Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Шемсудин Мехметовић
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Шемсудин Мехметовић
Шемсудин Мехмедовић - омиљени кум муџахединима Штампај Пошаљи
Понедељак, 14 новембар 2016
14/11/2016 |  РТРС |  Дневник.ба

Мехмедовић је тако, током 1993. и 1994. године, био кум, односно, "службено лице" пред којим су муџахедини склапали бракове с бошњачким невјестама.

Шемсудин Мехмедовић, посланик у Представничком дому ПС БиХ, један од оснивача СДА и добитник тзв. “Златног љиљана“ ратних је деведесетих био омиљени кум на вјенчањима муџахедина и бошњачких невјеста на подручју Тешња.

Мехмедовић је тако, тoјеком 1993. и 1994. године, био кум, односно, "службено лице" пред којим су муџахедини склапали бракове с бошњачким невјестама.

Подсјетимо, припадници Ел - Муџахида већ у јесен '92. оперисали су на подручју БиХ, углавном средње Босне, Зенице, Какања, Вареша и Завидовића. Након што је одред Ел – муџахид уведен под тзв. Армију РБиХ као регуларна војна формација, муџахедински борци и припадници тзв. Армије БиХ наставили су заједно дјеловати у саставу тзв. Седме муслиманске бригаде која је касније, одлуком Алије Изетбеговића, добила назив Славна седма муслиманска витешка бригада.

Детаљније...
 
Мехмедовић због сумњиве ратне прошлости под лупом НАТО-а Штампај Пошаљи
Петак, 26 фебруар 2016
24/02/2016 | 19:26 ⇒ 25/02/2016 | 22:10 | Извор: РТРС
Посланик СДА у бх. парламенту Шемсудин Мехмедовић није добио сагласност америчких власти за посјету школи НАТО у Њемачкој, јер није прошао безбједносну провјеру, наводи Вечерњи лист.

И док му је због провјера ускраћено учешће на одређеним семинарима, хипотека сумњиве ратне прошлости - веза с муџахединима и држављанства која им је додјељивао, ипак не спречава Мехмедовића да буде члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност, која надгледа рад безбједносних агенција и разматра повјерљиве извјештаје.

Да је Мехмедовић због ратне прошлости и блискости с муџахединима у посљедње вријеме све рјеђе гост на скуповима које организује НАТО у јавности се спекулише већ одавно. Ипак, Мехмедовић истиче да је томе писао "Вечерњи лист" који је близак Човићу. "Према томе, то су наша политичка препуцавања, ја о томе не знам ништа", истиче Мехмедовић.

Детаљније...
 
Тужилаштво застаром спасило Мехмедовића Штампај Пошаљи
Субота, 29 август 2015
29.08.2015 10:04 | Танјуг

Сарајево - Посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Шемсудин Мехмедовић спашен је од кривичног гоњења за прикривање арсенала наоружања и експлозивних материјала захваљујући организованој саботажи неколико тужилаштава која су допустила да овај предмет застари, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.


Документ Агенције за истраге и заштиту Бих /SIPA/ о овоме стигао је прошле године док су још прикупљани докази у вези са пријавом о ратним злочинима над Србима на подручју Озрена, као и документација у вези са прикривањем арсенала оружја које је 2013. године пронађено код Тешња.

Лист тврди да праву опструкцију истраге, односно Мехмедовићеве заштите од кривичног гоњења, потврђује документ који је Сипи и Тужилаштву БиХ упућен из Зеничко-добојског кантоналног тужилаштва.

"Да је БиХ нормална земља, тај допис био би повод за хитну истрагу тужилачких пропуста, али је то у овом случају послужило као један од аргумената да Мехмедовић буде амнестиран од одговорности за кривична дјела која је починио", пише лист.

Детаљније...
 
Ратна држављанства добијали прије почетка рата Штампај Пошаљи
Уторак, 31 март 2015
БАЊАЛУКА, 31. МАРТА /СРНА/ - Провјером 102 лица афроазијског поријекла која су добила држављанство БиХ, установљено је да су 1992. године њих 94 држављанства добили по основу учешћа у рату, иако рат није био ни почео, пише данашњи "Глас Српске".

То је откривено у документацији коју је тајна бошњачка служба Агенција за истраге и документацију /АИД/, вршећи провјере лица за која постоји индиције да су у вези са терористичком организацијом "Ал каида" у јануару 2002. године упутили Савјету министара БиХ и Координационом тиму за борбу против тероризма под ознаком службене тајне-строго повјерљиво.

Овај документ је међу хиљадама других бивши потпредсједник Федерације БиХ /ФБиХ/ Мирсад Кебо доставио Тужилаштву БиХ уз пријаву против предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ и ратног начелника ЦСБ Зеница Шефика Џаферовића и бившег команданта Трећег корпуса Армије БиХ Сакиба Махмуљина.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 4 од 22