Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Чемерно (Илијаш)
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Чемерно (Илијаш)
Трифковић гледао убијање чланова своје породице на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 14 децембар 2018
САРАЈЕВО, 13. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Бранко Трифковић рекао је данас у Суду БиХ да је видио када су оптужени Енес Дурак, Нусрет и Мирзет Бешлија и Хамдија Спахић, са другим војницима, пуцали и убили најуже чланове његове породице, као и чланове породице његовог тетка Аћима Буњевца који су боравили у њиховој кући, током напада на село Чемерно 1992. године.

У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, Трифковић је рекао да је током напада 10. јуна 1992. године село потпуно уништено, а његови становници масовно побијени.

Свједочећи о тим дешавањима, Трифковић се присјетио да га је тог јутра у 5.30 часова пробудила пуцњава и галама у селу. Рекао је да је истрчао напоље да види о чему је ријеч, те да је угледавши муслиманске војнике, потрчао према кући Нике Трифковића и тада је лакше рањен.

Детаљније...
 
Чемерно: Свједок видио убиство српских војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 новембар 2018
САРАЈЕВО, 29. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Драгислав Дамјановић рекао је да је видио када су припадници такозване Армије БиХ убили десет војника Војске Републике Српске који су им се претходно предали.

Дамјановић је рекао да су у нападу погинула 32 лица.

"Код моје куће изрешетани су стрина Спаса и њене кћерке Раденка и Јадранка. Убијени су и Миленко Трифковић и његова жена Јања и син Рајко, те кћерке и жена Милана Дамјановића. Већину њих смо сутрадан сахранили у заједничкој гробници на нашем гробљу. Само смо их поредали по земљи и прекрили даскама да не би земљу на њих директно набацали", испричао је Дамјановић.

Детаљније...
 
Чемерно: Видјела сам око 30 убијених мјештана - Свједок Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 октобар 2018
18/10/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Жељка Арамбашић рекла је да је село Чемерно након напада било претворено у згариште, те да је видјела око 30 убијених мјештана.
 
Арамбашићева је рекла да је са родитељима, сестром Миром и тетком Спасенијом дошла у Чемерно 2. јуна 1992. године код ујака Ђорђа Трифковића, јер се нису осјећали безбједно у селу Дражевићи, гдје су живјели.

Она је навела да је на улазу у Чемерно, близу гробља, било "пар тенкова или топова", који су понекад дејствовали, додавши да не зна ко је и у којем правцу пуцао.


Детаљније...
 
Свједоци на Чемерну видјели лешеве прективених лица Штампај Пошаљи
Субота, 29 септембар 2018
САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Мира Тодоровић рекла је да је по окончању напада на ово село у општини Илијаш видјела лешеве чија су лица била прекривена одјећом.

Тодоровићева је навела да је 2. јуна 1992. године дошла у Чемерно са породицом из Дражевића након што су чули да је из сусједног села Буњевац нестао Перо Буњевац, који се никада није вратио.

"Отишли смо код мог ујака Ђорђа Трифковића. Приликом уласка у село примијетила сам четири хаубице испод пута окренуте према стијенама. Наредних дана, док смо тјерали стоку, повремено се чуло да хаубице дјелују. Не знам ко је био на хаубицама", рекла је она.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 12