Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок чуо да су резервисте ЈНА убили Херенда и Шок Штампај Пошаљи
Петак, 21 септембар 2018
20/09/2018 | РТРС | Аутор: СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Џемал Шабић рекао је данас да је чуо да су војнике убили Неџад Херенда и припадник јединице Јуке Празине, којег су звали Шипац и Шок.

Он каже да мисли, али да није сигуран да је Шок, трећеоптужени у овом предмету, Нермин Узуновић, којег је видио у судници.

Свједок је испричао да је као припадник Специјалне јединице МУП-а у Дому полиције био задужен за материјално-техничка средства и да је био смјештен у подруму, гдје се у двије просторије налазило наоружање и муниција за које је само он био задужен.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су Јукини припадници убили војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 септембар 2018
06/09/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фердо Дејановић рекао је да је чуо да су припадници јединице Јуке Празине убили војнике ЈНА у парку испод Дома полиције.

Дејановић, који је у Дому полиције био командир Оклопно-механизованог вода, испричао је да је долазећи у базу у раним јутарњим часовима 22. априла 1992. године, видио свјеже опрану улицу испод Дома, те да му је човјек на улазу рекао да се десио злочин.

"Човјек, који је иначе помагао у кухињи, рекао ми је да су побијени припадници резервног састава ЈНА и да су их покупили и одвезли Јукини припадници", каже Дејановић.

Детаљније...
 
Свједоку Машићу предочени његови различити искази Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 август 2018
САРАЈЕВО, 23. АВГУСТА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ данас је пред Судом БиХ свједоку у предмету "Велики парк" Рифату Машићу, бившем припаднику Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване РБиХ, предочило различите исказе које је дао током истраге о овом предмету 2008. и 2011. године.

Свједок Машић, који је током рата био задужен за обезбјеђење Дома полиције у Сарајеву, данас је потврдио исказ који је дао Тужилаштву БиХ 16. децембра 2011. године, када је рекао да је током пуцњаве у Великом парку у првом моменту видио двије особе, а у другом Неџада Херенду како с њима комуницира.

Тужилац Весна Илић затражила је од овог свједока да разјасни да ли је видио заробљене војнике ЈНА када су доведени у Дом Полиције или када су из њега изведени, како је наведено у његовом исказу од 10. јула 2008. године.

Детаљније...
 
Свједок видио Херенду поред убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 01 јун 2018
31/05/2018 | РТРС | СРНА

У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Рифат Машић изјавио је да је видио Неџада Херенду и још једно непознато лице поред тијела српских војника који су убијени непосредно прије тога.

"Нисам видио да је Херенда директно пуцао у заробљене војнике, али сам га видио пет до седам метара од људи који су лежали непосредно уз зид у Великом парку", рекао је Машић.

Машић, који је као припадник Специјалне јединице био задужен за обезбјеђење Дома полиције, испричао је да је по завршетку смјене у поподневним часовима "нека група у хол довела шест, седам резервиста са бијелим јастучницама на глави".

Детаљније...
 
Официр бјезбедности из медија сазнао за убиство војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 18 мај 2018
САРАЈЕВО, 17. МАЈА /СРНА/ - На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Златан Окић, који је тада обављао послове официра безбједности у Дому полиције, рекао је да је за тај догађај сазнао из медија.

"Био сам у Дому, када се у вечерњим часовима накратко чула рафална пуцњава. Нико није знао шта се десило, ни командант Викић, ни његов замјеник Кемал Адемовић. Неко је послао једног момка да види шта је било, а он је по повратку казао да је четничка диверзантска група покушала да изврши напад и да их је наша стража у томе спријечила“, изјавио је Окић.

Он је додао да није имао информацију шта је било са том групом и да ли је неко настрадао, те да никога није послао да то провјери. Свједок је рекао да није сматрао потребним да о томе некога обавијести јер су ту били Викић и Адемовић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 17