Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алминкo Исламовић
Свједочења на суђењу Алминку Исламовићу Штампај Пошаљи
Уторак, 15 мај 2018
14/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Слободан Констадиновић испричао је да је ухапшен у марту 1992. године и одведен у Славонски Брод, гдје је у Радничком дому провео 21 дан.

Констадиновић је рекао да су 16. марта 1992. године његову кућу у Броду опколили војници Хрватског вијећа одбране, међу којима је препознао Блажена Кљајића, Перу и Драгу Маринића, те Алминка Исламовића, којег је знао од дјетињства.

"Већина тих војника ми је била непозната. Дошли су код мене и тражили оружје јер су сумњали да сам потенцијални снајпериста. Наравно да ништа нису нашли. Пуцали су по кући, а ја сам везан лежао на земљи", навео је свједок.

Детаљније...
 
Свједочења о страдању српских цивила у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 16 април 2018
16/04/2018 |  РТРС

У наставку суђења Алминку Исламовићу за ратни злочин над српским цивилима на подручју Брода 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Хазва Нукић рекла је да су је комшије муслимани из села Кобаши у којем је живјела оптужили да је била "повезана са четницима", због чега су је ухапсили војни полицајци у Славонском Броду, гдје је радила, и предали војној полицији у Босанском Броду.

Нукићева је у Суду БиХ навела да је до избијања рата свакодневно путовала у Славонски Брод, гдје је као медицинска сестра радила у амбуланти, те да је у мају 1992. године само два пута могла да дође кући јер није било превоза преко Саве.

"У Славонском Броду ме је, 29. јуна 1992. године, ухапсила војна полиција, под оптужбом да сам четничком војводи у Босанском Броду била веза. Након мјесец дана предали су ме војној полицији у Босанском Броду, тачније Индири Камерић која ми је прочитала шта су комшије рекле за мене. Након тога, спровели су ме у подрум стадиона `Полет` у којем је било још пет жена Српкиња", истакла је Нукићева.

Детаљније...
 
Укинут притвор Алминку Исламовићу Штампај Пошаљи
Субота, 07 април 2018
06/04/2018 |  РТРС | СРНА

Суд БиХ укинуо је притвор и одредио мјере забране уз прихватање понуђене гаранције од 100.000 КМ Алминку Исламовићу, оптуженом за учешће у незаконитом затварању, убијању, физичком и психичком злостављању цивила српске националности на подручју Брода.

Из Суда БиХ саопштено је да ће, према рјешењу донесеном 28. марта, оптужени бити пуштен на слободу након испуњења услова, а мјере забране обухватају забрану путовања.

Исламовић се налазио у притвору од 27. октобра 2017. године.


Детаљније...
 
Свједок потврдио да га је тукао оптужени Алминко Исламовић Штампај Пошаљи
Понедељак, 19 март 2018
19/03/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу за ратни злочин над српским цивилима у Броду први свједок Тужилаштва БиХ Бранислав Нарић рекао је да га је оптужени Алминко Исламовић тукао док је био затворен на стадиону "Полет".

Нарић, бивши припадник Војске Републике Српске, рекао је да је у јуну 1992. ухапшен на подручју општине Добој, у селу Подновље, и одведен у Брод.

Он је објаснио да је прво био 20 дана у подруму старе зграде полиције, па је пребачен на стадион "Полет".

"Ишао сам више пута на испитивање. Једном кад сам пошао на степеницама је био Исламовић. Он ме није испитивао, он ме је тукао. Ударио ме је, оборио на патос и ударао ногама", посвједочио је Нарић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 7