Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок чуо да су војници ЈНА убијени у Великом парку Штампај Пошаљи
Петак, 07 јул 2017
САРАЈЕВО, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Бивши инспектор Одјељења криминалистичке полиције Станице јавне безбједности у сарајевској општини Нови Град Неџад Лизде изјавио је данас на суђењу у предмету "Велики парк" да је чуо да су заробљени војници ЈНА побијени у Великом парку у центру Сарајева.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Лизде је рекао да не зна ко је убио војнике ЈНА, те да је послије рата прочитао у новинама да је то урадио Неџад Херенда.

Овај свједок Тужилаштва БиХ је потврдио да су 22. априла 1992. године, заробљене српске војнике у насељу Добриња, везане лисицама, у бијелом комбију одвели припадници војне безбједности.

Детаљније...
 
Суђење за "Велики парк" Штампај Пошаљи
Петак, 26 мај 2017
25/05/2017 |  17:05 | РТРС | СРНА

Бивши припадник резервног састава полиције у касарни у Лукавици, Срђан Тешановић, рекао је у данашњем наставку суђења у предмету "Велики парк" да у априлу 1992. године, када је требало да врати транспортер који се покварио у близини сарајевског аеродрома, у њему није затекао резервисте ЈНА, али да је касније сазнао да су заробљени и послије убијени.

Свједок Тужилаштва БиХ, полицајац Алмир Вејо, истакао је да је сазнавши за транспортер који је слетио са пута у насељу Добриња, на мјесту догађаја видио возило којем је спала гусјеница. Рекао је да су војнике одвели у просторије мјесне заједнице, гдје се налазила испостава Полицијске станице сарајевске општине Нови град. Додао је да никада није чуо шта је даље било са заробљеним војницима.

Детаљније...
 
Предмет "Велики парк" - Свједоцима непозната судбина заробљених војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:13 ⇒ 17:17 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је, исказима двојице свједока Тужилаштва БиХ о дешавањима у сарајевском насељу Добриња, настављено суђење у предмету "Велики парк" у којем су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић и још три лица оптужени за ратне злочине против осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву.


Свједок Ферид Мујезиновић рекао је да је почетком априла 1992. године, као припадник Територијалне одбране и лице задужено за добрињско насеље "Ц пет", обавијештен о томе да неко хоће да "дигне" транспортер на којем су били митраљез и противавионски митраљез, који се налазио 50 метара од његове зграде.

"Отишао сам тамо и видио узнемиреног човјека који је у руци држао ручни бацач окренут према транспортеру и извјесног Хаџића, који је касније био командант на Добрињи. У транспортеру је било осам војника у униформи ЈНА, нису имали оружје, само фишеклије са ручним бомбама", навео је Мујезиновић.

Детаљније...
 
Почетак суђења за злочине над Србима у Сарајеву Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 март 2017
САРАЈЕВО, 13. МАРТА /СРНА/ - Читањем оптужнице пред Судом БиХ данас је почело суђење некадашњем команданту Специјалне јединице МУП-а БиХ Драгану Викићу, некадашњем министру унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу оптуженима за ратни злочин над заробљеним Србима у априлу 1992. године у Сарајеву.

Оптужница терети Викића и Пушину за командну одговорност, а Узуновића и Човчића да су непосредни извршиоци кривичног дјела, односно да су убили осам заробљених српских војника, припадника ЈНА.

Читајући оптужницу, тужилац Весна Илић хронолошки је описала догађаје од заробљавања војника из транспортера у квару у сарајевском насељу Добриња, преко њиховог убиства у Великом парку, до склањања и уништавања тијела на Дариви.

Детаљније...
 
Четворица оптужених се изјаснила о кривици за злочин у Великом парку Штампај Пошаљи
Уторак, 28 фебруар 2017
28.02.2017 11:30 | Ж. Д.

Сарајево - Суђење четворици оптужених за ратне злочине над заробљеним војницима ЈНА почињене 1992. године у Сарајеву у случају "Велики парк" требало би да почне у року од 15 дана.


Оптужени бивши командант Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драган Викић, бивши министар унутрашњих послова РБиХ Јусуф Пушина те Нермин Узуновић и Младен Човчић јуче су се изјаснили да нису криви.

Тужилаштво БиХ је 29. децембра прошле године подигло оптужницу због ратних злочина над припадницима ЈНА у априлу 1992. у Великом парку у Сарајеву. Оптуженима је стављено на терет да су као команданти и припадници регуларних полицијских снага и резервног састава полиције знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња. Војници су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева гдје су рафалима убијени.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 6