Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Вести
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Генерал Младић: Хаг је адски суд и ударна песница НАТО-а Штампај Пошаљи
Недеља, 30 октобар 2016
БЕОГРАД, 29. ОКТОБРА /СРНА/ - Документационо информациони центар "Веритас" на овогодишњем Међународном београдском сајму књига читаоцима је понудио "Хронику прогнаних Крајишника 4", која садржи писмо генерала Ратка Младића директору "Веритаса" Сави Штрбцу у којем Хашки трибунал описује као адски суд и ударну песницу НАТО-а усмјерену ка уништењу српског народа.

Штрбац је рекао Срни да му је генерал Младић писмо упутио у новембру прошле године када је као свједок одбране свједочио у процесу који се води против Младића и да садржај у писму представља вјероватно најинтригантнији документ објављен на овогодишњем Сајму.

Он каже да се из писма види да је генерал Младић савршено свјестан своје позиције и тога да је осуђен и прије суђења.

Штрбац је истакао да је интересантно видјети како генерал Младић, коме су свјетски медији и политика наметнули перцепцију "жестоког крволока", види рат који се водио 90-тих.

Детаљније...
 
Због Младићевог случаја измијењен Статут Хашког трибунала Штампај Пошаљи
Среда, 07 септембар 2016
07/09/2016 |  15:36 | Агенције | РТРС
Савјет безбедности Уједињених нација измијенио је Статут Хашког трибунала због случаја Ратка Младића, тако што је на молбу предсједника трибунала у Статут додат нови члан којим је омогућено именовање судија које би одлучивале о евентуалним интерлокуторним жалбама у Младићевом предмету, саопштено је из Хага.

У саопштењу се прецизира да се СБ јуче једногласно сложио с измјенама Статута усвојивши Резолуцију 2306 (2016), којом се Генералном секретару УН омогућава да именује судије у жалбено вијеће на ad hoc и привременој основи на захтјев предсједника Хашког трибуинала и након консултација с предсједавајућим Савјета безбједности.

Претходно је предсједник трибунала судија Кармел Агијус обавијестио 29. јула Савјет безбједности да тренутно нема довољно сталних судија у том суду које би се бавиле евентуалним интерлокуторним жалбама у првостепеном поступку против Младића који је у току.

Детаљније...
 
Младићу погоршано здравствено стање Штампај Пошаљи
Субота, 27 август 2016
Вестионлине | 27.08.2016.

Хоће ли и њега убити Хаг: Ратко Младић на самрти!

Ратном команданту Војске РС Ратку Младићу (73), којем се у Хагу суди за ратне злочине у Босни и Херцеговини, живот виси о концу! Како "Ало" сазнаје, Младићу се здравствено стање озбиљно погоршало, а прети му и опасност од можданог удара.

- Младићу је одузета десна страна тела, једва хода и прича. Има висок крвни притисак и шећер, веома је смршао и лоше изгледа. Потребно је да га лекари хитно прегледају, а његова одбрана тражи да то буду руски стручњаци - каже извор „Ало!“ из Хага.

Ратков син Дарко Младић потврдио је "Ало" да је његов отац лоше и истакао да му је потребна здравствена нега.

Детаљније...
 
Стојановић: Радикално кршење права на одбрану Штампај Пошаљи
Среда, 17 август 2016
БАЊАЛУКА, 17. АВГУСTА /СРНА/ - Кобранилац у предмету одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом Миодраг Стојановић сматра да одлука Хашког трибунала о закључењу доказног поступка одбране на суђењу генералу Младићу представља још један у низу радикалног кршења права на одбрану генерала Младића.

"Три свједока, која до сада нису дошла у хашку судницу, нису то учинили не нашом кривицом, него управо неефикасношћу или неажурношћу Хашког трибунала", рекао је Стојановић Срни.

Он је навео да је један од тих свједока високопозиционирани официр земље значајне чланице НАТО савеза, који се још налази у активној служби.

"То подразумијева обавезу одобрења његове земље и НАТО-а да може свједочити у Хашком трибуналу, али то није издејствовано и то није у надлежности одбране генерала Младића", појаснио је Стојановић.


Детаљније...
 
Пристрасне судије осудиле Младића прије изрицања пресуде? Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 август 2016
08/08/2016 |  09:44 ⇒ 10:23 | РТРС |

Ако Жалбено вијеће Хашког трибунала одбије поднесак којим су адвокати генерала Ратка Младића тражили обустављање поступка и изузеће пристрасних судија, готово је извјесно да ће му бити изречена драконска казна, изјавио је адвокат Миодраг Стојановић, члан тима одбране генерала Младића.

"Тражили смо изузеће судија Алфонса Орија и Кристофа Флугеа, који се налазе у судском вијећу које води поступак против генерала Младића, те да се комплетно суђење врати на почетак због потпуно нерегуларних услова у којима је поступак вођен. Било гдје у свијету немогуће је да у суђењу оптуженом учествују судије које су оптуженику пресудиле и прије поступка", рекао је Стојановић за "Еуроблиц".

Он је објаснио да су судије Ори и Флуге, прије него што је Младићев предмет пред Хашким трибуналом уопште почео да се обрађује, у неким ранијим процесима већ помињали његовог клијента као "сукривца за злочине" који су осуђенима стављани на терет.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 69