Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Азра Башић


Свједок: Азра ми је урезала крст на челу Штампај Пошаљи
Петак, 21 април 2017
21/04/2017 |  РТРС | БИРН

У наставку суђења за ратне злочине у Дервенти, свједок Тужилаштва БиХ је изјавио је да му је особа под именом Азра, у априлу 1992. године урезала крст на челу те га је зарезала испод врата.

Чедо Марић је испричао да га је 16. априла 1992. године заробила непозната војска у Дервенти и одведен је заједно са комшијама у Дом ЈНА.

По доласку, појашњава, настала је велика тортура и ударање до бесвјести.

"Ударали су и мене, ногама, рукама, кундацима. Били смо голи до појаса, ципеле скинули. Била је једна жена. Послије сам чуо да је то нека Азра. Ниска, крупна, маскирна униформа. Имала је велики нож. Имала је око 25 до 28 година", испричао је свједок.
Детаљније...
 
Страшна свједочења о убиствима и тортурама Азре Башић Штампај Пошаљи
Петак, 07 април 2017
07.04.2017 17:40 | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, свједок Тужилаштва БиХ Станимир Пијетловић испричао је да је видио када је оптужена ножем заклала заробљеника Благоја Ђураша.


Он је посвједочио да је Башићева у Дому војске у Дервенти наредила војницима ХВО-а да каишем вежу Ђураша, којег је више пута јахала и урезала му крст на челу.

"Благоја је био крвав и подеран. Претучен је лежао на поду, а Азра је мени и Љубинку Мајсторовићу наредила да га дигнемо. Онда је дошла и ножем му пресјекла жилу на врату. Прије тога га је ударала, провоцирала и наређивала војницима да жвојводуж туку чиме стигну", рекао је Пијетловић.

Детаљније...
 
Свједоци потврдили да је Благоју Ђураша убила Азра Башић Штампај Пошаљи
Петак, 31 март 2017
31/03/2017 |  13:12 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Зоран Радишковић рекао је данас у Суду БиХ наставку суђења Азри Башић, да су заробљене Србе из насеља Чардак 26. априла 1992. године, у Дому ЈНА у Дервенти "злостављали омања жена црне косе у униформи и војници у црним мајицама са шаховницама".

У наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти, Радишковић је навео да су страшне тортуре почеле одмах по њиховом привођењу.

"Узели су нам страни новац, а динаре смо морали појести. Азра је наредила да се скинемо до паса. Тукли су нас ногама, шакама, кундацима, летвама. Падали смо на под на којем је било сасуто стакло са прозора. Пуштали су и музику и тјерали нас да по том стаклу играмо коло. Сви смо били крвави", испричао је Радишковић.

Детаљније...
 
Азра Башић се истицала у злостављању Срба Штампај Пошаљи
Субота, 25 март 2017
24/03/2017 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Слободан Јовић данас је у Суду БиХ изнио стравичне детаље о злостављању српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти 1992. године, које су починили припадници Хрватског вијећа одбране, регуларне хрватске војске и Територијалне одбране, међу којима се посебно истицала Азра Башић.


Јовић је испричао да је, након заробљавања 26. априла 1992. године, са комшијама из насеља Чардак одведен у Дом ЈНА, гдје им је Екрем Кобајица рекао да ће доћи једна жена, Азра, да их испита и да ће "видјети шта ће бити".

- Када је дошла, питала је: "Јесу ли то четници?" и почела ударати све редом. Прво је ударила Радојицу Гарића, па Неђу Благојевића, којег су војници бацили кроз прозор. Мени је рекла да клекнем и онда ме узјахала. Морао сам је четвороношке по стаклу носити на леђима дуж сале и назад. Сав сам био крвав - каже Јовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 35