Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Предат захтјев за продужење рока за предају жалбеног поднеска Штампај Пошаљи
Четвртак, 03 мај 2018
ХАГ, 2. МАЈА /СРНА/ - Бивши генерал Војске Републике Српске Ратко Младић поднио је захтјев за додатних 90 дана рока за предају жалбеног поднеска на одлуку Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/, као и за повећање дозвољеног броја ријечи у поднеску, саопштено је из ММКС.

У захтјеву Младићевог тима наводи се да одбрана има проблем са финансирањем и да с тога није була у могућности да на пуно радно вријеме ангажује особе које би радиле на другој фази жалбеног поступка.

Одбрана наводи да Младићево здравствено стање, које се погоршава, додатно оправдава продужење рока за предају жалбеног поднеска.

Детаљније...
 
Генерал Младић није пуштен на лијечење, одлука тајна Штампај Пошаљи
Недеља, 15 април 2018
14.04.2018 10:17 | Срна | Глас Српске

Београд - Механизам за међународне кривичне судове у Хагу одбио је да пусти генерала Ратка Младића на привремену слободу ради лијечења у Србији, а садржај одлуке означен је као тајна, рекао је генералов син Дарко Младић.

Он је оцијенио да је то Хаг учинио да би сакрили од јавности како крше генералова права на лијечење и живот, као и да се не би видјело да су одбили да га пусте на лијечење без икаквог основа.

"Прогласили су је тајном да ми сад не бисмо могли да је коментаришемо, јер ако било шта о садржају одлуке кажемо, сносићемо последице", рекао је Дарко Младић за београдске "Вечерње новости".

Детаљније...
 
Лукић: Генерал осуђен због измишљеног састанка Штампај Пошаљи
Уторак, 27 март 2018
27/03/2018 |  РТРС | СРНА

Адвокат Бранко Лукић из Тима одбране некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића изјавио је да је цијели предмет заснован на "бајци" тужиоца Питера Меклоског, који је измислио састанак Младића и сарадника у ноћи између 12 и 13. јула 1995. године.

Наглашавајући да су у Хагу признали да нису имали никаквих доказа да је Ратко Младић убио или наредио да неко у Сребреници буде убијен, а осудили су га за то, Лукић појашњава да је разлог за измишљање тог састанка тај што геноцид не може да се изврши на мах, већ мора да се планира.

"Била су два састанка 11. и 12. јула, о којима се све зна, постоје записници, снимци, сведоци. И пошто су све прегледали, прочешљали, разговарали са сведоцима-инсајдерима нису нашли ништа криминално. Онда су измислили тај трећи састанак, који ниједан сведок никада није споменуо током суђења. На њему је наводно направљен удружени злочиначки план", рекао је Лукић.

Детаљније...
 
Ратко Младић крив и за убиства док није био у БиХ Штампај Пошаљи
Субота, 24 март 2018
С. Ј. МАТИЋ | 24. март 2018. 09:00 | Вечерње новости

Српски генерал осуђен и за злочине за које није оптужен. Осуђен за злочине из априла 1992, када је командовао у Хрватској

ГЕНЕРАЛ Ратко Младић осуђен је у Хашком трибуналу и за оно за шта уопште није оптужен, сазнају "Новости". Како нам каже генералов адвокат Бранко Лукић, судско веће га је прогласило кривим и за догађаје од пре 12. маја, када је преузео команду у БиХ, а које тужилаштво у његовој оптужници уопште није третирало.

Тако је Младић у Хагу постао крив и за хапшења и протеривања муслимана у Приједору, Кључу, Санском Мосту током априла 1992. године, када су Срби преузели власт.

- Тога нема ни у једном суду на свету. Он тада уопште није био у БиХ, већ у Хрватској и не може да има икакве везе са злочинима у Босни у том периоду - наводи Лукић.

Детаљније...
 
Поднете жалбе Хашком трибуналу: Одбрана Ратка Младића тражи поништавање пресуде... Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
четвртак, 22. март 2018 | Агенције | НСПМ

Одбрана Ратка Младића поднела је суду у Хагу најаву жалбе на првостепену пресуду, којом је он у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и других злочина у БиХ.

У најави жалбе, Младићева одбрана захтева да се та пресуда поништи због "низа правних и чињеничних неправилности и грешака", и да бивши командант Војске Републике Српске буде ослобођен. Алтернативно, браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић траже да Младићу буде поново суђено. Према поднетој најави, жалба одбране има девет основа.

Према Младићевим браниоцима, Хашки трибунал је погрешио када је у пресуди утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват чији је он био припадник.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 26 - 30 од 331