Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.019 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Савчић: Пут помирења захтијева кажњавање за злочин у Јошаници Штампај Пошаљи
Недеља, 29 мај 2016
ФОЧА, 29. МАЈА /СРНА/ - У Горњој Јошаници код Фоче, у селу Хоџићи, данас је служен помен-парастос за 73 српска цивила и војника из тог краја који су погинули у протеклом рату, од којих је 56 свирепо убијено у злочину муслиманске војске 19. децембра 1992. године.

На Никољдан, прије 24 године, док су славили крсну славу, мјештане десетак јошаничких села припадници муслиманске војске из Горажда побили су на најмонструознији начин, одсијецањем дијелова тијела.

Сва села су спаљена, а најмлађе жртве били су двогодишња Данка Tановић, те брат и сестра - седмогодишни Дражен и десетогодишња Драгана Вишњић.

Њихова рођака од стрица Светлана Вишњић прислужила је данас седам свијећа. "Tог дана, убијени су ми дјед и баба, стричеви, двоје рођака и стрина", каже Светлана.

Детаљније...
 
Животије Ђорђевић: Срби немају преча посла од пописивања жртава у 20. вијеку Штампај Пошаљи
Недеља, 24 април 2016
БЕОГРАД, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Животије Ђорђевић, који се злочинима НДХ и постратним страдањем српског народа бави 75 година, поручио је да Срби немају пречег посла него да попишу своје жртве у 20. вијеку.

Ђорђевић је нагласио да и сада, када се навршило 75 година од оснивања Јасеновца, нема одговора зашто су се партизанске јединице на том простору појавиле тек почетком маја 1945. године, 10 дана пошто су усташе 22. априла напустиле логор.

"У то време Титова војска је имала 57 дивизија. Немци су се повукли из Србије 1944. године, а више од шест месеци Јасеновац је радио пуном паром. За тих шест месеци и усташки официри преобучени у партизане водили су у јуришу српску младеж на Сремски фронт", рекао је Ђорђевић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да нема одговора ни на питање зашто чувени партизански авиони "кукурузари" нису са Сремског фронта долетјели до Јасеновца да "макар митраљирају усташке страже".

Детаљније...
 
Крестић: Злочини морају бити жигосани и осуђени Штампај Пошаљи
Среда, 13 април 2016
Академик Василије Крестић
"Тиме што ће Степинца прогласити за свеца, Хрвати покушавају да скину са себе одговорност са злочина који су починили. То је добро смишљена политика, која траје 100 година уназад, а можда и више - геноцидна политика", тврди српски академик Василије Крестић

Разговарала: Сања СРДИЋ

БЕОГРАД, 9. АПРИЛА /СРНА/ - Српски академик Василије Крестић упозорава да злочини почињени у усташкој Независној Држави Хрватској /НДХ/ и у акцијама "Бљесак" и "Олуја" деведесетих година 20. вијека морају бити жигосан и осуђени, а свијет упознат о њима.

Крестић у интервјуу Срни напомиње да ће, све док се то не деси, Загреб чинити Србима штету попут актуелне блокаде отварања преговарачких поглавља са ЕУ.

Он, поводом 75 година од оснивања злочиначке НДХ, наводи да су посљедња дешавања у Бриселу потврда да "некажњени злочин, онима који су га чинили, даје простор да наставе са реализацијом свог пројекта велике Хрватске коју су започели још у 19. веку".

Детаљније...
 
Хроника српског страдања Штампај Пошаљи
Уторак, 05 април 2016
Р. Др. | 04. април 2016. 22:54 | Вечерње новости

Састављена библиографија научних радова посвећених жртвама ратова у 20. веку. Ускоро имена 300.000 од укупно 1,2 милиона убијених


СВИ научни радови о страдању српског народа у 20. веку, сабрани, нашли су се међу корицама јединствене библиографије, коју је сакупило Друштво за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку. Реч је о 2.000 наслова хронике масовних злочина у претходном столећу, објављених на српском језику, који су први пут систематично сакупљени и обрађени.

Овим је, међутим, завршена само прва фаза овог задатка, будући да су чланови Друштва већ приступили сабирању књига, публикација и научних радова објављених у бившим југословенским републикама и иностранству. Публициста Миливоје Иванишевић најављује да ће Друштво ускоро објавити и имена од око 300.000 страдалих Срба током Другог светског рата и у сукобима деведесетих година.

Детаљније...
 
Колико је Срба страдало у 20. веку (3): Кардељ "превидео" милион жртава Штампај Пошаљи
Четвртак, 31 март 2016
Четвртак 31.03.2016 | Ђ. Баровић - Вести
У компликованом послу утврђивања истине колико је Срба страдало у 20. веку, Српски меморијал мора да одговори и на питање да ли је заиста било могуће да се процена о 1,7 милиона страдалих у Другом светском рату заснивала на бројци коју је изнео Едвард Кардељ, тада високи функционер Комунистичке партије, а да пред собом није имао никакву стручну процену на којој би базирао ту тврдњу.


Миливоје Иванишевић каже да се деценијама после Другог светског рата оперисало проценом да су људски губици Југославије износили 1.706.000 становника.

Колико је Срба страдало у 20. веку:

- Веровало се да је поменута бројка заснована на поузданим научним премисама. За лаике ништа није било спорно, поготово што је Међународна комисија за репарације у Паризу усвојила Кардељеву процену да наши губици износе 1.706.000 људи и то обнародовала у свом акту од 13. децембра 1945. Ову своју импровизацију - која је по неким накнадним мишљењима последица његовог недовољног образовања - Кардељ је поновио и 1947. на заседању Генералне скупштине ОУН.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>