Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1993. arrow јул 1993. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јул 1993. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
06. 07. 1993. СТОЛАЦ (Танјуг)

На слободну српску територију у село Борце, код Коњица, синоћ је стигла група од 454 грађанина хрватске националности из села Забрђе, Засливље и Турије, које муслиманске снаге већ три мјесеца држе под блокадом.

Хрватске избјеглице из тих коњичких села истичу да је српско и хрватско становништво у Коњицу изложено свакодневној тортури муслиманске војске.

Хрватске избјеглице из коњичких села, углавном старије особе, жене и дјеца, ангажовањем припадника ВРС, јутрос су код Стоца прешле на територију Херцег-Босне.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 07. 1993.
17. 07. 1993. ВЕЛИКА КЛАДУША

У отвореном писму АЛИЈИ ИЗЕТБЕГОВИЋУ и члановима тзв. предсједништва бивше БиХ, јуче је објављено преко Радио-Велкатона (у 17 часова) у Великој Кладуши, ФИКРЕТ АБДИЋ, анализира ситуацију апелује на јединство и избор политичке опције која би мирним путем и преговорима довела до коначно разрјешења босанско-херцеговачке кризе. Уз свакодневно умирање од метака и граната, Муслиманима пријете масовне епидемије: жутица, куга, тифус, као и умирање од жеђи и глади. Зар Муслиманима није био довољан један противник него је требало створити још једног?

На жалост, у овом тренутку нисмо у стању поразити војно надмоћнијег противника. Никакво предсједништво нити преговарачки тим не могу суспендовати вољу народа, који ће у сваком случају дати последњи пристанак за будући модел уређења босанско-херцеговачке државе. »Алија је кривац за страдање и рат« закључује ФИКРЕТ АБДИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 18. 07. 1993.


20. 07. 1993. ЉУБЉАНА

Западно-европске земље и новонастале државе на подручју бивше Југославије ускоро ће се наћи на немилосрдном удару тероризма босанских Муслимана, тврди љубљанско »Дело«, позивајући се на »добро обавијештене и поуздане изворе. »Лист пише да је у центрима у бившој БиХ све спремно за прве опсежније акције.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 21. 07. 1993.


27. 07. 1993. БРАТУНАЦ

Према ранијем договору, у Сребреницу данас треба да уђе пети пут по реду мјешовита тројна комисија да би установила резултате демилитаризације тог подручја, сазнаје дописник ТАНЈУГ-а у Главном штабу ВРС.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 28. 07. 1993.AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >