Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Елфете Весели
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Елфете Весели
Свједок на суђењу Елфети Весели негирао ранији исказ Штампај Пошаљи
Уторак, 10 октобар 2017
10/10/2017 |  17:38 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Бесим Мехмедовић данас је негирао ранији исказ, тврдећи да је, као добар познавалац терена на правцу Невзук-Снагово, преносио лијекове и храну, али да никда није превео ниједну групу људи.

Он каже да су за њим ишли људи и уједно му помагали да пренесе робу.

Тужилац Мирослав Јањић прочитао је његов ранији исказ који је дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ у Тузли 24. новембра 2014. године, у којем се наводи и да је Мехмедовић "из правца Невзука према Снагову увео Кибетову групу, међу којима је била и Елфета из Власенице, која сада живи у Швајцарској".

Детаљније...
 
Свједок видио Елфету Весели у Коњевић пољу Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 октобар 2017
02.10.2017 18:53 | Срна | Глас Српске

Сарајево - У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Ферид Хоџић рекао је да оптужену зна "из махале" јер су били комшије у Власеници, и да ју је једном видио у јулу 1993. године у друштву униформисаних момака у Коњевић Пољу.

Хоџић, који је био командант Штаба Територијалне одбране Власеница, рекао је да му је неко из његове пратње указао на женску особу која није била у униформи.

"Изненадио сам се откуд она ту, а онда ми је речено да је у тој групи, која се звала Дизел био и њен вјереник. Тек то ме изненадило, с обзиром на то да се њен отац, који је био албанског поријекла, строго држао традиционалних обичаја, што подразумијева и начин вјеридбе и удаје дјевојке", навео је Хоџић.

Детаљније...
 
Жена-монструм пустила сузу у судници, па се наставила смијати Штампај Пошаљи
Петак, 29 септембар 2017
27/09/2017 |  18:57 ⇒ 20:13 | РТРС

Драстичном измјеном исказа два свједока Тужилаштва БиХ, настављено је суђење Сакибу Халиловићу и Елфети Весели, због убиства 12-огодишњег Слободана Стојановића 1992. године у Каменици код Зворника. Изет Карић и Абдул-гафар Алихоџић до 2014, када су исказе давали инспекторима СИПА, били су Халиловићеви ратни борци и Елфетини саборци. Данас у судници тврдили су да у рату уопште нису били војно ангажовани. Свједочила је и дјечакова сестра Слађана, која је у судници препричавала потресне сцене са идентификације братових посмртних остатака.

Мучно је било у судници отрпјети саучешће које је Слободановој сестри Слађани, упутила Елфета Весели - "жена монструм" како су је и саборци звали, оптужена за свирепо Слободаново убиство. Да сцена буде "употпуњена", чак је Елфета пустила и сузу. Чим је судско вијеће преусмјерило поглед са оптужене, осмијеха јој није мањкало.

На потресно Слађанино свједочење није реаговала. Тада 15-огодишњу сестру са ванредне наставе позвали су да идентификује посмртне братове остатке. Тијело је било унакажено и расјечено, лобања од трупа одвојена, свједочила је Слађана, због безбједности не дозвољавајући да се њено свједочење публикује.

Детаљније...
 
Предмет Халиловић: Слободана убила Елфета, Албанка из Власенице Штампај Пошаљи
Петак, 15 септембар 2017
14/09/2017 | 18:14 ⇒ 18:17 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок Тужилаштва БиХ Зоран Милошевић изјавио је да му је Илија Стојановић на сахрани сина Слободана рекао да га је убила нека жена Елфета, Албанка из Власенице.

Милошевић је навео да су дјечака, који је пошао кући у село Језера да одвеже пса, ухватили муслимански војници.

Он је објаснио да је Илију Стојановића, који је имао супругу Десу, кћерку Слађану и сина Слободана, познавао од дјетињства и да је био кум његовој дјеци. Рекао је да су они почетком рата остали у својој кући у селу Језера, које је било под муслиманском контролом, и да су размијењени за три убијена муслиманска полицајца.

Детаљније...
 
Суђење жени монструму: Дечак је покушао да побегне, а казна је била сурова Штампај Пошаљи
Среда, 06 септембар 2017
Срна | 06. 09. 2017 - 15:22 | Блиц

Сведок Тужилаштва Омер Ђулбеговић рекао је пред Судом БиХ на суђењу Сакибу Халиловићу и Елфети Весели за свирепо убиство дванаестогодишњег Слободана Стојановића 1992. године у општини Зворник, да је дечак био затворен у подруму и испитиван, да је једном приликом покушао и да побегне из села Бајрићи, али су га стигли и тукли, те да је чуо приче да га је убила Веселијева.

Одговарајући на питања тужиоца Мирослава Јањића, Ђулбеговић је потврдио да је био члан интервентне јединице, као и да је њихов командир био Сакиб Халиловић звани Кибе, те да је у тој јединици, која је из Дубрава код Тузле пребачена на подручје села Бајрићи и Каменице, била и "нека жена по имену Елфета".

Он је препознао у судници у Сарајеву Халиловића и Веселијеву.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 22