Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Зворник и околина
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Зворник и околина
Потврђена оптужница за ратне злочине у Зворнику Штампај Пошаљи
Петак, 05 фебруар 2021
05/02/2021 | Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Шемсудина Муминовића, Мује Муратовића, Асима Алића, Фадила Мујића, Расима Омеровића и Исмета Мемића, бивших припадника тзв. Армије РБиХ због злочина над цивилним становништво и ратним заробљеницима, почињеним на подручју општине Зворник, од октобра 1992. до јула 1994. године, сазнаје РТРС.

Они су ухапшени у децембру прошле године, а оптужница их терети за широк и систематичан напад на цивилно становништво српске националности, убиства, мучења, што је резултовало убиством око 20 Срба.

Детаљније...
 
Оптужнице за злочине АБиХ: Убијали и мучили српске цивиле и војнике ВРС у Зворнику Штампај Пошаљи
Петак, 01 јануар 2021
В. Митрић | 30. 12. 2020 | Вечерње новости

ОНИ су оптужени да су учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности.

Тужилац Посебног одсека за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против: Шемсудина Муминовића, званог “Жуков“, рођеног 1963. године, држављанина БиХ, Мује Муратовића, рођеног 1960. године, држављанина БиХ, Расима Омеровића, званог “Масни”, рођеног 1968. године, држављанина БиХ, Асима Алића, рођеног 1959. године, држављанина БиХ,  Фадила Мујића, рођеног 1948. године, држављанина БиХ, и Исмета Мемића, званог „Ико“, рођеног 1970. године, држављанина БиХ.

Детаљније...
 
Оптужница против шест лица за ратне злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 30 децембар 2020
30/12/2020 | РТРС | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против шест лица која их терети за учешће у широком и систематском нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Зворника и околине.

Оптужница је подигнута против Шемсудина Муминовића /57/, Мују Муратовића /60/, Расима Омеровића /52/, Асима Алића /61/, Фадила Мујића /72/ и Исмета Мемића /50/, саопштено је из Тужилаштва.

Они су оптужени да су у периоду од 8. октобра 1992. до 6. јула 1994. године учествовали у широком и систематичном нападу на цивилно становништво српске националности на подручју Зворника и околине, током којег су почињена убиства 10 цивила и заробљавање, мучење и убиство три ратна заробљеника припадника Војске Републике Српске, намјерна наношења снажног физичког или психичког бола према тројици ратних заробљеника, те повреде физичког интегритета или здравља цивилним жртвама српске националности.

Детаљније...
 
Ухапшен Мујо Муратовић због злочина над српским цивилима Штампај Пошаљи
Среда, 23 децембар 2020
23/12/2020 | РТРС | Аутор: СРНА

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ јутрос су на граничном прелазу Орашје ухапсили једно лице због сумње да је починило ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника на подручју Зворника од 8. октобра 1992. до 6. јула 1994. године.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА, ухапшено лице ће у законском року бити предато Тужилаштву БиХ, према чијој наредби је расписана потрага и извршено хапшење, саопштено је из СИПА.

Детаљније...
 
Одбијен приједлог за притвор седморици оптужених за убиство 20 Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 21 децембар 2020
21/12/2020 | РТРС | Аутор: СРНА

Суд БиХ одбио је приједлог за одређивање притвора седморици бивших припадника Територијалне одбране и тзв. Армије БиХ за ратни злочин над Србима на подручју Зворника, уз образложење да "не постоји основана сумња да је почињено кривично дјело на начин како их терети приједлог Тужилаштва БиХ".

Суд БиХ је 17. децембра одбио приједлог Тужилаштва да се одреди притвор Шемсудину Муминовићу, Џеми Гаљићу, Ћамилу Ахметовићу, Расиму Омеровићу, Асиму Алићу, Фадилу Мујићу и Исмету Мемићу, с тим да су Мемићу изречене мјере забране контактирања са осталим осумњиченима у овом предмету, као и контактирање са свједоцима, саопштено је из Суда.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 7