Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Предмет "Велики парк" - Свједоцима непозната судбина заробљених војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:13 ⇒ 17:17 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је, исказима двојице свједока Тужилаштва БиХ о дешавањима у сарајевском насељу Добриња, настављено суђење у предмету "Велики парк" у којем су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић и још три лица оптужени за ратне злочине против осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву.


Свједок Ферид Мујезиновић рекао је да је почетком априла 1992. године, као припадник Територијалне одбране и лице задужено за добрињско насеље "Ц пет", обавијештен о томе да неко хоће да "дигне" транспортер на којем су били митраљез и противавионски митраљез, који се налазио 50 метара од његове зграде.

"Отишао сам тамо и видио узнемиреног човјека који је у руци држао ручни бацач окренут према транспортеру и извјесног Хаџића, који је касније био командант на Добрињи. У транспортеру је било осам војника у униформи ЈНА, нису имали оружје, само фишеклије са ручним бомбама", навео је Мујезиновић.

Детаљније...
 
Почетак суђења за злочине над Србима у Сарајеву Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 март 2017
САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Читањем оптужнице пред Судом БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу оптуженима за ратни злочин над заробљеним Србима у априлу 1992. године у Сарајеву.

Оптужница терети Викића и Пушину за командну одговорност, а Узуновића и Човчића да су непосредни извршиоци кривичног дјела, односно да су убили осам заробљених српских војника, припадника ЈНА.

Читајући оптужницу, тужилац Весна Илић хронолошки је описала догађаје од заробљавања војника из транспортера у квару у сарајевском насељу Добриња, преко њиховог убиства у Великом парку, до склањања и уништавања тијела на Дариви.

Детаљније...
 
Четворица оптужених се изјаснила о кривици за злочин у Великом парку Штампај Пошаљи
Уторак, 28 фебруар 2017
28.02.2017 11:30 | Ж. Д.

Сарајево - Суђење четворици оптужених за ратне злочине над заробљеним војницима ЈНА почињене 1992. године у Сарајеву у случају "Велики парк" требало би да почне у року од 15 дана.


Оптужени бивши командант Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драган Викић, бивши министар унутрашњих послова РБиХ Јусуф Пушина те Нермин Узуновић и Младен Човчић јуче су се изјаснили да нису криви.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу због ратних злочина над припадницима ЈНА у априлу 1992. у Великом парку у Сарајеву. Оптуженима је стављено на терет да су као команданти и припадници регуларних полицијских снага и резервног састава полиције знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња. Војници су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су рафалима убијени.

Детаљније...
 
Тужилаштву БиХ враћени предмети "Угљен", "Шеве" и "Халиловић" Штампај Пошаљи
Четвртак, 29 децембар 2016
28/12/2016 |  18:18 |  РТРС | Агенције
Кантонално тужилаштво Кантона Сарајево доставило је предмете "Угљен", "Шеве" и "Халиловић" на даље поступање Тужилаштву БиХ, јер је оно једино стварно надлежно за рад на овим предметима.

Ово је утврдио тужилачки тим кантоналног тужилаштва који је радио на ова три предмета.

Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ навео је да су предмети достављени у рад Кантоналном тужилаштву одлуком главног тужиоца Горана Салиховића, иако је утврђено да се ради о кривичном дјелу тероризма, те да истовремено Тужилаштво БиХ води истрагу у предмету "Велики парк".

Детаљније...