Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Нема казне за убиство војника ЈНА у сарајевском парку Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 децембар 2022
Д. Станишић | 05.12.2022 | Политика

Ослобађањем оптужених Суд БиХ је закопао и завио истину у мрак, каже Јела Лаловић, сестра страдалог двадесетогодишњег Влајка Голубовића

Од нашег дописника - Сарајево – Суд БиХ одбио је жалбу Тужилаштва БиХ и потврдио првостепену ослобађајућу пресуду Драгану Викићу, бившем команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ и бившем првом човеку тог ресора Јусуфу Пушини, као и Нермину Узуновићу и Младену Човчићу, које је оптужница теретила за убиство осам заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у сарајевском Великом парку. У протеклих 30 година пронађен је део посмртних остатака само двојице убијених војника.

Ослобађајућа пресуда Викићу и осталима једна је у низу ослобађајућих пресуда које у потпуности разобличавају однос Суда БиХ према злочинима почињеним над Србима. Уједно, то је и потврда оправданости генералног уверења на српској страни да Суд БиХ начином свог деловања штити починиоце злочина над српским народом и да пресуђује само Србима.

Детаљније...
 
Апелационо вијеће ослободило Драгана Викића Штампај Пошаљи
Субота, 03 децембар 2022
02/12/2022 |  РТРС | Аутор: СРНА

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је жалбу Тужилаштва БиХ на првостепену судску одлуку којом је Драган Викић ослобођен оптужби за убиство заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992. године, потврдила је Срни Викићев адвокат Адна Добојлић.

- Достављена ми је другостепена ослобађујућа пресуда којом су одбачени наводи Тужилаштва као неоснована и потврђена је првостепена ослобађајућа пресуда - рекла је Добојлићева.

Детаљније...
 
Тужилаштво тражи укидање ослобађајуће пресуде Викићу, Пушини, Узуновићу и Човчићу Штампај Пошаљи
Уторак, 18 октобар 2022
18/10/2022 |  Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ затражило је данас укидање првостепене пресуде којом су Драган Викић, Јусуф Пушина, Нермин Узуновић и Младен Човчић ослобођени оптужби за убиство осам заробљених припадника ЈНА у сарајевском Великом парку 22. априла 1992. године.

Замјенски тужилац у предмету "Викић и други" Сања Јукић рекла је данас да је Суд БиХ првостепеном ослобађајућом пресудом погрешно утврдио чињенично стање и није узео у обзир све доказе и свједочења, те да би Апелационо вијеће требало поново да проведе главни претрес или да оптуженима изрекне одговарајуће казне.

Тужилаштво наводи да је Викић био командни кадар и да у пресуди нема чињеница о увођењу заробљеника у хол и подрум Дома полиције, гдје је било сједиште и Викићеве јединице.

Детаљније...
 
Жалба тужилаштва на ослобађајућу пресуду за убиство припадника ЈНА Штампај Пошаљи
Уторак, 02 август 2022
САРАЈЕВО, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ упутило је Апелационом одјељењу Суда БиХ жалбу на првостепену ослобађајућу пресуду четворици оптужених у предмету "Велики парк" за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, са захтјевом за поновно заказивање претреса.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је жалба упућена због погрешног и непотпуно утврђеног чињеничног стања, те се тражи укидање првостепене пресуде и да оптужени буду проглашени кривим и кажњени према закону.

"У жалби је тужилац ставила акценат на доказе и исказе свједока којима се оптужени Драган Викић и Јусуф Пушина терете по командној одговорности у смислу односа надређени-подређени, који су били информисани о злочину, након чега су пропустили да ухапсе, процесуирају и санкционишу починиоце и спријече уклањање доказа и скривање тијела", истиче се у саопштењу.

Детаљније...
 
Викић и Пушина ослобођени оптужбе за ратни злочин у Сарајеву Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 април 2022
21.04.2022 |Срна | Глас Српске

САРАЈЕВО - Суд БиХ данас је првостепеном пресудом ослободио бившег команданта Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића, помоћника министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфа Пушину, те Нермина Узуновића и Младена Човчића, оптужене за убиство припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву.

Оптужница их терети да су, као припадници полицијских и безбједносних структура, у вријеме оружаног сукоба између такозване Армије РБиХ и Територијалне одбране и резервног састава ЈНА, која је била под контролом Војске Републике Српске у априлу 1992. године знали и били информисани о заробљавању осам војника.

Према оптужници, заробљеници су уз Викићево знање спроведени у подрум Дома, а потом у Велики парк, гдје су их, након претходног малтретирања, оптужени Узуновић звани "Шок" и Човчић звани "Рогатица" с њима познатим лицима, међу којима су били Неџад Херенда и Нермин Јусић, убили пуцајући из ватреног оружја.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 72