Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
НАЈМАЊЕ 8.504 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Азра Башић


Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала Штампај Пошаљи
Недеља, 19 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На почетку суђења Азри Башић за ратне злочине над Србима у Дервенти, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су како их је у априлу 1992. године у Дервенти тукла особа чије је име Азра, заједно са другим војницима.

Чедо Продић је 26. априла 1992. године са комшијама из насеља Чардак, општина Дервента, заробљен и одведен у Дом ЈНА у којем су се, како је навео, налазили припадници различитих војски - Територијалне одбране /ТО/, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/.

У Дом ЈНА су спроведени са рукама изнад главе и постројени поред зида. Ту је затекао неколико комшија.

"Затим је почело ударање и мучење. Југословенске паре смо морали да једемо. Азра ми је рекла да једем. Нисам је познавао. Неко од војника је рекао: `Сад ћете видјети како Азра удара`. Ушла је са групом војника. Мени је донијела хрватску заставу да љубим шаховницу. Ударила ме је у међуножје", присјетио се Продић.

Детаљније...
 
Језива свједочења српских заробљеника о злочинима Азре Башић Штампај Пошаљи
Субота, 18 фебруар 2017
17/02/2017 |  10:12 ⇒ 15:20 | РТРС
Пред Судом БиХ почело је суђење Азри Башић за ратне злочине над Србима, које је 1992. године починила у Дервенти.

Тужилаштво БиХ 16. децембра подигло је оптужницу којом се Башићева терети да је, у својству припаднице ХВО-а на подручју Дервенте, поступала противно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

На данашњем суђењу, свједочили су доктор Жељко Стајчић и Чедо Продић, који су били заробљени и одведени у Дом ЈНА у Дервенти. Они су свједочили о околностима догађаја који су се збили 26. априла 1992. године, када је Азра Башић, према оптужници, заклала српског цивила Благоја Ђураша.

Према ријечима свједока, након њиховог довођења у Дом војске, појавила се група људи са ознакама ХОС, ХВО и Територијална одбрана који су почели тортуру над њима.

Детаљније...
 
Крваву Азру "откуцао" бивши муж Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 јануар 2017
Нинко ЂУРИЋ | 24. децембар 2016.
Када је Азра Башић покушала да га убије, Неџад Башић дотурио Србину познанику матични број доскорашње супруге

НАЈВЕЋЕ заслуге за лоцирање Азре Башић у САД, одакле је због оптужби за ратне злочине у БиХ испоручена 22. новембра, не иду на адресу правосуђа БиХ већ пријатеља породице Благоја Ђураша из Дервенте, за чије свирепо убиство се терети управо Крвава Азра.

Ова жена џелат, о чијој свирепости су брујали медији у региону, али и у САД, где се годинама вешто скривала под лажним именима и адресама. Међутим, ни тамо, ова бивша ратна припадница Хрватског већа одбране није "мировала". У Америци је покушала да убије Дервенћанина Неџада Башића, свог тада законитог супруга и некадашњег ратног саборца, како би се докопала његовог животног осигурања!

Детаљније...
 
Потврђена оптужница Азри Башић за ратни злочин Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 децембар 2016
среда, 28. дец 2016, 10:47 -> 11:09 | Танјуг | РТС

Суд Босне и Херцеговине потврдио је оптужницу која Азру Башић терети за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника, које је 1992. године починила над припадницима српске националности у Дервенти, јавили су медији у БиХ.

Оптужница терети Азру Башић да је за време рата у БиХ као припадник 305. Бригаде Хрватске војске, а касније као припадник 103. Бригаде ХВО у просторијама Дома ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље, где су били затворени цивили и један ратни заробљеник српске националности, сама или заједно с другим припадницима ХВ и ХВО учествовала у убиству, мучењу и нечовечном поступању, наношењу великих патњи и повреда телесног интегритета и здравља.

У питању је, како се наводи у саопштењу Суда БиХ, период од 26. априла до почетка маја 1992. године, пренела је Фена.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 29