Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

БРУКА У ТРИБУНАЛУ: Хаг уништио кључни доказ за "Маркале" Штампај Пошаљи
Четвртак, 31 јануар 2019
С. Ј. Матић | 30. јануар 2019 |  Вечерње новости

Адвокат Бранко Лукић тврди да су у Хашком трибуналу плански оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима. Током суђења Караџићу и Младићу поломљени стабилизатори са пројектила испаљених на сарајевску пијацу

ОСТАЦИ мина - једина два материјална доказа злочина на "Маркалама 1 и 2" уништена су у Хашком трибуналу! У депоу секретаријата, где су чувани, поломљени су стабилизатори на реповима пројектила за које је тужилаштво тврдило да су испаљени са српских положаја. Мине су, тако, трајно оштећене и изгубиле су карактер доказа, и то баш у време када је одбрана требало да их искористи за обарање тезе да су Срби криви за ове злочине.

Овај случај, уз уништавање доказа о трговини људским органима у "жутој кући", сведочи о планском уништавању свих материјалних трагова у Хашком трибуналу који нису ишли у корист тужилаштву Трибунала, али и заговорницима тезе о српској одговорности за злочине. Срби су тако изгубили могућност да докажу да су били жртве трговине органима и суровог убијања.

Детаљније...
 
Хаг уништио доказе како би Србе осудили за „Маркале“ Штампај Пошаљи
Среда, 30 јануар 2019
БЕОГРАД, 30. ЈАНУАРА /СРНА/ - У Хашком трибуналу плански су оштећени материјали који иду у прилог српским оптуженицима, а један од примјера је уништавање доказа, како би Србе осудили за експлозију на сарајевској пијаци "Маркале", тврди адвокат Бранко Лукић, бранилац генерала Ратка Младића.

"Тужилаштво и секретаријат суда су једна машинерија. Крију доказе, лажу уништавају и нико за то неће одговарати", рекао је Лукић, наводећи да је један реп мине са Маркала уништен током суђења Радовану Караџићу, а други током суђења Ратку Младићу.

Он је за "Вечерње новости" изјавио да су у Хаг донесена два репа мина као докази злочина на Маркалама, те да је један наводно пао 1994, а други 1995. године.


Детаљније...
 
Статусна конференција Ратку Младићу 18. фебруара Штампај Пошаљи
Петак, 04 јануар 2019
03.01.2019 | Срна | Глас Српске

Хаг - Судија Апелационог вијећа Међународног механизма за кривичне трибунале Приска Матимба Нијамбе одлучила је данас да 18. фебруара буде одржана статусна конфереција поводом жалби бившег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића и Канцеларије тужилаштва, саопштено је из Механизма.

У саопштењу се подсјећа да је претходна статусна конференција одржана 6. новембра прошле године.

Судија Нијамбе наводи да оптужени има право да учествује у раду конференције путем видео-линка уколико то жели.

Детаљније...
 
Захвалница генералу Ратку Младићу Штампај Пошаљи
Субота, 15 децембар 2018
БЕОГРАД, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији додијелило је захвалницу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу за све што је учинио за спас српског народа.

Захвалницу је у име генерала Младића у просторијама Удружења примио његов син Дарко Младић.

Предсједник Удружења Симо Спасић рекао је Срни да породице косметских жртава саосјећају са породицама српских жртава у Подрињу над којим је извршен геноцид, а да су додјељивањем захвалнице генералу Младићу, који се борио за њих и српски народ уопште, захвалили свим часним српским војсковођама који су сада у тамницама ЕУ.

Детаљније...
 
Дарко Младић: Захтјев за привремено пуштање генерала биће упућен наредних дана Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 децембар 2018
10.12.2018 15:01 | Срна

Београд - Званични захтјев да генерал Ратко Младић буде пуштен из притворске јединице на четири дана да би обишао гробове најближих чланова породице у Калиновику и Београду биће упућен Механизму у Хагу до краја ове седмице, а не данас како је раније најављивано, изјавио је Срни генералов син Дарко Младић.

Он је појаснио да је адвокат одбране генерала Младића из Холандије данас морао хитно по другом предмету да отпутује у Јужноафричку Републику и до његовог повратка одбрана највјероватније неће моћи поднијети захтјев.

- Остајемо при том, али захтјев неће данас бити поднесена него за пар дана", рекао је Младић и додао да је одбрана добила информације о гаранцији Владе Србије да ће обезбиједити генерала Младића на својој територији и вратити га назад у притвор.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 331