Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алминкo Исламовић
Искази свједока потврдили учешће Исламовића у злостављању Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 новембар 2018
12/11/2018 | | СРНА | РТРС

Вјештак медицинске струке, неуропсихијатар Вјекослав Ковачевић рекао је данас да Миро Миличић и Марко Митрић нису способни да учествују у судском поступку који се води против Алминка Исламовића за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године јер би то погоршало њихово веома лоше психичко стање.

Износећи мишљење о здравственом стању Миличића и Митрића, које је сачинио на основу медицинске документације Психијатријског одјељења болнице у Добоју, Ковачевић је пред Судом БиХ истакао да су они неспособни да учествују у овом поступку.

Након исказа вјештака, тужилац Мирослав Јањић прочитао је изјаве Мира Миличића које је дао 2004. и 2006. године у Полицијској станици Брод.

Детаљније...
 
Исламовић: Сузавац у двојицу затвореника Штампај Пошаљи
Уторак, 30 октобар 2018
Емина Диздаревић | 29.10.2018 | detektor.ba

Свједок Државног тужилаштва је изјавио да је у љето 1992. године на стадиону “Полет” у Босанском Броду видио како оптужени Алминко Исламовић двојици затвореника прска сузавац у очи.

Миодраг Кушљић је испричао да га је Војна полиција Хрватског вијећа обране (ХВО) 29. јуна 1992. из стана одвела на стадион “Полет” у Босанском Броду, гдје је био до 27. јула исте године.

Од војних полицајаца, како је рекао, познавао је Алминка Исламовића и његовог брата Шемсу, с којим је радио.

Присјетио се ситуације када је Исламовић, према његовим ријечима, прскао сузавац према двојици затвореника, Винку Околићу и Браниславу Нарићу.
Детаљније...
 
Свједочења о злочинима над Србима у Босанском Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 15 октобар 2018
15/10/2018 |  РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Кармела Ивановић изјавила је пред Судом БиХ, на суђењу Алминку Исламовићу за ратне злочине над српским цивилима у Босанском Броду, да јој је отац, који је био заробљен, испричао да су га тукла три лица, међу којима и оптужени.

Она је навела да јој је отац рекао да су га у старој згради полиције тукли "Стаљо, Бритва и Бикача".

Ивановићева је испричала да је њен отац био одведен у априлу 1992. године, те да је након извјесног времена сазнала да је у затвору у старој згради полиције, гдје је отишла и на улазу видјела Алминка Исламовића, званог Стаљо, којег је познавала одраније.

Она је испричала да је Исламовића тада питала да ли може да види свог оца, након чега су га двојица војника довела. "Тата је био плав. Био је модар по лицу и ушима", изјавила је Ивановићева.

Детаљније...
 
Свједок видио како Исламовић туче затворенике Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 септембар 2018
САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године свједок Тужилаштва БиХ Драго Трифковић изјавио је да је видио како оптужени Алминко Исламовић туче друге затворенике.

Трифковић је рекао да је заробљен у мају 1992. године и доведен у стару зграду полиције, гдје је виђао Исламовића са осталим војним полицајцима.

"Виђао сам га често. Није био обични војни полицајац, имао је неки чин", рекао је свједок.

Трифковић је истакао да га је Исламовић неколико пута спасио батина, али је видио и како "туче рукама" двојицу других затвореника, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 13