Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Чемерно (Илијаш)
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Чемерно (Илијаш)
Илијаш, Чемерно: Свједочење вјештака Тужилаштва БиХ Штампај Пошаљи
Петак, 08 март 2024
07.03.2024 | Срна | Глас Српске
  
На суђењу за злочине почињене над Србима на подручју Илијаша вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић говорио је о дужностима и овлаштењима команданта Општинског штаба Територијалне одбране (ТО) у Брези и обавезама да предузме радње које ће довести до кажњавања одговорних под његовом ефективном контролом за извршење кривичног дјела.

Вјештак војне струке Франчешевић сачинио је налаз и мишљење о организацији Општинског штаба Територијалне одбране у Брези, при којем је у прољеће 1992. године већ био формиран одред "Сретно".

Он је рекао да однос команданта према подређеним одредима подразумијева класичну војну субординацију. "Командант је претпостављен свим јединицама Општинског штаба. Његово је право да издаје задатке", рекао је Франчешевић.

Детаљније...
 
Свједок говорио о акцији на Чемерно и исправљао исказе из истраге Штампај Пошаљи
Четвртак, 12 октобар 2023
Срна | 12.10.2023 | Глас Српске

САРАЈЕВО - Свједок Тужилаштва Бих Заим Бешлија говорио је данас на суђењу за злочине над Србима у селу Чемерно, код Илијаша, о организованој стражи у Коритима и сазнањима о акцији изведеној у јуну 1992. године, те погрешним наводима у исказима које је давао у истрази.

Бешлија је изјавио да је у истрази погријешио када је рекао да је чета у Коритима формирана у априлу 1992. године, наводећи да је то било крајем јула.

На подсјећање да је у истрази навео да је у априлу командир био Нусрет Бешлија, свједок је рекао да је њега поменуо као предсједника мјесне заједнице.
Детаљније...
 
Свједок промијенио исказ о злочину над Србима у селу Чемерно Штампај Пошаљи
Петак, 16 јун 2023
15/06/2023 | РТРС | СРНА

Изудин Бешлија данас је пред Судом БиХ на суђењу за злочине над српским цивилима у илијашком селу Чемерно промијенио наводе у односу на исказ који је дао у истрази, негирајући да је био припадник чете Територијалне одбране у Коритима од априла 1992. године и да је командир чете био Нусрет Бешлија.

Свједок је испричао да је учествовао у сеоским стражама у Коритима, а да је чета Територијалне одбране у том мјесту формирана средином јула 1992. године, те да је од тада командир чете био Мирсад Бешлија.

Тужилац Тужилаштва БиХ Владимир Симовић предочио је дио исказа из истраге у којем су наводи другачији.


Детаљније...
 
Чемерно: Свједок промијенио исказ, у акцију ишли без оружја Штампај Пошаљи
Четвртак, 27 април 2023
САРАЈЕВО, 27. АПРИЛА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Екрем Бешлија данас је на суђењу за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерну промијенио исказ, али је посвједочио како је био добровољац и да код оних који су ишли у акцију на Чемерно није видио оружје.

У наставку суђења Џемалу Хаџићу и осталим оптуженим за злочин над српским цивилима у јуну 1992. године, Бешлија је промијенио наводе из исказа датог у истрази, негирајући да су одређеним групама у акцији на Чемерно командовали оптужени Мирсад Бешлија и Енес Дурак.

Бешлија је рекао да је био у резервном саставу полиције, а да је чети Територијалне одбране у Коритима приступио у јулу, након акције у Чемерном.


Детаљније...
 
Чемерно: Изет Бешлија испричао да је видио тијела у цивилној одећи Штампај Пошаљи
Петак, 21 април 2023
САРАЈЕВО, 20. АПРИЛА /СРНА/ - У наставку суђења Џемалу Хаџићу и осталим оптуженим за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године свједок Тужилаштва БиХ Изет Бешлија данас је испричао да је након акције видио тијела у цивилној одјећи.

Бешлија је рекао да је живио у насељу Корита на подручју Илијаша, да је био ангажован у резервном саставу полиције гдје је остао до јула 1992. године, те да тада прелази у Територијалну одбрану која је, како је рекао, тада основана, а за командира постављен Мирсад Бешлија.

Он се није могао сјетити ко је командовао резервним саставом полиције, те му је тужилац Тужилаштва БиХ Владимир Симовић предочио исказ који је дао током истраге, а у којем је навео да је командир био Енес Дурак.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 57