Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Измјестити шехиде из меморијалног центра - интервју Миливоје Иванишевић Штампај Пошаљи
Четвртак, 18 фебруар 2016
Ту су сахрањени и многи команданти бригада, носиоци највиших одликовања, која су добили за паљење српских села и уништавање становника српске националности - наводи Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 14. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић истиче да су у Меморијалном центру Поточари сахрањени, углавном, муслимански војници, који су убијали сребреничке Србе, те да је дошло вријеме да се они измјесте.

Иванишевић сматра да је коначно дошло вријеме да се домаћа и свјетска јавност упозна о чињеници да се у мезарју у Поточарима налазе лица непосредно одговорна за страдање српског становништва, не само тог краја, већ широм Републике Српске.

"Прошло је већ 20 година и време је да се зна ко је ту покопан. Ту су покопани муслимански борци, шехиди. Цивила је отприлике три одсто, а све остало су борци", наводи Иванишевић у интервјуу СРНИ.

Детаљније...
 
Миливоје Иванишевић: Злодела над Србима и дан-данас се прикривају Штампај Пошаљи
Недеља, 10 јануар 2016
Миливоје Иванишевић
Историчар Миливоје Иванишевић: У последњем рату у БиХ страдало 31.000 Срба, у Првом светском око 400.000, а Другом 721.000. Демографске чињенице годинама скриване. РС је наша највећа победа у 20. веку

РЕПУБЛИКА Српска створена је животима 31.000 њених грађана који су погинули у грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Око 1.700 Срба и даље се води као нестало, док је у овим сукобима са својих огњишта протерано њих 550.000. Пре тога, у Првом светском рату у БиХ је страдало 400.000 становника српске националности, док их је у Другом изгинуло 721.000. Толико суров и немилосрдан верски и национални погром ниједан европски народ није доживео, и то од својих комшија. И због тога, на Републику Српску треба да гледамо као на највећу, историјски видљиву победу српског народа у прошлом веку.

Детаљније...
 
Запад продао Сребреницу Штампај Пошаљи
Недеља, 08 новембар 2015
Субота 07.11.2015 | Ђ. Баровић - Вести

 Миливоје Иванишевић
Флоранс Артман, некадашњи портпарол главног тужиоца Хашког трибунала, тврди да њена нова књига "Крв реалполитике: Афера Сребреница" садржи "непобитан доказ" да су три западне велесиле договором и жељама својих дипломата да што пре договоре мир, жртвовале Сребреницу и оставиле је српској војсци!

- Кључни састанак догодио се крајем маја 1995. године када су Бил Клинтон, Жак Ширак и Џон Мејџор договорили да зауставе НАТО ваздушне ударе, одузевши овлашћења страним командантима. Иако је договор направљен када су снаге Ратка Младића, као таоце узеле неколико УН војника, одлука није промењена све до пада Сребренице. То је нешто што је Запад увек негирао и стално слао демантије када би се објавила та информација - казала је Артманова приликом представљања своје књиге у Сарајеву.

Миливоје Иванишевић, један од најбољих познавалаца догађаја у Сребреници и директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, истиче да није спорно да је Сребреница договорена између великих сила, али да је Артманова прећутала кључни део истине.

Детаљније...
 
Иванишевић: Његовати културу сјећања како историја не би била фалсификована Штампај Пошаљи
Уторак, 21 јул 2015
БЕОГРАД, 21. ЈУЛА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је да је освештање храма у Пребиловцима 8. августа од изузетног значаја јер је то мјесто једне од највећих катастрофа у Другом свјетском рату, гдје након усташког ножа ништа живо није остало.
 Миливоје Иванишевић, оснивач Института

"Јапанци су вршили истраживање прошлог вијека о највећим катастрофама и на треће мјесто сврстали злочин у Пребиловцима. На прво мјесто су ставили Нагасаки, а потом злочин у једном мјесту у Чешкој и у једном селу у Француској које су уништили Американци приликом искрцавања зато што је ту било јако њемачко упориште. Пребиловци су, према њима, трећи највећи злочин у 20. вијеку", рекао је Иванишевић Срни.

