Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Азра Башић


Лажни свједок и саборац Азре Башић пресудио Лукајићу Штампај Пошаљи
Петак, 31 мај 2019
30.05.2019 10:32 | Дарко Момић | Глас Српске

Бањалука - Дубравко Вучковић, на основу чијег је свједочења Жупанијски суд у Загребу почетком овог мјесеца осудио пуковника Војске Републике Српске Дану Лукајића на шест година затвора због ратних злочина над заробљеницима на Мањачи током 1992. године, током рата био је саборац бивше припаднице Хрватског вијећа одбране Азре Башић, коју је Суд БиХ због злочина над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти правоснажно осудио на 14 година затвора, открива “Глас Српске”.

Поред тога, тврди директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић, Вучковић припада групи професионалних лажних свједока на основу чијих свједочења хрватско правосуђе Србима изриче затворске казне. Којић каже да је Вучковић почетком јула 2016. године долазио у Дервенту, гдје је наводно трагао за посмртним остацима својих некадашњих сабораца, додајући да су сарадници овог центра тада ступили у контакт са Вучковићем.

Детаљније...
 
Азри Башић потврђена затворска казна од 14 година Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 мај 2018
24/05/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом је Азра Башић, бивша припадница ХВО, осуђена на затворску казну од 14 година за ратни злочин против српских цивила и ратних заробљеника почињен од априла до јуна 1992. године на подручју Дервенте, сазнаје Срна из извора блиских правосудним институцијама на нивоу БиХ. Бинеса Абаспахић, адвокат Башићеве, није могла Срни потврдити ову информацију.

Башићева је првостепеном пресудом осуђена за убиство Благоја Ђураша, цивила који је претходно био злостављан и претучен у Дому ЈНА у Дервенти. Његово тијело пронађено је тек 2003. године.

Славиша Ђураш, Благојев син, рекао је да је мала свака казна за злочин који је Башићева починила, али да је правда дијелом задовољена, а тиме је Тужилаштво БиХ показало да може када хоће доказати страшне злочине.
Детаљније...
 
Уложене жалбе на првостепену пресуду Азри Башић Штампај Пошаљи
Среда, 18 април 2018
18/04/2018 |  РТРС | СРНА

Жалбе на пресуду којом је Азра Башић неправоснажно осуђена на 14 година затвора због злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима у Дервенти 1992. године данас су уложили и Тужилаштво БиХ и одбрана Башићеве.

Адвокат Бинаса Абаспахић, која заступа Башићеву, изјавила је жалбу на осуђујући дио пресуде.

Она је од Апелационог вијећа затражила да осуђујући дио пресуде преиначи у ослобађајући или да укине тај дио пресуде и одржи ново суђење, док се Тужилаштво БиХ у односу на ослобађајући дио пресуде жалило због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, повреда Закона о кривичном поступку, те изречене санкције.

Детаљније...
 
Крвава Азра за злочине над Србима осуђена на 14 година робије Штампај Пошаљи
Среда, 27 децембар 2017
Д. Станишић | среда, 27.12.2017 | Политика

Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, као и да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима

Сарајево – Азру Башић, бившу припадницу Хрватске војске и Хрватског већа одбране, Суд БиХ прогласио је кривом и у првостепеној пресуди осудио на 14 година затвора за злочине почињене над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти и селу Поље у априлу и мају ратне 1992. године.

На основу исказа сведока, Судско веће закључило је да је Башићева убила Благоја Ђураша тако што му је „забила нож у врат”, те да је „наносила снажне физичке и психичке повреде и другим заробљеним српским цивилима”. Ђураш је ексхумиран 24. јуна 2003.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 53