Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow септембар 1995. г.
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
Страна 11
 
 
 
05. 09. 1995. ПАЛЕ

Командант Главног штаба ВРС генерал РАТКО МЛАДИЋ оптужио је данас НАТО и УН да су се отворено сврстали уз муслимане и Хрвате против Срба, упозоравајући да ће бити узвраћено на ваздушне нападе НАТО-а.

У изјави телевизије РОЈТЕР, непосредно пре обнављања данашњих напада НАТО-а, МЛАДИЋ је рекао да је објашњено да је бомбардоване одмазда за масакр у Сарајеву 28. августа, за који су УН без доказа оптужиле спрску страну, заправо “само маска у свет”, јер је сврха ваздушних удара помоћ муслиманима неспособним да сами остваре своје циљеве.

“НАТО и УН су се удружили са муслиманима против српског народа”, рекао је МЛАДИЋ.

“Ако нас бомбардујете, бранићемо се”, изјавио је Младић. ”Они могу да изазову разарање и насиље, али ми смо на нашој земљи и победићемо”, рекао је он у изјави датој на Палама.

ИЗВОР: “ГЛАС” од 06. 09. 1995.


05. 09. 1995. САРАЈЕВО

Командант Главног штаба ВРС генерал-пуковник РАТКО МЛАДИЋ јуче је упутио писмо команданту УНПРОФОР-а за претходну Југославију генералу БЕРНАРУ ЖАНВИЈЕУ.
У писму се између осталог, истиче:
 
“Господине генерале, примио сам Ваше писмо од 03. 09. 1995. године, у којем ме обавештавате да сте одбили моје писмо и да ће Вам то бити разлог за нова бомбардовања Републике Српске. Нисам никада чуо за случај, чак ни у литератури нисам прочитао, да коресподенција измедју два генерала може послужити као повод на нивоу ултиматуме, уцене и паритиске на једну од страна у сукобу и, на крају, за бомбардовање једног народа.

Снаге за брзо реаговање по Резолуцији Савеза безбедности УН, имају мандат да штите јединице УНПРОФОР-а у случају напада на њих и нису намењене за уништавање објеката, инфраструктуре, цивилних циљева и војних потенцијала једне од стране у сукобу.

Авијација НАТО нема мандат да дејствује по непокретним циљевима и војним објектима, посебно у дубини територије.

ИЗВОР: “ГЛАС” од 06. 09. 1995.

 
< Претходни   Следећи >