Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сведочанства
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Караџић ексклузивно за "Вести" (2): НАТО је покушао да ме ликвидира Штампај Пошаљи
Недеља, 29 мај 2016
Субота 28.05.2016 | Ђ. Баровић - Вести
Хашко тужилаштво подигло је оптужницу против првог председника РС др Радована Караџића 1995. године, а од следеће године до 2008. постао је неухватљив за бројне полиције, тајне службе, ловце на уцењене главе...

У ексклузивном интервјуу за "Вести", првом иступу у медијима пошто је првостепено пресуђен на 40 година затвора, Караџић открива да је, кад је схватио да је изигран споразум који је имао са Ричардом Холбруком, био спреман да се преда Хашком трибуналу, али да је НАТО тада одлучио да га ликвидира као "непожељног сведока".

Инсистирате на договору који сте имали са Холбруком. Како је могуће да тај "папир" не постоји?

- Већ и врапци знају да је постојао споразум, али, како рече покојни председник Слободан Милошевић, велике силе не стављају све на папир. Ако им се не верује, онда нису велике силе. Верујем, и имам индиција да је Холбрук покушао да оствари свој део споразума, али да му није успело. Можда више није био толико моћан. Али, кад је то схватио, појачао је оштру реторику против мене. НАТО је покушао да ме ликвидира да не бих дошао у Хаг јер сам био спреман да дођем кад је Холбрук изневерио. Доказе имамо и од саме Карле дел Понте, пуштали смо их у судници. Питам се који ће им председник сад веровати у разне понуде и погодбе.

Детаљније...
 
Караџић ексклузивно за "Вести" (1): Судбину ми кроје ратни хушкачи Штампај Пошаљи
Петак, 27 мај 2016
Ђ. Баровић - Вести | 26.05.2016.
Признаје да је био бесан као рис. Очекивао је све, али не да га хашке судије осуде на једну од најдужих затворских казни.

Данас, два месеца по изрицању првостепене пресуде и после гомиле измишљених интервјуа које је наводно дао, др Радован Караџић, први пут за неки медиј објашњава на чему заснива свој оптимизам да ће у жалбеном поступку ипак победити Хашки трибунал, али открива и низ "пикантерија" из периода када се скривао.

Ваши адвокати тврде да сте "психички лоше". Како сте?

- Ја сам психички управо онако како бих требао бити - бесан као рис. Када би било другачије, тада бих био "психички лош", то јест неадекватан.

Детаљније...
 
Швајцарци ме утамничили због Сребренице Штампај Пошаљи
Понедељак, 08 фебруар 2016
Вечерње новости | Драган Вујичић | 7. фебруар 2016.

Александар Дорин / Фото В. Данилов
Александар Дорин о робијању у затвору у Базелу због писања о ратним догађајима у Подрињу: Месецима ислеђиван, а после притиска јавности пуштен без оптужнице. Ухапшен под окриљем ноћи, везаних руку, ногу и очију

АЛЕКСАНДАР Дорин, швајцарски публициста са српским коренима, аутор три књиге о догађањима око Сребренице 1995, који је од 16. јуна 2015. до почетка новембра држан у затвору у Базелу, најзад је у Београду!

Публициста је пуштен пошто је Тужилаштву у Базелу стигло на хиљаде писама српске дијаспоре и пошто се и Организација за заштиту људских права из ове земље, на челу са Хелгом Шоп, заинтересовала за његов случај. Највећи посао ипак је обавио адвокат Едмунд Шоненбергер, који је алармирао адвокатску јавност Европе, и адвокат Стефан Сутер, из Базела, који га и даље заступа.

Детаљније...
 
Правосуђе срамотно штити убице Срба из Црквина Штампај Пошаљи
Четвртак, 03 децембар 2015
Милорад Костић из Фоче 20 година настоји да кривци за убиство Срба из Црквина одговарају пред судом и суочава се са невјероватним опструкцијама - тако му је главни кантонални тужилац у Горажду Мирсад Билајац рекао да "не зна да постоји село Црквине"...

ФОЧА, 3. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Убиство 11 српских цивила из горажданског села Црквине правно и чињенично јесте јасан случај, али Tужилаштво БиХ још није подигло оптужнице против починилаца овог ратног злочина, упозорава рођак убијених Милорад Костић из Фоче.

