Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Маријан Брњић и други
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Маријан Брњић и други
Маријану Брњићу потврђена казна за силовање Српкиња Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 јун 2017
08.06.2017 19:23 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Маријан Брњић осуђен на шест година затвора због силовања Српкиња на подручју Оџака 1992. године.

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 9. децембра прошле године, Брњић је проглашен кривим да је радњама описаним у изреци пресуде починио кривично дјело ратни злочин над цивилима.

Против ове пресуде жалбу је благовремено изјавио Брњићев бранилац због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања и одлуке о кривично-правној санкцији, са приједлогом да Суд жалбу уважи, првостепену пресуду укине, одреди одржавање главног претреса, односно да првостепену пресуду преиначи и оптуженог осуди на блажу казну.

Детаљније...
 
Силовање Српкиња у Оџаку Штампај Пошаљи
Среда, 06 април 2016
САРАЈЕВО, 6. АПРИЛА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Милица Ђекић изјавила је данас на суђењу за ратне злочине над српским цивилима на подручју општине Оџак да ју је оптужени Маријан Брњић силовао 1992. године у Посавској Махали, а да је чула да је исте вечери силовао још једну жену.

Она је рекла да се 8. маја 1992. године са породицом и осталим мјештанима Новог Града предала припадницима Хрватског вијећа одбране /ХВО/ с циљем размјене, јавља Бирн.

Након неколико дана, жене и дјеца су добили наредбу да се морају вратити у Нови Град, док су мушкарци остали затворени у школи у Оџаку.

Свједок је рекла да се с осталим женама и дјецом смјестила у кућу Мире Брачиловић. У ноћи са 4. на 5. јуни, како је навела, пред кућу је дошло више војника ХВО-а, међу којима је био и Брњић, који им је наредио да изађу и построје се у врсту.

Детаљније...
 
Свједок потврдила да је силовао Јурић Штампај Пошаљи
Уторак, 06 октобар 2015
САРАЈЕВО, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - На суђењу за злочине почињене над Српкињама на подручју Оџака, свједок Милица Ђекић потврдила је да је силовао оптужени Илија Јурић.

Ђекићева је на позив Суда БиХ поново свједочила и поновила да је силовао Јурић и да су међу војницима, који су били присутни када је силована у кући у Посавској Махали у општини Оџак, били Паво и Илија Главаш, Маријан Брњић и Мартин Барукчић.

"Они су мене подерали, сва сам била крвава. То је трајало пола ноћи. Мука и патња... На крају су ме истјерали, била сам немоћна, шутирана сам. Двије жене су ми помогле да устанем и отишла сам кући", испричала је Ђекићева.

Она је рекла да су сви војници били у шареној униформи са ознакама Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и да су били наоружани пушкама, преноси Бирн.

Ђекићева је навела да се не сјећа колико је пута давала изјаве о ономе што је преживјела.

Детаљније...
 
Суђење за силовање Српкиња у Оџаку Штампај Пошаљи
Среда, 11 фебруар 2015
САРАЈЕВО, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Остоја Нинковић рекао је на суђењу четворици бивших припадника Хрватског вијећа обдране /ХВО/ за силовање и злостављање жена српске националности на подручју Оџака, да је његова мајка силована у љето 1992. године, након што су је војници одвели из куће.

Маријан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илија Главаш, бивши припадници 102. бригаде ХВО-а у Оџаку, оптужени су по пет тачака оптужнице да су у љето 1992. године на подручју Оџака силовали, тукли, злостављали и понижавали жене српске националности.

"Она је отишла без иједне ријечи", рекао је свједок Нинковић, који је у вријеме тих догађаја имао 16 година.

Након што је враћена, рекао је свједок, мајка је била гола и модра, а упитан ко јој је то урадио, споменуо је оптужене Маријана Брњића и Мартина Барукчића, преноси Бирн.  "Ја сам имена знао 1992. године", додао је он.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 6