Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow септембар 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
Страна 11
 
 
 
05. 09. 1995. ПАЛЕ

Командант Главног штаба ВРС генерал РАТКО МЛАДИЋ оптужио је данас НАТО и УН да су се отворено сврстали уз муслимане и Хрвате против Срба, упозоравајући да ће бити узвраћено на ваздушне нападе НАТО-а.

У изјави телевизије РОЈТЕР, непосредно пре обнављања данашњих напада НАТО-а, МЛАДИЋ је рекао да је објашњено да је бомбардоване одмазда за масакр у Сарајеву 28. августа, за који су УН без доказа оптужиле спрску страну, заправо “само маска у свет”, јер је сврха ваздушних удара помоћ муслиманима неспособним да сами остваре своје циљеве.

“НАТО и УН су се удружили са муслиманима против српског народа”, рекао је МЛАДИЋ.

“Ако нас бомбардујете, бранићемо се”, изјавио је Младић. ”Они могу да изазову разарање и насиље, али ми смо на нашој земљи и победићемо”, рекао је он у изјави датој на Палама.

ИЗВОР: “ГЛАС” од 06. 09. 1995.


05. 09. 1995. САРАЈЕВО

Командант Главног штаба ВРС генерал-пуковник РАТКО МЛАДИЋ јуче је упутио писмо команданту УНПРОФОР-а за претходну Југославију генералу БЕРНАРУ ЖАНВИЈЕУ.
У писму се између осталог, истиче:
 
“Господине генерале, примио сам Ваше писмо од 03. 09. 1995. године, у којем ме обавештавате да сте одбили моје писмо и да ће Вам то бити разлог за нова бомбардовања Републике Српске. Нисам никада чуо за случај, чак ни у литератури нисам прочитао, да коресподенција измедју два генерала може послужити као повод на нивоу ултиматуме, уцене и паритиске на једну од страна у сукобу и, на крају, за бомбардовање једног народа.

Снаге за брзо реаговање по Резолуцији Савеза безбедности УН, имају мандат да штите јединице УНПРОФОР-а у случају напада на њих и нису намењене за уништавање објеката, инфраструктуре, цивилних циљева и војних потенцијала једне од стране у сукобу.

Авијација НАТО нема мандат да дејствује по непокретним циљевима и војним објектима, посебно у дубини територије.

ИЗВОР: “ГЛАС” од 06. 09. 1995.

 
< Претходни   Следећи >