Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Помоћник хашког судије признао: Није било доказа за геноцид у Сребреници Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 фебруар 2018
04.02.2018 | Спутњик | РТРС

Хашки трибунал нема доказа о састанку војног врха Републике Српске, на ком је наводно договорено извршење кривичног дела у Сребреници. То је јавно признао Јонас Нилсен, сарадник судије Хашког трибунала Алфонса Орија, председавајућег Судским већем, које је у првостепеном поступку осудило генерала Ратка Младића на доживотни затвор.

Нилсен се, на предавању у Институту Асер, није устручавао да каже да се, уместо доказа, прибегло закључивању на основу претпоставки.

Доживотни затвор и осуду за геноцид у Сребреници генералу Ратку Младићу хашке судије засновале су на претпоставци. Не располажу писаном одлуком, па чак ни белешкама, али су пресудиле за удруживање у циљу извршења наводног геноцида у Сребреници на основу претпоставке о наводном састанку војног врха Републике Српске 12. јула 1995. године, на којем је договорено извршење кривичног дела.

Детаљније...
 
Хашком трибуналу предате гаранције Владе Србије за генерала Младића Штампај Пошаљи
Уторак, 06 фебруар 2018
05/02/2018 | РТРС | Срна

Уз захтјев за пуштање на привремену слободу тешко обољелог генерала Ратка Младића из притвора Хашког у Србију ради лијечења, приложене су и гаранције Владе Србије, рекао је Срни Младићев бранилац Драган Иветић.

Ријеч је о гаранцијама које је Влада Србије дала још почетком октобра прошле године, а које подразумијевају да држава гарантује да генерал Младић неће побјећи док је на привременој слободи ради лијечења.

"Ми тражимо да се он лечи у Србији и надамо се да ће Влада показати спремност да држи те гаранције и да подржава тај поднесак", рекао је Иветић.

Детаљније...
 
Димитријевић: И хашка документација аболира Младића од догађаја у Сребреници Штампај Пошаљи
Недеља, 04 фебруар 2018
БЕОГРАД, 4. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Историчар Бојан Димитријевић изјавио је Срни да документација, коју је користио приликом научног писања биографије "Командант" о генералу Ратку Младићу, прије свега она из базе Хашког трибунала, Младића аболира од догађаја у Сребреници у јулу 1995. године.

 Биографија "Командант" о генералу Ратку Младићу објављена је 31. јануара.

Димитријевић је изјавио да је покушао да веже све детаље у вези са случајема Сребреница и Жепа и нагласио да је његов став да нема никаквог доказа да је генерал Младић било коме од својих потчињених наредио некакву ликвидацију заробљеника, те да генерал у времену када се то дешавало чак није био присутан у Републици Српској, него је био у Београду.

Детаљније...
 
"У Хагу јавно говоре да је генерал осуђен без доказа за Сребреницу" Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
01/02/2018 |  14:55 ⇒ 15:03 | РТРС | СРНА

Тим одбране генерала Ратка Младић и породица апеловали су данас да владе и предсједници Србије и Републике Српске уложе свој дипломатски утицај у свијету да се генералу Ратку Младићу омогући лијечење у Србији и спаси живот, те упозорили да се у Хагу почело јавно говорити да је генерал осуђен за Сребреницу без доказа.

Адвокати генерала Младића и његов син Дарко Младић на конференцији за новинаре у Београду саопштили су да је на јучерашњем стручном предавању у Хагу Јонас Нилсен, главни помоћник хашког судије Алфонса Орија, јавно рекао да нису имали доказа против Младића за Сребреницу.

Детаљније...
 
Драган Иветић, адвокат генелала Младића: Поништити првостепену пресуду јер суд крије љекарске налазе Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
01.02.2018 09:52 | Срна | Глас Српске

Београд - Драган Дан Иветић, адвокат и члан тима одбране генерала Ратка Младића, изјавио је да се на списку болести од које генарал болује налази и једна озбиљна дијагноза коју су утврдили српски љекари, али је од суда означена као тајна и због тамошњих прописа одбрана не смије да је открива.

Одбрана је стога на основу тих нових података и доказа јуче у Хаг послала три поднеска у којим је затражила да се генералу Младићу поништи првостепена пресуда, јер није био способан за суђење, да се привремено пусти на болничко лијечење у Србији на четири мјесеца и да се против притворских љекара поведе истрага због опструкције и лошег лијечења.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 36 - 40 од 331