Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Српски меморијал
Хроника српског страдања Штампај Пошаљи
Уторак, 05 април 2016
Р. Др. | 04. април 2016. 22:54 | Вечерње новости

Састављена библиографија научних радова посвећених жртвама ратова у 20. веку. Ускоро имена 300.000 од укупно 1,2 милиона убијених


СВИ научни радови о страдању српског народа у 20. веку, сабрани, нашли су се међу корицама јединствене библиографије, коју је сакупило Друштво за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку. Реч је о 2.000 наслова хронике масовних злочина у претходном столећу, објављених на српском језику, који су први пут систематично сакупљени и обрађени.

Овим је, међутим, завршена само прва фаза овог задатка, будући да су чланови Друштва већ приступили сабирању књига, публикација и научних радова објављених у бившим југословенским републикама и иностранству. Публициста Миливоје Иванишевић најављује да ће Друштво ускоро објавити и имена од око 300.000 страдалих Срба током Другог светског рата и у сукобима деведесетих година.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (3): Кардељ "превидео" милион жртава Штампај Пошаљи
Четвртак, 31 март 2016
Четвртак 31.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести
У компликованом послу утврђивања истине колико је Срба страдало у 20. веку, Српски меморијал мора да одговори и на питање да ли је заиста било могуће да се процена о 1,7 милиона страдалих у Другом светском рату заснивала на бројци коју је изнео Едвард Кардељ, тада високи функционер Комунистичке партије, а да пред собом није имао никакву стручну процену на којој би базирао ту тврдњу.


Миливоје Иванишевић каже да се деценијама после Другог светског рата оперисало проценом да су људски губици Југославије износили 1.706.000 становника.

Колико је Срба страдало у 20. веку:

- Веровало се да је поменута бројка заснована на поузданим научним премисама. За лаике ништа није било спорно, поготово што је Међународна комисија за репарације у Паризу усвојила Кардељеву процену да наши губици износе 1.706.000 људи и то обнародовала у свом акту од 13. децембра 1945. Ову своју импровизацију - која је по неким накнадним мишљењима последица његовог недовољног образовања - Кардељ је поновио и 1947. на заседању Генералне скупштине ОУН.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (2): Отаџбина као губилиште Штампај Пошаљи
Среда, 30 март 2016
Среда 30.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести

Ма колико звучало невероватно, Срби и даље не знају колико их је страдало у 20. веку. Овог капиталног посла ухватило се Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, а један од оснивача овог удружења Миливоје Иванишевић за "Вести" открива многе непознате детаље. Међу кључним је и чињеница да се и даље не зна колико је Срба страдало током Првог и Другог светског рата.

- Прикривање злочина над српским народом у Југославији траје колико трају и ти злочини. Поред тога, српска страдања су упорно и на све начине оспоравали они који су томе највише допринели. Српске жртве су деценијама, или боље речено током целог двадесетог века, прећутно биле забрањена тема у Југославији.

После Другог светског рата доминантна тема, кад је реч о жртвама, били су погинули партизани, комунисти илегалци и цивили страдали као антифашисти. Тако је, поједностављено и вешто, прикривано национално порекло жртава - објашњава Иванишевић.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (1): Списку жртава нема краја Штампај Пошаљи
Уторак, 29 март 2016
Уторак 29.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести
 Миливоје Иванишевић:Историјски подухват Фото:Вести
Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку - Српски меморијал, недавно је саопштило да је при крају прикупљање библиографије о броју страдалих Срба у 20. веку.

Миливоје Иванишевић
, један од оснивача овог друштва и директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, у следећих неколико наставака за "Вести" открива многе податке до којих је Српски меморијал до сада дошао, како је, на пример, Едвард Кардељ "превидео" 1,1 милион жртава.

- Захваљујући пожртвованом Јови Бајићу, при крају је регистрација књига и публикација, или библиографија радова, који обрађују проблематику српских страдања у 20. веку. То је својеврсни темељ за даља истраживања - истиче Иванишевић.

Детаљније...
 
Српски Јад Вашем чека на локацију Штампај Пошаљи
Понедељак, 28 март 2016
Политика | Јелена Чалија | понедељак, 28.03.2016.

јастребарско - хрватски нацистички логор за српску децу Фото: Архива
Идеја Друштва за подизање центра српским жртвама у двадесетом веку је да на једном простору прикупи поименичне спискове жртава из Првог и Другог светског рата, али и новијих сукоба, попут ратова деведесетих година у Хрватској и Босни и Херцеговини

Процене броја српских жртава у ратовима, различитим оружаним сукобима у двадесетом веку толико се разликују да постају погодан терен за расправе које завршавају острашћеним оптужбама. Солидна временска дистанца од чак 75 година од стварања концентрационог логора Јасеновац, на пример, није нас ближе довела истини о броју жртава тог логора на територији НДХ. И даље се на једној страни говори о десетинама хиљадама, а на другој о стотинама хиљада.

Сматрајући да би поименични спискови српских жртава ратова и сукоба у прошлом веку требало да се сакупе, група интелектуалаца из Србије основала је Друштво за подизање центра српским жртвама геноцида у двадесетом веку. Са његовим оснивачима, су академик Василије Крестић, који је председник управног одбора друштва, Александар Матановић, председник скупштине друштва, Владислав Јовановић, Смиља Аврамов, Саво Штрбац, Миливојe Иванишевић, Санда Рашковић Ивић, Живадин Јовановић, Синиша Ковачевић...

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>