Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Васиљевић: Oрић и Mухић заслужују максималне казне Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 новембар 2018
08/11/2018 |  РТРС | СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице Бранислав Васиљевић изјавио је Срни уочи сутрашњег почетка изношења завршних ријечи одбране команданта такозване Армије БиХ Насера Орића и његовог саучесника Сабахудина Мухића у Суду БиХ да породице жртава очекују максималне затворске казне.

"Ми смо више пута присуствовали суђењима и чули смо свједоке који су као очевици прецизно описивали како је командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић малтретирао и убио тројицу Срба на различитим локацијама и коју је улогу у ситуацијама за које им се суди имао Мухић и то заслужује најстрожу казну", рекао је Васиљевић.

Подсјетивши да су Орић и Мухић оптужени да су у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића, Васиљевић истиче да су иживљавања над заробљенима и свирепа убиства, каква су почињена у ова три случаја, забрањена свим међународним конвенцијама о правилима ратовања.

Детаљније...
 
Тужилаштво тражи кажњавање Насера Орића и Сабахудина Мухића Штампај Пошаљи
Петак, 02 новембар 2018
02.11.2018 17:19 | Срна

Сарајево - Тужилаштво БиХ предложило је Апелационом вијећу Суда БиХ да командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић и припадник те војске Сабахудин Мухић буду кажњени у складу са одредбама Кривичног закона, јер сматра да су доказали да су оптужени 1992. године убили тројицу Срба.

Тужилац Мирослав Јањић данас је у завршној ријечи нагласио да одбране оптужених ниједним доказом нису оспориле овај став Тужилаштва.

Јањић је навео да је прецизирана оптужница, коју је данас доставио Апелационом вијећу, заснована на исказима већег броја свједока, међу којима су били и очевици ових почињених злочина.


Детаљније...
 
Завршне ријечи Тужилаштва у случају Орић и Мухић 19. октобра Штампај Пошаљи
Уторак, 09 октобар 2018
08.10.2018 13:19 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Тужилаштво БиХ изнијеће 19. октобра завршне ријечи у обновљеном поступку који се пред Апелационим вијећем Суда БиХ води против команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над Србима у Сребреници 1992. године.

Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес рекао је данас да ће прије завршне ријечи Орићев бранилац, адвокат Лејла Човић, уложити посљедње материјалне доказе.

Човићева је објаснила да је ријеч о документима који показују које је задатке Орић обављао за федерално Министарство бораца и да није могао утицати на статус заштићеног свједока Тужилаштва БиХ “О-1”, односно на његово скидање са списка бораца такозване Армије БиХ.

Детаљније...
 
Свједок потврдио да се боји освете Насера Орића Штампај Пошаљи
Уторак, 25 септембар 2018
25/09/2018 |  РТРС

Унакрсним испитивањем заштићеног свједока "01" пред Апелационим вијећем Суда БиХ настављено је обновљено суђење сребреничком команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу и његовом војнику Сабахудину Мухићу.

И без обзира на све покушаје одбране оптужених да дискредитују свједока, он је остао досљедан исказу датом у првостепеном поступку и наводима оптужнице. Још једном је потврдио да је Орић убио судију Слободана Илића, а заједно са Мухићем и Милутина Милошевића и Митра Савића. Открио је и детаље о притисцима и пријетњама којима је изложена његова породица која је остала у Федерацији БиХ.

У вишечасовном, безочном настојању да дискредитује свједока, одбрана оптужених покушавала је да, мимо свих правних постулата, чак и "доказе" лажира. На покушају је, међутим, остало! Бомбастично су најавили да посједују, извод из казнене евиденције, према којем је свједок осуђиван за лажно пријављивање, каквим су, опет неуспјешно, покушали да представе и његово свједочење. Након упорног инсистирања поступајућег тужиоца Мирослава Јањића да спорни "доказ" у судници и прикажу, адвокати су га напрасно "загубили" негдје у спису!

Детаљније...
 
Заштићени сведок видео Орића да убија судију Илића Штампај Пошаљи
Уторак, 25 септембар 2018
понедељак, 24.09.2018 | Политика

САРАЈЕВО - Током наставка обновљеног суђења ратном команданту тзв. Армије БиХ у Сребреници, Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над Србима у Сребреници 1992, заштићени сведок „О1” Тужилаштва БиХ рекао је да је видео када је Орић убио судију Слободана Илића.

Сведок је посредством видео-линка из Београда испричао да су припадници муслиманске војске у јутарњим часовима напали село Залазје на Петровдан 1992. године, преноси Танјуг.

Према његовим речима, када је са својом групом, која је дошла из Ликара, савладао митраљеско гнездо које су држали Срби, дошли су у село у које су пре њих стигли војници из Сребренице које је предводио Орић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 112