Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Насер Орић у УО Аскер академије чији су снимци ратне обуке дјеце обишли регион Штампај Пошаљи
Среда, 07 фебруар 2018
07/02/2018 |  РТРС

Снимци малољетника, који у БиХ уз предаваче симулирају војну обуку, шокирале су регион, а посебно то што је у Управном одбору "Аскер академије" Насер Орић. Уз све то, и фотографисање малољетника са заставом "Исламске државе".
Док стручњаци у Српској упозоравају да иза свега стоје вехабије и бивши припадници одреда "Ел муџахид", који их у Сарајеву обучавају, први човјек бх безбједности Драган Мектић, о свему и данас неинформисан.

Садржаји из БиХ на друштвеним мрежама поново шокирају. Након ЕрСофт клубова, регион сада бруји о “аскерима“. Ко су Аскери?

Ријеч аскер означава војника у старој турској војсци. У овом случају, та ријеч окупља дјецу која на снимку, уз предаваче, симулирају војну обуку, савладавају физичке препреке и борилачке вјештине, тврде безбједњаци у Српској. Осим садржаја видеа, да разлога за забринутост и реаговање надлежних има види се, тврде, и по именима која стоје иза таквих организација.

Детаљније...
 
Тужилаштво упутило жалбу на пресуду Орићу Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
30/12/2017 | РТРС

Тужилаштво БиХ затражило је од Суда БиХ укидање првостепене ослобађајуће пресуде ратном команданту Сребренице Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, оптуженим за убиство три српска заробљеника у сребреничким селима. Ово је за РТРС потврдио предметни тужилац Мирослав Јањић, који није желио износити детаље жалбе.

Након објављивања отправка пресуде, на коју се чекало дуже од два мјесеца, правницу су указивали на њену апсурдност, јер је, базирана на непостојећем доказу.

Апелационо вијеће Суда БиХ ипак ће преиспитати пресуду ратног и поратног судије Шабана Максумића да Насер Орић и Сабахудин Мухић нису криви и поред свједочења заштићеног свједока О1, Орићевог и Мухићевог саборца и очевица ликвидација предратног судије Слободана Илића, фотографа Митра Савића и полицајца Милутина Милошевића. Породице жртава очекују правичну оцјену чињенице да је Максумић исти доказ различито третирао у објави пресуде и писаном отправку који је објављен на интернет страници Суда БиХ.

Детаљније...
 
Тужилаштво: Пресуда Орићу базирана на доказу који не постоји Штампај Пошаљи
Субота, 30 децембар 2017
Б92.нет, Танјуг субота, 30.12.2017.

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је Суду БиХ жалбу на првостепену пресуду Насеру Орићу, јавља бањалучка АТВ.

Тужилаштво је, како се наводи, констатовало да је та пресуда јединствена у судској пракси с обзиром на то да је базирана на доказу који не постоји и на доказу који није изведен на главном претресу.

Подсећа се да је Орић пре два месеца ослобођен првостепеном пресудом за убиство три српска цивила у сребреничким селима.

Детаљније...
 
Пресуда Орићу и Мухићу заснована на непостојећим (незаконитим) доказима Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 децембар 2017
11/12/2017 |  13:36 ⇒ 16:16 | Б.Кусмук/РТРС

Тужилаштво БиХ тражиће да буде укинута ослобађајућа пресуда Насеру Орићу јер се темељи на непостојећим доказима, сазнаје РТРС.

Два мјесеца након првостепене ослобађајуће пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу за убиство три српска заробљеника у селима око Сребренице, напокон је објављен и писани отправак.

У њему, већ на први поглед, видљиве битне повреде Закона о кривичном поступку БиХ. Позивајући се на начело "слободне оцјене доказа" Судско вијеће и потписник пресуде, предсједавајући Шабан Максумић пресуду су засновали на непостојећем доказу!

Детаљније...
 
Станковић: Свједок на суђењу Орићу лагао о убиству Милутина Милошевића Штампај Пошаљи
Субота, 18 новембар 2017
17/11/2017 |  09:03 ⇒ 09:08 | РТРС | СРНА

Патолог Зоран Станковић, који је свједочио више од десет пута у Хашком трибуналу, изјавио је да заштићени свједок на суђењу Насеру Орићу пред Судом БиХ није говорио истину када је свједочио како је убијен командир полицијске станице у Братунцу Милутин Милошевић.

Он је у интервјуу за "Политику", који ће у цјелости бити објављен у недјељу, 19. новембра, рекао да је заштићени свједок тврдио да је Милошевић пресјечен рафалом што није тачно.

Станковић каже да је на другима да анализирају да ли је то свједок рекао намјерно или случајно, додајући да је обдукциони налаз о том случају доставио не само БиХ, већ и Хашком трибуналу прије више од 10 до 15 година.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 95