Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow У медијима
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

До краја године монографија са 31.000 српских жртава Штампај Пошаљи
Уторак, 26 август 2014
Разговарала: Весна ШУРБАТ

БЕОГРАД, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић
Миливоје Иванишевић, дитектор Института
најављује да ће монографија са око 31.000 имена српских жртава у рату у БиХ до краја ове године бити припремљена за штампу.

Тако ће Република Српска бити прва, а могуће и једина у Европи, која излази са прецизним подацима о својим људским губицима.

Иванишевић истиче за Срну да су се коначно стекли финансијски услови да се приведе крају посао око штампања ове монографије, која ће носити назив "Људски губици српског народа у БиХ 1992-1995".

Списак жртава прављен је по азбучном редосљеду и садржи пет поглавља:

Име и презиме жртава којима се зна мјесто и вријеме погибије, имена жртава којима се не зна мјесто и вријеме смрти, имена погинулих добровољаца који су се борили на српској страни, имена умрлих од посљедица рањавања, малтретирања по логорима, и особе без података за идентификацију.


Детаљније...
 
Иванишевић: Петоцифрени број одговорних за злочине над Србима Штампај Пошаљи
Среда, 20 август 2014
Миливоје Иванишевић, директор Института, фото:Вести
БЕОГРАД, 19. АВГУСТА /СРНА/ - Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку располаже списком са петоцифреним бројем имена муслимана-Бошњака и Хрвата из БиХ одговорних за злочине над Србима у посљедем рату у БиХ, али поражавајуће је да нико од њих није одговарао - рекао је Срни директор овог института историчар Миливоје Иванишевић.

Не желећи да говори о именима, Иванишевић је рекао да на том списку има и жена, али и на стотине држављана Србије, посебно муслимана из Санџака и Војводине, који су се борили "у Алијиним и Туђмановим формацијама", али ни против једног Србија није покренула у поступак у одсуству за злочине над Србима, али јесте против Срба.

"Не могу рећи који је то број имена, али је петоцифрен. Нисмо још спремни да то објављујемо, нити давати прецизније податке, али имамо захтеве неких наших институција које су пропустиле то да ураде, да им доставимо", рекао је Иванишевић.

Према његовим ријечима, међу починиоци злочина над Србима многи су носиоци значајних одликовања, налазе се на значајним државним функцијама у БиХ, многи посјећују и Србију, долазе на манифестације културе и у куповину као да ништа нису учинили.

Детаљније...
 
Иванишевић: Факти доказују геноцид у НДХ Штампај Пошаљи
Четвртак, 08 мај 2014
06/05/2014 | 09:08| РТРС 

Директор београдског Института за истраживање српских страдања, Миливоје Иванишевић, упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватско и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

Иванишевић тврди је тихи послијератни бојкот хрватског, муслиманског, а дијелом и југословенског државног руководства деценијама био присутан у свим, поготово међународним збивањима у вези са јасеновачким логором.

Милиони људи су убијени у бројним концентрационим логорима широм Европе. Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у Европи, већ само на просторима бивше НДХ код потомака бивших господара јасеновачког логора, упозорава Иванишевић у интервјуу Срни.

Детаљније...
 
Факти доказују геноцид Штампај Пошаљи
Уторак, 06 мај 2014
СРНА| 06.05.2014.

Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у
Миливоје Иванишевић, директор Инсттута, Фото:СРНАЕвропи, већ само на просторима бивше Независне Државе Хрватске код потомака бивших господара јасеновачког логора - упозорава директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић...

БЕОГРАД, 6. МАЈА /СРНА/ - Директор београдског Института за истраживање српских страдања Миливоје Иванишевић
 
упозорава да се деценијама покушава заташкати геноцид у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и Јасеновцу, те да је најчешћа примједба - да нису позната сва имена побијених.

"Милиони људи су убијени у бројним концентрационим логорима широм Европе. Од кога су тражени спискови за Аушвиц и десетине других концентрационих логора? Та сулуда идеја није присутна у Европи, већ само на просторима бивше НДХ код потомака бивших господара јасеновачког логора", упозорава Иванишевић у интервјуу Срни.

Детаљније...
 
Ко пере Насерове крваве руке? Штампај Пошаљи
Уторак, 25 фебруар 2014

21. 02. 2014. 15:09h | Ј. Арсеновић - Вести
Са страница последњег броја НИН злогласни командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић гледа српске читаоце са томпусом у рукама док ноншалантно поручује да у селу Кравица крај Братунца није било цивилних жртава!

Са страница последњег НИН-а Насер Орић гледа српске читаоце са томпусом у рукама и ноншалантно поручује: У селу Кравица крај Братунца није било цивилних жртава

"На тој коти где су биле борбе у Кравицама није било цивила. На тој коти су ровови, утврђена митраљеска гнезда. Нападамо, а док се боримо, ту су цивили гладни, који су били иза нас, и они, како ослободимо, улазе већ у српске куће и траже храну", објашњава Орић на четири странице београдског недељника у "ексклузивном интервјуу" који ће ићи у наставцима.

Недељко Митровић
, председник Организације породица погинулих и несталих цивила и бораца РС није изненађен на безочне лажи муслиманског ратног хероја.

Детаљније...
 
Послије злочина многи се мирно вратили у Србију Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 фебруар 2014
За злочине одговорни Сефер Халиловић, његов брат Хајрудин - Мрчо, Михад Бојаџић, Екрем Мандал, Разим Дураковић, Медо Хазнадар, Зулфик Алишпага, Мурат Каховић, Рамиз Делалић Ћело, Рамиз Пљакић..., наводи директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Приредила: Јованка НИКОЛИЋ

БЕОГРАД, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Санџаклије су током потеклог рата чиниле злочине у Сарајеву - позната су имена високих функционера, команданата логора, исљедника и убица, али никад нико од њих није окривљен, упозорава директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.

Иванишевић истиче за Срну да су се многи послије вратили у Србију, јер их српске власти - не гоне.

Детаљније...
 
Санџаклије чиниле злочине у БиХ, а сада мирни у Србији Штампај Пошаљи
Четвртак, 06 фебруар 2014
06/02/2014 | 10:22 |  СРНА    

Миливоје Бата Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. векуСанџаклије су током протеклог рата чиниле злочине у Сарајеву - позната су имена високих функционера, команданата логора, исљедника и убица, али никад нико од њих није окривљен, упозорава директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић.


Иванишевић истиче да су се многи послије вратили у Србију, јер их власти нису гониле. Сматра да су то људи са којима је Тужилаштво за ратне злочине Србије до сада морало да разговара, јер, "ако нису непосредно одговорни или по командној одговорности, онда су упознати о страдању Срба, с озбиром на функције које имају".

Према његовој оцјени, Тужилаштво Србије за ратне злочине тек сада је покренуло поступак против Насера Орића због злочина над Србима "да би оправдало своје постојање", након што је, како је оцијенио, "урадило све што је могло да уради против Срба".

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 64 - 70 од 172