Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Велики парк / Добриња
Свједок: Јука Празина довео заробљене војнике ЈНА у Дом полиције Штампај Пошаљи
Петак, 23 март 2018
САРАЈЕВО, 22. МАРТА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва БиХ Фахрида Мустафић казала је да је видјела да је Јука Празина довео у Дом полиције заробљене војнике ЈНА.

Мустафићева, која је била технички секретар Специјалне јединице МУП-а, а којој је претпостављени био оптужени Викић, рекла је да је из своје канцеларије видјела да у ходнику испред рецепције стоји осам финих, здравих момака у ЈНА унифорни, које је увече довео Празина са двојицом момака.

"Викић га је питао зашто их је ту довео када у Дому полиције нема ни затвора, ни притворске јединице. Рекао му је да их води у Централни затвор или у Центар служби безбједности /ЦСБ/, а мени наредио да назовем министра полиције Јусуфа Пушину којем је, по успостављеној вези, наредио исто што и Празини", рекла је Мустафићева.

Детаљније...
 
Случај "Велики парк" - Заштићени свједок видио да Херенда убија војнике ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 07 децембар 2017
07/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:23 | РТРС | СРНА

Заштићени свједок Тужилаштва БиХ "А" изјавио је да је видио када је Неџад Херенда испред Дома полиције у Сарајеву пуцао из аутомата и убио три-четири војника ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок је рекао да је био један од припадника Територијалне одбране Давора Мише Матића у насељу Швракино Село, која је била смјештена у котловници зграде недалеко од Полицијске станице Нови Град.

Он је истакао да су он и Един Јусић сјели са заробљеним војницима у задњи дио комбија, а да је Давор Мишо Матић био поред возача и сувозача.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједочења о страдању војника ЈНА у Сарајеву Штампај Пошаљи
Четвртак, 23 новембар 2017
23/11/2017 |  18:16 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ и бивши полицајац Ивица Бранковић изјавио је данас да су његове колеге у Полицијској станици у сарајевској општини Нови Град причале да је Давор Мишо Матић у Великом парку убио војнике ЈНА који су 22. априла 1992. године заробљени на Добрињи.

Бранковић је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, рекао да је у том периоду био старији дежурни у Полицијској станици, те да је из своје канцеларије видио када је Матић привео неколико војника.

Он је појаснио да га је прије тога командир станице Малик Кривић обавијестио да Давор Матић на подручју Мојмила води припаднике ЈНА и да треба да пошаље патролу да види о чему је ријеч, те да помогну да их доведу.

Детаљније...
 
Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор Матић Штампај Пошаљи
Четвртак, 02 новембар 2017
02/11/2017 |  16:29 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Бајро Куловац изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, да је чуо да су у извршењу тог злочина учествовали Неџад Херенда и Давор Матић.

Куловац је рекао да је као инспектор Федералне управе полиције око 2000. године обрађивао предмет о догађају у Великом парку по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево, те да је у својству свједока саслушао десет лица чија су имена била наведена у тој наредби.

Свједок се није могао сјетити имена свих саслушаних, али је потврдио да је узео изјаву од Драгана Викића и бившег начелника Полицијске управе Нови Град Малика Кривића.

Детаљније...
 
"Велики парк"- свједочења о убиству припадника ЈНА српске националности Штампај Пошаљи
Четвртак, 24 август 2017
24/08/2017 |  17:31 | РТРС | СРНА

Свједок Тужилаштва БиХ Мурат Шабановић изјавио је данас пред Судом БиХ у предмету "Велики парк" да је видио заробљене припаднике ЈНА које су у Станици полиције у сарајевском насељу Добриња чувала четири наоружана стражара.

У наставку суђења бившем команданту Специјалне јединице МУП-а такозване републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за ратни злочин над осам заробљених припадника ЈНА српске националности 1992. године у Сарајеву, Шабановић је рекао да су заробљеници били у изолацији, јер су окупљени грађани пријетили да ће их линчовати.

- Тог дана, 22. априла 1992. године, било је јако гранатирање и око 200 огорчених људи дошло је испред Полицијске станице, јер су чули да су припаднике ЈНА, којима је спала гусјеница са транспортера, заробили припадници Територијалне одбране и војне полиције - рекао је Шабановић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 11