Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Суд БиХ: Нетачно да је кључни свједок за убиство судије Илића невалидан Штампај Пошаљи
Среда, 13 јун 2018
12/06/2018 |  РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ, које је укинуло ослобађајућу пресуду Насеру Орићу, у образложењу је закључило да није тачна тврдња првостепеног вијећа да кључни свједок "О1" није био валидан приликом свједочења и утврђивања кривице оптуженог Орића за убиство судије Слободана Илића.

"Реперкусије кориштених незаконитих докумената у том предмету при доношењу првостепене пресуде утицале су на закључке првостепеног вијећа у погледу кредибилности свједочења кључног свједока 'О1'", наводи се у другостепеној одлуци, која је у посједу Срне, донесеној у процесу против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог пратиоца, припадника такозване Армије БиХ Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

Детаљније...
 
Суд БиХ: Првостепена пресуда Насеру Орићу заснована на погрешним доказима Штампај Пошаљи
Петак, 08 јун 2018
08/06/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ укинуло је првостепену ослобађајућу пресуду Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године, јер се заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, не може заснивати, те одредио поновно одржавање претреса пред овим вијећем, саопштено је из Суда.

У саопштењу се наводи да је Апелационо одјељење за ратне злочине Суда БиХ донијело другостепену одлуку којом се уважава жалба Тужилаштва БиХ, те се пресуда Суда БиХ од 9. октобра 2017. године укида и одређује одржавање претреса пред Апелационим вијећем.

Апелационо одјељење сматра основаним приговор у жалби Тужилаштва БиХ да је првостепено вијеће учинило битну повреду одредаба кривичног поступка, односно да се пресуда заснива на доказима на којима се, према одредбама кривичног процесног закона, пресуда не може заснивати, истичући да је из тих жалбених разлога учињена повреда имала за посљедицу укидање првостепене пресуде.

Детаљније...
 
Шта би могло да открије ново суђење Насеру Орићу? Штампај Пошаљи
Среда, 06 јун 2018
05/06/2018 |  РТРС | Аутор: sputniknews.com

Догађаји у Сребреници, у новом поступку против бившег команданта Армије БиХ, могли би да се посматрају у контексту укупних ратних циљева и Запада и Алије Изетбеговића, али и неких исламских земаља. Уколико би се суђење Насеру Орићу, бившем командату БиХ поново одржало, на површину би испливале ствари као што су улога Била Клинтона, Алије Изетбеговића и многих других међународних фактора који су били укључени у дешавања у Сребреници. Овим ријечима стручњак за безбједност Џевад Галијашевић објашњава одлуку Апелационог вијећа Суда БиХ да се поступак за ратне злочине против Орића обнови.

Подсјећања ради, Орићу и његовом ратном колеги Сабахудину Мухићу суђено је по оптужби за злочин против ратних заробљеника у Братунцу и Сребреници 1992. године, односно за злочине у селима Залазје, Лолићи и Куњерац. Орића је Хашки трибунал 2006. осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на двије године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и за мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Детаљније...
 
Укинута ослобађајућа пресуда Орићу; Слиједи ли ново суђење? Штампај Пошаљи
Уторак, 05 јун 2018
04/06/2018 | ⇒ 05/06/2018 |  РТРС

Укинута је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу. Медији преносе да је Апелационо вијеће Суда БиХ, уважило жалбу тужиоца Мирослава Јањића у предмету против ратног команданта такозване Армије БиХ у Сребреници. Суд БиХ то није званично ни потврдио, ни демантовао, а саопштено је само да је другостепена пресуда донесена. У Српској се надају новом суђењу.

Српске жртве Братунца и Сребренице ипак би могле добити правду. Апелационо вијеће Суда БиХ, према писању медија, утврдило је да су током првостепеног суђења за ратне злочине над српским цивилима, направљене битне повреде одредаба кривичног поступка. Ослобађајућа пресуда Орићу тиме је поништена, а српским жртвама и њиховим породицама враћена је нада у задовољење правде.

"Очекујемо да након поновљеног поступка коначно правда буде задовољена. Значи породице српских жртава из Сребренице и Братунца очекују једину могућу одлуку, а то је доживотна робија за ратног злочинца Насера Орића", каже Бранислав Васиљевић, предсједник Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Детаљније...
 
Тужилац затражио укидање ослобађајуће пресуде Орићу и ново суђење Штампај Пошаљи
Уторак, 08 мај 2018
08.05.2018 15:13 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине првостепену ослобађајућу пресуду и одреди ново суђење пред овим вијећем команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Током данашњег изношења жалбе на првостепену пресуду пред Судом БиХ, Јањић је указао на битне повреде одредбе кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац сматра да је ријеч о јединственој пресуди, јер се она ослања на непостојећи доказ који није изведен на главном претресу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 102