Он је истакао да Пребиловцима посебну тежину даје то што се злочин поновио, односно потомци злочинаца су 1992. године извадили и уништили кости убијених Срба.


"Поновљени злочин много је тежи", рекао је Иванишевић.


Детаљније...
 
Срна, 16.7.2015. Онемогућити покушај означавања српског народа као геноцидног Штампај Пошаљи
Петак, 17 јул 2015
БЕОГРАД, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Директор Центра за истраживање злочина над Србима у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је да је истина о Сребреници у рукама Срба и да подржава иницијативу Српске радикалне странке /СРС/ за хитно одржавање Међународне конференције "Истина о дешавању у Сребреници и околини" у Београду, да би се научно онемогућило даље фалсификовање историје и покушај да се српски народ означи као геноцидан.

Иванишевић је, говорећи као гост на конференцији за новинаре СРС, медијима доставио обимну документовану грађу са низ доказа како су муслимани годинама уназад манипулисали жртвама Сребренице, подводећи раније и касније преминуле као жртве из 12. јула 1995. године.

"Овде имамо бројне судске пресуде институција БиХ по којим се види да је, на пример, Омер Н. погинуо 1992. године, а његова супруга се обраћа са молбом да се евидентира да је он погинуо тог 12. јула 1995. године. У супротном, она ће изгубити стипендију Холандије, Норвешке или било кога другог", навео је Иванишевић један од случајева из документације.

У прилог томе да Бошњаци нису бирали средства да би дошли до "жељеног броја 8.000" убијених у Сребреници, Иванишевић је медијима доставио и спорна имена са списка првих шест организованих укопа у Поточарима.


Детаљније...
 
Иницијатива за сазивање Међународне конференције: Истина о Сребреници Штампај Пошаљи
Четвртак, 16 јул 2015
Српска радикална странка на данашњој конференцији за штампу затражила је од државних органа Србије сазивање Међународне конфереције: Истина о Сребреници.Потпредседник СРС Немања Шаровић затражио је заустављање фабрикације да је у Сребреници почињен геноцд. СРС сматра да на Конференцију треба позвати све, од САД и земаља чланица ЕУ, као и пријатељске земље попут Русије и Кине. Истакнуто је очекивање да ће позив прихватити представници јеврејског народа који, и из изјава претходних дана, јасно ставља до знања да не прихвата изједначавање страдања у 2. светском рату са догађајима у Сребреници.

Као гост данашање конференције за медије говорио је директор Института Миливоје Иванишевић који је присутним новинарима поделио и материјал који говори о неистинитом бројању сахрањених у Сребреници.


Детаљније...
 
Петровдански дани: Представљена књига "Поља несреће" Миливоја Иванишевића Штампај Пошаљи
Петак, 10 јул 2015
Представљена књига
СРЕБРЕНИЦА, 10. ЈУЛА /СРНА/ - У оквиру традиционалне меморијалне манифестације "Петровдански дани", посвећене сјећању на велико српско страдање на Петровдан 1992. године, вечерас је у Сребреници одржан округли сто о теми "Хроника страдања Срба 1992-1995. година" и представљена књига "Поља несреће" аутора Миливоја Иванишевића.

Публициста и новинар Биљана Живковић рекла је да је након дугог истраживања историјских података установила да се овдје догодио геноцид над Србима у правом значењу те ријечи, јер су током четири ратне године систематски, организовано и плански уништавани и прогоњени.

"Убијани су цивили и уништавано све што је српско, што потврђује муслиманску намјеру и циљ да Срби заувијек нестану са овог простора", рекла је Живковићева, указујући на неправду коју Хашки трибунал и међународна заједница наносе српском народу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 50 - 56 од 180