Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Српски меморијал
Старо сајмиште ускоро Меморијални комплекс Штампај Пошаљи
Уторак, 15 децембар 2015
уторак, 15. дец 2015  |Танјуг

Градски менаџер Горан Весић обишао је Меморијални комплекс на Старом београдском сајмишту, и најавио да ће следеће године бити расписан конкурс за пројекат реконструкције централне куле тог комплекса, која је расељена. Како је речено, у припреми је и закон о Старом сајмишту.


Горан Весић је након обиласка рекао да је расељавање централне куле можда и најкрупнији корак који је до сада урађен када је реч о уређењу Старог сајмишта.

Како је објаснио, тај посао није био лак, јер је у кули било доста уметника, а неки људи су ту и живели.

"Сви су добили нове атељее, ново место за живот, добровољно су пристали да изађу одавде и ми сада, као Град Београд, потпуно располажемо овом кулом", рекао је Весић и додао да је обезбеђен новац и да ће следеће године бити расписан конкурс за реконструкцију куле.

Како је додао, по усвајању пројекта реконструкције почеће се са санацијом куле чиме ће почети да се ради Меморијални центар Старог сајмишта.

Детаљније...
 
Александар Матановић: Или да градимо Српски меморијал, или да садимо врбе Штампај Пошаљи
Петак, 04 децембар 2015
Сведок 17. новембар / 3. децембар
Александар Матановић Фото: Вечерње новости
Иницијатива за изградњу Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку


Зашто градимо Меморијални центар српским жртвама геноцида у XX веку?

Да одужимо дуг.

Дуг према онима чији су животи угашени само зато што су Срби.

Да отворимо пут истини.

Истина може да донесе помирење, сарадњу народима некада заједничке државе.

Јад Вашем није угрозио односе између Израела и Немачке, Јад Вашем постао је препрека антисемитизму ма где био, Јад Вашем није подигнут ни у Аушвицу, ни у Немачкој већ у Јерусалиму, а споменик Камени цвет у Јасеновцу налази се у другој држави.

Смишљен да потсећа и опомиње изневерио је очекивања.

Детаљније...
 
Василије Крестић, академик: И Србији треба Јад Вашем Штампај Пошаљи
Понедељак, 16 новембар 2015
Недеља 15.11.2015 | Ђ. Баровић - Вести

академик Василије Крестић Фото: В.Секулић, Вести
„Последњи је тренутак да као народ попишемо своје жртве страдале у ратовима, по разним логорима, на кућном прагу, свугде где смо живели. Српски меморијал би требало да буде она институција која ће отргнути од заборава истину о једном од најстрадалнијих народа Европе у 20. веку. То би морао бити национални, државни и верски задатак“.

Овако, у ексклузивном интервјуу за „Вести“, академик Василије Крестић објашњава основе који су групу српских интелектуалаца окупили у Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. веку, познатије као Српски меморијал.

Докле се стигло са идејом о подизању Меморијала?

– Добили смо благослов патријарха Иринеја, пуну подршку председника Србије Томислава Николића, а сада ћемо покушати да за пројекат заинтересујемо шири круг људи како у земљи, тако и у иностранству. Однедавно је то могуће и на нашој интернет страници www.srpski-memorijal.rs .


Детаљније...
 
Миливоје Иванишевић: Мањина је сахранила већину Штампај Пошаљи
Уторак, 10 новембар 2015
Сведок | 3. новембар 2015.
Иницијатива за изградњу Меморијалног центра српским жрвама геноцида у 20. веку


Миливоје Иванишевић
Ова стара и више пут покретана идеја је коначно, после дугогодишњег договарања, процена сврсисходности и консултација са релевантним државним, научним, културним и верским установама дошла у фазу реализације.

Иницијатива за тај општенационални, или свенародни, вишегодињи, или боље речи вишедеценијски, подухват, обновљана је и окончана 2013. године од вечег броја истакнутих научника, културних и јавних радника Србије који су основали Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама геноцида у XX веку. (Председник УО Академик Василије Крестић, председник скупштине Александар Матановић, прослављени шаховски велемајстор.)

Циљ Друштва је да се огромне жртве српског народа заштите од заборава и, поред тога, да се утиче на јавност у свету да боље схвати и призна значајне доприносе српског народа победама Савезника у оба светска рата.

Друштво Српски меморијал је израз воље грађана српске националности да сами, личним ангажовањем и властитим средствима, подигну у Београду, на репрезентативној локацији, монументални објекат, или комплекс, посвећен својим страдалим прецима.

Детаљније...
 
Одата пошта хероју Милану Тепићу Штампај Пошаљи
Среда, 30 септембар 2015
29/09/2015 | 13:07 | Извор: СРНА
Одата пошта хероју Милану Тепићу - Фото: СРНА
Полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа код породичне гробнице на мјесном гробљу у Комленцу, у општини Козарска Дубица, обиљежен је Дан сјећања на народног хероја Милана Тепића и 24 године од његове погибије у бјеловарској касарни у Беденику.

Вијенце су код породичне гробнице Тепића положили начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, предсједник Скупштине општине Милован Баришић и делегација Општинске Борачке организације на челу са предсједником Драгољубом Ћибићем.

"И данас смо се као и годинама уназад поклонили сјенама народног хероја мајора Милана Тепића. Његово дјело је понос Козарске Дубице и треба да послужи као наук и инспирација новим генерацијама", изајавио је Злојутро.

Он каже да Скупштина општине Козарска Дубица прогласила 29. септембар Даном сјећања на народног хероја Милана Тепића, а једна улица у том мјесту, као и у бројним другим градовима у Републици Српској и Србији, носи његово име и напомиње да је тешко на адекватан начин одати почаст таквом човјеку.

"Има још простора да се његово дјело изучава и обиљежава јер знамо да се у Хрватској поново појављују текстови о том дану и о том чину. Мислим да нисмо, ипак, довољно пажње посветили томе, па и самом спомен-обиљежју јер је ово породична гробница", изјавио је Злојутро и додао да ће се на томе и даље радити.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>