Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Чемерно (Илијаш)
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Чемерно (Илијаш)
Суђење за злочине у селу Чемерно: Свједочење у сјени адвоката одбране Штампај Пошаљи
Четвртак, 31 јануар 2019
31/01/2019 |  РТРС

У Суду БиХ настављено је суђење командантима и припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тзв. Републике БиХ, због ратног злочина у селу Чемерно, надомак Илијаша. Свједочио је саборац дванаесторице оптужених које Тужилаштво терети да су, учествујући у удруженом злочиначком подухвату, за само неколико часова, 10. јуна 1992. године, убили више од 30 Срба, а њихову имовину дјелимично спалили и уништили. Његово свједочење о убиству шесторо мјештана који су се предали, остало је у сјени адвоката одбране.

Свједочио је под мјерама заштите. Од почетка рата био је припадник "Папратског вода" Територијалне одбране. У групи од 30-ак војника наоружаних ПАМ-овима, експлозивом и пушкама, а Сенад Сикира и модификованом "за бацање бомби", кренули су из Какња преко Брезе, и даље према Коритима. Још у Брези му је речено "иде се на чишћење Чемерна!".

Наредбе је издавао Теуфик Турудић Туфо. Па и ону у ноћним сатима "за покрет" на Чемерно! На "одредиште" су стигли у зору, око 5.00 часова. Задатак је био да се униште хаубице, но запуцали су прво на кућу на улазу у село. И свједок је пуцао из "паповке". Неко је бацио и бомбу, но она се одбила од прозорско окно и ранила нападача. Након позива на предају, из подрума сусједне куће изашло је пет мушкараца и дјевојка. Са Салихом Сикиром и неколицином сабораца, свједок "А" кренуо је према хаубицама. И поново чуо пуцњаву.

Детаљније...
 
Свједок: Хаџић наредио акцију на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 11 јануар 2019
10.01.2019 17:13 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Бивши командир чете Територијалне одбране /ТО/ тадашње РБиХ у селу Сливно, општина Бреза, Рамо Шишић рекао је у наставку суђења оптуженима за злочине над српским цивилима у Чемерну 1992. године, да је оптужени Џемал Хаџић издао наредбу да буду уништене хаубице и посада у том селу.

Шишић је рекао да је отишао у село Влахиње и добровољно се пријавио да одведе групу према Чемерну, наводећи да је Хаџић као испомоћ позвао вод Какањаца који је, како је чуо, водио оптужени Теуфик Турудић, звани Туфо Шумар, те одјељење извиђача и одред "Сретно".

Детаљније...
 
Свједок видио тијела српских војника убијених на Чемерну Штампај Пошаљи
Петак, 28 децембар 2018
САРАЈЕВО, 27. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - На суђењу бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ оптуженима за злочине над српским цивилима у Чемерну, свједок Тужилаштва БиХ Срето Ђурић рекао је да је 11. јуна 1992. у Округлици видио тијела девет припадника Војске Српске убијених дан раније на Чемерну међу којима је био његов брат Гојко.

Свједок је навео да су тијела брата Гојка, Радомира Јефтића, Жарка и Милована Малешевића, Недељка Мићића, Сретена Јанковића, Манојла Ђуке, Станоје Мирковића и Нове Цветковића са Чемерна довезена војним камионом и поредана у угоститељском објекту у Округлици.

"Пришао сам брату и скинуо његов ланчић, сат и бурму. Глава му је с лијеве стране потиљка била слупана, а на грудном кошу је имао двије ране од метка. Радомиру Јефтићу биле су пребијене доња вилица и поткољеница, а Милован Малешевић, који је био го до паса, имао је двије убодне ране на бубрезима и каиш на нози", испричао је Ђурић.

Детаљније...
 
Свједок испричао да му је у нападу на Чемерно заклана жена Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 децембар 2018
САРАЈЕВО, 20. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ, оптуженима за злочине над српским цивилима у Чемерну 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Миливоје Ера рекао је да је у нападу на ово село заклана његова жена Ранка, те убијене њена сестра Радојка и мајка Спасенија.

Ера, који је до краја марта 1992. године живио у селу Подгора код Брезе, испричао је да је жену, након што им је неко пуцао у кров куће, послао у њено родно село Чемерно, јер је мислио да је тамо безбједно, док је он неколико дана касније са групом од око 80 жена и дјеце отишао у Илијаш.

Он је појаснио да је 10. јуна као добровољац био на линији одбране Илијаша, када је чуо да је Чемерно нападнуто и да је убијено 30 људи.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 16