Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сведочанства
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Ратко Каталина: Дивјак лично издао наређење за напад Штампај Пошаљи
Недеља, 13 март 2011
Правда - Друштво | 11. март 2011. | 19:20

БЕОГРАД – Ратко Катaлина, који је као пуковник ЈНА задужен за безбедност био тешко рањен у акцији којом је командовао Јован Дивјак, тврди да за мучки напад у сарајевској Добровољачкој улици на колону која се повлачила Дивјаку не би требали судити по командној, него по директној одговорности, јер је он био главни актер дешавања на месту где су убијани заробљени војници. Објашњење за такво понашање Дивјака, уверен је овај непосредни сведок збивања, лежи у чињеници да је Дивјак још 1990. године снабдевао оружјем муслимане и због тога био осуђен пред војним судом, па је хтео да се лично свети војсци.
 
 
Детаљније...
 
Мајка погинулог у Добровољачкој: Немојте бранити Дивјака Штампај Пошаљи
Субота, 12 март 2011
Тема дана | 10. март 2011. | 19:02

Михад Кастрати капетан ЈНА, убијен у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Породице војника ЈНА убијених у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године заболеле су речи глумца Сергеја Трифуновића, који је назвао „дегенерицима“ све оне који су га напали зато што је обукао мајицу са ликом Јована Дивјака, осумњиченог за учешће у том масакру. Глумац и режисер филма „Монтевидео, бог те видео“ Драган Бјелогрлић јуче се јавно извинио свима којима је његова изјава о генералу БиХ Јови Дивјаку на премијери у Сарајеву нанела бол.

Међутим, сва њихова неуспешна извињења нису успела да сперу оно што су говорили и како су се понашали у Сарајеву за време премијере филма. Међу родбином побијених војника у Добровољачкој улици већ се увелико говори да „Монтевидео“ неће бити филм који је видео највећи број Срба.
 
Детаљније...
 
Крвава прича из Добробољачке Штампај Пошаљи
Субота, 12 март 2011
СРБИЈА ДАНАС.рс 
Написао Предраг Поповић
понедељак, 07. март 2011. 16:25


Петар Бојовић се налазио у колони ЈНА која је нападнута у Добровољачкој улици у Сарајеву.

 Тачно 1. маја истекао му је војни рок, а 2. маја требало је да прослави 19. рођендан. Због хаоса који је владао, као и због, најблаже речено, неопрезности генерала Кукањца, напуштање гарнизона ЈНА се отегло, а Бојовић није добио одобрење да се раздужи.

Упознао сам га 1994. године у његовом родном Прибоју. Као тежак инвалид, са патрљком који му је остао од десне руке, и тешким оштећењем кичме, испричао ми је како је успео да преживи два стрељања и злостављање у болници, где је два месеца чекао размену.

Детаљније...
 
Љубиша Ристић: Италијанка у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 11 март 2011

   Прелиставајући архиву „Института за истраживање српских страдања у ХХ веку“ запазио сам на бледој фотокопији новински текст под насловом: „Била је робиња у Сребреници“.

   Италијански лист „Ђенте“ донео је (претпостављам 1995.године) репортажу о италијанској девојци Ђузепини Лентини коју је муслиманска војска у Сребреници држала као робињу и сексуално искоришћавала од априла 1992.године до јула 1995.године. Из ропства ју је ослободила српска војска приликом уласка у Сребреницу у јулу 1995.године. Тај текст је превела новинарка В.Пор (претпостављам: Валентина Пор) у новинама за које претпостављам да су „Илустрована политика“. Једном речју, само архивски број Института на бледој фотокопији – и ништа више.
  
   Научио сам да све у животу примам са резервом и опрезом, тако да ми је и ова прича била јако чудна. Са једне стране, знао сам да је ратна Сребреница била злочиначко легло, знао сам да је у њој много недужних људи убијено после свирепог мучења... са друге стране, прича је за мене била неуверљива: откуд италијанска девојка у Сребреници? Одустао сам од даљег истраживања и престао да размишљам о томе.
 
Детаљније...
 
Хаша Омеровић: Мајке Сребренице шире лажи Штампај Пошаљи
Петак, 25 фебруар 2011
Срна - 25.02.2011 14:36

ТУЗЛА - Чланице организација "Мајке Сребренице", осим великих кућа које су саградиле узимајући новац на лажима о убијеним Сребреничанима, имају и приватне авионе који их возе широм свијета да лажно свједоче и шире причу о наводном геноциду у Сребреници, тврди Хаша Омеровић из Тузле.

Омеровићева је Срни изјавила да та група жена лажно педставља породице погинулих у Сребреници, нагласивши да су то профитерска удружења које је основао ратни предсједник тадашње БиХ Алија Изетбеговић и поглавар Исламске заједнице Мустафа Церић."Та група жена никада се не мијења. Плаћене су да изађу на годишњицу у Поточарима, да лажно свједоче у Хагу и да се појаве пред медијима чим им кажу њихови наредбодавци из Сарајева", рекла је Омеровићева.

Детаљније...
 
Српкиње масовно силоване Штампај Пошаљи
Петак, 27 август 2010
25. 08. 2010. 12:00h | Ђ. Баровић - Вести

Јусуф Празина звани Јука (у средини) са саборцимаТоком рата у Босни и Херцеговини жене српске националности су силоване и убијане на читавој територији оног дела Сарајева који је био под контролом муслиманских снага, а као једна од кључних локација се помиње и Грађевински факултет у центру града, који је током читавог тог рата несметано радио и школовао студенте.

 Ово је закључак до кога су дошле две студенткиње Универзитета у Хамбургу које су, према писању босанске штампе, недавно боравиле у главном граду БиХ како би испитале све локације на којима су силоване жене српске националности.

Сарајевски дневник "Ослобођење" тврди да су оне, током опсежног истраживања, обишле више локација у овом граду, па тако и Грађевински факултет који се до сада није наводио у извештајима невладиних организација као место где су чињени злочини.

Детаљније...
 
У затвору поред помоћника Бин Ладена Штампај Пошаљи
Уторак, 01 јун 2010
Datum: 31.05.2010 23:00
Autor: Глас Српске


ЛОНДОН - Британски дневни лист "Дејли стар" у броју од недјеље објавио је вијест да је генерал Радислав Крстић (62), кога су недавно у затвору Вејкфилд покушала да убију тројица муслиманских затвореника, премјештен
у затвор Лонг Лартин у коме се налази Aбу Катада, десна рука Осаме бин Ладена у Европи.
 
Лист наводи да Лонг Лартин називају "терористичким штабом" због великог броја осумњичених за тероризам. Међу њима је Aбу Катада, Бин Ладенова десна рука у Европи.


Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 Следећа страна > Крај >>

Резултати 36 - 42 од 49