Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Поднете жалбе Хашком трибуналу: Одбрана Ратка Младића тражи поништавање пресуде... Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
четвртак, 22. март 2018 | Агенције | НСПМ

Одбрана Ратка Младића поднела је суду у Хагу најаву жалбе на првостепену пресуду, којом је он у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и других злочина у БиХ.

У најави жалбе, Младићева одбрана захтева да се та пресуда поништи због "низа правних и чињеничних неправилности и грешака", и да бивши командант Војске Републике Српске буде ослобођен. Алтернативно, браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић траже да Младићу буде поново суђено. Према поднетој најави, жалба одбране има девет основа.

Према Младићевим браниоцима, Хашки трибунал је погрешио када је у пресуди утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват чији је он био припадник.

Детаљније...
 
Суд у Хагу одбио захтев Ратка Младића за продужење рока за жалбу Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
петак, 09. март 2018 | Срна | НСПМ

Суд у Хагу одбио је захтев за продужење рока за предавање жалбе на пресуду у поступку против бившег генерала Војске Републике Српске Ратка Младића, саопштено је из Механизма за међународне кривичне судове.

У саопштењу се наводи да је одлуком суда 21. децембра 2017. године одобрено продужавање рока за подношење жалби на пресуду Младићу.

Из ММКС наводе да је Младићев захтев за продужење рока за 30 до 90 дана, који је предат 23. фебруара, базиран на недовољно адекватним основама и на "захтеву без преседана" када је реч о Младићевом "критичном здравственом стању".

Детаљније...
 
На згради општине Источно Ново Сарајево нови плакати са ликом генерала Младића Штампај Пошаљи
Уторак, 27 фебруар 2018
Фотографије генерала Младића на згради општине Источно Сарајево
26.02.2018 23:39 | Срна

Источно Сарајево - У Источном Новом Сарајеву вечерас су излијепљени колор плакати са ликом бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић поручио је у изјави Срни да нико не смије да омаловажава и вријеђа онога ко је живот посветио одбрани и слободи српског народа.

Ћосић је раније, реагујући на прилог БХРТ-а у којем је кртиковано то што су на прозорима општине Источно Ново Сарајево излијепљене Младићеве фотографије, рекао да те слике не само да неће бити уклоњене већ ће бити налијепљене и нове, много веће и у колору.

Детаљније...
 
Бојан Димитријевић: Грешка је што смо испоручили Младића Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 фебруар 2018
Драгана Матовић | 11. фебруар 2018 | Вечерње новости

Историчар у књизи „Командант“ о генералу војске Србије: Нисам пронашао доказе да је лично наредио ликвидације у Сребреници

ДОК у Хагу провејавају сумње да је генерал Ратко Младић првостепено осуђен без доказа, историчар Бојан Димитријевић по овом питању нема дилему. У биографској књизи "Командант" он пише да нема никаквог доказа да је генерал Младић било коме од својих потчињених наредио ликвидацију заробљеника у Сребреници у јулу 1995. године, а у време када се то дешавало био је у Београду.

- Током истраживања грађе за књигу о генералу Младићу, нисам успео да пронађем кључни доказ да је он наредио ликвидацију заробљеника, нити било ко други из Војске Републике Српске - тврди Димитријевић. - Младић је оптужен на основу једног документа војне природе, који се зове Директива 7, а у коме се начелно говори о томе да би Сребреницу и Жепу требало заузети.

Детаљније...
 
Снимак излагања гл. помоћника судије Трибунала: Није било одлуке за злочин и састанака о Сребреници Штампај Пошаљи
Субота, 10 фебруар 2018
 09.02.2018 12:18 | Г. М | Глас Српске
Бањалука - Није било састанка војног врха РС на којем је договорено извршење кривичног дјела у Сребреници, ни писане одлуке о томе, нити се то могло видјети из састанака о којима постоје забиљешке.

Те тврдње јавно је изнио Јонас Нилсен, главни помоћник судије Хашког трибунала Алфонса Орија, на предавању одржаном у Хагу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 21 - 25 од 322