Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1990. arrow јул 1990. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

јул 1990. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
12. 07. 1990. САРАЈЕВО

ОСНОВАНА СРПСКА ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА


Данас је у Сарајеву основана Српска демократска странка БиХ. Основни циљ странке је пуна и безусловна грађанска, национална, културна, вјерска и економска равноправност Срба у БиХ.

Овјде не може бити водећих и пратећих народа, прворазредних и другоразредних грађана, државотворних и недржавотворних ентитета – речено је на данашњој оснивачкој скупштини СДС БиХ у Сарајеву, којој је присуствовало око три хиљаде људи.

Предсједник Иницијативног одбора за оснивање странке РАДОВАН КАРАЏИЋ је нагласио да неће бити реваншизма нити антикомунизма, те да странка никоме не оспорава право на политички живот, изборну трку и учешће у власти.

Скупштини су, између осталих, присуствовали и скуп поздравили академик Јован Рашковић и Јово Опачић из Книна, те првак СДА Алија Изетбеговић из Сарајева.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 13. 07. 1990.


13. 07. 1990. САРАЈЕВО

У сарајевском суду регистровање Форум за индивидуална и традицијска права Муслимана. Чину регистрирања присуствовали су предсједник овог Форума академик проф. др Мухамед Филиповић, Сеид Хуковић, Хајрудин Нумић и др.

Форум ће бити неполитичко удружење градјана које ће се бавити заштитом индивидуалних и традицијских правима Муслимана.
AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >