Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Азра Башић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Азра Башић


Благојевић: Ниједан мушкарац није знао ударити као Азра Штампај Пошаљи
Петак, 17 март 2017
САРАЈЕВО, 17. МАРТА /СРНА/ - Свједок Тужилаштва БиХ Неђо Благојевић рекао је данас у Суду БиХ у наставку суђења Азри Башић за убиство и злостављање српских заробљеника у Дервенти да "ниједан мушкарац није знао тако ударити руком као Азра".

Благојевић је рекао да је са комшијом Жељом Стајчићем заробљен 26. априла 1992. године и одведен у салу Дома ЈНА у Дервенти.

"Заробили су нас припадници Територијалне одбране и ХОС-а, везали каблом и одвели у Дом ЈНА. Ту смо затекли наше комшије који су голи до паса и боси били постројени уза зид. И ми смо морали да се скинемо и изујемо, након чега је почела `фрка`. Рекли су нам да нам је добро док не дође Азра", рекао је Благојевић.

Детаљније...
 
Стравична сведочења: Азра ножем клала Србе Штампај Пошаљи
Недеља, 12 март 2017
Суђење жени монструму коју памте сви Дервенћани. Убола Ђурађа у врат и рекла: "Нека лакше дише". Пузали по стаклу, везивали их конопцима и терали да лају ко пси

НА суђењу Азри Башић (58), жени монструму оптуженој за ратни злочин над српским цивилима у Дервенти 1992. године, сведоци тужилаштва потврдили су да је Башићева учествовала у малтретирању затвореника и да је ножем убила Благоју Ђурађа.

Драган Ковачевић, који је био заробљен у Дому војске у Дервенти, посведочио је да је свим затвореницима по доласку наложено да се скину до паса, а након претреса их је тукао ко је стигао.

- Неки су морали да пузе по стаклу, а неке су везали конопцима и терали их да лају ко пси. Сви су нас злостављали и позивали се на Азру - рекао је Ковачевић, наводећи да је она носила униформу и ножеве.

Детаљније...
 
Продић: Азра ме штриком као цуку водала по поду и ударала Штампај Пошаљи
Недеља, 19 фебруар 2017
САРАЈЕВО, 17. ФЕБРУАРА /СРНА/ - На почетку суђења Азри Башић за ратне злочине над Србима у Дервенти, свједоци Тужилаштва БиХ испричали су како их је у априлу 1992. године у Дервенти тукла особа чије је име Азра, заједно са другим војницима.

Чедо Продић је 26. априла 1992. године са комшијама из насеља Чардак, општина Дервента, заробљен и одведен у Дом ЈНА у којем су се, како је навео, налазили припадници различитих војски - Територијалне одбране /ТО/, Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и Хрватских оружаних снага /ХОС/.

У Дом ЈНА су спроведени са рукама изнад главе и постројени поред зида. Ту је затекао неколико комшија.

"Затим је почело ударање и мучење. Југословенске паре смо морали да једемо. Азра ми је рекла да једем. Нисам је познавао. Неко од војника је рекао: `Сад ћете видјети како Азра удара`. Ушла је са групом војника. Мени је донијела хрватску заставу да љубим шаховницу. Ударила ме је у међуножје", присјетио се Продић.

Детаљније...
 
Језива свједочења српских заробљеника о злочинима Азре Башић Штампај Пошаљи
Субота, 18 фебруар 2017
17/02/2017 |  10:12 ⇒ 15:20 | РТРС
Пред Судом БиХ почело је суђење Азри Башић за ратне злочине над Србима, које је 1992. године починила у Дервенти.

Тужилаштво БиХ 16. децембра подигло је оптужницу којом се Башићева терети да је, у својству припаднице ХВО-а на подручју Дервенте, поступала противно одредбама женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата.

На данашњем суђењу, свједочили су доктор Жељко Стајчић и Чедо Продић, који су били заробљени и одведени у Дом ЈНА у Дервенти. Они су свједочили о околностима догађаја који су се збили 26. априла 1992. године, када је Азра Башић, према оптужници, заклала српског цивила Благоја Ђураша.

Према ријечима свједока, након њиховог довођења у Дом војске, појавила се група људи са ознакама ХОС, ХВО и Територијална одбрана који су почели тортуру над њима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 31