Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

У Сарајеву за годину побијено скоро исто Срба као Павелић за четири Штампај Пошаљи
Понедељак, 12 март 2018
12.03.2018 10:18 | Срна | Глас Српске

Београд - У првој години протеклог рата у Сарајеву су муслимани убили 4.048 Срба, што је готово исто колико и /вођа фашистичког усташког покрета Анте/ Павелић у истом граду за четири године, од 1941. до 1945. године, тврди директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Он је навео да је у Сарајеву од 1992. до 1995. године убијено 7.432 Срба, од тога 6.188 мушкараца и 1.244 жене, истичући да су мртви Срби најубједљивији свједоци истине, да је њихове мошти могуће сакрити, али да трагове није могуће поништити.

Иванишевић је за "Вечерње новости" рекао да српске жртве нестану када их злочинци пописују и да на свијету не постоји нечаснији документ од "Босанске књиге мртвих", коју је саставио документациони центар Мирсада Токаче, који је током рата био запослен у сарајевском МУП-у, а данас је главни бошњачки експерт за ратне жртве.

Детаљније...
 
Зашто се још ћути о зверствима у јавним кућама? Штампај Пошаљи
Понедељак, 05 фебруар 2018
05.02.2018 | Ђ. Баровић - Вести

У Сарајеву је током последњег рата страдало 7.428 особа српске националности, односно три пута више од званичне верзије убијених у овом граду. Истовремено, ни 23 године од потписивања мировног споразума у Дејтону, не само што је већина ових злочина остала нерасветљена, већ се и даље ништа не зна о судбини око 300 Српкиња које су против своје воље "служиле" у двадесетак јавних кућа.


Ово су само неки од података који се могу пронаћи у до сада најсвеобухватнијој студији о догађајима у овом граду од 1992. до 1995. под називом "Досије Сарајево". Књига је објављена крајем прошле године, а њен аутор Миливоје Иванишевић, оснивач и председник Института за истраживање српских страдања у 20. веку, у разговору за "Вести" открива и низ других, ништа мање шокантних детаља о којима домаћа, али и светска јавност или не зна или ћути.


Детаљније...
 
Миливоје Иванишевић: Прозор према отаџбини Штампај Пошаљи
Уторак, 23 јануар 2018
Миливоје Иванишевић  Фото: Вести онлајн
Уторак 23.01.2018 | Вести

Миливоје Иванишевић, истраживач каже да су "Вести" за Србе широм света једини отворени прозор према матици.
- Драги пријатељи, већ 25 година ви и ваше "Вести" сте за Србе широм света једини отворен прозор према увек драгој отаџбини.

Већ четврт века знају шта се догађа у Србији и Републици Српској. Толико дуго сте снажна подршка родољубивим и патриотским идејама и подухватима, којима се наша нација супротстављала поплави неистина и обмана сепаратистичких покрета и њихових покровитеља који су растурили некад заједничку државу.

Детаљније...
 
Иванишевић: Процес кажњавања Бошњака није ни почео, а имена су добро позната Штампај Пошаљи
Недеља, 24 децембар 2017
24/12/2017 | РТРС | СРНА | Глас Српске

БЕОГРАД, 24. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје
 Миливоје Бата Иванишевић, председник Института
Иванишевић оцијенио је да је недавно хапшење војног аташеа БиХ у Белгији Енеса Јахића, окривљеног за ратне злочине у Брадини, само доказ да у БиХ процес кажњавања за злочине над Србима, посебно када је ријеч о муслиманским функционерима, није честито ни започеo иако су имена злочинаца добро позната.

Он је указао да је на подручју општине Коњиц евидентирано 297 убијених и 172 нестале особе српске националности, а да посебну пажњу завређују логори, њихови команданти, исљедници и стражари.

"У БиХ је према документацији Комитета за прикупљање података о злочинима против човјечности и међународног права евидентирано 536 логора у којим је било затворено више десетина хиљада људи српске националности. Број убијених се никада неће сазнати. У тим мучилиштима је на разним дужностима и пословима било ангажовано не мање од 5.000, без изузетка, злочинаца", рекао је Иванишевић у писаној изјави за "Вечерње новости".

Детаљније...
 
Иванишевић: Српске жртве нестану кад их злочинци пописују Штампај Пошаљи
Недеља, 03 децембар 2017
Миливоје Иванишевић  Фото: Novosti.rs
03/12/2017 |  10:09 | РТРС | СРНА

Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић тврди да су подацима Информативно-документационог центра из Сарајева о броју страдалих у рату у БиХ прикривени и умањени злочини над Србима, под плаштом "научног истраживања".

Он је оцијенио да је тај центар, на чијем челу је Мирсад Токача, полицајац из времена рата у сарајевском Центру безбједности, који носи огромну одговорност за страдање Срба у том граду, учинио нешто што је "у свијету незамисливо, нехумано и осветољубиво", односно бавио се пописивањем жртава нације са којом су пописивачи били у оружаном сукобу.

Иванишевић је у ауторском тексту за Вечерње новости објаснио да је уобичајено да свака сукобљена страна, држава или нација пописује властите жртве и то је једини прихватљив и међународно верификован податак.

Детаљније...
 
Признање из Источног Сарајева Штампај Пошаљи
Среда, 11 октобар 2017
Предсједник Института за истраживање
српских страдања у ХХ веку
Г. Миливоје Иванишевић

Змај Јовина 15, 11000 Београд, Србија
Предмет: Писмо захвалности

Поштовани,

Желим путем овог писма да се најискреније захвалим у име народа Источног Сарајева и у своје лично име на Вашем тексту објављеном у Вечерњим новостима 24.09.2017. године под насловом "Источно Сарајево - заборављени град".

Детаљније...
 
Реакције на покушај измене закона у БиХ: Цементирају лажи о геноциду Штампај Пошаљи
Петак, 22 септембар 2017
Ђ. Баровић - Вести  | Четвртак 21.09.2017.

Стручна јавност у Србији и Републици Српској јединствена је у оцени да предлог измена Изборног и Кривичног закона у БиХ према
Миливоје Бата Иванишевић Фото: Вести
којима би се убудуће кажњавало негирање геноцида, али и забрањивала могућност кандидовања осуђених за ратне злочине, засигурно неће проћи гласање, али да и поред тога забрињава што Бошњаци не одустају од намере да озаконе тезу да је над њима почињен геноцид током рата у Босни.

Миливоје Иванишевић, дугогодишњи истраживач и један од експерата по питању последњег рата у Босни, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, оцењује да муслимани у БиХ покушавају на мала врата да прошверцују геноцид.
Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 15 - 21 од 184