Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow јул 1993. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јул 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
06. 07. 1993. СТОЛАЦ (Танјуг)

На слободну српску територију у село Борце, код Коњица, синоћ је стигла група од 454 грађанина хрватске националности из села Забрђе, Засливље и Турије, које муслиманске снаге већ три мјесеца држе под блокадом.

Хрватске избјеглице из тих коњичких села истичу да је српско и хрватско становништво у Коњицу изложено свакодневној тортури муслиманске војске.

Хрватске избјеглице из коњичких села, углавном старије особе, жене и дјеца, ангажовањем припадника ВРС, јутрос су код Стоца прешле на територију Херцег-Босне.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 07. 1993.
17. 07. 1993. ВЕЛИКА КЛАДУША

У отвореном писму АЛИЈИ ИЗЕТБЕГОВИЋУ и члановима тзв. предсједништва бивше БиХ, јуче је објављено преко Радио-Велкатона (у 17 часова) у Великој Кладуши, ФИКРЕТ АБДИЋ, анализира ситуацију апелује на јединство и избор политичке опције која би мирним путем и преговорима довела до коначно разрјешења босанско-херцеговачке кризе. Уз свакодневно умирање од метака и граната, Муслиманима пријете масовне епидемије: жутица, куга, тифус, као и умирање од жеђи и глади. Зар Муслиманима није био довољан један противник него је требало створити још једног?

На жалост, у овом тренутку нисмо у стању поразити војно надмоћнијег противника. Никакво предсједништво нити преговарачки тим не могу суспендовати вољу народа, који ће у сваком случају дати последњи пристанак за будући модел уређења босанско-херцеговачке државе. »Алија је кривац за страдање и рат« закључује ФИКРЕТ АБДИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 18. 07. 1993.


20. 07. 1993. ЉУБЉАНА

Западно-европске земље и новонастале државе на подручју бивше Југославије ускоро ће се наћи на немилосрдном удару тероризма босанских Муслимана, тврди љубљанско »Дело«, позивајући се на »добро обавијештене и поуздане изворе. »Лист пише да је у центрима у бившој БиХ све спремно за прве опсежније акције.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 21. 07. 1993.


27. 07. 1993. БРАТУНАЦ

Према ранијем договору, у Сребреницу данас треба да уђе пети пут по реду мјешовита тројна комисија да би установила резултате демилитаризације тог подручја, сазнаје дописник ТАНЈУГ-а у Главном штабу ВРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 28. 07. 1993.AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >