Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор Матић Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 новембар 2017
02/11/2017 |  16:29 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок се није могао сјетити имена свих саслушаних, али је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића.

Детаљније...
 
"Велики парк"- свједочења о убиству припадника ЈНА српске националности Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 август 2017
24/08/2017 |  17:31 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Мурат Шабановић изјавио је данас пред Судом БиХ у предмету "Велики парк" да је видио заробљене припаднике ЈНА које су у Станици полиције у сарајевском насељу Добриња чувала четири наоружана стражара.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Шабановић је рекао да су заробљеници били у изолацији, јер су окупљени грађани пријетили да ће их линчовати.

- Тог дана, 22. априла 1992. године, било је јако гранатирање и око 200 огорчених људи дошло је испред Полицијске станице, јер су чули да су припаднике ЈНА, којима је спала гусјеница са транспортера, заробили припадници Територијалне одбране и војне полиције - рекао је Шабановић.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су војници ЈНА убијени у Великом парку Штампај Пошаљи
Петак, 07 јул 2017
САРАЈЕВО, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Бивши инспектор Одјељења криминалистичке полиције Станице јавне безбједности у сарајевској општини Нови Град Неџад Лизде изјавио је данас на суђењу у предмету "Велики парк" да је чуо да су заробљени војници ЈНА побијени у Великом парку у центру Сарајева.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Лизде је рекао да не зна ко је убио војнике ЈНА, те да је послије рата прочитао у новинама да је то урадио Неџад Херенда.

Овај свједок Тужилаштва БиХ је потврдио да су 22. априла 1992. године, заробљене српске војнике у насељу Добриња, везане лисицама, у бијелом комбију одвели припадници војне безбједности.

Детаљније...
 
Суђење за "Велики парк" Штампај Пошаљи
Петак, 26 мај 2017
25/05/2017 |  17:05 | РТРС | СРНА

Бивши припадник резервног састава полиције у касарни у Лукавици, Срђан Тешановић, рекао је у данашњем наставку суђења у предмету "Велики парк" да у априлу 1992. године, када је требало да врати транспортер који се покварио у близини сарајевског аеродрома, у њему није затекао резервисте ЈНА, али да је касније сазнао да су заробљени и послије убијени.

Свједок Тужилаштва БиХ, полицајац Алмир Вејо, истакао је да је сазнавши за транспортер који је слетио са пута у насељу Добриња, на мјесту догађаја видио возило којем је спала гусјеница. Рекао је да су војнике одвели у просторије мјесне заједнице, гдје се налазила испостава Полицијске станице сарајевске општине Нови град. Додао је да никада није чуо шта је даље било са заробљеним војницима.

Детаљније...
 
Предмет "Велики парк" - Свједоцима непозната судбина заробљених војника Штампај Пошаљи
Четвртак, 11 мај 2017
11/05/2017 |  17:13 ⇒ 17:17 | РТРС | Срна

У Суду БиХ данас је, исказима двојице свједока Тужилаштва БиХ о дешавањима у сарајевском насељу Добриња, настављено суђење у предмету "Велики парк" у којем су бивши командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић и још три лица оптужени за ратне злочине против осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву.


Свједок Ферид Мујезиновић рекао је да је почетком априла 1992. године, као припадник Територијалне одбране и лице задужено за добрињско насеље "Ц пет", обавијештен о томе да неко хоће да "дигне" транспортер на којем су били митраљез и противавионски митраљез, који се налазио 50 метара од његове зграде.

"Отишао сам тамо и видио узнемиреног човјека који је у руци држао ручни бацач окренут према транспортеру и извјесног Хаџића, који је касније био командант на Добрињи. У транспортеру је било осам војника у униформи ЈНА, нису имали оружје, само фишеклије са ручним бомбама", навео је Мујезиновић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 8