Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Азра Башић


Свједоци: Азра Башић убила Благоја Ђураша и мучила српске цивиле Штампај Пошаљи
Петак, 21 јул 2017
21/07/2017 |  12:53 | РТРС | СРНА

Свједоци Тужилаштва БиХ Душан Недић и Славиша Ђураш изјавили су данас у Суду БиХ да су чули да је Азра Башић 26. априла 1992. године у Дому ЈНА у Дервенти убила Благоја Ђураша.

Недић је, у наставку суђења Ази Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, рекао да је оптужена са још "два дјечака злостављала Благоја Ђураша, Стојана зидара и још једног заробљеника чијег имена се не сјећа".

"Нису бирали средства и начин шта су им радили. Скакали су по њима, ударали их ногама, а ако су покушали устати ударали су их кундацима. Лежали су у локви крви. Не знам шта је даље било, јер су ме одвели у другу просторију", навео је Недић.

Детаљније...
 
Нова сједочења о злочинима Азре Башић Штампај Пошаљи
Петак, 12 мај 2017
12/05/2017 |  08:20 ⇒ 14:47 | РТРС | СРНА

Саслушањем свједока Тужилаштва БиХ у Суду БиХ данас је настављено суђење Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године.

Свједок Тужилаштва БиХ Загорка Кузмановић рекла је данас да јој је супруг Миле, који је био заробљен у Дому ЈНА у Дервенти 24. априла 1992. године, испричао да је Азра Башић малим ножем пресјекла гркљан Благоју Ђурашу.

У наставку суђења Башићевој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, Кузмановићева је пред Судом БиХ навела да је током заробљеништва њен супруг највише страховао од оптужене Азре Башић.

Детаљније...
 
Свједок: Азра ми је урезала крст на челу Штампај Пошаљи
Петак, 21 април 2017
21/04/2017 |  РТРС | БИРН

У наставку суђења за ратне злочине у Дервенти, свједок Тужилаштва БиХ је изјавио је да му је особа под именом Азра, у априлу 1992. године урезала крст на челу те га је зарезала испод врата.

Чедо Марић је испричао да га је 16. априла 1992. године заробила непозната војска у Дервенти и одведен је заједно са комшијама у Дом ЈНА.

По доласку, појашњава, настала је велика тортура и ударање до бесвјести.

"Ударали су и мене, ногама, рукама, кундацима. Били смо голи до појаса, ципеле скинули. Била је једна жена. Послије сам чуо да је то нека Азра. Ниска, крупна, маскирна униформа. Имала је велики нож. Имала је око 25 до 28 година", испричао је свједок.
Детаљније...
 
Страшна свједочења о убиствима и тортурама Азре Башић Штампај Пошаљи
Петак, 07 април 2017
07.04.2017 17:40 | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Станимир Пијетловић испричао је да је видио када је оптужена ножем заклала заробљеника Благоја Ђураша.


Он је посвједочио да је Башићева у Дому војске у Дервенти наредила војницима ХВО-а да каишем вежу Ђураша, којег је више пута јахала и урезала му крст на челу.

"Благоја је био крвав и подеран. Претучен је лежао на поду, а Азра је мени и Љубинку Мајсторовићу наредила да га дигнемо. Онда је дошла и ножем му пресјекла жилу на врату. Прије тога га је ударала, провоцирала и наређивала војницима да жвојводуж туку чиме стигну", рекао је Пијетловић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 37