Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Страхињa Живак: Живим да бих сведочио! Штампај Пошаљи
Недеља, 02 август 2015
Данас се навршило годину дана од како се представио наш пријатељ, сарадник и брат Страхиња Живак, саветник Института за истраживања српских страдања у 20. веку. Вечнаја памјат!

Поново објаљујемо из архиве интервју који је почетком 2012. године дао новинару Печата Биљани Живковић.


Регион | Уредништво | februar 2, 2012 at 22:55

Разговарала Биљана Живковић

Страхиња Живак„Убили су ми муслимани оца и два стрица у Другом светском рату. Мајка Босиљка бринула је о нас четворо сирочади. Нисам ни сањао да ће крчаг нове балканске несреће однети живот мојих синова“, каже српски логораш за време рата у БиХ


Судбина Страхиње Живака, пензионисаног инжењера из Требиња, стала је до сада у девет књига . Неке су преведене на више светских језика. У свом граду Страхиња је жива легенда. И не постоји Србин у Босни и Херцеговини који није чуо за њега. Почетком несрећног рата у БиХ, тешко рањен доспева у Алијине казамате, и у једном од најгорих мучилишта, у „Централном затвору“, сазнао је да су му бранећи огњиште убијена двојица синова. Од туге његовој супрузи препукло је срце. У злогласном сарајевском затвору обећао је себи да ће преживети, да би сведочио о ономе што други неће, нити желе да признају, о злочинима муслиманске и хрватске војске над Србима.

Прошли сте невиђену личну Голготу, тамнујући у логорима Алије Изетбеговића. Трагедија ваше породице је несагледива. Рат у БиХ вам је отргао синове, који су страдали заједно са својим сународницима бранећи српско село у Општини Коњиц!
Слободана (34) и Велимира (30) сам изгубио 26. маја 1992. године, убијени су у селу Брадина са још педесетак Срба који су бранили нејач од многоструко бројније Алијине  хорде. За њихову смрт сам сазнао у сарајевском затвору. У историји села то је крвави датум. Брадина је својеврстан симбол страдања српског народа у последњем рату. Србима  наметнутом!

Детаљније...
 
Београд: Понавља се конкурс за споменик страдалима од '90 Штампај Пошаљи
Петак, 31 јул 2015
Извор: Танјуг петак, 31.07.2015.

Одбор за подизање споменика страдалима у сукобима од 1990. године одлучио је да не додели прву награду, саопштио је председник тог одбора Горан Весић.

Осим тога, Весић, који је и градски менаџер, је истакао да ће конкурс бити поновљен како би се пронашло оптимално решење.

Он је, отварајући изложбу приспелих радова у Музеју историје Југославије објаснио да ће сада постојати прецизнији захтеви, проистекли из стручних расправа, и да ће се покушати да се добије најбоље решење које ће бити реализовано и које ће представљати спомен-комплекс.

Како наводи, тај споменик треба да буде општеприхваћен у јавности и да задовољи све захтеве.

Детаљније...
 
Република Српска расписала конкурс за идејно рјешење Меморијалног центра СП Доња Градина Штампај Пошаљи
Петак, 31 јул 2015
БАЊАЛУКА, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је анонимни међународни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, који ће бити смјештен на око 4,5 хектара површине.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће центар имати шест дијелова - прилазни плато, макету логора Јасеновац и Доња Градина, затим музеј, административни и образовно-истраживачки центар са техничким блоком, плато за комеморације и манифестације, вјерске објекте Срба, Јевреја и Рома, и споменике жртвама и настрадалој дјеци.

Истичући да је ријеч о сложеном пројекту, Малешевић је навео да ће конкурс бити отворен до 9. новембра, те да ће најбољи пристигли радови, који задовољавају пропозиције, бити награђени и откупљени.

Детаљније...
 
Вечерње новости, 23.07.2015, На Ушћу имена 26.000 жртава Штампај Пошаљи
Субота, 25 јул 2015
Р. Драговић | 23. јул 2015. 19:30

Изглед два од три изабрана решења
Изабрана три идејна решења за споменик Србима страдалим деведесетих година. Београд добија спомен - комплекс налик јеврејском Јад Вашему

Једно од ова три предложена обележја налазиће се на Ушћу

ОДБОР за подизање споменика свим српским жртвама деведесетих година, који ће бити подигнут у Београду, изабрао је три идејна решења, међу којима ће бити одабран победнички рад, сазнају "Новости".

Како ће изгледати будући спомен-комплекс на ушћу Саве у Дунав биће познато 31. јула, када ће пасти коначни избор о споменику који ће бити у средишту будућег меморијала.

На конкурс Одбора пристигло је 19 радова засада непознатих аутора. Њихова имена биће позната тек када буде изабран победнички пројекат, јер се уметници засада воде под шифрама. Које год решење комисија да изабере на њему ће се наћи имена више од 26.000 жртава, и списак места на којима је страдао српски народ деведесетих година.

Детаљније...
 
Састанак И.Дачића и Е.Зурофа: Србиjа и Израел јачају сарадњу у истраживању холокауста Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 јул 2015
Танјуг понедељак, 13. јул 2015.

Састанак Ивице Дачића и Ефраима Зурофа: Србиjа и Израел јачају сарадњу у истраживању холокауста


БEOГРAД - Важно jе да Србиjа и Израел jачаjу сарадњу у области истраживања и комеморациjе холокауста и ратних злочина у времену у коме jе све присутниjи и уочљивиjи тренд њихове релативизациjе, истакли су данас први потпредседник Владе Ивица Дачић и директор Центра "Симон Визентал" из Jерусалима Eфраим Зуроф.

Директор Центра "Симон Визентал" из Jерусалима борави у Београду ради разговора са српским званичницима о проjекту изградње мемориjалног центра холокауста "Старо саjмиште“.

Проjекат "Старо саjмиште" пођеднако jе битан за грађане Србиjе колико и за грађане Израела, будући да српски народ своjа броjна страдања у историjи, укључуjући и Jасеновцу, Kрагуjевцу и Старом саjмишту, ниjе учинио довољно познатим у свету и признатим од тог истог света, рекао jе Дачић, коjи jе и шеф српске дипломатиjе.

Зуроф jе захвалио на подршци Владе Србиjе државном проjекту "Старо саjмиште“ коjи ће млади људи из целог света моћи да посећуjу и на таj начин стичу знање о холокаусту, наведено jе у саопштењу Mинистарства спољних послова.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>