Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок видио Херенду поред убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 01 јун 2018
31/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Рифат Машић изјавио је да је видио Неџада Херенду и још једно непознато лице поред тијела српских војника који су убијени непосредно прије тога.

"Нисам видио да је Херенда директно пуцао у заробљене војнике, али сам га видио пет до седам метара од људи који су лежали непосредно уз зид у Великом парку", рекао је Машић.

Машић, који је као припадник Специјалне јединице био задужен за обезбјеђење Дома полиције, испричао је да је по завршетку смјене у поподневним часовима "нека група у хол довела шест, седам резервиста са бијелим јастучницама на глави".

Детаљније...
 
Официр бјезбедности из медија сазнао за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 18 мај 2018
САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Златан Окић, који је тада обављао послове официра безбједности у Дому полиције, рекао је да је за тај догађај сазнао из медија.

"Био сам у Дому, када се у вечерњим часовима накратко чула рафална пуцњава. Нико није знао шта се десило, ни командант Викић, ни његов замјеник Кемал Адемовић. Неко је послао једног момка да види шта је било, а он је по повратку казао да је четничка диверзантска група покушала да изврши напад и да их је наша стража у томе спријечила“, изјавио је Окић.

Он је додао да није имао информацију шта је било са том групом и да ли је неко настрадао, те да никога није послао да то провјери. Свједок је рекао да није сматрао потребним да о томе некога обавијести јер су ту били Викић и Адемовић.

Детаљније...
 
Свједок: Херенда и Мишо Жмиро довели и убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 10 мај 2018
10/05/2018 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је међу људима који су довели заробљене војнике у Дом полиције препознао Неџада Херенду и још једно лице којем тада није знао име, а за које је касније сазнао да је Мишо Жмиро /Давор Матић/.

Свједок, који је био припадник Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ, објаснио је да су заробљени припадници ЈНА у Дом полиције доведени предвече 22. априла и да је, по силаску из просторије у којој је боравио, у холу видио седам-осам људи у ес-ем-бе униформи, везаних руку и са бијелим повезима преко очију.

Детаљније...
 
Свједок: Јука Празина довео заробљене војнике ЈНА у Дом полиције Штампај Пошаљи
Петак, 23 март 2018
САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фахрида Мустафић казала је да је видјела да је Јука Празина довео у Дом полиције заробљене војнике ЈНА.

Мустафићева, која је била технички секретар Специјалне јединице МУП-а, а којој је претпостављени био оптужени Викић, рекла је да је из своје канцеларије видјела да у ходнику испред рецепције стоји осам финих, здравих момака у ЈНА унифорни, које је увече довео Празина са двојицом момака.

"Викић га је питао зашто их је ту довео када у Дому полиције нема ни затвора, ни притворске јединице. Рекао му је да их води у Централни затвор или у Центар служби безбједности /ЦСБ/, а мени наредио да назовем министра полиције Јусуфа Пушину којем је, по успостављеној вези, наредио исто што и Празини", рекла је Мустафићева.

Детаљније...
 
Случај "Велики парк" - Заштићени свједок видио да Херенда убија војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:23 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "А" изјавио је да је видио када је Неџад Херенда испред Дома полиције у Сарајеву пуцао из аутомата и убио три-четири војника ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок је рекао да је био један од припадника Територијалне одбране Давора Мише Матића у насељу Швракино Село, која је била смјештена у котловници зграде недалеко од Полицијске станице Нови Град.

Он је истакао да су он и Един Јусић сјели са заробљеним војницима у задњи дио комбија, а да је Давор Мишо Матић био поред возача и сувозача.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 14