Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Азра Башић


Суђење Азри Башић: Налаз вјештака о тежини повређивања заробљених Срба Штампај Пошаљи
Петак, 13 октобар 2017
13/10/2017 |  12:55 | РТРС | Срна

У наставку суђења Азри Башић, оптуженој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, вјештак медицинске струке Љубомир Цуркић предочио је налаз о врсти, тежини и начину настанка повреда код Срба које су затворили припадници Хрватског вијећа одбране и Ријечке бригаде.

Цуркић је у Суду БиХ рекао да је налаз сачинио 2. јануара 2008. године на захтјев Окружног тужилаштва у Добоју, а на основу медицинске документације коју му је то тужилаштво доставило.

Вјештак је навео да су код Момира Лазића констатовани прелом кључне кости и ребара, те ожиљци на кожи које су узроковале опекотине ужареном жицом.

Детаљније...
 
На суђењу Азри Башић прочитане изјаве Срба, преминулих свједока злочина Штампај Пошаљи
Петак, 06 октобар 2017
06/10/2017 |  12:39 | Аутор: РТРС

Читањем дијелова раније датих исказа преминулих свједока Боре и Жељка Марковић, данас је у Суду БиХ настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.


У изјавама датим у Станици јавне безбједности Дервента 20. новембра 2001. године и Полицијској станици Дервента 15. децембра 2003. године, Боро Марковић је рекао да је Башићеву први пут видио у селу Поље, гдје је 2. маја 1992. године одведен након заробљавања.

"Заробиле су ме усташко-муслиманске формације у насељу Живинице и одвели у једну кућу у селу Поље. Ту сам први пут видио Азру Башић. Била је ниског раста, здепаста и имала је усташку униформу. Одмах ме почела испитивати и ударати ногама и шакама, а придружила су јој се још два војника. Оптужили су ме да имам радио-станицу преко које комуницирам са Србима", навео је овај свједок.

Детаљније...
 
Читањем исказа преминулих свједока ужаса настављено суђење Азри Башић Штампај Пошаљи
Уторак, 19 септембар 2017
19/09/2017 |  18:19 | Аутор: РТРС | СРНА

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, прочитани су дијелови исказа преминулих свједока које су дали у оквиру других предмета, а односе се на случај оптужене.

Тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић прочитао је дијелове четири исказа преминулог Миле Кузмановића који је саслушан 14. новембра 1994. године пред истражним судијом Основног суда у Дервенти, 16. маја 2006. и 3. јуна 2008. године у Полицијској станици Дервента, те 13. децембра 2007. у Полицијској станици у Добоју.

Кузмановић, који је преминуо 2014. године, током саслушања рекао је да су физичка малтретирања почела одмах након заробљавања, а да су тек у Дому ЈНА услиједила права страдања српских цивила која су преживјелим оставила трајне физичке и психичке посљедице.

Детаљније...
 
Марковић: Азра ме питала хоћу ли да од мене направи муслимана Штампај Пошаљи
Уторак, 05 септембар 2017
05.09.2017 18:35 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Мирко Марковић данас је у Суду БиХ рекао да је Азра Башић, којој се суди за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, иста особа која га је након заробљавања питала "хоће ли да од њега направи муслимана".

У наставку суђења Башићевој, Марковић је рекао да су га као двадесетогодишњака, 2. маја 1992. године, са још десетак чланова породице Марковић у Дервенти заробили припадници злогласне "Ханџар дивизије" из Санџака и одвели у кућу Златка Леке у насељу Поље.

"Ту су ме тукли неки специјалци јер сам, како су рекли, наводио ракете на њихову војску. Међу њима је била и жена у униформи, која је опако изгледала. Војници су је звали Азра. Она ме није тукла, али ме питала хоћу ли да од мене направи муслимана", испричао је Марковић.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 41