Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сведочанства
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

"У пробоју према Тузли погинуло око 2.000 Бошњака" Штампај Пошаљи
Четвртак, 21 фебруар 2013
Срна - 20.02.2013 16:41

БАЊАЛУКА - Око 2.000 Бошњака погинуло је у међусобним сукобима, борбама са припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ и у минским пољима приликом пробоја колоне према Тузли 12. јула 1995. године, наводи се у изјавама преживјелих припадника Армије БиХ приликом изласка из Сребренице датим Служби безбједности Команде Другог корпуса Армије БиХ.

Бивши припадник 28. дивизије Армије БиХ Исмет Ханџић у изјави наводи да су припадници ВРС из засједе у некој шуми изнад Коњевић Поља пуцали сат времена по колони.

"Пуцњава је трајала око један сат, јер су и припадници Армије БиХ отворили ватру на четнике и тада је дошло до разбијања колоне и стварања панике међу људима. Видио сам, по мојој процјени, око 2.000 лешева", навео је Ханџић у изјави, која је у посједу Новинске агенције Републике Српске "Срна".


Детаљније...
 
Орић је убио 1.000 Бошњака Штампај Пошаљи
Среда, 20 фебруар 2013
19. 02. 2013. 13:03h | Ђ. Баровић - Вести

Ибран Мустафић, један од оснивача СДА из Сребренице
 Ибран Мустафић,  један од
оснивача СДА из Сребренице
Најмање између 500 и 1.000 Бошњака из Сребренице је убијено од стране својих сународника током пробоја ка Тузли, јула 1995. године, зато што су постојали спискови оних који "ни по коју цену не смеју живи да се докопају слободе". О тим списковима "неподобних Бошњака" знало је муслиманско руководство на челу са Алијом Изетбеговићем.

Ово тврди за "Вести" један од оснивача СДА и дугогодишњи члан Организационог одбора за обележавање догађаја у Сребреници Ибран Мустафић.

Мустафић је аутор књиге "Планирани хаос" у којој је изнео низ оптужби на рачун тадашњег муслиманског руководства да је злочин у Сребреници био договорен између тадашњег врха СДА и САД, због чега му је више пута прећено, а 2008. године је и брутално претучен.Детаљније...
 
Двадесет година од некажњеног злочина над Србима у Скеланима Штампај Пошаљи
Среда, 23 јануар 2013
Слободан Дурмановић  
(Нови Репортер)


Шеснаестог јануара 2013. године навршило се тачно 20 година од злочина над Србима у српском селу Скелани код Сребренице и околним засеоцима, које су почнили припадници Армије РБиХ из Сребренице, којима је командовао и Насер Орић.

Орић је до сада једини кривично гоњен за ове злочине, у склопу процеса у Хашком трибуналу, али је ослобођен одговорности за злочине на подручју Скелана, баш као и за све остале злочине које су починиле сребреничке јединице АРБиХ. А Тужилаштво БиХ, као ни остала тужилаштва у БиХ и у региону, до сада нису подигла ни једну једину оптужницу за поменута злодела.

Етничко чишћење, убијање деце, старих и немоћних


Према наводима из извештаја МУП-а РС допуњеног 2006. године и упућеног Тужилаштву БиХ, у раним јутарњим часовима 16. јануара 1993. године јединице АРБиХ извршиле су широк и систематичан напад на десетак слабо брањених српских села из више праваца: нападом из правца Кушићи - Жабоквице руководио је Насер Орић, а из правца Костоломци - Ћосићи нападом је руководио Зулфо Турсуновић, док је напад на Калиманиће предводио Един Алић. Цивилно српско становништво, које су браниле слабо наоружане сеоске страже, нашло се у окружењу готово са свих страна. Једини излазни пут водио је према Србији преко моста на Дрини. Они који нису успели да пређу реку убијени су у селима, а неки су заробљени и одведени у логор - затвор у Сребреницу.Детаљније...
 
Кравица: Божићни покољ без казне Штампај Пошаљи
Среда, 23 јануар 2013
Н. П. | 08. јануар 2013. 20:55

Навршило се 20 година од свирепог убиства 49 Срба у Кравици код Братунца за које до сада нико није одговарао. Орићеви јуришници клали, убијали и пљачкали, али нико није ни оптужен

Орићеве хорде у Кравици после злочина за који никад нису одговарали

Орићеве хорде у Кравици после злочина за који никад нису одговаралиОрићеве хорде у Кравици после злочина за који никад нису одговарали
 Орићеве хорде у Кравици
 после злочина за који
 никад нису одговарали
БРАТУНАЦ - У селу Кравица код Братунца обележено је 20 година од масакра над локалним српским становништвом које је убијено на Божић 1993. године. Њих су, на најрадоснији хришћански празник, мучки у рану зору поубијали муслимански војници из Сребренице под командом Насера Орића. Убијено је укупно 49 мештана, село је спаљено, а преживели правду још чекају.

