Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Одбрана генерала Младића: Одбацити дефектне и неисправне оптужбе Штампај Пошаљи
Уторак, 25 октобар 2016
25/10/2016 |  17:04 ⇒ 20:10 | РТРС
Одбрана генерала Ратка Младића поднијела је захтјев судском вијећу да се уздржи од одлучивања о оним дијеловима оптужнице које је у свом поднеску окарактерисала као дефектне и неисправне, тврдећи да ниједан од четири облика одговорности за која се Младић терети, немају ни временски нити територијални опсег.

Према одлуци Хашког суда данас је посљедњи рок у којем одбрана мора да преда завршни поднесак који је лимитиран бројем ријечи и страна, и не може бити већи од 300 хиљада ријечи. Адвокат Миодраг Стојановић тврди да је одбрана генерала Младића имала процесне проблеме, јер су уложили жалбу на одлуку суда због окончања поступка, а да одбрани није омогућено да изведе преостала два заштићена свједока.

Одбрана генерала Младића тражила је изузеће судија из жалбеног вијећа, јер су у ранијим предметима изнијели став у погледу постојања удруженог злочиначког подухвата, обима командне одговорности и квалификације догађаја у вези са Сребреницом.

Детаљније...
 
Адвокат Стојановић: У поноћ истиче рок за предају завршног поднеска Штампај Пошаљи
Уторак, 25 октобар 2016
БИЈЕЉИНА, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - У поноћ истиче рок који је Хашки трибунал дао одбрани некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића и тужилаштву за подношење завршног поднеска, чиме би и формално требало да буде приведен крају предмет.

Адвокат Миодраг Стојановић, који заступа Младића, рекао је Срни да се нада да ће Хашки трибунал прихватити приједлог одбране и продужити рок за неколико дана, што би им омогућило да се уклопе у ограничење, према којем завршни поднесак не може да има више од 300.000 ријечи.

"То је од 700 до 800 страница писаног материјала и ми и сада покушавамо да скратимо неке дијелове, да их преобликујемо, а све то морамо да завршимо до поноћи. Посљедњих три-четири мјесеца радили смо уз велики напор и опструкције, те да смо имали безброј преписки са Судом и упутили неке жалбе, што нам је одузело вријеме", нагласио је Стојановић.

Детаљније...
 
Хаг одбио Младићев захтев Штампај Пошаљи
Субота, 22 октобар 2016
Бета | 21. октобар 2016.

Расправно веће Хашког трибунала одбило је данас захтев одбране Ратка Младића да се поступак против њега привремено обустави до одлуке о његовој жалби на термине за завршне поднеске и завршне речи

Расправно веће Хашког трибунала одбило је данас захтев одбране Ратка Младића да се поступак против њега привремено обустави до одлуке о његовој жалби на термине за завршне поднеске и завршне речи.

По тој одлуци, рок за подношење писаних завршних поднесака одбране и оптужбе је 25. октобар, док би усмене завршне речи биле одржане од 5. до 15. децембра.

Детаљније...
 
Младићева одбрана: Изузети и судије Ађијуса и Покара због пристрасности Штампај Пошаљи
Уторак, 11 октобар 2016
Бета | 10. октобар 2016.
Браниоци генерала Ратка Младића затражили су данас да из апелационог већа Хашког трибунала, које ће одлучивати о њеним жалбама, буду изузети председавајући судија Кармел Ађијус и судија Фаусто Покар

ХАГ/БЕОГРАД - Браниоци генерала Ратка Младића затражили су данас да из апелационог већа Хашког трибунала, које ће одлучивати о њеним жалбама, буду изузети председавајући судија Кармел Ађијус и судија Фаусто Покар зато што су наводно унапред утврдили Младићеву кривицу.

Одбрана је у захтеву навела да је судија Ађијус, који је и председник Трибунала, већ "утврдио Младићеву кривицу" у пресуди коју је, у одвојеном процесу, изрекао групи официра Војске Републике Српске предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром.

Трибунал је потпуковнике Поповића и Беару осудио на доживотни затвор, прогласивши их кривим за геноцид над Муслиманима у Сребреници у лето 1995.

Детаљније...
 
Генерал Младић тражи изузеће Мерона из Жалбеног вијећа Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 октобар 2016
10/10/2016 |  РТРС | Срна

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је дисквалификацију судије Теодора Мерона из Апелационог вијећа Хашког трибунала, саопштено је данас из Хага.

Као образложење овог захтјева наводи се да је Мерон, који је и предсједник Механизма за међународне кривичне трибунале, у прошлости говорио за Младића да је одговоран за злочине и тиме показао пристрасност.

Младићева одбрана наводи да је Мерон давао изјаве у предсудском процесу о Младићу, чиме је прејудицирао његову кривицу и да се зато не може бавити жалбеним процесима у вези са Младићем.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 46 - 50 од 299