Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Силос
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Цијепањем случаја „Силос“ настоји се умањити злочин над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 24 фебруар 2016
БАЊАЛУКА, 24. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Један од најтежих случајева ратних злочина у БиХ почињених над српским цивилима у сарајевском логору "Силос" системски је разводњен цијепањем истраге на више предмета и пребацивањем новоотворених случајева са правосуђа на нивоу БиХ на ниже судске инстанце, упозорило је Удружење логораша Републике Српске из Сиднеја.

У притужби овог удружења Суду БиХ наводи се да је правосуђе у спрези са политичарима из Федерације БиХ спровело уситњавање предмета "Силос", те да је тако настао нови предмет који се односи на убиство логораша Ранка Варагића, Славише Капетине и Милана Крстића, пише "Глас Српске".

Предсједник Удружења Ђорђо Шувајло наводи да је након 22 године од почињеног злочина подигнута оптужница у случају "Мустафа Дивјан и други", али да је Суд БиХ, позивајући се на Стратегију за рад на предметима ратних злочина, тај случај препустио Кантоналном суду у Сарајеву.

Детаљније...
 
Шаран: По цијелу ноћ су се чули крици из »Силоса« Штампај Пошаљи
Петак, 07 новембар 2014
06.11.2014 15:59 | Срна

Сарајево - Пред Судом БиХ, на суђењу за злочине почињене над Србима на подручју општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ прочитало је исказе свједока који наводе како су у логору "Силос" затвореници премлаћивани.

У исказу, датом 2007. године, свједок Анђелко Шаран, који је ове године преминуо, навео је да је у логор "Силос" затворен половином 1992. године и да су недуго након тога почела премлаћивања затвореника.

"По цијелу ноћ су се чули крици, и убрзо је дошао ред и на нашу ћелију", наводи се у изјави Шарана коју је прочитао тужилац Зорица Ђурђевић.

Свједок је тада изјавио да је и он једне прилике претучен, те да против њега није вођен никакав поступак јер за то није ни било разлога, преноси Бирн.

Детаљније...
 
"Шура" водила све активности током рата Штампај Пошаљи
Петак, 14 март 2014
14. 03. 2014. СРНА
Све политичке, полицијске и војне активности у протеклом рату водило је тијело звано "Шура", као параполитичка организација, на челу са Алијом Изетбеговићем, изјавио је некадашњи начелник сектора Службе државне безбједности Мунир Алибабић, свједок Тужилаштва БиХ на суђењу за злочине над српским цивилима у логору "Силос".

Душко Томић, бранилац оптуженог у овом предмету Нермина Калембера, рекао је Срни да је некадашњи начелник Центра служби безбједности Сарајево Мунир Алибабић први пут изнио једну од веома чуваних тајни, што је "фрапирало све у судници".

Према Томићевим ријечима, Алибабић је навео да је на челу "Шуре" био Алија Изетбеговић, а чинили су је и Ејуп Ганић, Едхем Бичакчић, Бакир Алиспахић и Фикрет Муслимовић.

Томић је објаснио да је "Шура" вјерска организација која је доносила одлуке изван Предсједништва и Владе, а касније их наметала као да су то њихове одлуке.

Детаљније...
 
Пандуревићева свједочила о малтретирању затвореника у Силосу Штампај Пошаљи
Петак, 22 фебруар 2013
Срна - 21.02.2013 17:53

САРАЈЕВО - На суђењу оптуженима за ратне злочине над Србима на подручју Хаџића, пред Судом БиХ, свједок Радојка Пандуревић говорила је о злостављањима која је, заједно са другим заточеним Србима, преживјела у логору “Силос”.

Пандуревићева је рекла да је 28. маја 1992. године, са више других лица, одведена из Горње Раштелице у општини Хаџићи у Тарчин, а затим пребачена у “Силос”.

Она је навела да је 4. јуна 1992. године управник дошао у ћелију и рекао да ће тог дана доћи нека контрола, те да су касније дошли припадници “Ријечке бригаде” који су тукли затворене мушкарце, преноси Бирн.

“Онда су дошли до мене у ћелију и почели са провокацијом, да се крстим са пет прстију, да вичем Алаху Екбер. Говорили су једној дјевојци да ме бичује, али је она то одбила. Натјерали су ме да се скинем гола и тако су ме држали пола сата”, присјетила се Пандуревићева.Детаљније...
 
Суђење оптуженим за злочине у "Силосу" Штампај Пошаљи
Петак, 20 април 2012
16:17 | 19/04/2012 |СРНА

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ почело суђење осморици оптужених за злочин почињен над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју општине Хаџићи.

Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера да су учествовали у систему злостављања цивила српске националности у логору "Силос" и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

У оптужници се наводи да су оптужени учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, наношењу физичке и душевне патње, одузимању права на правично суђење, те одвођењу на принудни рад лица српске националности.

"Заточеним особама наношена је бол и патња на начин да су стражари изводили заточенике и тукли их у ходнику, при чему су заточене особе губиле свијест. Стражари или друга лица која су улазила у објекте тукла су заточене особе или су их тјерали да се међусобно туку", рекао је у уводној ријечи тужилац Марјан Погачник.
 
 
Детаљније...
 
Потврђена оптужница за злочин у логору „Силос“ Штампај Пошаљи
Петак, 13 јануар 2012
16:59 | 13/01/2012 | ТАНЈУГ

Суд БиХ потврдио је оптужницу која осморицу оптужених терети за злочине против цивила и ратних заробљеника у логору "Силос" и другим објектима на подручју општине Хаџићи.

Оптужница терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера да су од 1992. до 1996. године учествовали у системском удруженом злочиначком подухвату у оквиру којег су починили злочин против цивила и ратних заробљеника српске националности, преноси Танјуг.

Како се наводи у оптужници, злочини су почињени у објектима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9. мај" у Пазарићу и у магацину касарне "Крупа" у Зовику.Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 8