Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
 

Послије злочина многи се мирно вратили у Србију Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 фебруар 2014
За злочине одговорни Сефер Халиловић, његов брат Хајрудин - Мрчо, Михад Бојаџић, Екрем Мандал, Разим Дураковић, Медо Хазнадар, Зулфик Алишпага, Мурат Каховић, Рамиз Делалић Ћело, Рамиз Пљакић..., наводи директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Приредила: Јованка НИКОЛИЋ

БЕОГРАД, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Санџаклије су током потеклог рата чиниле злочине у Сарајеву - позната су имена високих функционера, команданата логора, исљедника и убица, али никад нико од њих није окривљен, упозорава директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић истиче за Срну да су се многи послије вратили у Србију, јер их српске власти - не гоне.

Детаљније...
 
Санџаклије чиниле злочине у БиХ, а сада мирни у Србији Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 фебруар 2014
06/02/2014 | 10:22 |  СРНА    

Миливоје Бата Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. векуСанџаклије су током протеклог рата чиниле злочине у Сарајеву - позната су имена високих функционера, команданата логора, исљедника и убица, али никад нико од њих није окривљен, упозорава директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.


Иванишевић истиче да су се многи послије вратили у Србију, јер их власти нису гониле. Сматра да су то људи са којима је Тужилаштво за ратне злочине Србије до сада морало да разговара, јер, "ако нису непосредно одговорни или по командној одговорности, онда су упознати о страдању Срба, с озбиром на функције које имају".

Према његовој оцјени, Тужилаштво Србије за ратне злочине тек сада је покренуло поступак против Насера Орића због злочина над Србима "да би оправдало своје постојање", након што је, како је оцијенио, "урадило све што је могло да уради против Срба".

Детаљније...
 
Да покровитељи буду Патријарх Иринеј, Додик, Николић Штампај Пошаљи
Петак, 11 октобар 2013
 Сједница Иницијативног одбора Друштва за изградњу меморијалног центра српским жртвама геноцида
БЕОГРАД, 10. ОКТОБРА /СРНА/ – Иницијативни одбор Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида очекује да ће покровитељи подизања тог српског меморијала бити Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић.

На сједници овог одбора, чији је предсједник историчар Миливоје Иванишевић, утврђено је да је циљ ове будуће невладине организације подизање меморијалног центра посвећеног жртвама геноцида и страдања српског народа у 20. вијеку.

Утврђене су и активности ове организације, при чему је истакнуто да прво треба тражити сагласност од државе Србије и локацију за подизање српског меморијала, као и да се треба организовати мрежа у земљи и иностранству, с циљем добијања подршке за подизање овог меморијалног центра.

Истакнуто је да Скупштина Србије треба да донесе и потребан закон о меморијалном центру, те да се путем донација и доприноса обезбиједе средства за изградњу пројектованих објеката.


Детаљније...
 
Иванишевић: Документа ЦИА дозирана, ништа о страдањима Срба Штампај Пошаљи
Субота, 28 септембар 2013
Срна - 27.09.2013 11:49

БЕОГРАД - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку
Миливоје Иванишевић рекао је Срни да нема ништа ново у документима америчке обавјештајне агенције ЦИА о рату у БиХ који су објелодањени и истиче да је и даље скривена истина о српским страдањима, Сребреници и Маркалама.

Он је навео да у архиву УН постоје документи о рату у БиХ, који садрже и истину о страдању Срба у БиХ, али да за објављивање тих докумената треба да прође још 15 до 20 година.

Иванишевић је рекао да је познато да је један службеник УН, вјероватно Тунижанин, који је радио у архиву УН, на бројеве страдалих муслимана додавао по једну или двије нуле.


Детаљније...
 
Иванишевић: Током рата кажњавани злочини над несрбима Штампај Пошаљи
Субота, 07 септембар 2013
На око 700 година затвора осуђено је неколико стотина људи, и то за убиства несрба, малтретирања, силовања, разбојништва, крађе, злостављања у становима и у затворима, али и због пљачки и српских кућа...

Приредила: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 6. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Република Српска није водила политику геноцида за вријеме рата у БиХ, што доказују пресуде од 700 година затвора за неколико стотина српских војника и полицајаца за злочине над несрбима - истиче директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић, који већ 20 година прикупља ове податке, наводи да материјал који је до сада сакупио показује да је у Српској све вријеме рата била присутна политика кажњавања злочина над несрбима.


Детаљније...
 
Митровић: У Српској у рату страдало 32.000 до 35.000 људи Штампај Пошаљи
Понедељак, 02 септембар 2013

БАЊАЛУКА, 2. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској страдало је између 32.000 и 35.000 људи, процјене су Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Предсједник Организације Недељко Митровић изјавио је Срни да је од тога броја страдало 22.500 српских војника, а цивила између 10.000 и 12.000, док је од 10.000 до 20.000 српских жена било изложено највећим тортурама, међу којима има убијених и силованих.

Коментаришући најаву да ће београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку објавити вишетомну монографију са именима око 30.000 српских жртава у БиХ током рата 1992-1995. године, Митровић поручује да подржава израду и јавно презентовање једне тако озбиљне монографије о страдању Срба у БиХ.
Детаљније...
 
Иванишевић: Војнике спаљивали у контејнерима Штампај Пошаљи
Понедељак, 29 јул 2013
29. 07. 2013. 13:31h | Ђ. Баровић - Вести

Сарајево - Жртве са градске депоније у Бућа потоку у Сарајеву највјероватније су 12 војника ЈНА који су најпре масакрирани, а затим спаљени у контејнеру који се налазио иза зграде Радио телевизије Сарајево.

Да аспурд буде већи, тадашњи званичници Министарства за народну одбрану БиХ су тврдили, а о томе постоји и званичан документ, да су ти младићи убрзо послије хапшења - пуштени кућама! Ово за "Вести" тврди Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку. 

Иванишевић каже да је ријеч о жртвама од 2. маја 1992. године, а да су истражитељи овог Института, након вишегодишње истраге, успјели да склопе коцкице овог ужасног масакра.Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 64 - 70 од 167