Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Двадесет година од затварања злогласног логора за Србе Штампај Пошаљи
Понедељак, 25 јануар 2016
Према свједочењу бивших заточеника, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвиц. У "Силосу" је било заточено 600 српских цивила, од чега су 24 умрла од посљедица физичког злостављања, пребијања, тортура и мучења глађу...

Припремио: Огњен БЕГОВИЋ


САРАЈЕВО, 25. ЈАНУАРА /СРНА/ - Концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила, од којих су 24 умрла због посљедица физичког злостављања, пребијања, тортуре и мучења глађу, затворен је прије 20 година, 27. јануара 1996. године.

"Силос", као концентрациони логор за Србе, којим је управљала такозвана Армија БиХ, отворен је 11. маја 1992. у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, а затворен је 27. јануара 1996. године на Светог Саву, односно два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

Према свједочењу бивших заточеника, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвиц. У "Силосу" је било заточено 600 српских цивила, од чега су 24 умрла од посљедица физичког злостављања, пребијања, тортура и мучења глађу.

Детаљније...
 
Одата пошта Споменку Гостићу Штампај Пошаљи
Субота, 09 јануар 2016
Споменко Гостић
ДОБОЈ, 9. ЈАНУАРА /СРНА/ - Паљењем свијећа и полагањем вијенца пред спомен-бистом Споменку Гостићу, најмлађем припаднику Војске Републике Српске који је погинуо 1993. године на Озрену, Православна омладина Добоја и локална навијачка удружења обиљежили су 9. јануар - Дан Републике Српске.

Спомен-биста Гостића налази се у порти храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју, а овом чину придружило се и свештенство добојске Tреће парохије.

Парох Душко Недић задовољан је данашњим чином Православне омладине, за коју је нагласио да је отргла од заборава Гостићеву жртву.

Представници навијачких удружења изразили су спремност да Гостићу одају почаст и на датум његове погибије 20. марта.

Споменко Гостић /рођен 1978. године/ као припадник Војске Републике Српске погинуо је од гранате 20. марта 1993. године, недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен. Tада је, осим њега, живот изгубило још пет српских војника.
Детаљније...
 
Старо сајмиште ускоро Меморијални комплекс Штампај Пошаљи
Уторак, 15 децембар 2015
уторак, 15. дец 2015  |Танјуг

Градски менаџер Горан Весић обишао је Меморијални комплекс на Старом београдском сајмишту, и најавио да ће следеће године бити расписан конкурс за пројекат реконструкције централне куле тог комплекса, која је расељена. Како је речено, у припреми је и закон о Старом сајмишту.


Горан Весић је након обиласка рекао да је расељавање централне куле можда и најкрупнији корак који је до сада урађен када је реч о уређењу Старог сајмишта.

Како је објаснио, тај посао није био лак, јер је у кули било доста уметника, а неки људи су ту и живели.

"Сви су добили нове атељее, ново место за живот, добровољно су пристали да изађу одавде и ми сада, као Град Београд, потпуно располажемо овом кулом", рекао је Весић и додао да је обезбеђен новац и да ће следеће године бити расписан конкурс за реконструкцију куле.

Како је додао, по усвајању пројекта реконструкције почеће се са санацијом куле чиме ће почети да се ради Меморијални центар Старог сајмишта.

Детаљније...
 
Александар Матановић: Или да градимо Српски меморијал, или да садимо врбе Штампај Пошаљи
Петак, 04 децембар 2015
Сведок 17. новембар / 3. децембар
Александар Матановић Фото: Вечерње новости
Иницијатива за изградњу Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку


Зашто градимо Меморијални центар српским жртвама геноцида у XX веку?

Да одужимо дуг.

Дуг према онима чији су животи угашени само зато што су Срби.

Да отворимо пут истини.

Истина може да донесе помирење, сарадњу народима некада заједничке државе.

Јад Вашем није угрозио односе између Израела и Немачке, Јад Вашем постао је препрека антисемитизму ма где био, Јад Вашем није подигнут ни у Аушвицу, ни у Немачкој већ у Јерусалиму, а споменик Камени цвет у Јасеновцу налази се у другој држави.

Смишљен да потсећа и опомиње изневерио је очекивања.

Детаљније...
 
Василије Крестић, академик: И Србији треба Јад Вашем Штампај Пошаљи
Понедељак, 16 новембар 2015
Недеља 15.11.2015 | Ђ. Баровић - Вести

академик Василије Крестић Фото: В.Секулић, Вести
„Последњи је тренутак да као народ попишемо своје жртве страдале у ратовима, по разним логорима, на кућном прагу, свугде где смо живели. Српски меморијал би требало да буде она институција која ће отргнути од заборава истину о једном од најстрадалнијих народа Европе у 20. веку. То би морао бити национални, државни и верски задатак“.

Овако, у ексклузивном интервјуу за „Вести“, академик Василије Крестић објашњава основе који су групу српских интелектуалаца окупили у Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, познатије као Српски меморијал.

Докле се стигло са идејом о подизању Меморијала?

– Добили смо благослов патријарха Иринеја, пуну подршку председника Србије Томислава Николића, а сада ћемо покушати да за пројекат заинтересујемо шири круг људи како у земљи, тако и у иностранству. Однедавно је то могуће и на нашој интернет страници www.srpski-memorijal.rs .


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>