Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Азра Башић


Азри Башић потврђена затворска казна од 14 година Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 мај 2018
24/05/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Азра Башић, бивша припадница ХВО, осуђена на затворску казну од 14 година за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте, сазнаје Срна из извора блиских правосудним институцијама на нивоу БиХ. Бинеса Абаспахић, адвокат Башићеве, није могла Срни потврдити ову информацију.

Башићева је првостепеном пресудом осуђена за убиство Благоја Ђураша, цивила који је претходно био злостављан и претучен у Дому ЈНА у Дервенти. Његово тијело пронађено је тек 2003. године.

Славиша Ђураш, Благојев син, рекао је да је мала свака казна за злочин који је Башићева починила, али да је правда дијелом задовољена, а тиме је Тужилаштво БиХ показало да може када хоће доказати страшне злочине.
Детаљније...
 
Уложене жалбе на првостепену пресуду Азри Башић Штампај Пошаљи
Среда, 18 април 2018
18/04/2018 |  РТРС | СРНА

Жалбе на пресуду којом је Азра Башић неправоснажно осуђена на 14 година затвора због злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима у Дервенти 1992. године данас су уложили и Тужилаштво БиХ и одбрана Башићеве.

Адвокат Бинаса Абаспахић, која заступа Башићеву, изјавила је жалбу на осуђујући дио пресуде.

Она је од Апелационог вијећа затражила да осуђујући дио пресуде преиначи у ослобађајући или да укине тај дио пресуде и одржи ново суђење, док се Тужилаштво БиХ у односу на ослобађајући дио пресуде жалило због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, повреда Закона о кривичном поступку, те изречене санкције.

Детаљније...
 
Крвава Азра за злочине над Србима осуђена на 14 година робије Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
Д. Станишић | среда, 27.12.2017 | Политика

Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, као и да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима

Сарајево – Азру Башић, бившу припадницу Хрватске војске и Хрватског већа одбране, Суд БиХ прогласио је кривом и у првостепеној пресуди осудио на 14 година затвора за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и селу Поље у априлу и мају ратне 1992. године.

На основу исказа сведока, Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, те да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима”. Ђураш је ексхумиран 24. јуна 2003.
Детаљније...
 
Азри Башић 14 година затвора за злочине над српским цивилима Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
27/12/2017 | РТРС

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду Азри Башић за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и у селу Поље 1992. године. Осуђена је на 14 година затвора.

Судско вијеће је, на основу сагласних исказа свједока, закључило да је Башићева убила Благоја Ђураша, те да је наносила снажне физичке и психичке повреде заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 52