Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна arrow Ген. Ратко Младић arrow Суђење
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
 

Поднете жалбе Хашком трибуналу: Одбрана Ратка Младића тражи поништавање пресуде... Штампај Пошаљи
Четвртак, 22 март 2018
четвртак, 22. март 2018 | Агенције | НСПМ

Одбрана Ратка Младића поднела је суду у Хагу најаву жалбе на првостепену пресуду, којом је он у новембру прошле године осуђен на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и других злочина у БиХ.

У најави жалбе, Младићева одбрана захтева да се та пресуда поништи због "низа правних и чињеничних неправилности и грешака", и да бивши командант Војске Републике Српске буде ослобођен. Алтернативно, браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић траже да Младићу буде поново суђено. Према поднетој најави, жалба одбране има девет основа.

Према Младићевим браниоцима, Хашки трибунал је погрешио када је у пресуди утврдио да је постојао удружени злочиначки подухват чији је он био припадник.

Детаљније...
 
Суд у Хагу одбио захтев Ратка Младића за продужење рока за жалбу Штампај Пошаљи
Субота, 10 март 2018
петак, 09. март 2018 | Срна | НСПМ

Суд у Хагу одбио је захтев за продужење рока за предавање жалбе на пресуду у поступку против бившег генерала Војске Републике Српске Ратка Младића, саопштено је из Механизма за међународне кривичне судове.

У саопштењу се наводи да је одлуком суда 21. децембра 2017. године одобрено продужавање рока за подношење жалби на пресуду Младићу.

Из ММКС наводе да је Младићев захтев за продужење рока за 30 до 90 дана, који је предат 23. фебруара, базиран на недовољно адекватним основама и на "захтеву без преседана" када је реч о Младићевом "критичном здравственом стању".

Детаљније...
 
Драган Иветић, адвокат генелала Младића: Поништити првостепену пресуду јер суд крије љекарске налазе Штампај Пошаљи
Четвртак, 01 фебруар 2018
01.02.2018 09:52 | Срна | Глас Српске

Београд - Драган Дан Иветић, адвокат и члан тима одбране генерала Ратка Младића, изјавио је да се на списку болести од које генарал болује налази и једна озбиљна дијагноза коју су утврдили српски љекари, али је од суда означена као тајна и због тамошњих прописа одбрана не смије да је открива.

Одбрана је стога на основу тих нових података и доказа јуче у Хаг послала три поднеска у којим је затражила да се генералу Младићу поништи првостепена пресуда, јер није био способан за суђење, да се привремено пусти на болничко лијечење у Србији на четири мјесеца и да се против притворских љекара поведе истрага због опструкције и лошег лијечења.

Детаљније...
 
Бурно у Хагу – сукоб вештака и Станишићеве одбране Штампај Пошаљи
Среда, 31 јануар 2018
Бета | среда, 31.01.2018. | Б92.net

Одбрана Јовице Станишића оспоравала је, пред судом у Хагу, веродостојност вештака за историју оптужбе Роберта Доније.

Они су сугерисали да је Донија упоредио власти Србије са нацистичком Немачком. Донија је, међутим, негирао да је то учинио и да је то његов став.

Станишићев бранилац Вејн Џордаш предочио је да је Донија био међу потписницима писма Међународном суду правде у Хагу поводом процеса у којем је БиХ тужила Србију због геноцида током босанског рата.

У том писму, како је цитирао Џордаш, потписници су оценили да је то што је суд дозволио Србији да му ускрати записнике за седница Врховног савета одбране исто као када би суд у Нирнбергу дозволио нацистичкој Немачкој да му ускрати приступ доказима.

Детаљније...
 
<< Почетак < Претходна страна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа страна > Крај >>

Резултати 13 - 16 од 131