Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Како су свједоци мијењали исказе и одустајали од свједочења у предмету Орић? Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
11.10.2017 06:30 | РТРС | Глас Српске

Бањалука - Након ослобађајуће првостепене пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, на површину су испливавали детаљи о притисцима и утицају на свједоке, о чему смо већ извјештавали. Трочлано судско вијеће притиске је занемарило и из свједочења узимало само оно што је користило оптуженима.

Вијеће, у саставу предсједавајући Шабан Максумић и судије Станиша Глухајић и Весна Јесенковић, од почетка суђења Орићу и Мухићу, било је тек нијеми посматрач, контрадикторних исказа бројних свједока на главном претресу и претходно у истражном поступку.

Напрасних "амнезија" и нелогичности у свједочењима у којима су неодговореним остала питања попут оних – како је Митар Савић, ексхумиран везаних руку, а погинуо "пуцајући" на непријатеља. Или како је ненаоружано локално становништво, без Орића и његових бојовника, "војевало побједе" над много бројнијем и до зуба наоружаном "српском непријатељу" обарањем балвана на прилазном путу селу.

Детаљније...
 
Орићу до ослобађајуће пресуде помогао један српски пропуст Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
Вук З. Цвијић | 10. 10. 2017 - 21:14  | Блиц
ОСЛОБОЂЕН, А КЛАО СРБЕ И ВАДИО ИМ ОЧИ

Насеру Орићу у ослобађању од оптужби помагао је 2015. пропуст Јединице МУП Србије која га није спречила да разговара са кључним сведоком оптужнице који је скриван у Београду.

Некадашњи српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за “Блиц” да је Јединица за заштиту личности МУП-а Србије која је чувала кључног сведока направила пропуст и да мисли да је то утицало на јучерашњу ослобађајућу пресуду ратном команданту Сребренице.

- Тај заштићени сведок три године је чуван у Београду. Припадници јединице СИПА (прим.нов. агенција БиХ за борбу против криминала) су пресрели његов телефонски разговор са Орићем. То је био Орићев саборац. Био је крунски сведок многих Орићевих злодела. За њега Орић прво уопште није знао да је жив и мислио је да је погинуо - објашњава Вукчевић и истиче да је непријатно изненађен ослобађајућом пресудом.

Детаљније...
 
Случај Орић: Сведочења која леде крв у жилама Штампај Пошаљи
Уторак, 10 октобар 2017
EuroBlic | 09. 10. 2017 - 21:14h
Орић није имао милости ни према деци, ни трудницама: Дечаку одсекли руке и урезали му крст на грудима

Да случај „Орић“ једва стоји на ногама, упркос стравичним сведочењима, због начина на који је вођен, као и притисака на сведоке „ЕуроБлиц“ је више пута писао.

Заштићени сведок Тужилаштва БиХ је на суђењу за ратне злочине Насеру Орићу, некадашњем заповеднику одбране Сребренице, изјавио како је лично видео када је Орић убио или учествовао у убиству три заробљеника српске националности.

- Орић је узео нож, који му је био за појасом, и замахнуо у пределу врата. Заробљеник је пао на колена, а он га је потом ударио у пределу груди и преврнуо унатраг - изјавио је сведок говорећи о једном од тих убистава. Сведок је током рата био припадник Армије БиХ, а Орић му је био командант.

Детаљније...
 
Насер Орић ослобођен кривице за злочин над Србима Штампај Пошаљи
Понедељак, 09 октобар 2017
понедељак, 09.10.2017. у 09:35 | Политика | Танјуг

САРАЈЕВО – Суд БиХ ослободио је ратног команданта Насера Орића оптужби за злочине против заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића).

Председавајући Судског већа Шабан Максумић навео је у образложењу да су Насер Орић и Сабахудин Мухић ослобођени по све три тачке оптужнице.

Детаљније...
 
Завршен судски поступак против Орића за ратни злочин Штампај Пошаљи
Уторак, 12 септембар 2017
Танјуг | 12. септембар 2017. 13:21 | Вечерње новости

Судски поступак против ратног команданта некадашње Армије БиХ за Сребреницу Насеру Орићу завршен је данас, а изрицање пресуде заказано је за 6. октобар.

Одбрана тражи Орићево ослобађање јер сматра да нема доказа за њгову кривицу.

Излагањем завршних речи одбране данас је у Суду БиХ завршен судски поступак у предмету против Насера Орића, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем, Тужилаштво терети за ратне злочине на подручју општине Сребреница у јулу 1992.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 90