Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow септембар 1995. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
Страна 11
 
 
 
07. 09. 1995. БРИСЕЛ

Белгијски лист »Л СОАР« пренео је данас изјаву америчког адмирала ЛЕЈТОНА СМИТА команданта јужног крила НАТО, да авиони западне војне алијансе имају задатак да бомбардују ништа мање него 29 српских циљева у Републици Српској, али да је ту видљивост често толико ограничена да пилоти не могу визуелно да уоче места која треба гадјати, па због могуће грешке често одустају од напада. Исти белгијски тиражни дневник на француском језику, у анализи свог стручњака за балканска питања ЕДУАРА ВАН ВЕЛТЕМА изнели тезу да Вашингтон потпуно преузима решење кризе у овом делу света у своје руке.

Помињући све земље региона и њихове проблеме ВАН ВЕЛТЕМ каже: »Један за другим, сви досијеи из руку Европе и УН прелазе у руке вашингтонске администрације. Београд и српски председник СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ привлаче посебну пажњу свих америчких емисара«.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 08. 09. 1995.


08. 09. 1995. ЖЕНЕВА

У ЖЕНЕВИ је завршен састанак министара иностраних послова СР Југославије, Хрватске и муслиманске владе у Сарајеву са члановима контакт групе, споразумом о основним принципима за постизање договора о подели бивше БиХ између муслиманско-хрватске федерације и Републике Српске. По завршетку састанка, министар иностраних послова СР Југославије, МИЛАН МИЛУТИНОВИЋ изјавио је да је међународна заједница коначно и званично прихватила равноправност два ентитета у Босни и тиме озваничила Републику Српску као равноправног субјекта у односу на муслиманско-хрватску федерацију.

Министар Милутиновић је, такође, рекао да су сви остали принципи изведени из овога и да оба ентитета имају право да успоставе специјалне односе са суседним земљама, чиме се стварају услови за њихово конфедерално повезивање са СРЈ и Хрватском.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 09. и 10. 09. 1995.
 
 
< Претходни   Следећи >