Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Насер Орић
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Орић продавао храну из магацина а у Сребреници гладовали Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 април 2021
недеља, 11.04.2021. у 11:14

Муслиманска обавештајна служба Орића сматрала криминалцем одговорним за шверц хране, проституцију, убиства и крађу злата


БАЊАЛУКА - Депеше бивше муслиманске обавештајне службе, које су у поседу бањалучке АТВ, показују да је бивши командант Армије БиХ Насер Орић - у депеши означен као А-101, сматран одговорним за шверц, проституцију и убиства на подручју Сребренице.

Да га разоткрију била је намера и пред Орићево гостовање на тадашњој ТВ Тузла почетком 1996. године.

Детаљније...
 
Насер Орић - „Од злочинца до хероја“ Штампај Пошаљи
Субота, 10 април 2021
Многобројне детаље Орићевих злочина над Бошњацима крију документа из акције "Губер", коју је Центар државне безбједности тадашње БиХ спровео 1995. године

САРАЈЕВО, 8. АПРИЛА /СРНА/ - Најава сарајевског глумца Емира Хаџихафизбеговића да ће бити снимљен филм о ратном команданту у Сребреници Насеру Орићу отвара дилему да ли ће се у том остварењу наћи и детаљи злочина које је Орић починио над властитим народом у Сребреници.

Многобројне детаље Орићевих злочина над Бошњацима крију документа из акције "Губер", коју је Центар државне безбједности тадашње БиХ спровео 1995. године.

Том акцијом документована је Орићева криминална активност од 1992. до 1995. године на подручју Сребренице.


Детаљније...
 
Насер Орић не може мирно да спава Штампај Пошаљи
Понедељак, 11 март 2019
10/03/2019 |  РТРС | СРНА

Тужилац Србије за ратне злочине Снежана Станојковић изјавила је да Насер Орић, упркос ослобођајућој пресуди у БиХ, не може мирно да спава, јер неће вјечито постојати услови за саботирање кривичног поступка за злочине над Србима у источној БиХ које су починиле снаге под његовом командом и у којима је он лично учествовао.

- Сматрам да не може мирно да спава. Не због тога што он и други који су заједно са њим учинили те злочине имају грижу савести, него због тога што морају да рачунају на чињеницу да неће вечито да постоје услови за саботирање кривичног поступка - рекла је Станојковићева за Политику.

Детаљније...
 
Насер Орић поново ослобођен за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Петак, 30 новембар 2018
30/11/2018 | РТРС

Апелационо вијеће Суда БиХ ослободило је ратног команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића, оптужби за убиство српских заробљеника Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића у селима око Сребренице током 1992. године

Исто Вијеће, претходно 8. јуна поништило је првостепену такође, ослобађајућу пресуду због тога што је била изречена на основу непостојећег доказа. Данашњу су међутим, правдали непоузданошћу свједока очевица ликвидација. Током изрицања пресуде, коју су пред зградом суда пратила бошњачка удружења уз ратне покличе и заставе, српске жртве су напустиле. Изрицању нису присуствовали ни два од три члана вијећа нити поступајући тужилац Мирослав Јањић.

Са ратним заставама и истим таквим покличима, непримјерено и неометано пред бх. правосудним комплексом. И више стотина присталица у сред "мултиетничког" Сарајева скандирало је Орићево име. Породице српских жртава, њих двадесетак, дочекане и у судницу спроведене са кордоном специјалаца. Пресуда, и прије јавне објаве позната – ослобађајућа! Овације и у судници! Предсједавајући Апелационог вијећа Тихомир Лукес прочитао је пресуду.

Детаљније...
 
Изрицање другостепене пресуде Орићу и Мухићу 30. новембра Штампај Пошаљи
Субота, 17 новембар 2018
16/11/2018 | РТРС | СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ 30. новембра изрећи ће другостепену пресуду команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, након обновљеног поступка за ратне злочине почињене у Сребреници 1992. године.

Оптужница Мухића у двије тачке терети за убиство Милутина Милошевића у селу Лолићи и Митра Савића у селу Куњерац 1992. године.

Његов адвокат Сабина Мехић данас је у завршним ријечима затражила ослобађајућу пресуду јер сматра да Тужилаштво ничим није доказало да је Мухић крив за оно што му се ставља на терет.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 118