Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Логор Силос
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Мешановићу смањена казна на шест година за злочине у Хаџићима Штампај Пошаљи
Петак, 11 јун 2021
11/06/2021 |  РТРС | Аутор: СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ правоснажно је осудило Шерифа Мешановића на шест година затвора због злочина почињеног над српским цивилима на подручју Хаџића, чиме му је за годину дана смањило казну изречену у првостепеном поступку.

Мешановић је осуђен да је, као некадашњи управник логора "Крупа" у Зовику, од јуна 1992. до средине 1994. године, незаконито затварао, нечовјечно поступао и заробљенике присиљавање на принудни рад.

Детаљније...
 
За злочине у "Силосу" 42 године затвора; Српске жртве незадовољне Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 јун 2021
10/06/2021 |  17:34 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Суд БиХ изрекао је другостепену пресуду шесторици Бошњака за ратни злочин над српским цивилима у логорима "Силос" у Тарчину, Основној школи "9.мај" у Пазарићу и магацинима касарне "Крупа" у Зовику. Осуђени су на 42 године затвора.

Првооптужени у овом предмету био је Мустафа Ђелиловић који је недавно преминуо, а оптуженом Шерифу Мешановићу, за којег је због болести раздвојен поступак, пресуда ће бити изречена сутра.

Српске жртве незадовољне висином казне.

Детаљније...
 
Мустафи Ђелиловићу прије Суда БиХ пресудило вријеме Штампај Пошаљи
Недеља, 21 март 2021
20/03/2021 | Аутор: РТРС

Због пандемије вируса корона и заштитних мјера, дуже од годину дана пред Судом БиХ обустављена су суђења у предметима са више од шест оптужених.

И док менаџмент Суда проблем инертно пролонгира унедоглед, негодују жртве које су и без пандемије, предуго чекале да злочинци буду кажњени. У случају Мустафе Ђелиловића оптуженог за ратни злочин над српским цивилима Хаџића, оштећени правду неће дочекати, иако маратонски судски процес траје скоро деценију. Ђелиловић је преминуо 9. марта у 66. години живота.

Прије Суда БиХ пресудило је вријеме - Мустафа Ђелиловић је био предсједник ратног предсједништва општине, па општинске скупштине и кризног штаба. У његовој зони био је "тарчински Аушвиц" - злогласна лабораторија за испитивање људске издржљивости и готово једнако сурови логори за немуслимане у касарни Крупа и Основној школи "9. мај".

Детаљније...
 
Укинута првостепена пресуда осуђенима за "Силос" и "Крупу" Штампај Пошаљи
Уторак, 16 јул 2019
15/07/2019 | РТРС| Извор: klix.ba

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ укинуло је првостепену пресуду Мустафи Ђелиловићу и другима, у којој су због ратних злочина осуђени на укупно 60 година затвора, те је предмет враћен на поновно суђење.

Адвокат Лејла Човић потврдила је за портал Кликс да је укинута првостепена пресуда Ђелиловићу и другима, казавши да ће се претрес сада водити пред Апелационим вијећем које је уважило жалбе и укинуло пресуду.

Вијеће које је укинуло првостепену пресуду чине судије Милош Бабић, као предсједавајући, те чланови Вијећа Сенадин Бекташевић и Тихомир Лукес.

Детаљније...
 
Осморици 60 година затвора за злочине на Србима у Хаџићима Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 јул 2018
05/07/2018 | РТРС | СРНА

Осморица Бошњака осуђена су данас пред Судом БиХ на укупно 60 година затвора због ратних злочина почињених над српским и хрватским цивилима у логорима на подручју сарајевске општине Хаџићи.

Судско вијеће прогласило их је кривим за ратни злочин против цивилног становништва, почињен од маја 1992. до јануара 1996. године.

Бивши предсједник Скупштине општине Хаџићи, те кризног штаба и ратног предсједништва те општине Мустафа Ђелиловић и командант Девете брдске бригаде такозване Армије БиХ Незир Казић осуђени су на по 10 година затвора.

Детаљније...
 
Тужилаштво БиХ тражи осуђујућу пресуду за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Петак, 15 септембар 2017
14/09/2017 |  16:26 ⇒ 16:31 | РТРС

На суђењу оптуженима за ратне злочоне над српским цивилима на подручју општине Хаџићи, Тужилаштво БиХ је у завршној ријечи затражило доношење осуђујуће пресуде, нагласивши да свједоци и докази одбрана нису оспорили доказе оптужбе.

За злочине почињене над заточеним српским цивилима у логору "Силос", касарни "Крупа" и Основној школи "9. мај", Тужилаштво БиХ терети Мустафу Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Нермина Калембера и Шерифа Мешановића.

Тужилац Зорица Ђурђевић сматра да су доказани сви наводи оптужнице.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 6 од 16