Напад на Кравицу био је само један у низу добро организованих војих похода пар хиљада наоружаних „орићеваца“. Након Загона, Залазја и Бјеловца, у црно је завијена и Кравица.

Љубица Милановић изгубила је сина и мужа. Убили су их, каже, комшије из Сребренице:

Детаљније...
 
Још ми је пред очима лобања мог Живана Штампај Пошаљи
Понедељак, 24 децембар 2012
ТУГА НЕ НАПУШТА КУЋУ СТАРИЦЕ ДОБРИНЕ ПРОДАНОВИЋ ИЗ СЕЛА КРАЈ БРАТУНЦА

Срце ми се и данас кида, каже старица, чија је слика с лобањом мртвог сина 1993. обишла је свет, а западни медији је представили као муслиманку.

 Потресна слика из 1993. године
  Потресна слика из
  1993. године
У свакој дубокој бори на лицу старице мајке Добрине Продановић препознаје се по једна година туге. Туге која жеже попут вулкана, бола који коси као ураган. Само су очи остале исте као оне из маја 1992. године. Из њих сузе никако да стану. Само по тим очима могуће је у скрханој старици препознати мајку Добрину која у рукама држи лобању сина, купајући је сузама. Слика је обишла цео свет. Српска мајка, завијена у црно, која љуби лобању мртвог сина, представљена је као муслиманка.

- Није хтео мој Живан да остави огњиште. Није веровао да му зло могу учинити они што је с њима у школу ишао, тајне делио. Убише га душмани на кућном прагу, у дворишту.Детаљније...
 
Стражари су уринирали у чорбу коју смо јели! Штампај Пошаљи
Субота, 15 децембар 2012
Сарајево 06. 12. 2012 | ПРЕС РС

Шокантно - Забрањена сведочења српских логораша (2) - Радојка Пандуревић о страхотама у логору "Силос"

Услови живота у логору "Силос" били су испод сваке нормале. Могао је да уђе ко год је хтео и да убије кога хоће... Свакодневно су одјекивали јауци, крв се лила низ зидове ћелија, а батинања су трајала док жртве не падну у кому. Дневно смо добијали по комадић хлеба и пет-шест кашика киселе чорбе коју нису могле да једу ни животиње, а камоли људи. Касније смо сазнали да су стражари уринирали у чорбу и давали нам да је једемо.

ПРЕЖИВЕЛА ПАКАО Радојка Пандуревић

Стравичан исказ Српкиње Радојке Пандуревић. која је у муслиманском логору "Силос" у Сарајеву провела више од 1.100 дана, међутим, за судије Хашког трибунала није био интересантан и нису хтеле да чују ни реч о томе. Подсетимо, Пандуревићева је крајем прошлог месеца сведочила у процесу против првог председника РС Радована Караџића, али хашке судије су одбациле све делове њеног писаног исказа у коме је навела какве је страхоте преживела, јер су оцениле да то "није релевантно за тачке које се налазе у оптужници".


Детаљније...
 
Хаг не занима што су слали робијаша да ме силује?! Штампај Пошаљи
Субота, 08 децембар 2012
Бањалука 05.12. 2012 | ПРЕС РС

ЕКСКЛУЗИВНО - ЗАБРАЊЕНА СВЕДОЧЕЊА СРПСКИХ ЛОГОРАША - БРАНИСЛАВ ДУКИЋ ОТКРИВА ШТА ТРИБУНАЛ НИЈЕ ХТЕО ДА ЧУЈЕ

Хашки трибунал је своју антисрпску природу на најодвратнији начин доказао крајем прошлог месеца, када је председнику Савеза логораша РС Браниславу Дукићу и бившој логорашици Радојки Пандуревић забранио да говоре о страдању и голготи кроз коју су прошли током рата у муслиманским логорима у Сарајеву.

Пресс РС ексклузивно преноси забрањену истину о страхотама за које трибунал неће да чује, да крвницима и мучитељима, које је опрао од сваке одговорности, не би угрозио ореол "светаца" додељен бесрамним пресудама Теодора Мерона и осталих хашких "кадија".

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић каже да је током тамновања био изложен мучењу нечувеном за крај 20. века. Дукић тврди да су муслимански мучитељи у Сарајеву ишли толико далеко да су у логор чак послали и робијаша да га силује!


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>

Резултати 22 - 28 од 50