Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Српски меморијал
Животије Ђорђевић: Срби немају преча посла од пописивања жртава у 20. вијеку Штампај Пошаљи
Недеља, 24 април 2016
БЕОГРАД, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Животије Ђорђевић, који се злочинима НДХ и постратним страдањем српског народа бави 75 година, поручио је да Срби немају пречег посла него да попишу своје жртве у 20. вијеку.

Ђорђевић је нагласио да и сада, када се навршило 75 година од оснивања Јасеновца, нема одговора зашто су се партизанске јединице на том простору појавиле тек почетком маја 1945. године, 10 дана пошто су усташе 22. априла напустиле логор.

"У то време Титова војска је имала 57 дивизија. Немци су се повукли из Србије 1944. године, а више од шест месеци Јасеновац је радио пуном паром. За тих шест месеци и усташки официри преобучени у партизане водили су у јуришу српску младеж на Сремски фронт", рекао је Ђорђевић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да нема одговора ни на питање зашто чувени партизански авиони "кукурузари" нису са Сремског фронта долетјели до Јасеновца да "макар митраљирају усташке страже".

Детаљније...
 
Крестић: Злочини морају бити жигосани и осуђени Штампај Пошаљи
Среда, 13 април 2016
Академик Василије Крестић
"Тиме што ће Степинца прогласити за свеца, Хрвати покушавају да скину са себе одговорност са злочина који су починили. То је добро смишљена политика, која траје 100 година уназад, а можда и више - геноцидна политика", тврди српски академик Василије Крестић

Разговарала: Сања СРДИЋ

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Српски академик Василије Крестић упозорава да злочини почињени у усташкој Независној Држави Хрватској /НДХ/ и у акцијама "Бљесак" и "Олуја" деведесетих година 20. вијека морају бити жигосан и осуђени, а свијет упознат о њима.

Крестић у интервјуу Срни напомиње да ће, све док се то не деси, Загреб чинити Србима штету попут актуелне блокаде отварања преговарачких поглавља са ЕУ.

Он, поводом 75 година од оснивања злочиначке НДХ, наводи да су посљедња дешавања у Бриселу потврда да "некажњени злочин, онима који су га чинили, даје простор да наставе са реализацијом свог пројекта велике Хрватске коју су започели још у 19. веку".

Детаљније...
 
Хроника српског страдања Штампај Пошаљи
Уторак, 05 април 2016
Р. Др. | 04. април 2016. 22:54 | Вечерње новости

Састављена библиографија научних радова посвећених жртвама ратова у 20. веку. Ускоро имена 300.000 од укупно 1,2 милиона убијених


СВИ научни радови о страдању српског народа у 20. веку, сабрани, нашли су се међу корицама јединствене библиографије, коју је сакупило Друштво за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку. Реч је о 2.000 наслова хронике масовних злочина у претходном столећу, објављених на српском језику, који су први пут систематично сакупљени и обрађени.

Овим је, међутим, завршена само прва фаза овог задатка, будући да су чланови Друштва већ приступили сабирању књига, публикација и научних радова објављених у бившим југословенским републикама и иностранству. Публициста Миливоје Иванишевић најављује да ће Друштво ускоро објавити и имена од око 300.000 страдалих Срба током Другог светског рата и у сукобима деведесетих година.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (3): Кардељ "превидео" милион жртава Штампај Пошаљи
Четвртак, 31 март 2016
Четвртак 31.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести
У компликованом послу утврђивања истине колико је Срба страдало у 20. веку, Српски меморијал мора да одговори и на питање да ли је заиста било могуће да се процена о 1,7 милиона страдалих у Другом светском рату заснивала на бројци коју је изнео Едвард Кардељ, тада високи функционер Комунистичке партије, а да пред собом није имао никакву стручну процену на којој би базирао ту тврдњу.


Миливоје Иванишевић каже да се деценијама после Другог светског рата оперисало проценом да су људски губици Југославије износили 1.706.000 становника.

Колико је Срба страдало у 20. веку:

- Веровало се да је поменута бројка заснована на поузданим научним премисама. За лаике ништа није било спорно, поготово што је Међународна комисија за репарације у Паризу усвојила Кардељеву процену да наши губици износе 1.706.000 људи и то обнародовала у свом акту од 13. децембра 1945. Ову своју импровизацију - која је по неким накнадним мишљењима последица његовог недовољног образовања - Кардељ је поновио и 1947. на заседању Генералне скупштине ОУН.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (2): Отаџбина као губилиште Штампај Пошаљи
Среда, 30 март 2016
Среда 30.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести

Ма колико звучало невероватно, Срби и даље не знају колико их је страдало у 20. веку. Овог капиталног посла ухватило се Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, а један од оснивача овог удружења Миливоје Иванишевић за "Вести" открива многе непознате детаље. Међу кључним је и чињеница да се и даље не зна колико је Срба страдало током Првог и Другог светског рата.

- Прикривање злочина над српским народом у Југославији траје колико трају и ти злочини. Поред тога, српска страдања су упорно и на све начине оспоравали они који су томе највише допринели. Српске жртве су деценијама, или боље речено током целог двадесетог века, прећутно биле забрањена тема у Југославији.

После Другог светског рата доминантна тема, кад је реч о жртвама, били су погинули партизани, комунисти илегалци и цивили страдали као антифашисти. Тако је, поједностављено и вешто, прикривано национално порекло жртава - објашњава Иванишевић.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>