Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1994. arrow децембар 1994. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

децембар 1994. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
децембар 1994. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
07. 12. 1994. БЕОГРАД

Главни штаб ВРС обавјестио је данас команданта УНПРФОР-а у бившој БиХ генерала МАЈКЛА РОУЗА да има непобитне доказе да су муслиманске снаге у Бихаћу насилно разоружале више од 500 војника мировних снага УН из БАНГЛАДЕША.

»Припадницима УНПРОФОР-а одузето је све лично и тешко наоружање, цјелокупна борбена техника, муниција и остала војна опрема, укључујући и вреће за спавање«, тврди се у писму, које је данас достављено у ТАНЈУГУ.

ИЗВОР: »ГЛАСИ« од 08. 12. 1994.

 
 
08. 12. 1994. САРАЈЕВО

УНПРОФОР је затражио хитно повлачење војних јединица Републике Хрватске које са снагама босанских Муслимана и Хрвата учествују у борбама на западу Босне, саопштио је данас портпарол цивилног сектора мировних снага УН у Сарајеву ТАНТ МЈИНТ-у, јавља АФП.

УН су прије неколико дана уочиле, »ЗНАТНО УЧЕШЋЕ« војника из Хрватске – око 700 људи – у заједничкој офанзиви Муслимана и Хрвата из Босне на подручју између ЛИВНА и ГЛАМОЧА, објаснио је он.

»Тим учешћем хрватске армије јасно се крши међународно право и нарушава суверенитет и територија БиХ«, нагласио је портпарол мировних снага УН.
»Штавише, присуство трупа из Хрватске УНПРОФОР сматра дестабилизирајућим фактором, који повећава ризик ширења рата« додао је он.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 09. 12. 1994.


09. 12. 1994. САРАЈЕВО

Предсједник РС др РАДОВАН КАРАЏИЋ јуче је у изјави за »ГЛАС АМЕРИКЕ« поздравио нову оријентацију америчког СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА, којом би Срби били третирани равноправно са осталим сукобљеним странама у бившој БиХ, оцјенивши да су неуспјеси преговарачког процеса произашли управо због одсуства таквог америчког става.

»Ми тражимо признање права на самоопредељење и суверенитет, а за све друго остају отворене могућности за договор«, рекао је др КАРАЏИЋ.

»Исламске земље не би требало да шаљу своје трупе у бившу БиХ, јер би то био увод у један дуготрајан рат између ислама и европске културе«, упозорио је предсједник КАРАЏИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 10. и 11. 12. 1994.
 
 

 
< Претходни