Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Подићи капелу са именима и фотографијама 7.115 убијених Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 септембар 2014
Миливоје Иванишевић, директор Института
За цифру од 7.115 убијени сарајевских Срба имам документацију, доказе и изворе те елементарне податке, а за већину њих од пет до десет извора, као доказ да су страдали - истиче директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

БЕОГРАД, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Златишту изнад Сарајева треба подићи не крст, него капелу са именима и фотографијама 7.115 убјених сарајевских Срба - истиче директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

"Уместо да покушавају да сруше то обележје, они који то раде требало би да донесу цвеће и покају се. То што скрнаве сећање на убијене Србе је ван свих цивилизацијских норми.

Да нису одговорни, не би они на то ни кидисали", рекао је Иванишевић Срни, коментаришуићи бошњачке покушаје из Сарајева да сруше крст на Златишту.

Детаљније...
 
СРНА: У припреми монографија о добровољцима Штампај Пошаљи
Субота, 20 септембар 2014
Миливоје Иванишевић истиче да његов институт жели да иницира подизање споменика у Србији и Републици Српској посвећених "погинулом добровољцу", попут чувеног споменика који има скоро сваки град у Србији, а познат је као споменик Трећепозивцу...

Разговарала: Весна ШУРБАТ


БЕОГРАД, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку припрема монографију о српским добровољцима, али и добровољцима из других земаља, који су погинули у ратовима на простору бивше Југославије од 1992. до 1995. године борећи се на српској страни.

Директор Института Миливоје Иванишевић истиче за Срну да је у прошлом рату на просторима бивше Југославије, посебно у Словенији, Хрватској и БиХ, живот изгубило неколико хиљада држављана Србије.

"Сматрам да је крајње време да као држава и нација испунимо свој морални дуг према тим часним ратницима и родољубима и њиховим породицама. Није реч само о лицима српске националности", напомиње Иванишевић.

Он подсјећа да је међу погинулим припадницима ЈНА и добровољцима било и Мађара, Румуна, муслимана, Албанаца, Хрвата, као и више десетина Руса, Украјинаца, Бјелоруса...

Детаљније...
 
До краја године монографија са 31.000 српских жртава Штампај Пошаљи
Уторак, 26 август 2014
Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић, дитектор Института
најављује да ће монографија са око 31.000 имена српских жртава у рату у БиХ до краја ове године бити припремљена за штампу.

Тако ће Република Српска бити прва, а могуће и једина у Европи, која излази са прецизним подацима о својим људским губицима.

Иванишевић истиче за Срну да су се коначно стекли финансијски услови да се приведе крају посао око штампања ове монографије, која ће носити назив "Људски губици српског народа у БиХ 1992-1995".

Списак жртава прављен је по азбучном редосљеду и садржи пет поглавља:

Име и презиме жртава којима се зна мјесто и вријеме погибије, имена жртава којима се не зна мјесто и вријеме смрти, имена погинулих добровољаца који су се борили на српској страни, имена умрлих од посљедица рањавања, малтретирања по логорима, и особе без података за идентификацију.


Детаљније...
 
Иванишевић: Петоцифрени број одговорних за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 20 август 2014
Миливоје Иванишевић, директор Института, фото:Вести
БЕОГРАД, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку располаже списком са петоцифреним бројем имена муслимана-Бошњака и Хрвата из БиХ одговорних за злочине над Србима у посљедем рату у БиХ, али поражавајуће је да нико од њих није одговарао - рекао је Срни директор овог института историчар Миливоје Иванишевић.

Не желећи да говори о именима, Иванишевић је рекао да на том списку има и жена, али и на стотине држављана Србије, посебно муслимана из Санџака и Војводине, који су се борили "у Алијиним и Туђмановим формацијама", али ни против једног Србија није покренула у поступак у одсуству за злочине над Србима, али јесте против Срба.

"Не могу рећи који је то број имена, али је петоцифрен. Нисмо још спремни да то објављујемо, нити давати прецизније податке, али имамо захтеве неких наших институција које су пропустиле то да ураде, да им доставимо", рекао је Иванишевић.

Према његовим ријечима, међу починиоци злочина над Србима многи су носиоци значајних одликовања, налазе се на значајним државним функцијама у БиХ, многи посјећују и Србију, долазе на манифестације културе и у куповину као да ништа нису учинили.

Детаљније...
 
Иванишевић: Факти доказују геноцид у НДХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 мај 2014
06/05/2014 | 09:08| РТРС 

Директор београдског Института за истраживање српских страдања, Миливоје Иванишевић, упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватско и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

Иванишевић тврди је тихи послијератни бојкот хрватског, муслиманског, а дијелом и југословенског државног руководства деценијама био присутан у свим, поготово међународним збивањима у вези са јасеновачким логором.

Милиони људи су убијени у бројним концентрационим логорима широм Европе. Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у Европи, већ само на просторима бивше НДХ код потомака бивших господара јасеновачког логора, упозорава Иванишевић у интервјуу Срни.

Детаљније...
 
Факти доказују геноцид Штампај Пошаљи
Уторак, 06 мај 2014
СРНА| 06.05.2014.

Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у
Миливоје Иванишевић, директор Инсттута, Фото:СРНАЕвропи, већ само на просторима бивше Независне Државе Хрватске код потомака бивших господара јасеновачког логора - упозорава директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић...

БЕОГРАД, 6. МАЈА /СРНА/ - Директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић
 
упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

"Милиони људи су убијени у бројним концентрационим логорима широм Европе. Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у Европи, већ само на просторима бивше НДХ код потомака бивших господара јасеновачког логора", упозорава Иванишевић у интервјуу Срни.

Детаљније...
 
Ко пере Насерове крваве руке? Штампај Пошаљи
Уторак, 25 фебруар 2014

21. 02. 2014. 15:09h | Ј. Арсеновић - Вести
Са страница последњег броја НИН злогласни командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић гледа српске читаоце са томпусом у рукама док ноншалантно поручује да у селу Кравица крај Братунца није било цивилних жртава!

Са страница последњег НИН-а Насер Орић гледа српске читаоце са томпусом у рукама и ноншалантно поручује: У селу Кравица крај Братунца није било цивилних жртава

"На тој коти где су биле борбе у Кравицама није било цивила. На тој коти су ровови, утврђена митраљеска гнезда. Нападамо, а док се боримо, ту су цивили гладни, који су били иза нас, и они, како ослободимо, улазе већ у српске куће и траже храну", објашњава Орић на четири странице београдског недељника у "ексклузивном интервјуу" који ће ићи у наставцима.

Недељко Митровић
, председник Организације породица погинулих и несталих цивила и бораца РС није изненађен на безочне лажи муслиманског ратног хероја.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 63 од 167