Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Младићева одбрана: Изузети и судије Ађијуса и Покара због пристрасности Штампај Пошаљи
Уторак, 11 октобар 2016
Бета | 10. октобар 2016.
Браниоци генерала Ратка Младића затражили су данас да из апелационог већа Хашког трибунала, које ће одлучивати о њеним жалбама, буду изузети председавајући судија Кармел Ађијус и судија Фаусто Покар

ХАГ/БЕОГРАД - Браниоци генерала Ратка Младића затражили су данас да из апелационог већа Хашког трибунала, које ће одлучивати о њеним жалбама, буду изузети председавајући судија Кармел Ађијус и судија Фаусто Покар зато што су наводно унапред утврдили Младићеву кривицу.

Одбрана је у захтеву навела да је судија Ађијус, који је и председник Трибунала, већ "утврдио Младићеву кривицу" у пресуди коју је, у одвојеном процесу, изрекао групи официра Војске Републике Српске предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром.

Трибунал је потпуковнике Поповића и Беару осудио на доживотни затвор, прогласивши их кривим за геноцид над Муслиманима у Сребреници у лето 1995.

Детаљније...
 
Генерал Младић тражи изузеће Мерона из Жалбеног вијећа Штампај Пошаљи
Понедељак, 10 октобар 2016
10/10/2016 |  РТРС | Срна

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је дисквалификацију судије Теодора Мерона из Апелационог вијећа Хашког трибунала, саопштено је данас из Хага.

Као образложење овог захтјева наводи се да је Мерон, који је и предсједник Механизма за међународне кривичне трибунале, у прошлости говорио за Младића да је одговоран за злочине и тиме показао пристрасност.

Младићева одбрана наводи да је Мерон давао изјаве у предсудском процесу о Младићу, чиме је прејудицирао његову кривицу и да се зато не може бавити жалбеним процесима у вези са Младићем.
Детаљније...
 
Младићева одбрана тражи завршне ријечи у фебруару сљедеће године Штампај Пошаљи
Субота, 08 октобар 2016
07.10.2016 | Независне новине
Одбрана бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића уложила је жалбу на одлуку којом су завршне ријечи заказане за децембар ове године и затражила одгоду до фебруара наредне године.

Младићеви браниоци су затражили да рок за подношење завршних писаних поднесака буде 12. јануар наредне године, а да завршне ријечи буду одржане “пет недјеља касније”.

Судско вијеће је одредило да је рок за завршне писане поднеске 25. октобар, а тужиоци и браниоци би их требали изнијети пред Трибуналом од 5. до 15. децембра.

У жалби на ту одлуку судија, Младићева Одбрана тврди да ти рокови “нису разумни” због “пропуста без преседана који су онемогућили браниоце да ефикасно раде на завршном поднеску”. Браниоци наглашавају да “правично суђење подразумијева да се оптуженом у потпуности омогући да изложи своје аргументе у завршном поднеску, а не да буде жртвени јарац за заташкавање пропуста Трибунала”.

Детаљније...
 
Одбрана генерала Младића жалила се на одбијање приговора о правичном суђењу Штампај Пошаљи
Среда, 05 октобар 2016
БЕОГРАД, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Одбрана генерала Ратка Младића уложила је данас жалбу на одлуку којом је Хашки трибунал одбио као неутемељену тврдњу бранилаца да је прекршено Младићево право на правично суђење.

Младићева одбрана је у жалби навела да остаје при тврдњи да је право оптуженог на фер суђење прекршено тиме што су правни помоћници судија у случају Младић исти они који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Одбрана сматра да је тиме прекршено основно процесно правило да је генерала Младић невин док се не докаже да је крив - пренијели су београдски медији.

Одбрана је у мају ове године затражила да јој расправно вијеће пружи подробне информације о томе који су судијски помоћници из предмета Караџић ангажовани у процесу генералу Младићу.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 33 - 36 од 134