Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Насер Орић поново ослобођен за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 30 новембар 2018
30/11/2018 | РТРС

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, оптужби за убиство српских заробљеника Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића у селима око Сребренице током 1992. године

Исто Вијеће, претходно 8. јуна поништило је првостепену такође, ослобађајућу пресуду због тога што је била изречена на основу непостојећег доказа. Данашњу су међутим, правдали непоузданошћу свједока очевица ликвидација. Током изрицања пресуде, коју су пред зградом суда пратила бошњачка удружења уз ратне покличе и заставе, српске жртве су напустиле. Изрицању нису присуствовали ни два од три члана вијећа нити поступајући тужилац Мирослав Јањић.

Са ратним заставама и истим таквим покличима, непримјерено и неометано пред бх. правосудним комплексом. И више стотина присталица у сред "мултиетничког" Сарајева скандирало је Орићево име. Породице српских жртава, њих двадесетак, дочекане и у судницу спроведене са кордоном специјалаца. Пресуда, и прије јавне објаве позната – ослобађајућа! Овације и у судници! Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду.

Детаљније...
 
Изрицање другостепене пресуде Орићу и Мухићу 30. новембра Штампај Пошаљи
Субота, 17 новембар 2018
16/11/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ 30. новембра изрећи ће другостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, након обновљеног поступка за ратне злочине почињене у Сребреници 1992. године.

Оптужница Мухића у двије тачке терети за убиство Милутина Милошевића у селу Лолићи и Митра Савића у селу Куњерац 1992. године.

Његов адвокат Сабина Мехић данас је у завршним ријечима затражила ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво ничим није доказало да је Мухић крив за оно што му се ставља на терет.

Детаљније...
 
Одбрана тражи ослобађање Насера Орића Штампај Пошаљи
Субота, 10 новембар 2018
09.11.2018 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Одбрана команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића, оптуженог за злочине над Србима у Сребреници 1992. године, затражила је од Апелационог вијећа Суда БиХ ослобађајућу пресуду по све три тачке оптужнице.

Износећи завршне ријечи пред Апелационим вијећем Суда БиХ, Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић рекла је да Тужилаштво БиХ ништа није доказало, осим да је у периоду оптужбе био оружани сукоб.

Човићева је нагласила да одбрана не побија ниједан доказ Тужилаштва, осим исказа свједока "О1" на чему се заснивала оптужница.

Она је оспоравала кредибилност заштићеног свједока, наводећи да су уочене бројне разлике у његовим исказима током првостепеног и обновљеног судског поступка пред Апелационим вијећем.

Детаљније...
 
Васиљевић: Oрић и Mухић заслужују максималне казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08/11/2018 |  РТРС | СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић изјавио је Срни уочи сутрашњег почетка изношења завршних ријечи одбране команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и његовог саучесника Сабахудина Мухића у Суду БиХ да породице жртава очекују максималне затворске казне.

"Ми смо више пута присуствовали суђењима и чули смо свједоке који су као очевици прецизно описивали како је командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић малтретирао и убио тројицу Срба на различитим локацијама и коју је улогу у ситуацијама за које им се суди имао Мухић и то заслужује најстрожу казну", рекао је Васиљевић.

Подсјетивши да су Орић и Мухић оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, Васиљевић истиче да су иживљавања над заробљенима и свирепа убиства, каква су почињена у ова три случаја, забрањена свим међународним конвенцијама о правилима ратовања.

Детаљније...
 
Тужилаштво тражи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића Штампај Пошаљи
Петак, 02 новембар 2018
02.11.2018 17:19 | Срна

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је Апелационом вијећу Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић данас је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је данас доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 115