Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Самир Бејтић arrow По четврти пут почело суђење Самиру Бејтићу
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

По четврти пут почело суђење Самиру Бејтићу Штампај Пошаљи
Субота, 13 фебруар 2016
Албина Соргуч | БИРН БиХ Сарајево | 11. 2. 2016.
Суђење Самиру Бејтићу, оптуженом за злочин против цивилног становништва и убиства на локалитету Казани код Сарајева 1992. и 1993. године, почело је по четврти пут пред Кантоналним судом у Сарајеву.


На почетку обновљеног суђења прочитана је оптужница. Бејтић је казао да остаје код своје одбране из истраге и главног претреса, те да нема ништа ново додати.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву терети Бејтића, некадашњег припадника Десете брдске бригаде Армије БиХ (АБиХ), да је 25. децембра 1992. године незаконито мобилисаног цивила Зорана Вучуревића одвео испред линије раздвајања коју су држале снаге Армије БиХ и убио га испаливши у њега два хица из пиштоља, а након тога тијело полио разрјеђивачем ради уклањања трагова злочина.


Ова тачка Бејтића терети за ратни злочин, а оптужница га по још три тачке терети за кривична дјела убиства.

Врховни суд Федерације БиХ је 2015. године укинуо посљедњу пресуду Кантоналног суда у Сарајеву којом је Самир Бејтић ослобођен оптужби за злочине почињене на Казанима код Сарајева, а предмет је поново враћен на суђење Кантоналном суду у Сарајеву.

Кантонални суд у Сарајеву ослободио је и у децембру 2011. Бејтића оптужби, док је 2006. био осуђен на 14 и по година затвора.

Бејтић је прије 14 година ухапшен у Њемачкој, одакле је изручен БиХ.

Пред Вијећем, којим предсједава Јасенко Ружић, 9. марта бит ће саслушана три свједока.


http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/%C4%8Detvrto-su%C4%91enje-samiru-bejti%C4%87u-za-zlo%C4%8Din-na-kazanima


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >