Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Суђење Орићу: Свједок препознао судију Илића током повлачења из Залазја Штампај Пошаљи
Уторак, 07 фебруар 2017
07/02/2017 | 13:23 | РТРС | СРНА

Свједок одбране Суљо Хасановић рекао је данас на суђењу оптуженима за злочине над Србима на подручју Сребренице Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу да је међу српским војницима који су се 12. јула 1992. године повлачили из села Залазје у правцу Саса, препознао судију Слободана Илића, са којим је прије избијања ратних сукоба био у добрим односима.


Хасановић је, у наставку суђења команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Орићу и припаднику те војске Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, објаснио да је као командир јединице Територијалне одбране из села Сућеска, током акције на село Залазје, од надређеног Зулфе Турсуновића, добио задатак да спријечи српске снаге да добију појачање из Саса.

- Дошло је до размјене ватре која је кратко трајала. За то вријеме погинуо је један мој борац, а нико од српских војника. Од нас су били удаљени око 50 метара и међу српским борцима видио сам Слободана Илића којег сам од раније добро познавао. На себи је имао војну униформу и није имао браду и бркове - навео је Хасановић.

Детаљније...
 
Орић наредио да буду запаљене куће у Залазју Штампај Пошаљи
Четвртак, 26 јануар 2017
25/01/2017 |  14:11 ⇒ 15:22 | РТРС | СРНА
Свједок Тужилаштва БиХ Милан Јеремић рекао је да је 1992. године у селу Залазје код Сребренице чуо како је командант такозване Армије БиХ /АБиХ/ Насер Орић рекао да куће буду попаљене и да нико не дира заробљенике којима ће бити суђено у Сребреници.


Јеремић је на суђењу тројици бивших припадника такозване Армије БиХ описао како је 12. јула 1992. почео напад на Залазје из разних праваца.

Он је рекао да се повукао у једну кућу, а након што је у њу убачена бомба, прешао је у другу. Ту је затекао још пет сабораца. Из куће су, како је навео, у почетку пружали отпор, а онда су се попели у поткровље.

"Чули смо глас команданта Насера Орића који је на мегафон говорио да се предамо и да смо опкољени. Он се тада представио. Чули смо да су се из друге куће почели предавати", навео је Јеремић.

Детаљније...
 
Орићева одбрана извела прве свједоке Штампај Пошаљи
Среда, 14 децембар 2016
13/12/2016 |  14:20 ⇒ 14:23 | РТРС
Први свједоци одбране на суђењу Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, који су средином јула 1992. године учествовали у нападу тзв Армије БиХ на село Залазје у општини Сребреница рекли су да након акције нису видјели заробљене припаднике Војске Републике Српске.


Заштићени свједок 02, који је свједочио иза паравана, рекао је да је био 12. јула 1992. године на коти Заник одакле се види село Залазје, како је казао, “као на длану“. Појаснио је да су се тада одвијале жестоке борбе, истакнувши да је тог дана обавјештен да је рањен Насер Орић.

“Нисам видио да је неко заробљен. Нисам чуо да је неко заробљен“, казао је заштићени свједок, тврдећи да му за свједочење против Орића "прошле и претпрошле године из Србије нуђен новац и евакуација породице".

Детаљније...
 
Докази о Орићевим злочинима Штампај Пошаљи
Среда, 16 новембар 2016
М. Ф. | 16. новембар 2016 | Вечерње новости
Суђење сребреничком команданту наставља се 13. децембра. Тужилаштво БиХ приложило фотодокументацију МУП

ИЗНОШЕЊЕМ материјалних доказа Тужилаштво БиХ јуче је завршило доказни поступак на суђењу Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за ратни злочин против ратних заробљеника почињен 1992. године у селима око Сребренице и Братунца.

Тужилаштво БиХ је уложило као доказ фотодокументацију МУП Тузланског кантона од 16. фебруара 2011. о обради посмртних остатака ексхумираних из села Залазје, међу којима су и посмртни остаци Слободана Илића.

Уложени су и изводи из матичне књиге умрлих Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, као и показ терена који је урадила СИПА 26. августа прошле године, где је био присутан и заштићени сведок О-1.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 74