Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал arrow Преминуо историчар Ђуро Затезало
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Преминуо историчар Ђуро Затезало Штампај Пошаљи
Понедељак, 07 август 2017
Ђуро Затезало (1931–2017) Фото: Новости портал
07.08.2017 17:51 | Срна | Глас Српске

Бањалука - Историчар Ђуро Затезало, који се годинама бавио истраживањем страдања Срба у Независној Држави Хрватској /НДХ/, преминуо је у 87. години, потврђено је Срни у Удружењу "Јадовно".

Затезало је изгубио живот јуче несрећним сучајем у родним Доњим Дубравама, у Хрватској.

Ђуро Затезало посебно се бавио истраживањем злочина над Србима на подручју комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг.

Затезало је рођен 21. јула 1931. године у Доњим Дубравама. Студирао је уз рад и дипломирао на трогодишњој Вишој педагошкој школи у Загребу 1958. године и на Филозофском факултету у Сарајеву.

Постдипломске студије завршио је на Институту за историју државе и права Правног факултета у Загребу.

Оснивач је Историјског архива у Карловцу, чији је директор био пуних 30 година до пензионисања 1992. године.

Организатор је и учесник низа научних скупова са тематиком из историје 20. вијека, а највише из периода НОБ-а од 1941. до 1945. године.

Носилац је бројних одликовања и признања за нарочите заслуге и постигнуте успјехе у раду.

Био је између осталог, члан саборске Комисије за израду програма културне аутономије Срба у Републици Хрватској 1991. године, те Савјета Спомен-подручја Јасеновац.

Затезало је носилац Златне значке Културно-просвјетне заједнице Републике Србије за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Носилац је Плакете Српског народнога вијећа "Никола Тесла" од 15. децембра 2000. године за изузетан допринос унапређењу положаја Срба и очувању њихова идентитета у Хрватској.

Аутор је 18 књига, од који је једна објављена и на њемачком, а једна на енглеском језику и око 160 стручних и научних радова, рецензија, приказа из своје струке.

Из његовог богатог опуса издваја се књига "Радио сам свој сељачки и ковачки посао" у издању СКПД "Просвјета" из Загреба.

Ријеч је о књизи аутентичних свједочења људи који су преживјели геноцид на подручју НДХ, односно на територији Баније, Лике, Кордуна, Горског котара и Покупља од 1941. до 1945. године, као и о свједочењима осуђених починилаца тих злочина.

Круну Затезаловог дугогодишњег рада на истраживању геноцида Независне Државе Хрватске почињеног над српским народом представља двотомна студија "Јадовно -Комплекс усташких логора 1941." са зборником докумената.

У књизи је објављен и попис 10.502 жртве са подручја злогласне НДХ.

Мада је материјал за књигу припремљен још 1991. године, књига је штампана тек 2007. године у издању Музеја жртава геноцида у Београду, јер у Хрватској није могла наћи издавача.

Овом књигом је широј јавности објелодањена истина о комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг што је представљало и непосредан повод за оснивање Удружења грађана "Јадовно 1941." у Бањалуци, а касније и у Београду.

Мјесто и вријеме сахране Ђуре Затезала биће накнадно објављено.


http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Preminuo-istoricar-Djuro-Zatezalo/242931.html


 


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >