Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Миливоје ИВАНИШЕВИЋ: Две (забрањене) приче о Сарајеву Штампај Пошаљи
Четвртак, 30 април 2015
Печат, 24. април 2015.

„Од Илиџе па до Марин Двора,
Све српско поклати се мора...“ 

(Муслиманска народна песма.)

„Србин наликује човјеку само онда када је
мртав, или затворен“

(„Љиљан“, 3.2.94.)

Печат, 24. 4. 2015. Миливоје Иванишевић: Две (забрањене) приче о Сарајеву
Дилема да ли је рат у Босни и Херцеговини почео 1. марта, кад је у Сарајеву убијен Никола Гардовић, или 6. априла кад је ова бивша југословенска република први пут у својој историји постала самостална држава, или неког другог датума 1992. године још дуго може да буде актуелна, али не значи много.

Насупрот томе, нема дилеме да су злочини над грађанима српске националности у главном граду БиХ почели онда кад су муслимани убили Николу Гардовића, само зато што је по националности Србин и та чињеница за историјат овог града остаће вечна.  Од тог дана до окончања дејтонских преговора и изгона Срба крајем 1995. год. догађаји везани за Сарајево нису силазили са страница светске и домаће штампе.

У том раздобљу је убијено 7.117 лица српске националности. То је период у коме су извршене хиљаде злочина над Србима овог града, а да се на то ни домаћи ни светски медији нису честито ни осврнули. Зашто је до тога дошло тек треба видети. Али, то није разлог да се овом приликом не упознамо са извесним, прећуткиваним, или ретко помињаним, а можда и непознатим чињеницама које су непосредно везане са судбином Срба у Сарајеву. Поред тоге не можемо занемарити да се многе српске кривице настале током протеклог рата, у интепретацији Хашког трибунала,  односе на  догађаје у Сарајеву и Сребреници.  За то су у Трибуналу већ изречене драконске казне. А тога ће без сумње још бити.Детаљније...
 
Миливоје ИВАНИШЕВИЋ: Од клања до певања Штампај Пошаљи
Петак, 27 март 2015
19. март 2015. | Печат 

Миливоје ИВАНИШЕВИЋ:Од клања до певања, Печат, 19. март 2015.
ЕСТРАДА – од политичке до праве
Пише:  Миливоје ИВАНИШЕВИЋ

Љубав је, кажу, двосмерна улица. У случају Срба и њихових комшија однос је, нажалост, једносмеран. Није ствар у томе да Срби треба да својим суседима узврате у клању, него да ови Србима узврате у опраштању и тражењу опроста. Међусобно поштовање и толеранција јесу неопходност, а ни они не могу бити једносмерни. Да ли је питање српске величине или неморала то што Србима могу да дођу потомци њихових џелата и да се усред Београда осећају добро и опуштено толико да могу и да певају?

Већ годинама телевизијске емисије за певачке звезде Пинка и Гранда бележе високе индексе гледаности. Пред милионским аудиторијумом у више наврата током седмице наступају стотине, можда и хиљаде, младих људи са свих простора бивше заједничке државе у жељи да гледацима и жирију поклоне лепоту свог певања. То су спектакли равни истородним емисијама најпознатијих европских емитера. Посматрајући стручну - или је боље рећи техничку и уметничку - страну ауторима ових емисија треба одати признање. Поред тога они су успели да остваре поновно обједињавање људи са бившег југословенског простора, што ни две деценије после рата није пошло за руком  професионалцима из осталих делатности, па ни довитљивим политичарима. То је проузроковало невиђену масовност кандидата за признања која нуде организатори. Не желимо да занемаримо ни непосредан, искрен и непристрасан однос који влада међу учесницима, без обзира на узраст и пол и без обзира да ли је реч о кандидатима за „Звезду“ или члановима неке од комисија које их оцењују.

Детаљније...
 
Иванишевић: Манипулације бројем страдалих муслимана у Кравици Штампај Пошаљи
Четвртак, 19 март 2015
9/03/2015 | 12:24 | СРНА
 Миливоје Иванишевић
Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је да се поново увећава и манипулише бројем страдалих муслимана у Кравици, наводећи да је ексхумирано 330 тијела и да не може бити говора о броју од 1.300 убијених.

Он је рекао да су тијела муслимана у Кравици, убијених током побуне, када су убили једног српског стражара и ранили једног српског официра, покопана у двије масовне гробнице Глогова један и Глогова два, односно у првој је било 191 тијело, а у другој, која се састоји из шест мањих повезаних гробница, пронађено је 139 тијела.

Иванишевић је навео да су та тијела пронашли истражиоци Хашког трибунала Тим Менинг и стручњак Тони Браун, те представници Службе за криминалистичка истраживања Поморских снага САД, Криминалистичко-техничке лабораторије холандског института и посебан тим стручњака из Финске.

Иванишевић је напоменуо да је приликом побуне муслимана у Кравици убијен стражар Крсто Драгичевић /1965/ из Скелана, а рањен Раде Чутуровић звани "Официр".

Детаљније...
 
БиХ: Страдало 721.000 Срба, што је 80 одсто укупних губитака Штампај Пошаљи
Четвртак, 05 фебруар 2015
У Другом свјетском рату, на подручју данашње БиХ, страдала је 721.000 Срба, муслимани су имали 68.000 страдалих, а Хрвати 24.000. Посљедица свега је радикална промјена демографске слике, наводи Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић.
 Миливоје Иванишевић Фото: Вести, 2013.

Приредила: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 3. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Током Другог свјетског рата, на подручју данашње БиХ, од 904.000 страдалих - 721.000 суСрби, који су чинили готово 80 одсто укупних губитака, истиче историчар Миливоје Иванишевић.

Муслимански губици у БиХ износили су 68.000 лица, односно 7,5 одсто, а хрватски 24.000 или 2,7 одсто од укупних губитака БиХ. Страдала су и 11.024 Јевреја.

Иванишевић указује да је разлог за прикривање српских губитака то што су показатељи првог послијератног пописа у Југославији дали врло суморну слику - да је страдање српског народа било десет пута веће од муслиманског, а скоро тридесет пута веће од хрватског.


Детаљније...
 
РС: Академици нису деца Штампај Пошаљи
Четвртак, 25 децембар 2014
М. ФИЛИПОВИЋ / М. ДРАГАНИЋ | 24. децембар 2014. 09:45 | Коментара: 3
Изјава лидера Српске демократске странке о петицији за очување Српске изазвала бурне реакције. Крестић: На мене нико не може да утиче. Иванишевић: Босић увредио интелектуалце

ИЗЈАВА лидера СДС Младена Босића да су српски интелектуалци, потписници петиције за очување Српске, због неинформисаности, “насели на причу Милорада Додика о угрожености РС, чија је суштина да без њега на власти нема РС”, наишла је на осуду сенатора РС и академика који тврде да нису политички изманипулисани, већ да се истински боре за јачање Републике Српске!

Члан Српске академије наука и уметности, академик Василије Крестић одбацио је тврдњу лидера СДС да је њега и 150 српских интелектуалаца, који су потписали петицију за очување РС, изманипуилисао председник Српске, оцењујући ту тврдњу увредљивом.

- Никоме не бих дозволио да на мене утиче. Мени је стало до тога да се очува Српска, а шта каже господин Босић - то ме апсолутно не интересује - рекао је Крестић.


Детаљније...
 
Подићи капелу са именима и фотографијама 7.115 убијених Срба Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 септембар 2014
Миливоје Иванишевић, директор Института
За цифру од 7.115 убијени сарајевских Срба имам документацију, доказе и изворе те елементарне податке, а за већину њих од пет до десет извора, као доказ да су страдали - истиче директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

БЕОГРАД, 26. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Златишту изнад Сарајева треба подићи не крст, него капелу са именима и фотографијама 7.115 убјених сарајевских Срба - истиче директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

"Уместо да покушавају да сруше то обележје, они који то раде требало би да донесу цвеће и покају се. То што скрнаве сећање на убијене Србе је ван свих цивилизацијских норми.

Да нису одговорни, не би они на то ни кидисали", рекао је Иванишевић Срни, коментаришуићи бошњачке покушаје из Сарајева да сруше крст на Златишту.

Детаљније...
 
СРНА: У припреми монографија о добровољцима Штампај Пошаљи
Субота, 20 септембар 2014
Миливоје Иванишевић истиче да његов институт жели да иницира подизање споменика у Србији и Републици Српској посвећених "погинулом добровољцу", попут чувеног споменика који има скоро сваки град у Србији, а познат је као споменик Трећепозивцу...

Разговарала: Весна ШУРБАТ


БЕОГРАД, 19. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку припрема монографију о српским добровољцима, али и добровољцима из других земаља, који су погинули у ратовима на простору бивше Југославије од 1992. до 1995. године борећи се на српској страни.

Директор Института Миливоје Иванишевић истиче за Срну да је у прошлом рату на просторима бивше Југославије, посебно у Словенији, Хрватској и БиХ, живот изгубило неколико хиљада држављана Србије.

"Сматрам да је крајње време да као држава и нација испунимо свој морални дуг према тим часним ратницима и родољубима и њиховим породицама. Није реч само о лицима српске националности", напомиње Иванишевић.

Он подсјећа да је међу погинулим припадницима ЈНА и добровољцима било и Мађара, Румуна, муслимана, Албанаца, Хрвата, као и више десетина Руса, Украјинаца, Бјелоруса...

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 57 - 63 од 172