Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Алипашино поље
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Алипашино поље
Осуђенима за злочине над Србима одгођено издржавање казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 септембар 2022
31/08/2022 | РТРС | Аутор: СРНА

Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи, правоснажно осуђенима на укупно 16 година затвора за злочине над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино Поље, одгођено је издржавање казне до краја октобра због њиховог здравственог стања, потврђено из Суда БиХ.

- Џанановићу је одгођено издржавање казне затвора до 26. октобра, а Гаџи до 27. октобра због околности прописаних чланом 145 став 1 тачка 1 Закона о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, тачније због здравственог стања осуђених - речено је Срни из Суда БиХ.

Детаљније...
 
Џанановићу и Гаџи укупно 16 година затвора Штампај Пошаљи
Петак, 17 јун 2022
17/06/2022 |  РТРС | Аутор: СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ је другостепеном пресудом осудило Сенада Џанановића на 11, а Едина Гаџу на пет година затвора због ратног злочина над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље 1992. године.

Другостепеном пресудом су као неосноване одбијене жалбе Тужилаштва БиХ и бранилаца оптужених, чиме је потврђена првостепена пресуда изречена 11. јуна прошле године, саопштено је из Суда БиХ.

Џанановић и Гаџо су оптужени да су, као припадници Штаба Територијалне одбране "Стела" и Специјалних јединица такозване Армије БиХ, од средине априла до августа 1992. године на Алипашином пољу, заједно са надређеним Јусуфом Празином Јуком и Самиром Кахвеџићем Крушком, свјесно и вољно учествовали у незаконитом затварању цивила српске националности.

Детаљније...
 
Алипашино поље: Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи 16 година затвора Штампај Пошаљи
Субота, 12 јун 2021
12. 06. 2021 | Вечерње новости |  О. МАТАВУЉ

Суд БиХ осудио је Сенада Џанановића, званог Главогуз, на 11 година затвора, а Едина Гаџа, званог Кимун, на пет година због ратних злочина над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље.

Главогуз и Кимун проглашени су кривим за ратни злочин против цивилног становништва. У пресуди се наводи да су они били припадници Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ, а злочине су починили од априла до августа 1992. Џанановић и Гаџа су, заједно са њима надређенима Јусуфом Јуком Празином и Самиром Кахвеџићем, свесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао незаконито заточење цивила српске националности који су незаконито лишени слободе на подручју града Сарајева.

Детаљније...
 
Случај Џанановић и други: Суђење настављено прихватањем изведених доказа Штампај Пошаљи
Петак, 16 октобар 2020
16.10.2020 | Срна | Глас Српске

САРАЈЕВО - Суђење некадашњим припадницима такозване Армије БиХ Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи за злочине почињене над српским цивилима у Сарајеву (Алипашино поље), настављено је данас прихватањем до сада изведених доказа, након прекида које је услиједио због измјене члана судског вијећа Суда БиХ.

Судија Јасмина Косовић именована је умјесто судије Жељке Маренић, која је изузета из поступка јер је у овом случају 1999. године поступала као истражни судија, потписавши одређене документе у вези са ексхумацијама.

Послије изјашњења Косовићеве да је извршила увид у све доказе и да не би имала питања за саслушане свједоке, одлучено је да се поступак формално обнови, али да се свједоци не позивају поново.

Детаљније...
 
Нада Самарџић свједочила о нестанку супруга Слободана Самарџића Штампај Пошаљи
Среда, 15 мај 2019
САРАЈЕВО, 14. МАЈА /СРНА/ - На суђењу Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи, оптуженим за злочине почињене у Сарајеву, данас је о одвођењу и нестанку мужа Слободана Самарџића свједочила Нада Самарџић, која је навела да је њен супруг убијен на данашњи дан прије 27 година, а да његови посмртни остаци још нису пронађени.

За затварање, нечовјечна поступања и убиства српских цивила у сарајевском насељу Алипашино поље, Тужилаштво БиХ оптужило је Џанановића и Гаџу званог Кимун, као некадашње припаднике Територијане одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ.

Самарџићева је током свједочења истакла да је из Сарајева у Нови Сад отишла почетком априла 1992. године, а да је њен супруг Слободан убијен истог дана када је одведен, али да је још двије године вјеровала да је жив.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 20