Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алминкo Исламовић
Пресуда за злочине над Србима у Броду 1. априла Штампај Пошаљи
Уторак, 19 март 2019
18/03/2019 |  РТРС |  СРНА

Суд БиХ заказао је за понедјељак, 1. април, изрицање првостепене пресуде бившем припаднику Хрватског вијећа одбране Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године.

Током изношења завршних ријечи тужилац Мирослав Јањић данас је рекао да искази свједока Тужилаштва потврђују да је Исламовић починио злочине за које га терети оптужница, што нису оспорили ни докази одбране, те затражио да га Суд прогласи кривим и изрекне казна сходно закону.

Јањић сматра да је Тужилаштво доказало да је Исламовић био припадник ХВО-а и да су Полицијска станица у тадашњем Босанском Броду и стадион "Полет" били мјеста гдје су бесправно ухапшени Срби били затварани.

Детаљније...
 
Ковачевић искупио живот од Исламовића за 20.000 њемачких марака Штампај Пошаљи
Понедељак, 04 фебруар 2019
04/02/2019 |  РТРС | СРНА

Читањем три исказа бившег директора "Техносервиса" у тадашњем Босанском Броду Ратка Ковачевића на околности да је са 20.000 њемачких марака 15. маја 1992. године искупио живот од оптуженог Алминка Исламовића, данас је пред Судом БиХ настављено суђење некадашњем командиру војне полиције Хрватског вијећа одбране за злочине над српским цивилима у Броду.

Тужилац Мирослав Јањић је на почекту рочишта уложио извод из матичне књиге умрлих за Ковачевића, те његове исказе дате 16. јануара и 19. маја 2006. године и 6. децембра 2007. године који се односе на период када је био на радној обавези копања ровова у априлу 1992. и заједно са још око 50 српских цивила послужио као живи штит на мосту између Славонског и Босанског Брода које је бомбардовала авијација ЈНА.

Детаљније...
 
Наставак суђења за злочине над Србима у Броду 14. јануара Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 децембар 2018
17/12/2018 | РТРС | СРНА

Наставак суђења Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године, који је био заказан за данас у Суду БиХ, одгођен је за 14. јануар, због болести оптуженог.

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић рекао је да је јуче обавијештен да Исламовић неће моћи да присуствује данашњем рочишту, те додао да му је достављена медицинска документација о његовој болести.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".
Детаљније...
 
Нова свједочења о страдању Срба у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03/12/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године биће настављено данас у Суду БиХ саслушањем нових свједока Тужилаштва БиХ.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 19