Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Елфете Весели
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Елфете Весели
Свједок упознао Халиловића у његовој кући Штампај Пошаљи
Понедељак, 19 март 2018
19/03/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, свједок одбране Фикрет Мустафић рекао је да је оптуженог Халиловића упознао крајем јуна 1992. године у Бајрићима, током боравка у његовој кући.

Мустафић је објаснио да је из Церске, као припадник Територијалне одбране одлазио на испомоћ у Ново Село и Бајриће, те да је током боравка у Бајрићима крајем јуна или почетком јула 1992. године, са неколико сабораца био смјештен у Халиловићевој кући.

- Једном, када сам се вратио са линије, видио сам Сакиба како се пере на чесми испред куће. На себи је имао сиву мајицу и тренерку, а мени је посебну пажњу привукла његова пушка пумпарица са преклапајућим кундаком. Он је дошао са групом из Тузле. Неки су били у униформи, а неки нису имали ни оружје - испричао је Мустафић.

Детаљније...
 
Свједок није чуо за дјечака Слободана и оптужену Елфету Весели Штампај Пошаљи
Петак, 16 март 2018
15/03/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника свједок одбране Сафет Мехмедовић рекао је да је оптуженог Сакиба Халиловића само једном кратко видио 1992. године у селу Бакрачи, те да није чуо за дјечака Слободана Стојановића и оптужену Елфету Весели.

"Халиловића знам од 1990. године. Радио је у `Глиници` у Каракају код Зворника. Некад смо знали попричати, заједно попити кафу. Након избијања рата, видио сам га само једном у јулу 1992. године у мом селу Бакрачи, гдје ми је у кратком разговору рекао да тражи своју родбину која је ту живјела", навео је Мехмедовић.

Свједок је рекао да је Халиловић тек тада дошао из Тузле на те просторе и да није знао да ли је био војно ангажован. Додао је да није чуо да је оптужени имао неку војну формацију, те да му није познато да је на подручју Бајрића постојао извиђачко-диверзантски вод.

Детаљније...
 
Суд БиХ: Тужилац сумња на пристрасност вјештака у случају Елфете Весели Штампај Пошаљи
Уторак, 06 март 2018
06/03/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић данас је у Суду БиХ рекао да сумња да је предложени вјештак Мартин Франчешевић пристрасан и да се против њега води истрага за ратне злочине против Срба на подручју Брчког.

Јањић је уочио да је вјештак био присутан на посљедња три рочишта у овом предмету, те навео да је запослен у федералном Министарству за борачка питања гдје је ангажован и оптужени Халиловић, наводећи да су у контакту и да заједно присуствују састанцима.

Детаљније...
 
Свједок на суђењу за убиство малог Слободана Стојановића промјенио исказ Штампај Пошаљи
Уторак, 27 фебруар 2018
27/02/2018 |  РТРС | СРНА

Свједок тужилаштва БиХ Сеид Бечић данас је на суђењу за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године у Новом Селу, промијенио раније исказе дате хашким истражиоцима и Тужилаштву БиХ којима је теретио Елфету Весели и Сакиба Халиловића за овај злочин.

Бечић је, свједочећи путем видео-линка из Холандије, рекао да је током јуна и јула 1992. године био у селу Бајрићи код Зворника, гдје је био добровољац у сеоској групи, те негирао да је био у некој војној формацији. Он је навео да је у ЈНА био везиста и да је своје стечено знање "уградио у одбрану Бајрића".

Бечић је потврдио да познаје Халиловића, да га је током јуна и јула срео на подручју Новог Села, али да оптужени није имао никакву улогу у рату и да није командовао никаквом групом.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 39