Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Српски меморијал
Република Српска расписала конкурс за идејно рјешење Меморијалног центра СП Доња Градина Штампај Пошаљи
Петак, 31 јул 2015
БАЊАЛУКА, 31. ЈУЛА /СРНА/ - Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је анонимни међународни конкурс за израду идејног урбанистичко-архитектонског рјешења Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, који ће бити смјештен на око 4,5 хектара површине.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће центар имати шест дијелова - прилазни плато, макету логора Јасеновац и Доња Градина, затим музеј, административни и образовно-истраживачки центар са техничким блоком, плато за комеморације и манифестације, вјерске објекте Срба, Јевреја и Рома, и споменике жртвама и настрадалој дјеци.

Истичући да је ријеч о сложеном пројекту, Малешевић је навео да ће конкурс бити отворен до 9. новембра, те да ће најбољи пристигли радови, који задовољавају пропозиције, бити награђени и откупљени.

Детаљније...
 
Вечерње новости, 23.07.2015, На Ушћу имена 26.000 жртава Штампај Пошаљи
Субота, 25 јул 2015
Р. Драговић | 23. јул 2015. 19:30

Изглед два од три изабрана решења
Изабрана три идејна решења за споменик Србима страдалим деведесетих година. Београд добија спомен - комплекс налик јеврејском Јад Вашему

Једно од ова три предложена обележја налазиће се на Ушћу

ОДБОР за подизање споменика свим српским жртвама деведесетих година, који ће бити подигнут у Београду, изабрао је три идејна решења, међу којима ће бити одабран победнички рад, сазнају "Новости".

Како ће изгледати будући спомен-комплекс на ушћу Саве у Дунав биће познато 31. јула, када ће пасти коначни избор о споменику који ће бити у средишту будућег меморијала.

На конкурс Одбора пристигло је 19 радова засада непознатих аутора. Њихова имена биће позната тек када буде изабран победнички пројекат, јер се уметници засада воде под шифрама. Које год решење комисија да изабере на њему ће се наћи имена више од 26.000 жртава, и списак места на којима је страдао српски народ деведесетих година.

Детаљније...
 
Састанак И.Дачића и Е.Зурофа: Србиjа и Израел јачају сарадњу у истраживању холокауста Штампај Пошаљи
Понедељак, 13 јул 2015
Танјуг понедељак, 13. јул 2015.

Састанак Ивице Дачића и Ефраима Зурофа: Србиjа и Израел јачају сарадњу у истраживању холокауста


БEOГРAД - Важно jе да Србиjа и Израел jачаjу сарадњу у области истраживања и комеморациjе холокауста и ратних злочина у времену у коме jе све присутниjи и уочљивиjи тренд њихове релативизациjе, истакли су данас први потпредседник Владе Ивица Дачић и директор Центра "Симон Визентал" из Jерусалима Eфраим Зуроф.

Директор Центра "Симон Визентал" из Jерусалима борави у Београду ради разговора са српским званичницима о проjекту изградње мемориjалног центра холокауста "Старо саjмиште“.

Проjекат "Старо саjмиште" пођеднако jе битан за грађане Србиjе колико и за грађане Израела, будући да српски народ своjа броjна страдања у историjи, укључуjући и Jасеновцу, Kрагуjевцу и Старом саjмишту, ниjе учинио довољно познатим у свету и признатим од тог истог света, рекао jе Дачић, коjи jе и шеф српске дипломатиjе.

Зуроф jе захвалио на подршци Владе Србиjе државном проjекту "Старо саjмиште“ коjи ће млади људи из целог света моћи да посећуjу и на таj начин стичу знање о холокаусту, наведено jе у саопштењу Mинистарства спољних послова.


Детаљније...
 
Породице преминулих беба још чекају правду Штампај Пошаљи
Субота, 23 мај 2015
Тадашњи генерални секретар УН Бутрос Бутрос Гали, уз амерички притисак, није дозволио да се достави спасоносни кисеоник... Нашим бебама нису дали да дишу и туга је данас још већа, каже Жељка Тубић из Приједора.

Приредила: Бранислава ВУКЕЛИЋ

Смрт 12 бањалучких беба - породична и национална трагедија Фото: СРНА
БАЊАЛУКА, 19. МАЈА /СРНА/ - Двадесет и три године траје чекање на правду за смрт 12 беба, које су преминуле усљед недостатка кисеоника на Одјелу за интензивну његу породилишта у Бањалуци од 22. маја до 19. јуна 1992. године.

У бањалучком Клиничком центру тада је рођено 14 беба којима је био неопходан кисеоник, али им није могао бити допремљен због забране Савјета безбједности УН.

Авион са кисеоником који је тих дана чекао на аеродрому Батајница, код Београда, није добио дозволу за лет од УН. Бебе су живјеле толико мало да нису добиле ни имена, а сахрањене су једна до друге на бањалучком новом гробљу.

Двије бебе су преживјеле, али са тешким посљедицама. Код једне од њих - Марка Медаковића недостатак кисеоника довео је до тога да дише са трећином плућа, церебралне парализе, хематома на мозгу и кривљења кичме.

Друга беба Слађана Кобас преминула је 2005. године, никада се не опоравивши од мањка кисеоника.


Детаљније...
 
Кад правосуђе отворено штити убице [IV] Штампај Пошаљи
Петак, 22 мај 2015
Биланс крвавог пира - 42 убијена војника и цивила, и то у Дому ЈНА један, Радничком универзитету "Ђуро Ђаковић" три, на Скендерији 14, Добровољачкој улици девет и на другим локацијама у Сарајеву 13

Приредио: Огњен БЕГОВИЋ


САРАЈЕВО, 1. МАЈА /СРНА/ - Због свих пропуста и опструкција у истрази масовних напада и убистава припадника ЈНА 2. и 3. маја у Сарајеву, адвокат Милан Романић поднио је кривичну пријаву против главног тужиоца Горана Салиховића и тужиоца Јадранке Локмић-Мисирача.

Романић, пуномоћник породица убијених припадника ЈНА Здравка Томовић и Обрада Гвозденовић, појаснио је за Срну да је још 25. и 26. јануара 2012. године поднио приговор Канцеларији главног Тужилаштва БиХ, поводом Обавјештења Тужилаштва БиХ од 23. јануара 2012. године да се истрага у предмету "Добровољачка" - обуставља.

"У вријеме подношења приговора, вршилац дужности главног тужиоца БиХ била је Јадранка Локмић-Мисирача, која тада, као и Салиховић касније, нису предузели ништа да се приговори породица Томовић и Гвозденовић ријеше за вријеме њихових мандата, а што је у супротности са начелом легалитета кривичног гоњења", истиче Романић.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>