Према свједочењима преживјелих Срба, али и муслимана, десет српских мушкараца из Црквина је у мају 1992. године, на основу наређења војног командира за то подручје Османа Субашића, одведено у полицијску станицу у Витковић, а на путу за станицу убијени су Радивоје Делић и Перо Шекарић.

Костић наводи да су преосталих осам српских цивила провели два мјесеца у полицијској станици у Витковићима, чији је командир био Осман Радмиловић, а крајем јула су, под окриљем ноћи, погубљени на непознатој локацији.

"Убијени су мој ујак Данило Делић, мајчини стричеви Новица, Јово, Нико и Радивоје Делић, наши рођаци Угљеша Жмугић и његов син Никола, Перо Шекарић, Милутин Пејовић и Љубо Матовић", наводи Костић за Срну.

Док су мушкарци били у затвору, у селу је остало пет жена и један старац, које су мјесецима даноноћно тукли и злостављали Хедин Џамбеговић, Мурат Поповић и Идриз Златић.
Детаљније...
 
Раденко Божичковић преживо голготу у Бановићима Штампај Пошаљи
Субота, 05 септембар 2015
Иако је рат званично окончан парафирањем Дејтонског мировног споразума 21. новембра 1995. године, Божичковић и још 18 припадника 4. Озренске лаке пјешадијске бригаде су ослобођени тек у априлу 1996. године

ЧЕЛИНАЦ, 4. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Припадник 4. озренске лаке пјешадијске бригаде Раденко Божичковић изјавио је Срни да је, након што су га припадници такозване Армије БиХ заробили у Возући 10. септембра 1995. године, у Бановићима преживио голготу премлаћивања и мучења - која је трајала пуних седам мјесеци - до априла 1996. године.

Иако је рат званично окончан парафирањем Дејтонског мировног споразума 21. новембра 1995. године, Божичковић и још 18 припадника 4. Озренске лаке пјешадијске бригаде су ослобођени тек у априлу 1996. године.

"Сада тај дан обиљежавамо прослављајући крсну славу - Благовијести, 7. априла", рекао је Божичковић.

Детаљније...
 
Сакиб Махмуљан и Шефик Џаферовић да одговарају за злочине Штампај Пошаљи
Четвртак, 03 септембар 2015
Благојевић је упитао зашто Џаферовић није наредио да сви заробљени Срби буду пописани и третирани као заробљеници у складу са међународним конвенцијама

ДОБОЈ, 3. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин и начелник Центра служби безбједности Зеница Шефик Џаферовић најодговорнији су за почињене злочине над Србима из Возуће и треба да одговарају пред правосуђем, рекао је Срни некадашњи командант Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске Зоран Благојевић.

Благојевић је незадовољан радом правосудних органа у вези са почињеним злочинима над Србима у Возући и одсуством покретања кривичних процеса, упркос обимној документацији која им је у више наврата уручена.

Због злочина над Србима у Возући, једино је осуђен командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић. Њега је Хашки трибунал 15. септембра 2008. године осудио на три и по године затвора пo командној одговорности за злочине на подручју Озрена и Возуће у току 1995. године.

Детаљније...
 
Гостовићи: Ни једног српског детета пуних 16 година Штампај Пошаљи
Петак, 17 јул 2015
Вечерње новости | 15. јул 2015 |  Вид БЛАГОЈЕВИЋ

Гостовићи - разрушени надгробни споменици
Око 500 протераних Срба из Гостовића обишло своја огњишта, уверени да нису добродошли. Од 1.100 породица вратило се само пет. Порушена им већина споменика. Нема донација

Вратили би се прогнани Срби у Гостовиће, код Завидовића, у Федерацији Бих, али за то, кажу, нема ниједног услова, јер нема донација. Оно што их највише боли јесте то што су им порушени скоро сви споменици. Па, кажу, кад им сметају мртви, како живи да се надају повратку и нормалном животу.

Око 500 протераних Срба из овог краја, који данас углавном живе у Модричи, обишли су, поводом Петровдана, своја некадашња огњишта и гробља.

Иако се егзодус Гостовићана догодио 4. децембра 1992. године, они то обележавају на дан сеоске славе, па је тада у Храму Светог Николе служена света литургија и парастос за 88 погинулих Гостовићана у протеклом отаџбинском рату.

На месним гробљима је више од 80 одсто порушених надгробних споменика, а куће су све уништене. Седам гробља Гостовићани су очистили, четири су и оградили, а до једног не могу доћи јер је још минирано.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>

Резултати 8 - 14 од 50