Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сарајево
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Досије Сарајево
Српске жртве и српска стратишта Сарајева Штампај Пошаљи
Недеља, 12 септембар 2010
Ново издање Института за истраживање српских страдања у XX:
 
 
Миливоје Иванишевић
СРПСКЕ ЖРТВЕ И СРПСКА СТРАТИШТА САРАЈЕВА

Привремени списак жртава Сарајева

ИМЕНА СРПСКИХ ЖРТАВА САРАЈЕВА


Током рата, поготово првих месеци, нису убијане само сарајлије српске националности, већ и Срби из других општина и градова БиХ, или из других југословенских република,  који су се из разних приватних и пословних разлога затекли у том граду. Другачије речено убијани су Срби, Свеједно ко су, шта су, одакле су. Такав је и овај списак. У списку нису евидентирана само убијена лица српске националности којима је, према попису 1991. године, место сталног боравка било Сарајево, већ сви  Срби који су током рата убијени у овом граду. Евидентиране су, с разлогом, и жртве других националности, али православне вероисповести.
 
 
Детаљније...
 
Књига мртвих Срба Сарајева пострадалих 1992-1995 Штампај Пошаљи
Среда, 08 април 2009

КЊИГА МРТВИХ СРБА САРАЈЕВA

ПОСТРАДАЛИХ 1992-1995

 

knjiga-mrtvih-srba-sarajevaУ овој Књизи мртвих сабрано је 5770 сарајевских Срба који су страдали 1992-1995 године и 860 Срба истог града чија је судбина за нас још неизвесна, или укупно 6628 лица српске националности.

Многи гробови никад нису обележени и опојани, многи покојници нису ни сахрањени, неки су без трага нестали у сарајевској магли. Још све кости нису извађене из провалија и туђих рака, ни откопане испод насипа и сметлишта, неке је заувек однела Миљацка. Још сви нису ни поменути.

Може бити да је нечије име погрешно уписано или да подаци нису потпуни, али је сигурно да ће, после утврђивања пуне истине о злочину над сарајевским Србима, ова црна књига имати више, а не мање страница. Нека ова заједничка читуља буде позив свима који истини могу допринети да се одазову и помогну да коначно уредимо и употпунимо Књигу мртвих. Тако ћемо одужити бар мали дуг онима што су избрисани из књиге живота.


Детаљније...