Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Одбрана проширила доказе на суђењу Орићу и Мухићу Штампај Пошаљи
Уторак, 23 мај 2017
23/05/2017 |  13:04 | РТРС | СРНА

Одбрана команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића окончала је данас пред Судом БиХ изношење материјалних доказа.

На данашњем рочишту одбрана је у списе додала дијелове књиге "Планирани хаос" коју је написао свједок Тужилаштва Ибран Мустафић, као и пресјек безбједносног стања према коме је овај свједок имао анимозитет према Орићу, а Тужилаштво је уложило приговор.

Приложено је и неколико службених забиљешки и дописа судске полиције, као и списак погинулих у Сандићима и још неколико докумената.

Детаљније...
 
Суђење Орићу и Мухићу: Саслушан свједок Омер Делић Штампај Пошаљи
Уторак, 25 април 2017
25/04/2017 |  07:58 ⇒ 11:41 | РТРС | СРНА

Одбрана Насера Орића окончала је данас пред Судом БиХ изношење субјективних доказа, те најавила улагање материјалних доказа на рочишту које је заказано за 23. мај.

На данашњем рочишту, свједок одбране Омер Делић рекао је да је команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића упознао 1993. године када је УНПРОФОР ушао у Сребреницу.

Делић је навео и да није видио убиство Милутина Милошевића, који је био ратни командир полиције у Братунцу, као и да су људи у Каменици причали да је погинуо на тенку на подручју између Лолића и Сандића 29. маја 1992. године.

Детаљније...
 
Случај Орић: Свједочења о акцијама на Лолиће и Куњерац Штампај Пошаљи
Уторак, 11 април 2017
САРАЈЕВО, 11. АПРИЛА /СРНА/ - Џемаил Бећировић, свједок одбране на суђењу команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, који се терете за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године, казао је данас да су Милутина Милошевића убили људи који су "бранили барикаде".

Током саслушања у Суду БиХ Бећировић је рекао да је 29. маја 1992. године, када је почела акција српских снага на мјесто Лолиће, са брда Порекиња гледао шта се дешавало на барикади поред куће Асима Мехића, која је била удаљена само 500 метара од мјеста гдје су се налазили он и његове комшије, који су се самоорганизовали ради заштите од српских напада.

"Из Братунца се чула страшна бука. Ишли су тенкови, транспортери, аутобуси и приватна возила пуна војске. На транспортерима су била два човјека која су преко мегафона позивала на предају, говорила да се запале старе куће, а да оставе нове. Препознао сам глас Мирослава Дероњића, а касније сам чуо да је други човјек, који је издавао команде и позивао на рушење кућа, био Милутин Милошевић", рекао је Бећировић.

Детаљније...
 
Случај "Орић": Саслушање свједока без присуства јавности Штампај Пошаљи
Уторак, 28 март 2017
28/03/2017 |  РТРС | Срна

Заштићени свједок одбране "О3" изјавила је пред Судом БиХ да је команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића први пут видјела 25. октобра 2010. године на отварању спомен-обиљежја, када га је и упознала.

Саслушање овог свједока већим дијелом је било затворено за јавност, тако да се веома мало могло чути током данашњег суђења Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, које оптужница терети за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992.

Свједок је рекла да је до почетка рата са дјецом и супругом, који је погинуо у августу 1995. године, живјела у Власеници. Она је потврдила да је њен супруг упознао Орића након пада Сребренице 1995. године у Тузли.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 80