Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Чемерно (Илијаш)
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Чемерно (Илијаш)
Свједок рекла да јој је у нападу на село Чемерно убијен муж Штампај Пошаљи
Петак, 21 септембар 2018
20.09.2018 22:07 | Срна | Глас Српске

Сарајево - На суђењу бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992, први свједок Тужилаштва БиХ Велиборка Трифковић рекла је да је у нападу на село Чемерно њен муж убијен, а да се она са породицом сакрила у једну пећину.

Трифковићева се присјетила да је 9. јуна 1992. године дошла у посјету својим родитељима у село Чемерно, истакавши да је напад почео у раним јутарњим часовима наредног дана, преноси Бирн.

Тужилаштво је Трифковићевој предочило дио видео-записа са изласка на лице мјеста, на шта је она навела да пећина са снимка не личи на пећину у којој су се крили.

Детаљније...
 
Апсурд бх. правосуђа: Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин, постао судски вјештак Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
13/06/2018 |  РТРС

Има ли краја апсурдима у бх. правосуђу? Генерал тзв. Армије БиХ Нехру Ганић, оптужен за ратни злочин над 32 српска цивила и заробљеника у Чемерну код Илијаша, са још 11 муслиманских војника и официра у другом предмету је постао судски вјештак.

Свједочио је уз одобрење Судског вијећа, на позив одбране Менсура Ђакића и Бегзада Кајтазија, оптужених за злочин над Србима у Буквику код Брчког. Тужилац је одбио да га испита.

Нехру Ганић је био ратни командант Територијалне одбране муслиманске војске у Брези. Исте оне јединице која је, заједно са својим командантом 10. јуна 1992. године била дио удруженог злочиначког подухвата. Према оптужници, учествовали су у општем нападу на село Чемерно, у којем је монструозно ликвидарано сво српско становништво које су злочинци у селу затекли - дјеца, жене, стараци, заробљеници. Заједно са са извршиоцима из Брезе и Вареша, Ганићева јединица све објекте је порушила или спалила. И затрла трагове села које више не постоји.

Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочин над Србима у Чемерном Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 април 2018
САРАЈЕВО, 26. АПРИЛА /СРНА/ - Суд БиХ потврдио је оптужницу која Нехруа Ганића терети за ратни злочин против цивилног српског становништва и ратних заробљеника у селу Чемерно код Илијаша, те повреде закона или обичаја рата, саопштено је из Суда БиХ.

Оптужница терети Ганића да је у току оружаног сукоба између такозване Армије РБиХ и Војске Републике Српске /ВРС/, крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, као надређени комаданту Одреда "Сретно" Опшинског штаба ТО Бреза Џемалу Хаџићу, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права, кршећи одредбе Женевске конвеције о заштити цивила и ратних заробљеника.

Детаљније...
 
Подигнута оптужница за злочин над Србима у селу Чемерно Штампај Пошаљи
Уторак, 17 април 2018
17/04/2018 |  РТРС | СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Нехруа Ганића због командне одговорности за ратни злочин над Србима у селу Чемерно код Илијаша 1992. године.

У нападу на село Чемерно, извршеном 10. јуна 1992. године, убијено је 30 Срба, међу којима неки хладним оружјем на изузетно свиреп начин, будући да је почињено и сакаћење и одсијецање дијелова тијела. У нападу су куће и имовина у овом селу опљачкани и запаљени, а у село се није вратио нико од повратника.

Оптужница терети Ганића да је у вријеме рата у БиХ као командант Територијалне одбране /ТО/ Бреза и надређени командантима одреда ТО Бреза и Какањ поступао супротно одредбама женевских конвенција о заштити цивила и ратних заробљеника, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 7