Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Случај "Велики парк" - Заштићени свједок видио да Херенда убија војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:23 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "А" изјавио је да је видио када је Неџад Херенда испред Дома полиције у Сарајеву пуцао из аутомата и убио три-четири војника ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок је рекао да је био један од припадника Територијалне одбране Давора Мише Матића у насељу Швракино Село, која је била смјештена у котловници зграде недалеко од Полицијске станице Нови Град.

Он је истакао да су он и Един Јусић сјели са заробљеним војницима у задњи дио комбија, а да је Давор Мишо Матић био поред возача и сувозача.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 новембар 2017
23/11/2017 |  18:16 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ и бивши полицајац Ивица Бранковић изјавио је данас да су његове колеге у Полицијској станици у сарајевској општини Нови Град причале да је Давор Мишо Матић у Великом парку убио војнике ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

Бранковић је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, рекао да је у том периоду био старији дежурни у Полицијској станици, те да је из своје канцеларије видио када је Матић привео неколико војника.

Он је појаснио да га је прије тога командир станице Малик Кривић обавијестио да Давор Матић на подручју Мојмила води припаднике ЈНА и да треба да пошаље патролу да види о чему је ријеч, те да помогну да их доведу.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор Матић Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 новембар 2017
02/11/2017 |  16:29 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок се није могао сјетити имена свих саслушаних, али је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића.

Детаљније...
 
"Велики парк"- свједочења о убиству припадника ЈНА српске националности Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 август 2017
24/08/2017 |  17:31 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Мурат Шабановић изјавио је данас пред Судом БиХ у предмету "Велики парк" да је видио заробљене припаднике ЈНА које су у Станици полиције у сарајевском насељу Добриња чувала четири наоружана стражара.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Шабановић је рекао да су заробљеници били у изолацији, јер су окупљени грађани пријетили да ће их линчовати.

- Тог дана, 22. априла 1992. године, било је јако гранатирање и око 200 огорчених људи дошло је испред Полицијске станице, јер су чули да су припаднике ЈНА, којима је спала гусјеница са транспортера, заробили припадници Територијалне одбране и војне полиције - рекао је Шабановић.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су војници ЈНА убијени у Великом парку Штампај Пошаљи
Петак, 07 јул 2017
САРАЈЕВО, 6. ЈУЛА /СРНА/ - Бивши инспектор Одјељења криминалистичке полиције Станице јавне безбједности у сарајевској општини Нови Град Неџад Лизде изјавио је данас на суђењу у предмету "Велики парк" да је чуо да су заробљени војници ЈНА побијени у Великом парку у центру Сарајева.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Лизде је рекао да не зна ко је убио војнике ЈНА, те да је послије рата прочитао у новинама да је то урадио Неџад Херенда.

Овај свједок Тужилаштва БиХ је потврдио да су 22. априла 1992. године, заробљене српске војнике у насељу Добриња, везане лисицама, у бијелом комбију одвели припадници војне безбједности.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 10