Босанском Броду. Једнога дана, како је рекао, у просторију у којој је био притворен дошао је Исламовић и уперио прстом у њега и казао му да устане да види “колико његових удараца може да поднесе”.

“Кад сам се пробудио, други затвореници су ми рекли да ме ударио десет пута. То је био наш први сусрет. Други сусрет је био када ме ставио у ауто и ишли смо да се провозамо кроз град. Тада сам му ја испричао своју повијест и он је скроз окренуо лист према мени”, посвједочио је Ђабић и додао да оптужени није био зао према затвореницима.

Детаљније...
 
Везани Срби као живи штит чували мост на Сави у Броду Штампај Пошаљи
Уторак, 29 мај 2018
САРАЈЕВО, 28. МАЈА /СРНА/ - У наставку суђења припаднику ХВО-а Алминку Исламовићу за злочин над српским цивилима у Броду 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Лазар Шљука изјавио је да је 2. маја те године приликом преласка из Славонског у Босански Брод видио Србе везане за ограду моста преко Саве, за који се очекивало да ће бити бомбардован.

Шљука је рекао да не зна колико су Срба припадници ХВО-а везали са хрватске стране, а да их је са друге стране било двадесетак.

"Прошао сам брзо поред њих, нисам имао кад да гледам јер сам чуо да они као живи штит треба да сачувају мост од бомбардовања", изјавио је свједок у Суду БиХ.

Он је навео да су га са Ранком Кушићем 1. јуна 1992. године у Славонском Броду заробили припадници ХВО-а и муслиманских јединица и предали Никици Јозићу Бритви у Дом полиције у Босанском Броду да пишу изјаву. Никица га је, каже, тако ударио пендреком по руци да му је пукла кошуља.Детаљније...
 
Свједочења на суђењу Алминку Исламовићу Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
14/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Констадиновић испричао је да је ухапшен у марту 1992. године и одведен у Славонски Брод, гдје је у Радничком дому провео 21 дан.

Констадиновић је рекао да су 16. марта 1992. године његову кућу у Броду опколили војници Хрватског вијећа одбране, међу којима је препознао Блажена Кљајића, Перу и Драгу Маринића, те Алминка Исламовића, којег је знао од дјетињства.

"Већина тих војника ми је била непозната. Дошли су код мене и тражили оружје јер су сумњали да сам потенцијални снајпериста. Наравно да ништа нису нашли. Пуцали су по кући, а ја сам везан лежао на земљи", навео је свједок.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 10