Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow др Радован Караџић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

др Радован Караџић
Ратна писма др Радована Караџића Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 април 2009
ПРЕДГОВОР


    ratna_pisma-wПосле ратних наредаба, које смо објавили у првом тому сабраних дела др Радована Караџића, следеће томове (2-5) посвећујемо ратним писмима. До њих, баш као и до раније објављених ратних наредаба, дошли смо захваљујући предусретљивости самог др Радована Караџића и његове породице. Оригинали ових писама још увек се налазе у ратној председничкој архиви која је похрањена негде у Републици Српској. На основу тих оригинала сачињене су копије које је лично прегледао њихов аутор и потписник. То закључујемо на основу осам руком написаних предлога и упутстава, које је уз поједина нарочито важна писма сачинио др Радован Караџић, а била су упућена будућем издавачу и уреднику web sitе-a.
Детаљније...
 
Преузмите књигу у *.pdf формату Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 април 2009
      На овој страници можете преузети целу књигу „Ратна писма др Радована Караџића“ (двојезично издање).
 
Издавач:
Међународни одбор за истину о Радовану Караџићу,
Београд, 2004.
 
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009

ПРЕДГОВОР

У оквиру ширег и постојаног настојања да поступно објављујемо како мање познате радове и прилоге др Радована Караџића, тако и радове о њему самом, издавање Караџићевих дела започињемо збирком његових ратних наредаба. У тренутку када су издаване, почев од 13. јуна 1992. па до самог краја рата 1995. године, оне су биле изузетно значајне као најпоузданије сведочанство о упорној и несаломљивој вољи др Радована Караџића да предупреди вршење ратних злочина (који се у сваком рату, а нарочито у грађанском и верском, тешко могу избећи), а да се, уколико до њих ипак дође, њихови извршиоци одмах открију и без одлагања изведу пред лице правде.

После седам година и страшних ратова који су се у међувремену водили, током којих су извршени непојмљиви злочини, објављивање и поновно разматрање Караџићевих ратних наредаба за предупређивање ратних злочина делује помало сувишно и непотребно. Јер, нови господари света, највећма оличени у јединој преосталој суперсили, не само да ништа нису предузимали да се током агресије Атланског пакта на СР Југославију и завојевачког рата Сједињених Америчких Држава и Велике Британије против Авганистана ратни злочини благовремено предупреде, него су их нештедимице чинили у тврдој вери да им нико не може наудити, а камоли извести пред било какав национални или међународни суд. У односу на такве "ратнике" који су све своје злочине квалификовали као "колатералну штету", др Радован Караџић се битно разликује, па би се за њега могло рећи да је у односу на нове господаре света заиста ратовао витешки. 

Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1992. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1992. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1993. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1993. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1994. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1994. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
Ратне наредбе др Радована Караџића 1995. године Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 јун 2009
Ратне наредбе др Радована Караџића  донете 1995. године можете прегледати у прдужетку ове стране.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 7 од 69