Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Вести
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Драко Миладић: Генералу Младићу хитно потребно лијечење Штампај Пошаљи
Уторак, 21 март 2017
БЕОГРАД, 21. МАРТА /СРНА/ - Генерал Ратко Младић затражио је од Хашког трибинала хитно привремено пуштање на слободу ради лијечења због компликованог и тешког здравственог стања, рекао је Срни његов син Дарко Младић.

"Имао је здравствене проблеме и прилично је крхког здравља. Због тога смо, између осталог, тражили да иде на лечење у Русију, поготово што у овом тренутку није неопходно да буде у Хагу због судског процеса. Сада је пауза до изрицања пресуде, тако да привременим одласком на лечење не би утицао на даљи ток процеса", рекао је Дарко Младић.

Он је истакао да није Русија затражила Младићево привремено пуштање на слободу ради лијечења, него одбрана, док је званична Москва само дала гаранције и позитивно одговорила на ту иницијативу.

"Генерал тражи да се пребаци на лечење због компликованог и тешког здравственог стања. Чак и лекари које је ангажовао суд и сви стручњаци са обе стране слажу се да је дуго у највећој групи ризика да му се понови мождани удар или инфаркт, са могућим смртним последицама. Он је предуго у том стању", рекао је Дарко Младић.

Детаљније...
 
Генерал Младић: Хаг је адски суд и ударна песница НАТО-а Штампај Пошаљи
Недеља, 30 октобар 2016
БЕОГРАД, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - Документационо информациони центар "Веритас" на овогодишњем Међународном београдском сајму књига читаоцима је понудио "Хронику прогнаних Крајишника 4", која садржи писмо генерала Ратка Младића директору "Веритаса" Сави Штрбцу у којем Хашки трибунал описује као адски суд и ударну песницу НАТО-а усмјерену ка уништењу српског народа.

Штрбац је рекао Срни да му је генерал Младић писмо упутио у новембру прошле године када је као свједок одбране свједочио у процесу који се води против Младића и да садржај у писму представља вјероватно најинтригантнији документ објављен на овогодишњем Сајму.

Он каже да се из писма види да је генерал Младић савршено свјестан своје позиције и тога да је осуђен и прије суђења.

Штрбац је истакао да је интересантно видјети како генерал Младић, коме су свјетски медији и политика наметнули перцепцију "жестоког крволока", види рат који се водио 90-тих.

Детаљније...
 
Због Младићевог случаја измијењен Статут Хашког трибунала Штампај Пошаљи
Среда, 07 септембар 2016
07/09/2016 |  15:36 | Агенције | РТРС
Савјет безбедности Уједињених нација измијенио је Статут Хашког трибунала због случаја Ратка Младића, тако што је на молбу предсједника трибунала у Статут додат нови члан којим је омогућено именовање судија које би одлучивале о евентуалним интерлокуторним жалбама у Младићевом предмету, саопштено је из Хага.

У саопштењу се прецизира да се СБ јуче једногласно сложио с измјенама Статута усвојивши Резолуцију 2306 (2016), којом се Генералном секретару УН омогућава да именује судије у жалбено вијеће на ad hoc и привременој основи на захтјев предсједника Хашког трибуинала и након консултација с предсједавајућим Савјета безбједности.

Претходно је предсједник трибунала судија Кармел Агијус обавијестио 29. јула Савјет безбједности да тренутно нема довољно сталних судија у том суду које би се бавиле евентуалним интерлокуторним жалбама у првостепеном поступку против Младића који је у току.

Детаљније...
 
Младићу погоршано здравствено стање Штампај Пошаљи
Субота, 27 август 2016
Вестионлине | 27.08.2016.

Хоће ли и њега убити Хаг: Ратко Младић на самрти!

Ратном команданту Војске РС Ратку Младићу (73), којем се у Хагу суди за ратне злочине у Босни и Херцеговини, живот виси о концу! Како "Ало" сазнаје, Младићу се здравствено стање озбиљно погоршало, а прети му и опасност од можданог удара.

- Младићу је одузета десна страна тела, једва хода и прича. Има висок крвни притисак и шећер, веома је смршао и лоше изгледа. Потребно је да га лекари хитно прегледају, а његова одбрана тражи да то буду руски стручњаци - каже извор „Ало!“ из Хага.

Ратков син Дарко Младић потврдио је "Ало" да је његов отац лоше и истакао да му је потребна здравствена нега.

Детаљније...
 
Стојановић: Радикално кршење права на одбрану Штампај Пошаљи
Среда, 17 август 2016
БАЊАЛУКА, 17. АВГУСTА /СРНА/ - Кобранилац у предмету одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом Миодраг Стојановић сматра да одлука Хашког трибунала о закључењу доказног поступка одбране на суђењу генералу Младићу представља још један у низу радикалног кршења права на одбрану генерала Младића.

"Три свједока, која до сада нису дошла у хашку судницу, нису то учинили не нашом кривицом, него управо неефикасношћу или неажурношћу Хашког трибунала", рекао је Стојановић Срни.

Он је навео да је један од тих свједока високопозиционирани официр земље значајне чланице НАТО савеза, који се још налази у активној служби.

"То подразумијева обавезу одобрења његове земље и НАТО-а да може свједочити у Хашком трибуналу, али то није издејствовано и то није у надлежности одбране генерала Младића", појаснио је Стојановић.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 70