Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Одбрана генерала Младића жалила се на одбијање приговора о правичном суђењу Штампај Пошаљи
Среда, 05 октобар 2016
БЕОГРАД, 5. ОКТОБРА /СРНА/ - Одбрана генерала Ратка Младића уложила је данас жалбу на одлуку којом је Хашки трибунал одбио као неутемељену тврдњу бранилаца да је прекршено Младићево право на правично суђење.

Младићева одбрана је у жалби навела да остаје при тврдњи да је право оптуженог на фер суђење прекршено тиме што су правни помоћници судија у случају Младић исти они који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Одбрана сматра да је тиме прекршено основно процесно правило да је генерала Младић невин док се не докаже да је крив - пренијели су београдски медији.

Одбрана је у мају ове године затражила да јој расправно вијеће пружи подробне информације о томе који су судијски помоћници из предмета Караџић ангажовани у процесу генералу Младићу.

Детаљније...
 
Младићевој одбрани одобрено да се жали на термине за завршне поднеске и речи Штампај Пошаљи
Среда, 28 септембар 2016
28. сеп 2016 |Бета | РТС

Судије Хашког трибунала одобриле су одбрани генерала Ратка Младића да уложи жалбу на термине за улагање завршних поднесака и одржавање завршних речи, које је раније одредило расправно веће.

По тој одлуци, тужиоци и браниоци завршне писане поднеске могу да поднесу до 25. октобра. Завршне речи би, по одлуци судија на коју ће се Младићева одбрана жалити, биле од 5. до 15. децембра. Хашки процес генералу Младићу тиме би практично био окончан.

Младићева одбрана је претходно предложила да рок за улагање писаних завршних поднесака буде 12. јануар 2017. Усмене завршне речи уследиле би, по предлогу одбране, пет недеља касније, у фебруару идуће године.

Одбрана је тај захтев образложила процедуралним и техничким тешкоћама, с којима се суочила не својом кривицом.


Детаљније...
 
Одбијени захтјеви Младићевих бранилаца Штампај Пошаљи
Уторак, 27 септембар 2016
27/09/2016 |  ТАНЈУГ | РТРС

Судско вијеће Хашког трибунала одбило је данас да одобри браниоцима генерала Ратка Младића да уложе жалбу на одлуку којом је средином августа прогласило окончање доказног поступка одбране, саопштено је из Трибунала.

Истом одлуком одбијен је и захтјев Младићевих бранилаца за поновно размотрање одлуке суда о окончању доказног поступка одбране.

Младићеви браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић тврдили су да је расправно вијеће 16. августа непрописно прогласило завршеним извођење доказа одбране и поред тога што су намјеравали да пред судије изведу још два свједока.

Један од неиспитаних свједока је и Хакија Мехољић, који је током рата у БиХ био шеф полиције у Сребреници.

Детаљније...
 
Хаг одбацио захтјев за обуставу поступка против генерала Младића Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 септембар 2016
БЕОГРАД/ХАГ, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Расправно вијеће Хашког трибунала одбило је као неутемељен захтјев одбране генерала Ратка Младића за обуставу поступка, уз оцјену да није било "систематске пристрасности" овог суда на штету оптуженог, нити да је прекршено право оптуженог на правично суђење.

У одлуци, коју је потписао предсједавајући судија Алфонс Ори, вијеће наводи да "одбрана није доказала да је прекршено право оптуженог на правично суђење, због чега нема основа да се наложи обустава поступка или да се процес прогласи ништавним.

Вијеће је оцијенило да је "одбрана пропустила да довољно конкретно објасни како је та наводна пристрасност утицала на право оптуженог на правично суђење".

У одлуци се напомиње да је предсједник Tрибунала Кармел Ађијус раније већ одбио захтјев Младићевих заступника за изузеће судија Орија и Кристофа Флигеа из расправног вијећа, пренијели су медији.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 33 - 36 од 131