Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Велики парк / Добриња
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Велики парк / Добриња
Адемовић: Од Викића сам чуо за убиство припадника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 14 децембар 2018
13/12/2018 |  РТРС | Извор: СРНА

Кемал Адемовић, некадашњи замјеник команданта Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгана Викића, рекао је данас пред Судом БиХ да је од Викића чуо за убиство осам заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.

У предмету "Велики парк", осим Викићу, суди се и помоћнику министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуфу Пушини, те Нермину Узуновићу и Младену Човчићу.

Одговарајући на питања Тужилаштва БиХ у вези са догађајем у Великом парку, гдје је у априлу 1992. године убијено осам припадника ЈНА српске националности, Адемовић је рекао да је о томе сазнао једно вече, неколико дана након 18. априла, кад је учествовао у акцији извлачења противоклопних средстава из фабрике "Претис" у сарајевском насељу Вогошћа.

Детаљније...
 
Велики парк: Свједок чуо да су "неки људи убијени" Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
22/11/2018 | РТРС | СРНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Тужилаштва Неџад Ченгић испричао је да је био у Викићевој канцеларији када је јављено да су неки људи убијени у Великом парку.

Ченгић, који је тада био замјеник логистичара у Специјалној јединици МУП-а тадашње БиХ, испричао је да је неки Жмиро ушао у канцеларију и рекао да имају неке заробљенике, на шта је Викић рекао да их одведу у затвор, пошто Дом полиције /сједиште Специјалне јединице/ није мјесто гдје треба да доводе заробљенике.

Детаљније...
 
Капетановић: Са пута сам прао крв убијених војника ЈНА Штампај Пошаљи
Петак, 16 новембар 2018
15/11/2018 |  РТРС | СРНА

На суђењу команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Елдин Капетановић рекао је да су он и други припадници обезбјеђења и јединице Јуке Празине са пута прали крв убијених војника.

Овај свједок Тужилаштва рекао је данас да је 22. априла 1992. године у послијеподневним часовима довезено осам војника ЈНА у комбију са ознакама Територијалне одбране Добриња.

"Пола сата прије тога специјалци су довезли првог припадника Специјалне јединице који је погинуо код Економске школе. Испред Дома се окупило око 100 људи да их дочекају, а када су територијалци довезли војнике ЈНА, пала је понека ћушка због убијеног Огија", испричао је Капетановић.

Детаљније...
 
Дугалић: Непозната лица убацила тијела убијених војника у комби Штампај Пошаљи
Петак, 09 новембар 2018
САРАЈЕВО, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - У наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Емир Дугалић изјавио је да му је неко рекао да се склони са стражарског мјеста да би у комби који је дошао убацили тијела.

Дугалић је испричао пред Судом БиХ да је у ноћи 22. априла 1992. године стражарио испред Дома полиције, те да се изненада појавио комби из којег су изашли неки људи.

"Била је ноћ и нисам могао да видим ко га је користио. Неко ми је рекао да се склоним да убаце тијела. Мислим да је комби био свијетле боје и изгледао је као поштански. Након неколико минута сви су се разишли", рекао је Дугалић.

Детаљније...
 
Свједок чуо да је Неџад Херенда починилац убиства 12 резервиста ЈНА Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 октобар 2018
18.10.2018 | Срна | Глас Српске

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Енес Зељковић изјавио је у наставку суђења команданту Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 22. априла 1992. године у Сарајеву да је током истраге о злочину у Великом парку у Сарајеву чуо да је Неџад Херенда починилац убиства 12 заробљених резервиста ЈНА.

Зељковић је, како преноси Бирн, говорио о сазнањима прикупљеним радећи у Федералној управи полиције на истрагама ратних злочина.

Он је, како је рекао, 2007. године сачинио службену забиљешку на основу разговора с информантом.

Према том извору, 12 људи у Великом парку убио је Неџад Херенда, тадашњи припадник јединице "Шеве".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 Следећа страна > Крај >>

Резултати 1 - 5 од 22