Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow септембар 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
Страна 11
 
 

07. 09. 1995. САРАЈЕВО

У последња два дана снаге НАТО-а продужиле су агресију на РС. Извршени су варварски напади на цивилне објекте, инфраструктуру на више локалитета у РС. Међу погинулима у Добоју и четворо дјеце младје од пет година. Јуче послије подне поново нападнут рејон Вишеграда и Невесиња. У три таласа бомбардован рејон ХАН ПИЈЕСКА и погођено насеље за избјеглице, а мета су били и делови српског Сарајева. Противваздушна одбрана ВРС јуче је у рејону ХАН ПИЈЕСКА оборила један непријатељски авион.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 08. 09. 1995.


07.09.1995. САРАЈЕВО

Поводом наставка бескрупулозног и варварског бомбардовања простора Републике Српске од стране ваздухопловних снага НАТО-а, Информативна служба ГШ ВРС, поред осталог, истиче:

У досадашњим бомбардовањима према извештајима НАТО учествовало је око 600 борбених авиона, који су на недужно српско становништво изручили више стотина тона разорних бомби и пројектила по насељима српског Сарајева, Романијског платоа, Србиња, Мајевице, Гребка, Калиновика, Вишеграда, Чајнича, Србиња, Хан Пијеска, Добоја и других насеља при чему је око стотину недужних цивила изгубило живот, а више стотина је рањено.

Према информацијама са терена злочиначки ваздухолови западне алијансе усмерили су смртоносне терете на здравствене установе, школе, трафостанице, радничке и избегличке ресторане, поштанске установе, радио станице, водоводне резервоаре питке воде, складишта хуманитарне помоћи, ТВ и радио репетиторе, пољопривредне економије и друге цивилне објекте, неке удаљене од линије фронта и до 100 километара.

Информативна служба ГШ ВРС поручује да српском народу остаје да се узда у своје снаге, јединство народа и војске и схватање да води праведну борбу за слободу и очување прадедовских огњишта до коначног и праведног мира.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 08. 09. 1995.
 
 
< Претходни   Следећи >