Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Сведочанства
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Јецаји и сузе у Добровољачкој Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 мај 2011
Аутор: Срђан Шекара  
уторак, 03 мај 2011 20:31Добровољачка, 2. мај 2011.Све је моје остало у Добровољачкој улици, твоја младост, снајка коју сам жељела, моји нерођени унучићи, моје све... Убили су ми те и украли. Тата ти се разболио, сине, због твоје погибије. Моја кућа радости нема и не може је имати. Зашто, увијек ћу се док сам жива питати зашто и због чега, чедо моје. Не вјерујем више никоме, али неко коначно мора одговарати за твоју невину младост, јецала је јуче Богдана Томовић, док је дрхтавом руком право на рањено мајчинско срце привијала окрвављена документа свог покојног сина Здравка, који је мучки убијен у колони ЈНА у некадашњој сарајевској Добровољачкој улици. Сузе уцвијељене српске мајке квасиле су асфалт на којем је давно истопљена њена нада у бољу и срећнију будућност породице коју је подизала, прсти су стезали прислужену свијећу и бијелу ружу, а из деветнаест година дуге и тешке туге извирале су притајене ријечи и заустављени поглед, постављајући опет само једно и исто питање - зашто.

Детаљније...
 
Ратко Каталина: Дивјак лично издао наређење за напад Штампај Пошаљи
Недеља, 13 март 2011
Правда - Друштво | 11. март 2011. | 19:20

БЕОГРАД – Ратко Катaлина, који је као пуковник ЈНА задужен за безбедност био тешко рањен у акцији којом је командовао Јован Дивјак, тврди да за мучки напад у сарајевској Добровољачкој улици на колону која се повлачила Дивјаку не би требали судити по командној, него по директној одговорности, јер је он био главни актер дешавања на месту где су убијани заробљени војници. Објашњење за такво понашање Дивјака, уверен је овај непосредни сведок збивања, лежи у чињеници да је Дивјак још 1990. године снабдевао оружјем муслимане и због тога био осуђен пред војним судом, па је хтео да се лично свети војсци.
 
 
Детаљније...
 
Мајка погинулог у Добровољачкој: Немојте бранити Дивјака Штампај Пошаљи
Субота, 12 март 2011
Тема дана | 10. март 2011. | 19:02

Михад Кастрати капетан ЈНА, убијен у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Породице војника ЈНА убијених у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године заболеле су речи глумца Сергеја Трифуновића, који је назвао „дегенерицима“ све оне који су га напали зато што је обукао мајицу са ликом Јована Дивјака, осумњиченог за учешће у том масакру. Глумац и режисер филма „Монтевидео, бог те видео“ Драган Бјелогрлић јуче се јавно извинио свима којима је његова изјава о генералу БиХ Јови Дивјаку на премијери у Сарајеву нанела бол.

Међутим, сва њихова неуспешна извињења нису успела да сперу оно што су говорили и како су се понашали у Сарајеву за време премијере филма. Међу родбином побијених војника у Добровољачкој улици већ се увелико говори да „Монтевидео“ неће бити филм који је видео највећи број Срба.
 
Детаљније...
 
Крвава прича из Добробољачке Штампај Пошаљи
Субота, 12 март 2011
СРБИЈА ДАНАС.рс 
Написао Предраг Поповић
понедељак, 07. март 2011. 16:25


Петар Бојовић се налазио у колони ЈНА која је нападнута у Добровољачкој улици у Сарајеву.

 Тачно 1. маја истекао му је војни рок, а 2. маја требало је да прослави 19. рођендан. Због хаоса који је владао, као и због, најблаже речено, неопрезности генерала Кукањца, напуштање гарнизона ЈНА се отегло, а Бојовић није добио одобрење да се раздужи.

Упознао сам га 1994. године у његовом родном Прибоју. Као тежак инвалид, са патрљком који му је остао од десне руке, и тешким оштећењем кичме, испричао ми је како је успео да преживи два стрељања и злостављање у болници, где је два месеца чекао размену.

Детаљније...
 
Љубиша Ристић: Италијанка у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 11 март 2011

   Прелиставајући архиву „Института за истраживање српских страдања у ХХ веку“ запазио сам на бледој фотокопији новински текст под насловом: „Била је робиња у Сребреници“.

   Италијански лист „Ђенте“ донео је (претпостављам 1995.године) репортажу о италијанској девојци Ђузепини Лентини коју је муслиманска војска у Сребреници држала као робињу и сексуално искоришћавала од априла 1992.године до јула 1995.године. Из ропства ју је ослободила српска војска приликом уласка у Сребреницу у јулу 1995.године. Тај текст је превела новинарка В.Пор (претпостављам: Валентина Пор) у новинама за које претпостављам да су „Илустрована политика“. Једном речју, само архивски број Института на бледој фотокопији – и ништа више.
  
   Научио сам да све у животу примам са резервом и опрезом, тако да ми је и ова прича била јако чудна. Са једне стране, знао сам да је ратна Сребреница била злочиначко легло, знао сам да је у њој много недужних људи убијено после свирепог мучења... са друге стране, прича је за мене била неуверљива: откуд италијанска девојка у Сребреници? Одустао сам од даљег истраживања и престао да размишљам о томе.
 
Детаљније...
 
Хаша Омеровић: Мајке Сребренице шире лажи Штампај Пошаљи
Петак, 25 фебруар 2011
Срна - 25.02.2011 14:36

ТУЗЛА - Чланице организација "Мајке Сребренице", осим великих кућа које су саградиле узимајући новац на лажима о убијеним Сребреничанима, имају и приватне авионе који их возе широм свијета да лажно свједоче и шире причу о наводном геноциду у Сребреници, тврди Хаша Омеровић из Тузле.

Омеровићева је Срни изјавила да та група жена лажно педставља породице погинулих у Сребреници, нагласивши да су то профитерска удружења које је основао ратни предсједник тадашње БиХ Алија Изетбеговић и поглавар Исламске заједнице Мустафа Церић."Та група жена никада се не мијења. Плаћене су да изађу на годишњицу у Поточарима, да лажно свједоче у Хагу и да се појаве пред медијима чим им кажу њихови наредбодавци из Сарајева", рекла је Омеровићева.

Детаљније...
 
Српкиње масовно силоване Штампај Пошаљи
Петак, 27 август 2010
25. 08. 2010. 12:00h | Ђ. Баровић - Вести

Јусуф Празина звани Јука (у средини) са саборцимаТоком рата у Босни и Херцеговини жене српске националности су силоване и убијане на читавој територији оног дела Сарајева који је био под контролом муслиманских снага, а као једна од кључних локација се помиње и Грађевински факултет у центру града, који је током читавог тог рата несметано радио и школовао студенте.

 Ово је закључак до кога су дошле две студенткиње Универзитета у Хамбургу које су, према писању босанске штампе, недавно боравиле у главном граду БиХ како би испитале све локације на којима су силоване жене српске националности.

Сарајевски дневник "Ослобођење" тврди да су оне, током опсежног истраживања, обишле више локација у овом граду, па тако и Грађевински факултет који се до сада није наводио у извештајима невладиних организација као место где су чињени злочини.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следећа страна > Крај >>

Резултати 36 - 42 од 50