Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Тужилац затражио укидање ослобађајуће пресуде Орићу и ново суђење Штампај Пошаљи
Уторак, 08 мај 2018
08.05.2018 15:13 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине првостепену ослобађајућу пресуду и одреди ново суђење пред овим вијећем команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Током данашњег изношења жалбе на првостепену пресуду пред Судом БиХ, Јањић је указао на битне повреде одредбе кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац сматра да је ријеч о јединственој пресуди, јер се она ослања на непостојећи доказ који није изведен на главном претресу.

Детаљније...
 
Насер Орић поново у судници 8. маја Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 април 2018
09/04/2018 |  РТРС | Агенције

Апелационо вијеће Суда БиХ заказало је 8. маја разматрање жалбе на ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, које је Тужилаштво БиХ оптужило за ратни злочин почињен над српским цивилима у околини Сребренице и Братунца.

Орићев адвокат Лејла Човић потврдила је за сарајевску штампу ту информацију.

Орић и Мухић су првостепеном пресудом ослобођени оптужби, али се тужилац Мирослав Јањић жалио на ову одлуку Суда БиХ.

Детаљније...
 
Суд БиХ одуговлачи доношење одлуке о Орићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 26 март 2018
26/03/2018 |  РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ још није донио одлуку о жалби Тужилаштва БиХ на ослобађајућу првостепену пресуду ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, иако је овом суду упућена прије три мјесеца, пише данас "Глас Српске".

Адвокати и представници институција Републике Српске, који се баве проблематиком ратних злочина, истичу да одуговлачење Суда БиХ приликом одлучивања није неуобичајено, али да у овом случају има разлога за сумње да се то ради намјерно.

"Тужилаштво БиХ има добре аргументе за обарање првостепене пресуде, прије свега, јер је заснована на доказу који није изведен на главном претресу, што је аутоматски разлог за валидну и основану жалбу", наводе они.

Детаљније...
 
Насер Орић у УО Аскер академије чији су снимци ратне обуке дјеце обишли регион Штампај Пошаљи
Среда, 07 фебруар 2018
07/02/2018 |  РТРС

Снимци малољетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору "Аскер академије" Насер Орић. Уз све то, и фотографисање малољетника са заставом "Исламске државе".
Док стручњаци у Српској упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид", који их у Сарајеву обучавају, први човјек бх безбједности Драган Мектић, о свему и данас неинформисан.

Садржаји из БиХ на друштвеним мрежама поново шокирају. Након ЕрСофт клубова, регион сада бруји о “аскерима“. Ко су Аскери?

Ријеч аскер означава војника у старој турској војсци. У овом случају, та ријеч окупља дјецу која на снимку, уз предаваче, симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вјештине, тврде безбједњаци у Српској. Осим садржаја видеа, да разлога за забринутост и реаговање надлежних има види се, тврде, и по именима која стоје иза таквих организација.

Детаљније...
 
Тужилаштво упутило жалбу на пресуду Орићу Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
30/12/2017 | РТРС

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима. Ово је за РТРС потврдио предметни тужилац Мирослав Јањић, који није желио износити детаље жалбе.

Након објављивања отправка пресуде, на коју се чекало дуже од два мјесеца, правницу су указивали на њену апсурдност, јер је, базирана на непостојећем доказу.

Апелационо вијеће Суда БиХ ипак ће преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да Насер Орић и Сабахудин Мухић нису криви и поред свједочења заштићеног свједока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића. Породице жртава очекују правичну оцјену чињенице да је Максумић исти доказ различито третирао у објави пресуде и писаном отправку који је објављен на интернет страници Суда БиХ.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 98