Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок чуо да су тијела убијених војника ЈНА бачена на Бентбаши Штампај Пошаљи
Петак, 05 април 2019
04/04/2019 |  РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок "Е" је рекао да је чуо да је Јука Празина наредио Нермину Узуновићу званом Шок и Бакиру Хотићу да из Миљацке изваде тијела убијених војника која су била бачена на Бентбаши.

Говорећи о убиству заробљених припадника ЈНА 22. априла, овај бивши припадник Јукине јединице навео је да му је предвече по повратку са задатка његов саборац Кенан Спахић рекао да је приведено осам резервиста ЈНА који су заробљени на Добрињи.

Сутра је, како је рекао, од Спахића чуо да су убијени испод Дома полиције, али му није рекао ко је то учинио.

Детаљније...
 
Предмет Велики парк: Свједок чуо да су убијени српски војници Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 март 2019
21/03/2019 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник резервног састава специјалне полиције Кенан Спахић рекао је да је чуо да су у Великом парку убијени српски војници, али да не зна ко их је довео и побио.

Свједок је објаснио Суду да се у априлу 1992. године пријавио у јединицу Јуке Празине и да су у Дому полиције, у којем је била и Специјална полиција под командом Драгана Викића, били до мјесец дана.

Према његовим ријечима, у Дому полиције није било услова да бораве, јер се код Празине пријављивало све више људи, па су прешли у оближњи објекат обданишта.

Детаљније...
 
Велики парк: Међу заробљеним војницима свједок препознао Стеву Ђукановића Штампај Пошаљи
Петак, 08 март 2019
07/03/2019 |   РТРС | СРНА

Заштићени свједок "Д" Тужилаштва БиХ рекао је данас на суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву да је међу заробљеним војницима пореданим поред зида у Великом парку видио Стеву Ђукановића, којег је познавао од раније.

Свједок је рекао да је Ђукановић био добар човјек и да је прије рата често навраћао у његов угоститељски објекат на Добрињи.

На почетку свједочења о злочину који се догодио 22. априла 1992. године, овај бивши полицајац у Полицијској станици Нови Град, рекао је да је из угоститељског објекта "Ида", у којем је сједио, видио како група наоружаних лица, међу којима је био Давор Матић звани Мишо, води у колони шест-седам лица.

Детаљније...
 
Свједок: Херенда признао да је убио војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Субота, 23 фебруар 2019
21/02/2019 |  РТРС | Извор: СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА у Сарајеву, заштићени свједок Тужилаштва БиХ "Л" рекао је данас у Суду БиХ да је тонски снимио признање Неџада Херенде да је 1992. убио заробљене војнике ЈНА у Великом парку у Сарајеву.

Свједок је објаснио да је, као технички службеник у Агенцији за истраживање и документацију /АИД/, 1996. године снимао саслушавање Неџада Херенде који је из више разлога приведен по наређењу тадашњег директора Агенције Кемала Адемовића.

- Саслушавао га је Един Гараплија о активностима групе "Шеве" чији вођа је, наводно, био Херенда, а што није било на Адемовићевом списку. Херенда је тада рекао да је убио 10 до 13 четника, али да није био сам. Додао је да је то урадио у афекту и да је то била реакција на страдање његове породице - изјавио је свједок "Л".

Детаљније...
 
Свједок: Викић од Датбашића тражио објашњење за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 08 фебруар 2019
САРАЈЕВО, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Бивши виши инспектор Службе државне безбједности МУП-а такозване РБиХ Мусим Џаферовић изјавио је на суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА, да је након рафалне паљбе која се чула испред Дома полиције, командант Специјалне јединице Драган Викић тражио од руководиоца СДБ-а Асима Даутбашића објашњење зашто су убијени заробљени војници.

У наставку суђења Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА, Џаферовић је пред Судом БиХ рекао да је он био у канцеларији са својим надређеним Даутбашићем, када је видно љут и узнемирен ушао Викић.

"Викао је на Даутбашића, питао га `Шта радиш, шта ми ово радиш, јесте ли ви нормални`? Тражио је од Даутбашића да му објасни шта се дешава, а овај је само гледао у њега, без икакве реакције", навео је свједок.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 29