Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алипашино поље
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Алипашино поље
Алипашино поље: Свједок препознао стуб за који је био везан Штампај Пошаљи
Петак, 02 фебруар 2018
САРАЈЕВО, 2. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, свједоку Тужилаштва БиХ Миленку Вишњевцу показан је снимак лица мјеста, на којем је препознао стуб у том насељу за који је, како каже, са осталим затвореницима био везан.

Тужилаштво је Вишњевцу представило фото-документацију - лице мјеста које је, у присуству свједока, Агенција за истраге и заштиту /СИПА/ сачинила у децембру 2016. године, преноси Бирн.

На показаним фотографијама, Вишњевац је препознао зграду на Тргу ЗАВНОБиХ-а број 27, споредни улаз кроз који су затвореници улазили и заједничке просторије, гдје су једно вријеме боравили.

Детаљније...
 
Свједоци о убиствима Срба у Сарајеву Штампај Пошаљи
Петак, 22 децембар 2017
22/12/2017 | РТРС | СРНА

У наставку суђења за ратни злочин над српским цивилима у насељу Алипашино поље у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Никола Чарапић говорио је о сазнањима о страдању оца, којег још није пронашао, а за чије тијело су му рекли да је "завршило у ријеци Миљацки".

За затварање, нечовјечно поступање и убиства цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, Тужилаштво БиХ оптужило је некадашње припаднике Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ Сенада Џанановића, Едина Гаџу и Јасмина Еровића.

Чарапић, тада петогодишњак, Сарајево напушта у априлу 1992. године са мајком и братом, док отац остаје у породичној кући у насељу Ступ.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Свједок био на списку за ликвидацију Штампај Пошаљи
Среда, 06 децембар 2017
06/12/2017 |  15:28 ⇒ 15:30 | РТРС | СРНА

На суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље, свједок Тужилаштва БиХ Ристо Башић потврдио је да је 1992. године видио списак за ликвидацију на којем је било његово име.

Бивши полицијски службеник Ристо Башић испричао је на данашњем рочишту да је у јуну 1992. године од комшинице из сарајевског насеља Алипашино поље сазнао да је у објекту "Стела" сачињен списак за ликвидацију, на којем се налазило његово име.

"Тај списак сам видио. Када сам видио своје име, ниједно друго нисам запамтио, али је било око 28 имена. Код мене је писало: `Ристо Башић заједно с породицом`. `Стела` је био неки штаб, организациони пункт", изјавио је он, додавши да је Јука Празина поставио Самира Кахвеџића званог Крушко да руководи "Стелом".

Детаљније...
 
На Aлипашином пољу пронађени фрагменти људских костију Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 јун 2013
БИХ | 03/06/2013 | 13:41  | Глас Српске  

На Aлипашином пољу код РТВ дома у Сарајеву пронађени су фрагменти људских костију, рекла је портпарол Института за нестале особе БиХ Лејла Ченгић.

Према њеним ријечима, на истом локалитету у новембру прошле године пронађене су ситне кости за које је такође утврђено да су дијелови људског скелета.

Претрага овог локалитета се врши машински, а биће настављена и у наредним данима.

Члан Колегијума директора Института за тражење несталих лица БиХ Милутин Мишић рекао је да ће данас бити настављена ексхумација посмртних остатака, за које се сумња да припадају убијеним сарајевским Србима, а која је прекинута 16. новембра прошле године.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 13