Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алипашино поље
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Алипашино поље
Истражена локација код РТВ дома на Алипашином пољу Штампај Пошаљи
Уторак, 16 април 2019
16/04/2019 | РТРС | СРНА

Припадници Федералне управе Цивилне заштите утврдили су данас присуство метала у земљи на локалитету у близини РТВ дома у сарајевском насељу Алипашино поље, за који се претпоставља да су на њему укопани убијени сарајевски Срби, изјавио је Срни предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Он је рекао да је Деминерски тим ове управе ову активност обавио према налогу Тужилаштва БиХ.

- Моја сазнања су да је на том локалитету у децембру 1994. године ископана велика рупа и у њу бачени посмртни остаци убијених сарајевских Срба који су нестали са Алипашиног поља, Ченгић виле, Неџарића и осталих ближих локација - нагласио је Мандић.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Косовић свједочио о мучењима и силовањима Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
САРАЈЕВО, 9. МАРТА /СРНА/ - Коста Косовић свједочио је данас на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ пред Судом БиХ о мучењу српских затвореника и силовању жена у сарајевском насељу Алипашино поље током рата у БиХ.

Косовић, свједок Тужилаштва БиХ, рекао је да су га оптужени Сенад Џанановић, Гаџо и извјесни Крушко тукли током заточеништва у подруму зграде у овом насељу.

Он је испричао да је у јуну 1992. године одведен у подрум зграде на Алипашином пољу, гдје су га ударили приликом уласка, а затим је испитан.

Према ријечима свједока, од ударца је изгубио слух, а затим је смјештен у неусловни подрум с око 20 мушкараца и три жене – свједоцима "А" и "Б", те Зором Томић.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Свједок препознао стуб за који је био везан Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, свједоку Тужилаштва БиХ Миленку Вишњевцу показан је снимак лица мјеста, на којем је препознао стуб у том насељу за који је, како каже, са осталим затвореницима био везан.

Тужилаштво је Вишњевцу представило фото-документацију - лице мјеста које је, у присуству свједока, Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ сачинила у децембру 2016. године, преноси Бирн.

На показаним фотографијама, Вишњевац је препознао зграду на Тргу ЗАВНОБиХ-а број 27, споредни улаз кроз који су затвореници улазили и заједничке просторије, гдје су једно вријеме боравили.

Детаљније...
 
Свједоци о убиствима Срба у Сарајеву Штампај Пошаљи
Петак, 22 децембар 2017
22/12/2017 | РТРС | СРНА

У наставку суђења за ратни злочин над српским цивилима у насељу Алипашино поље у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Никола Чарапић говорио је о сазнањима о страдању оца, којег још није пронашао, а за чије тијело су му рекли да је "завршило у ријеци Миљацки".

За затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, Тужилаштво БиХ оптужило је некадашње припаднике Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ Сенада Џанановића, Едина Гаџу и Јасмина Еровића.

Чарапић, тада петогодишњак, Сарајево напушта у априлу 1992. године са мајком и братом, док отац остаје у породичној кући у насељу Ступ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 15