Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Чемерно (Илијаш)
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Чемерно (Илијаш)
Чемерно: Видјела сам око 30 убијених мјештана - Свједок Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 октобар 2018
18/10/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Жељка Арамбашић рекла је да је село Чемерно након напада било претворено у згариште, те да је видјела око 30 убијених мјештана.
 
Арамбашићева је рекла да је са родитељима, сестром Миром и тетком Спасенијом дошла у Чемерно 2. јуна 1992. године код ујака Ђорђа Трифковића, јер се нису осјећали безбједно у селу Дражевићи, гдје су живјели.

Она је навела да је на улазу у Чемерно, близу гробља, било "пар тенкова или топова", који су понекад дејствовали, додавши да не зна ко је и у којем правцу пуцао.


Детаљније...
 
Свједоци на Чемерну видјели лешеве прективених лица Штампај Пошаљи
Субота, 29 септембар 2018
САРАЈЕВО, 27. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптуженим за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Мира Тодоровић рекла је да је по окончању напада на ово село у општини Илијаш видјела лешеве чија су лица била прекривена одјећом.

Тодоровићева је навела да је 2. јуна 1992. године дошла у Чемерно са породицом из Дражевића након што су чули да је из сусједног села Буњевац нестао Перо Буњевац, који се никада није вратио.

"Отишли смо код мог ујака Ђорђа Трифковића. Приликом уласка у село примијетила сам четири хаубице испод пута окренуте према стијенама. Наредних дана, док смо тјерали стоку, повремено се чуло да хаубице дјелују. Не знам ко је био на хаубицама", рекла је она.

Детаљније...
 
Свједок рекла да јој је у нападу на село Чемерно убијен муж Штампај Пошаљи
Петак, 21 септембар 2018
20.09.2018 22:07 | Срна | Глас Српске

Сарајево - На суђењу бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване РБиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992, први свједок Тужилаштва БиХ Велиборка Трифковић рекла је да је у нападу на село Чемерно њен муж убијен, а да се она са породицом сакрила у једну пећину.

Трифковићева се присјетила да је 9. јуна 1992. године дошла у посјету својим родитељима у село Чемерно, истакавши да је напад почео у раним јутарњим часовима наредног дана, преноси Бирн.

Тужилаштво је Трифковићевој предочило дио видео-записа са изласка на лице мјеста, на шта је она навела да пећина са снимка не личи на пећину у којој су се крили.

Детаљније...
 
Почело суђење за злочин над Србима у селу Чемерно Штампај Пошаљи
Петак, 24 август 2018
САРАЈЕВО, 23. АВГУСТА /СРНА/ - Читањем оптужница и изношењем уводних ријечи Тужилаштва и одбрана, данас је пред Судом БиХ почело суђење дванаесторици бивших припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције такозване Републике БиХ оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Чемерна /општина Илијаш/ током 1992. године.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно с другим њима познатим лицима, свјесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Према наводима оптужнице, Хаџић је у то вријеме био командант Првог одреда "Сретно" Територијалне одбране /ТО/ Бреза, којем су били потчињени припадници Прве и Друге чете ТО-а Какањ, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 10