Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алминкo Исламовић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Алминкo Исламовић
Наставак суђења за злочине над Србима у Броду 14. јануара Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 децембар 2018
17/12/2018 | РТРС | СРНА

Наставак суђења Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године, који је био заказан за данас у Суду БиХ, одгођен је за 14. јануар, због болести оптуженог.

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић рекао је да је јуче обавијештен да Исламовић неће моћи да присуствује данашњем рочишту, те додао да му је достављена медицинска документација о његовој болести.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције ХВО-а од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".
Детаљније...
 
Нова свједочења о страдању Срба у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03/12/2018 |  РТРС | СРНА

Суђење Алминку Исламовићу за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године биће настављено данас у Суду БиХ саслушањем нових свједока Тужилаштва БиХ.

Исламовић је оптужен да је као припадник и командир Војне полиције од марта до октобра 1992. године учествовао у хапшењу, убијању, психичком и физичком малтретирању цивила српске националности који су били заробљени у подруму старе станице полиције у тадашњем Босанском Броду и на стадиону "Полет".

На терет му је стављено одвођење заробљених на принудни рад, паљење и пљачкање њихове имовине, као и уништавање вјерских, културних и историјских споменика.

Детаљније...
 
Уложено 60 материјалних доказа на суђењу за злочине над Србима у Броду Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03/12/2018 | СРНА | РТРС

На суђењу Алминку Исламовићу за злочине над српским цивилима у Броду 1992. године, тужилац Мирослав Јањић уложио је данас око 60 материјалних доказа, од којих се неки односе на припадност оптуженог Војној полицији Хрватског вијећа одбране.

Јањић је рекао да прије краја доказног поступка жели још да прочита исказ једног свједока који је преминуо у Хрватској, али да чека извод из матичне књиге умрлих за то лице, преноси Бирн.

Адвокат оптуженог Сенка Ножица поручила је да нема ништа против да се тај исказ чита када стигне извод из матичне књиге умрлих, те да није проблем да се промијени ток извођења доказа, с обзиром да ће на наредном рочишту одбрана почети саслушавати своје свједоке.

Детаљније...
 
Трбић потврдио да га је тукао Алминко Исламовић Штампај Пошаљи
Уторак, 20 новембар 2018
САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Вјештак медицинске струке, неуролог у Клиничком Центру у Бањалуци, Душко Рачић рекао је данас у Суду БиХ да је немогуће да Велинко Трбић, који је инвалид 100 одсто, свједочи у процесу који се води против Алминка Исламовића за злочине почињене над српским цивилима у Броду 1992. године.

Износећи мишљење о здравственом стању предложеног свједока Тужилаштва БиХ, Рачић је рекао да је Трбић непокретан и да је зависан од туђе његе и помоћи, због чега би његов долазак у Сарајево захтијевао помоћ више лица што би погоршало његово здравствено стање и узроковало додатну патњу и бол.

Након тога, тужилац Мирослав Јањић прочитао је два исказа овог свједока које је дао 3. августа 2004. године у Полицијској станици Челинац и 6. децембра прошле године у Тужилаштву БиХ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 17