Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Хронологија БиХ arrow 1995. arrow септембар 1995. г.
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

септембар 1995. г. Штампај Пошаљи
Уторак, 03 април 2007
Индекс чланака
септембар 1995. г.
Страна 2
Страна 3
Страна 4
Страна 5
Страна 6
Страна 7
Страна 8
Страна 9
Страна 10
Страна 11
 
 

06. 09. 1995. САРАЈЕВО

Са почетком жестоких удара авијације НАТО снага у ваздухопловној операцији која је отпочпела 30. августа 1995. године, појачана су и синхронизована дејства снага муслиманско-хрватске коалиције на свим фротновима према РС, каже се у саопштењу Главног штаба Војске Републике Српске. Циљ ваздухопловних операција је промена односа снага у корист муслиманско-хрватске коалиције на ратишту бивше БиХ, ударом авијације и снага за брзу интервенцију НАТО-а по војним и цивилним објектима стратегијског и оперативног значаја у РС.

Задатак муслиманско-хрватске коалиције био је експлоатација вадзушних удара и нарушеног односа снага, синхронизована офанзива на свим деловима ратишта РС, расецање српске територије и њено заузимање, уништење РС као државе и протеривање срског народа са својих вековних огњишта.

Зато положаји српске одбране у овим судбоносним данимаморају и даље остати непробојни. У том циљу све команде, јединице и појединци морају учинити све што од њих захтева борбена ситуација, каже се на крају саопштења ГШ ВРС које је потписао генерал МАНОЈЛО МИЛОВАНОВИЋ.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 09. 1995.


06. 09. 1995. САРАЈЕВО

Главни штаб ВРС потврдио је јуче да је авијација НАТО-а обновила у уторак и сриједу ваздушне ударе по српским положајима и цивилним циљевима. У саопштењу Главног штаба, којег преноси СРНА, истиче се да »без обзира на дате гаранције ВРС, те обећање руководства РС и испољене спремности у тражењу модалитета за мирно рјешење настале кризе између ВРС, УНПРОФОР-а и НАТО-а, авијација Атланског савеза обновила је у уторак ваздушне ударе по српским положајима и цивилним насељима«.
 
ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 09. 1995.


06. 09. 1995. НАПУЉ

Командант јужног крила НАТО, амерички адмирал ЛЕЈТОН СМИТ данас је саопштио да авиони НАТО, поред 25 циљева које су бомбардовали и током прве фазе операције »ОДЛУЧНА СИЛА«, у садашњој, другој фази операције туку још четири циља. Он, медјутим, није прецизирао који су то циљеви. Додао је да је од почетка операције, у среду, обављено више од 1.500 налета са америчког носача авиона »ТЕОДОР РУЗВЕЛТ« и из базе НАТО у Италији. »Не знам колико ће још времена бити потребно, али вас уверавам да смо ми чврсто решени да истрајемо, док год треба, што се уосталом, види и из ових снимака за које се нада да су их видели и Срби«.

ИЗВОР: »ГЛАС« од 07. 09. 1995.
 
< Претходни   Следећи >