Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Елфете Весели
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Елфете Весели
Свједок видио да је Елфета Весели заклала дјечака Штампај Пошаљи
Петак, 15 децембар 2017
САРАЈЕВО, 14. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "С-1" рекао је да је видио када је Елфета Весели ножем пресјекла врат дјечаку Слободану Стојановићу, али да није видио када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, овај свједок је путем видео-линка из Београда описао дешавања која су претходила овом стравичном чину.

На почетку данашњег рочишта, свједок је рекао да је са око 100-120 припадника јединице Фикрета Мустафића Шиптара у јулу 1992. године кренуо из Церске на акцију у Каменици да би "ослободили подручје, да би из Сребренице изашла нејач".

Детаљније...
 
Свједок: Убиство дјечака Слободана Стојановића посматраo и Насер Орић Штампај Пошаљи
Четвртак, 14 децембар 2017
 14/12/2017 |  17:03 ⇒ 20:53 | РТРС

Саслушањем свједока под мјерама заштите, иначе очевица ликвидације дванаестогодишњег Слободана Стојановића у Каменици код Зворника, настављено је суђење Елфети Весели као починиоцу, и њеном претпостављеном Сакибу Халиловићу Кибету, команданту мјесног Диверзантског вода тзв. Армије БиХ.

Свједок, који је такође био муслимански борац, потврдио је да је ликвидацију дјечака посматрао и ратни командант Сребренице Насер Орић.

Језиво је било, у судници слушати очевица убиства недужног дјечака. Десило се то, каже, по завршетку акције ширења коридора од Коњевић поља према Каменици. Док су "славили" побједу, возећи бицикл, појавио се Слободан. Елфета коју је као и Халиловића, познавао из ранијих борби, ухватила је дјечака за главу. Опсовала му четничку мајку. Упозоравали су војници своје окупљене команданте, међу којима су били и Орић и Халиловић, на монструозан чин који Елфета припрема. Но, нису реаговали.

Детаљније...
 
Свједок потврдио да је Халиловића виђао у униформи Штампај Пошаљи
Уторак, 05 децембар 2017
05/12/2017 |  16:16 | РТРС | СРНА

У Суду БиХ настављено је суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића (12) 1992. године код Зворника, читањем исказа преминулог свједока Тужилштва БиХ Аље Смајловића који је навео да је Халиловића више пута виђао у униформи у Бајрићима.

У исказу, који је 16. септембра 2015. године дао СИПА, Смајловић је навео да је био ангажован у Цивилној заштити у Новом Селу код Зворника и да је радио у кухињи која је, због сталног гранатирања, пресељена у село Бајрићи.

Он је додао да је у кухињи виђао дјечака који је долазио по храну, али да не зна шта се с њим десило.

"Дјечак је имао десетак година и не знам му име. Имао је црну косу, био је мршав, ситне грађе. Дође, узме да једе и оде. Увијек је био сам. Шта је било с њим, не знам", изјавио је Смајловић.

Детаљније...
 
Тужилац најавио тужбу због давања лажног исказа на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу Штампај Пошаљи
Среда, 29 новембар 2017
28.11.2017 18:08 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић најавио је тужбу против заштићеног свједока "С-3" због давања лажног исказа на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, због чега је замолио Суд БиХ да му доставе транскрипт и аудио запис са данашњег рочишта.

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ данас је тврдио да оптужени Сакиб Халиловић звани Кибе, кога зна још из школских дана, током боравка на подручју Каменице, од маја до септембра 1992. године, није имао никакву улогу у војном смислу, те да није видио да је имао своју групу.

Детаљније...
 
Свједоци Тужилаштва нису се појавили на суђење за убиство дјечака Штампај Пошаљи
Понедељак, 20 новембар 2017
САРАЈЕВО, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Ниједан од три свједока Тужилаштва БиХ на суђењу Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, није се појавио на данашњем рочишту.

Предсједавајући судског вијећа Дарко Самарџић рекао је да је тек прошлог четвртка обавијештен да је један свједок, наводно, преминуо и да Суд БиХ чека званичну потврду о његовој смрти.

Он каже да други свједок, који се налази у иностранству, није доступан на адреси коју Суд има, док се трећи из здравствених разлога није могао одазвати судском позиву.

Самарџић је рекао да је од 25 предложених свједока Тужилаштва БиХ до сада саслушано 15.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 30