Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Орић потврдио да је био у Залазју Штампај Пошаљи
Четвртак, 20 септембар 2018
18.09.2018 12:02 | Жељка Домазет

Сарајево - Свједок Радивоје Остојић рекао је јуче на поновљеном суђењу Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу да је ратног бошњачког команданта Сребренице видио током напада на село Залазје, а ту чињеницу потврдио је и сам Орић.

Остојић је рекао да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници Армије РБиХ.

- Напад на Залазје почео је око пола десет, десет часова. Након краћег отпора Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу затичемо неколико наших мртвих  војника, којима не знам имена. У кућу је убачена црна бомба “крагујевка” од које је један саборац убијен, а ја рањен - испричао је Остојић.

Детаљније...
 
Радивоје Остојић свједочио о нападу на Залазје Штампај Пошаљи
Понедељак, 17 септембар 2018
САРАЈЕВО, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, пред Апелационим вијећем Суда БиХ данас је почело обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, који су првостепеном пресудом ослобођени оптужбе за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Свједок Тужилаштва Радивоје Остојић рекао је данас да је као припадник Војске Републике Српске 12. јула 1992. године био у одбрани села Залазје, које су тог јутра са свих страна напали припадници такозване Армије БиХ.

"Након краћег отпора, Видоје Илић и ја смо се са своје линије морали повући према центру села. Ушли смо у стару кућу Драгана Ракића, у којој смо затекли око седам сабораца, међу којима су били Гојко Јефтић, Вељко Србин и Миломир Јеремић. При уласку у кућу, видјели смо неколико наших убијених војника, којима не знам имена. Убрзо је у кућу убачена бомба од које је један саборац убијен, а ја рањен", навео је Остојић.

Детаљније...
 
Случај "Орић" - саслушање свједока тужилаштва Радивоја Остојића Штампај Пошаљи
Петак, 14 септембар 2018
13/09/2018 |  РТРС

Саслушањем свједока Тужилаштва БиХ Радивоја Остојића у понедјељак, 17. септембра, пред Апелационим вијећем Суда БиХ биће настављено обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

На статусној конференцији одржаној 3. септембра, Апелационо вијеће је одбило приједлог тужиоца Мирослава Јањића да се током обновљеног поступка поново саслушају сви свједоци Тужилаштва да би Вијеће имало што бољи увид у овај предмет.

Орићев адвокат Лејла Човић рекла ја да поновно саслушање свих свједока представља одуговлачење процеса, те затражила да због економичности предмета Суд БиХ одбије овај приједлог, што је предсједавајући Вијећа Тихомир Лукес и учинио.

Детаљније...
 
Утврђен план извођења доказа у обновљеном поступку Орићу Штампај Пошаљи
Понедељак, 03 септембар 2018
САРАЈЕВО, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На данашњој статусној конференцији пред Апелационим вијећем Суда БиХ утврђен је план извођења доказа у обновљеном поступку против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године.

Тужилац Мирослав Јањић предложио је да поново буду саслушани сви свједоци Тужилаштва и уведени материјални докази, чему су се одбране успротивиле због права оптужених на правичност поступка у смислу економичности и ефикасности кривичног поступка.

Орићев адвокат Лејла Човић рекла је новинарима да је то исто вијеће које је одлучивало по жалби Тужилаштва БиХ и које је укинуло првостепену пресуду према Закону о кривичном поступку БиХ.

Детаљније...
 
Обновљено суђење Орићу и Мухићу 3. септембра Штампај Пошаљи
Среда, 25 јул 2018
25/07/2018 |  РТРС | СРНА

Обновљено суђење команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу пред Апелационим вијећем Суда БиХ почеће 3. септембра, потврдила је Срни Орићев адвокат Лејла Човић.

Апелационо вијеће Суда БиХ је 8. јуна, због битних повреда одредаба кривичног поступка, укинуло првостепену ослобађајућу пресуду Орићу и Мухићу за злочине над Србима на подручју Сребренице 1992. године и одредило поновно одржавање претреса.

Орић и Мухић су оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 107