Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Лукић: Генерал осуђен због измишљеног састанка Штампај Пошаљи
Уторак, 27 март 2018
27/03/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Бранко Лукић из Тима одбране некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића изјавио је да је цијели предмет заснован на "бајци" тужиоца Питера Меклоског, који је измислио састанак Младића и сарадника у ноћи између 12 и 13. јула 1995. године.

Наглашавајући да су у Хагу признали да нису имали никаквих доказа да је Ратко Младић убио или наредио да неко у Сребреници буде убијен, а осудили су га за то, Лукић појашњава да је разлог за измишљање тог састанка тај што геноцид не може да се изврши на мах, већ мора да се планира.

"Била су два састанка 11. и 12. јула, о којима се све зна, постоје записници, снимци, сведоци. И пошто су све прегледали, прочешљали, разговарали са сведоцима-инсајдерима нису нашли ништа криминално. Онда су измислили тај трећи састанак, који ниједан сведок никада није споменуо током суђења. На њему је наводно направљен удружени злочиначки план", рекао је Лукић.

Детаљније...
 
Ратко Младић крив и за убиства док није био у БиХ Штампај Пошаљи
Субота, 24 март 2018
С. Ј. МАТИЋ | 24. март 2018. 09:00 | Вечерње новости

Српски генерал осуђен и за злочине за које није оптужен. Осуђен за злочине из априла 1992, када је командовао у Хрватској

ГЕНЕРАЛ Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу и за оно за шта уопште није оптужен, сазнају "Новости". Како нам каже генералов адвокат Бранко Лукић, судско веће га је прогласило кривим и за догађаје од пре 12. маја, када је преузео команду у БиХ, а које тужилаштво у његовој оптужници уопште није третирало.

Тако је Младић у Хагу постао крив и за хапшења и протеривања муслимана у Приједору, Кључу, Санском Мосту током априла 1992. године, када су Срби преузели власт.

- Тога нема ни у једном суду на свету. Он тада уопште није био у БиХ, већ у Хрватској и не може да има икакве везе са злочинима у Босни у том периоду - наводи Лукић.

Детаљније...
 
Поднете жалбе Хашком трибуналу: Одбрана Ратка Младића тражи поништавање пресуде... Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
четвртак, 22. март 2018 | Агенције | НСПМ

Одбрана Ратка Младића поднела је суду у Хагу најаву жалбе на првостепену пресуду, којом је он у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и других злочина у БиХ.

У најави жалбе, Младићева одбрана захтева да се та пресуда поништи због "низа правних и чињеничних неправилности и грешака", и да бивши командант Војске Републике Српске буде ослобођен. Алтернативно, браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић траже да Младићу буде поново суђено. Према поднетој најави, жалба одбране има девет основа.

Према Младићевим браниоцима, Хашки трибунал је погрешио када је у пресуди утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват чији је он био припадник.

Детаљније...
 
Суд у Хагу одбио захтев Ратка Младића за продужење рока за жалбу Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
петак, 09. март 2018 | Срна | НСПМ

Суд у Хагу одбио је захтев за продужење рока за предавање жалбе на пресуду у поступку против бившег генерала Војске Републике Српске Ратка Младића, саопштено је из Механизма за међународне кривичне судове.

У саопштењу се наводи да је одлуком суда 21. децембра 2017. године одобрено продужавање рока за подношење жалби на пресуду Младићу.

Из ММКС наводе да је Младићев захтев за продужење рока за 30 до 90 дана, који је предат 23. фебруара, базиран на недовољно адекватним основама и на "захтеву без преседана" када је реч о Младићевом "критичном здравственом стању".

Детаљније...
 
На згради општине Источно Ново Сарајево нови плакати са ликом генерала Младића Штампај Пошаљи
Уторак, 27 фебруар 2018
Фотографије генерала Младића на згради општине Источно Сарајево
26.02.2018 23:39 | Срна

Источно Сарајево - У Источном Новом Сарајеву вечерас су излијепљени колор плакати са ликом бившег команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић поручио је у изјави Срни да нико не смије да омаловажава и вријеђа онога ко је живот посветио одбрани и слободи српског народа.

Ћосић је раније, реагујући на прилог БХРТ-а у којем је кртиковано то што су на прозорима општине Источно Ново Сарајево излијепљене Младићеве фотографије, рекао да те слике не само да неће бити уклоњене већ ће бити налијепљене и нове, много веће и у колору.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 21 - 25 од 324