Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок: Викић од Датбашића тражио објашњење за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши виши инспектор Службе државне безбједности МУП-а такозване РБиХ Мусим Џаферовић изјавио је на суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА, да је након рафалне паљбе која се чула испред Дома полиције, командант Специјалне јединице Драган Викић тражио од руководиоца СДБ-а Асима Даутбашића објашњење зашто су убијени заробљени војници.

У наставку суђења Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, Џаферовић је пред Судом БиХ рекао да је он био у канцеларији са својим надређеним Даутбашићем, када је видно љут и узнемирен ушао Викић.

"Викао је на Даутбашића, питао га `Шта радиш, шта ми ово радиш, јесте ли ви нормални`? Тражио је од Даутбашића да му објасни шта се дешава, а овај је само гледао у њега, без икакве реакције", навео је свједок.

Детаљније...
 
Чегар: Видио сам крв, комаде лобање, мозак убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 јануар 2019
24/01/2019 | РТРС | СРНА

Бивши припадник Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване РБиХ Зоран Чегар рекао је данас у Суду БиХ да је, након убиства припадника ЈНА испред Дома полиције у Сарајеву у априлу 1992. године, на "коцкама" видио крв, комаде лобање, мозак и косу, те цистерну комуналне службе која је прала улицу.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, овај свједок Тужилаштва испричао је да је предвече, по доласку испред Дома полиције, затекао грозан призор.

"Видио сам и нека тијела испред камиона. На улици су били неки непознати људи, те припадници Јукине јединице и наших специјалаца. Рекли су ми да је Миро Жмиро довео неке из Новог Града, да им је пукла гума на возилу и да их је Херенда убио. Мислим да сам тада видио и њих двојицу", испричао је Чегар
.
Детаљније...
 
Адемовић: Од Викића сам чуо за убиство припадника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 14 децембар 2018
13/12/2018 |  РТРС | Извор: СРНА

Кемал Адемовић, некадашњи замјеник команданта Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгана Викића, рекао је данас пред Судом БиХ да је од Викића чуо за убиство осам заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.

У предмету "Велики парк", осим Викићу, суди се и помоћнику министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу.

Одговарајући на питања Тужилаштва БиХ у вези са догађајем у Великом парку, гдје је у априлу 1992. године убијено осам припадника ЈНА српске националности, Адемовић је рекао да је о томе сазнао једно вече, неколико дана након 18. априла, кад је учествовао у акцији извлачења противоклопних средстава из фабрике "Претис" у сарајевском насељу Вогошћа.

Детаљније...
 
Вилић: Чуо сам да је војнике убио Неџад Херенда Штампај Пошаљи
Петак, 07 децембар 2018
САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник те јединице Мирсад Вилић рекао је данас да је тек послије два-три мјесеца чуо за убиство војника и да их је ликвидирао Неџад Херенда.

Овај свједок Тужилаштва БиХ рекао је пред Судом БиХ да није био очевидац тог догађаја, наводећи да је веома ријетко боравио у Дому полиције јер скоро никада није био у Сарајеву са специјалцима.

"И у том периоду био сам на задатку, а послије неког времена, међу припадницима јединице кружиле су приче да је Херенда убио заробљене војнике у близини Дома полиције. Ми се за то нисмо интересовали и улазили у детаље, а нисмо били обавезни да се бавимо тим стварима", рекао је Вилић.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједок чуо да су "неки људи убијени" Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
22/11/2018 | РТРС | СРНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Неџад Ченгић испричао је да је био у Викићевој канцеларији када је јављено да су неки људи убијени у Великом парку.

Ченгић, који је тада био замјеник логистичара у Специјалној јединици МУП-а тадашње БиХ, испричао је да је неки Жмиро ушао у канцеларију и рекао да имају неке заробљенике, на шта је Викић рекао да их одведу у затвор, пошто Дом полиције /сједиште Специјалне јединице/ није мјесто гдје треба да доводе заробљенике.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 25