Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Силос
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Осморици 60 година затвора за злочине на Србима у Хаџићима Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05/07/2018 | РТРС | СРНА

Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Петак, 15 септембар 2017
14/09/2017 |  16:26 ⇒ 16:31 | РТРС

На суђењу оптуженима за ратне злочоне над српским цивилима на подручју општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи затражило доношење осуђујуће пресуде, нагласивши да свједоци и докази одбрана нису оспорили доказе оптужбе.

За злочине почињене над заточеним српским цивилима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај", Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Нермина Калембера и Шерифа Мешановића.

Тужилац Зорица Ђурђевић сматра да су доказани сви наводи оптужнице.

Детаљније...
 
Суђење за злочин над Србима у Хаџићима - није било разлога за затварање цивила Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:23 | РТРС | Срна
На суђењу за ратни злочин над српским цивилима на подручју општине Хаџићи, вјештак Тужилаштва БиХ Мартин Франчешевић рекао је данас пред Судом БиХ да није било разлога за затварање српских цивила након што су они разоружани.

Он је рекао да одузета количина наоружања од српског становништва на подручју Хаџића није представљала значајнију пријетњу која би изискивала њихово хапшење.

"Није било разлога да та лица остану затворена, јер нису имала у посједу то наоружање", истакао је Франчешевић и додао да се подаци о одузетом наоружању налазе у извјештајима Станице јавне безбједности Хаџићи.

Он је навео да је затворено више од 500 лица српске националности, углавном мушкараца, од којих су неки били болесни и непокретни, преноси Бирн.

Детаљније...
 
Жртве концентрационог логора „Силос“ још чекају правду Штампај Пошаљи
Петак, 27 јануар 2017
Бивши командант Првог корпуса такозване Армије БиХ Вахид Каравелић оптужио је чланове ратног Предсједништва и Владе такозване Републике БиХ да су искључиви кривци за постојање овог злогласног логора.

САРАЈЕВО, 26. ЈАНУАРА /СРНА/ - Концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица физичког злостављања, пребијања, тортуре и мучења глађу, затворен је прије 21 годину, 27. јануара 1996. године.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић рекао је за Срну да је логор "Силос" симбол страдања српског народа у протеклом рату, поготово ако се има у виду датум настанка логора, чињеницу ко су били затвореници, као и до када је логор постојао.

Детаљније...
 
Цијепањем случаја „Силос“ настоји се умањити злочин над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 24 фебруар 2016
БАЊАЛУКА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Један од најтежих случајева ратних злочина у БиХ почињених над српским цивилима у сарајевском логору "Силос" системски је разводњен цијепањем истраге на више предмета и пребацивањем новоотворених случајева са правосуђа на нивоу БиХ на ниже судске инстанце, упозорило је Удружење логораша Републике Српске из Сиднеја.

У притужби овог удружења Суду БиХ наводи се да је правосуђе у спрези са политичарима из Федерације БиХ спровело уситњавање предмета "Силос", те да је тако настао нови предмет који се односи на убиство логораша Ранка Варагића, Славише Капетине и Милана Крстића, пише "Глас Српске".

Предсједник Удружења Ђорђо Шувајло наводи да је након 22 године од почињеног злочина подигнута оптужница у случају "Мустафа Дивјан и други", али да је Суд БиХ, позивајући се на Стратегију за рад на предметима ратних злочина, тај случај препустио Кантоналном суду у Сарајеву.

Детаљније...
 
Шаран: По цијелу ноћ су се чули крици из »Силоса« Штампај Пошаљи
Петак, 07 новембар 2014
06.11.2014 15:59 | Срна

Сарајево - Пред Судом БиХ, на суђењу за злочине почињене над Србима на подручју општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ прочитало је исказе свједока који наводе како су у логору "Силос" затвореници премлаћивани.

У исказу, датом 2007. године, свједок Анђелко Шаран, који је ове године преминуо, навео је да је у логор "Силос" затворен половином 1992. године и да су недуго након тога почела премлаћивања затвореника.

"По цијелу ноћ су се чули крици, и убрзо је дошао ред и на нашу ћелију", наводи се у изјави Шарана коју је прочитао тужилац Зорица Ђурђевић.

Свједок је тада изјавио да је и он једне прилике претучен, те да против њега није вођен никакав поступак јер за то није ни било разлога, преноси Бирн.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 12