Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Починиоци arrow "Шеве" arrow Допуњена пријава против Изетбеговића, Адемовића, Мехмедагића и других
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Допуњена пријава против Изетбеговића, Адемовића, Мехмедагића и других Штампај Пошаљи
Уторак, 09 јул 2024
09/07/2024 |  РТРС | Аутор: СРНА

Некадашњи припадник Службе државне безбједности МУП-а БиХ Един Гараплија допунио је кривичну пријаву против Бакира Изетбеговића, Кемала Адемовића, Османа Мехмедагића, Неџада Херенде и других НН лица којом је обухватио сазнања за још два лица која су обнављала високе позиције у АИД-у и била дио ове организоване криминалне групе, пише "Дневни аваз".

Ријеч је о допуни кривичне пријаве за организовани криминал, политичка убиства и друга кривична дјела, коју је поднио 27. маја против лидера СДА Изетбеговића, замјеника предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Адемовића, некадашег директора Обавјештајно-безбједносне агенције Мехмедагића, некадашњег припадника параполицијске јединице "Шеве" Херенде и других НН лица.

Гараплија је у допуни пријаве обухватио сазнања за додатна два лица која су обављала високе руководеће функције у муслиманској обавјештајној агенцији АИД и са Изетбеговићем, Адемовићем, Мехмедагиићем, Херендом и другима били дио ове организоване криминалне групе, наводи сарајевски дневник.

Гараплија је рекао да је путем Федералне управе полиције доставио надлежном тужиоцу додатну информацију о утицају Адемовића на свједоке, који је у једном медијскм обраћању директно утицао на даљи ток истраге.

Он је за "Аваз" навео да је Адемовић "пријетио да ће га тужити за лажно пријављивање, што представља директни утицај на њега као свједока и подносиоца кривичне пријаве.

Наводећи да је пријетње схватио озбиљно, Гараплија је истакао да Адемовић као лице на власти још контролише одређене јавне и тајне ресурсе за најрадикалније потезе.

- Његов брат је запослен у једној државној полицијској агенцији, а кум власник агенције за обезбјеђење. Ја се звјери не бојим, али сам опрезан јер такви нападају у чопору - додао је Гараплија.

У кривичној пријави Гараплија је навео да су Изетбеговић, Адемовић, Мехмедагић, Херенда и друга НН лица 1996. године приступила групи за организовани криминал.

Како наводи, заједно су дјеловали с циљем чињења више кривичних дјела, планирања, извршења и помагања непознатим извршиоцима, пропуштања и нечињења, иако су у складу са службеним дужностима као вршиоци високих извршних и законодавних функција у БиХ били обавезни да проведу радње с циљем пријављивања и расвјетљавања најтежих кривичних дјела.

У пријави се даље наводи да су сви они прикрили кривична дјела тероризма и убистава вршилаца највиших безбједносних функција у Федерацији БиХ, која су чинили припадници тајне јединице за ликвидације "Шеве" и друга НН лица.

AddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >