Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Српски меморијал arrow Академик Крестић: Српска политика није била заинтересована
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Академик Крестић: Српска политика није била заинтересована Штампај Пошаљи
Субота, 29 јул 2017
Академик Василије Крестић
БЕОГРАД, 28. ЈУЛА /СРНА/ - Историчар и академик Василије Крестић сматра да српска политика није била заинтересована за филм о концентрационом логору Јасеновац.

"Који су разлози - да ли је то жеља да чувамо братство и јединство, да чувамо југословенство, да ли је ишла наредба `одозго`, да ли је у питању незаинтересованост нашег друштва? У сваком случају, није добро што је тако", истиче Крестић за Срну.

Крестић наводи да је снимање филма о Јасеновцу - "ствар филмаџија, који треба да покрену ту тему и ставе државу на испит", али и "примарно државе, а не Српске академије наука и уметности /САНУ/".

"Мислим да постоји мало воље код филмаџија, јер знају да држава није заинтересована и да је то питање финансијских средства", оцјењује Крестић.

Он истиче да је одавно требало снимити филм о Јасеновцу.

Крестић подсјећа да је САНУ својевремено имала Одбор за изучавање геноцида, који се у међувремену угасио, јер очигледно није било расположења да се настави његов рад, те да је и сам својим радом допринио истини о злочинима у јасеновачком логору.


 http://www.srna.rs/novosti/516864/srpska-politika-nije-bila-zainteresovana-.htmAddThis Social Bookmark Button
 
Следећи >