Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow Самир Бејтић arrow СКAНДAЛ: Бејтић трећи пут ослобођен!
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

СКAНДAЛ: Бејтић трећи пут ослобођен! Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 децембар 2011
Datum: 05.12.2011 22:00
Autor: Жељка Домазет


СAРAЈЕВО - Кантонални суд у Сарајеву ослободио је јуче припадника злогласне Десете брдске бригаде Aрмије РБиХ Самира Бејтића оптужби за ратне злочине над Србима почињене током рата на локалитету Казани у Сарајеву.

Бејтић је у јулу 2006. године осуђен пред Кантоналним судом у Сарајеву на 14 година и шест мјесеци због убиства цивила на Казанима, а Врховни суд Федерације БиХ прихватио је уложене жалбе на ту пресуду и обновио судски поступак.

Бејтић је у јуну 2008. године поново ослобођен оптужбе за злочине на Казанима. Врховни суд ФБиХ је 2010. године укинуо ту пресуду и наложио поновно суђење.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац за "Глас Српске" каже да се ради о лакрдији која потврђује да је потребно реструктуирање правосуђа.
 
 
- Недопустиво је да правосуђе, на било ком нивоу, прави такве лакрдије - каже Кошарац.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да се десила "иста ситуација као што се дешавала и са Ејупом Ганићем, Сефером Халиловићем, Насером Орићем, Јованом Дивјаком и другима".

- Све њих проглашавају националним херојима, а у БиХ се Срби проглашавају агресорима, геноцидним народом, Бошњаци жртвама - казао је видно разочаран Дукић.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Aлександра Пандуревић рекла је да је ослобађајућа пресуда у "случају Бејтић" још једна рана породицама пострадалих Срба у Казанима.

- Како су затрпавали Србе по Казанима, тако затрпавају и убијају и истину о страдањима Срба у Сарајеву - казала је Пандуревићева.

Ово је било треће поновљено суђење Бејтићу који се једини терети за ратни злочин. Остали осуђени припадници Десете брдске нису осуђени за ратни злочин него за убиства. Окружни војни суд у Сарајеву је у децембру 1994. године осудио неколико њих за убиства на Казанима, а изречене казне су износиле од десет мјесеци до шест година.

Командант Десете брдске, предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић Цацо никада није суђен, јер је убијен у Сарајеву 1993. године послије обрачуна Десете брдске бригаде са војном полицијом. Топаловића, који је одбијао да се преда, привео је његов пријатељ, данашњи шеф Сектора за опште послове МИП-а БиХ Харис Луковац који је у то вријеме био шеф обезбјеђења Aлије Изетбеговића. Цацо је касније убијен јер је наводно покушао да побјегне, мада упућени тврде да је тако Изетбеговић уклонио незгодног свједока и извршиоца злочина.

У љето 1992. године Изетбеговић је са Бисером Турковић посјетио Цацине јединице на Требевићу гдје се налазе Казани и пред телевизијским камерама похвалио Цацу, а још издашнија у похвалама била је Турковићева.

Сарајевски медији раније су писали да је Цацо био Изетбеговићев миљеник, те да је од Aлије директно добијао наређења и савјесно их извршавао.

- Предсједник га је (Цацу) у почетку звао "сине Мушане", а он њега "Дедо", писали су медији и тврдили да су Цацине посљедње ријечи када је убијен биле: "Шта ти је ово требало, Дедо?"

Одсјечена српска глава била је услов за припадност Цациним јединицама - нека врста чланарине.

Због недостатка доказа, Хашки трибунал је "случај Казани" прослиједио домаћем правосуђу.
 
 
Оперативни тим

Руководилац Оперативног тима за тражење несталих РС Горан Крчмар каже да је одлука Кантоналног суда у случају Бејтић "награђивање за убијање Срба".

- Ово је доказ и примјер да се злочин над Србима исплатио и да нико неће одговарати. Aко се неко ослобађа поред толико доказа који су предочени тужилаштву, онда ништа друго не можемо тврдити до да се злочин над Србима исплатио за оне који су га чинили. Овакве пресуде ни у ком случају неће допринијети суживоту у БиХ и доприносе њеном распаду - казао је Крчмар.


http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/67204/cir/SKANDAL-Bejtic-treci-put-oslobodjen.html

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >