Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Захвалница генералу Ратку Младићу Штампај Пошаљи
Субота, 15 децембар 2018
БЕОГРАД, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији додијелило је захвалницу некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу за све што је учинио за спас српског народа.

Захвалницу је у име генерала Младића у просторијама Удружења примио његов син Дарко Младић.

Предсједник Удружења Симо Спасић рекао је Срни да породице косметских жртава саосјећају са породицама српских жртава у Подрињу над којим је извршен геноцид, а да су додјељивањем захвалнице генералу Младићу, који се борио за њих и српски народ уопште, захвалили свим часним српским војсковођама који су сада у тамницама ЕУ.

Детаљније...
 
Дарко Младић: Захтјев за привремено пуштање генерала биће упућен наредних дана Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 децембар 2018
10.12.2018 15:01 | Срна

Београд - Званични захтјев да генерал Ратко Младић буде пуштен из притворске јединице на четири дана да би обишао гробове најближих чланова породице у Калиновику и Београду биће упућен Механизму у Хагу до краја ове седмице, а не данас како је раније најављивано, изјавио је Срни генералов син Дарко Младић.

Он је појаснио да је адвокат одбране генерала Младића из Холандије данас морао хитно по другом предмету да отпутује у Јужноафричку Републику и до његовог повратка одбрана највјероватније неће моћи поднијети захтјев.

- Остајемо при том, али захтјев неће данас бити поднесена него за пар дана", рекао је Младић и додао да је одбрана добила информације о гаранцији Владе Србије да ће обезбиједити генерала Младића на својој територији и вратити га назад у притвор.

Детаљније...
 
Мерон: Могао сам донијети фер и објективну пресуду Младићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 децембар 2018
03.12.2018 15:53 | Birn | Глас Српске

Сарајево - Предсједник Механизма за међународне кривичне судове (ММКС) Теодор Мерон пред крај свог мандата истиче да је увјерен како је могао донијети "фер и објективну пресуду" Ратку Младићу и да разматра да предложи измјене хашког правилника о изузећима судија.

У интервјуу за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) судија Мерон – којем у јануару идуће године истиче мандант – изражава жаљење што неће бити у прилици да учествује у доношењу пресуде Радовану Караџићу, као и што неће бити члан вијећа у предмету Ратка Младића.

Коментаришући одлуку судије Жан-Клода Антонетија да га искључи из предмета против бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића због перцепције пристрасности, Мерон каже да се противио таквој одлуци. Упркос томе, Мерон се, послије захтјева Одбране Радована Караџића за његово изузеће због истих разлога, сâм повукао из Апелационог вијећа и из овог предмета.

Детаљније...
 
Иветић: Хашко тужилаштво погрешно цитирало и себе и пресуду Штампај Пошаљи
Недеља, 02 децембар 2018
БЕОГРАД/ХАГ, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Одбрана генерала Ратка Младића поднијела је реплику на одговор тужилаштва у вези са жалбом одбране на првостепену пресуду Хашког трибунала, у којој је указала да је тужилаштво у више наврата погрешно цитирало и себе и пресуду, потврдио је Срни адвокат Драган Иветић.

Он је објаснио да је ријеч о реплици која слиједи послије одговора тужилаштва на жалбу одбране, а која у исто вријеме подржава жалбу одбране и одговара на неке битне тврдње из одговора тужилаштва.

"У међувремену, тај одговор тужилаштва је имао толико много ствари где су погрешно цитирали не само себе, него и судско веће у пресуди, тако да смо ми извели ову нашу реплику и то све изнели", рекао је Иветић у телефонској изјави из Хага.

Иветић је као примјер навео да је тужилаштво тврдило да је у ријечима генерала Младића на састанку у хотелу "Фонтана" у Сребреници јула 1995. године постојала криминална намјера, иако су и вјештак тужилаштва и војни вјештак одбране на суђењу рекли супротно.

Детаљније...
 
Дарко Младић: Тужилаштво очајно због губитка пристрасних судија Штампај Пошаљи
Недеља, 21 октобар 2018
21/10/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, оцијенио је да је Тужилаштво Механизма за кривичне судове очајно јер је изгубило пристрасне судије у процесу против његовог оца, па се стога жалило против коначне одлуке, иако знају да немају право жалбе.

"Сви они знају да немају право жалбе и да морају да прихвате то тако. Ми смо много неправде прихватили и прогутали у претходном периоду. Надам се да ћемо сада имати бољу ситуацију, праведније суђење, а то Тужиоцу очигледно смета", рекао је Дарко Младић Срни.

Он је истакао да није посао тужиоца да се бави судијама него да ради свој посао.

"Они су навикли већ предуго на једно другачије поимање права", рекао је Младић и додао да, након што је претходна жалба Тужилаштва због дисквалификације троје судија одбачена, а сада захтијевају да неко поново одлучује о томе, доказује да су судије биле пристрасне.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 328