Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
НАЈМАЊЕ 7.432 Срба убијено је у Сарајеву од 1992. до 1995. године. Толиком броју жртава се знају имена и презимена, места рођења и смрти - и још 856 несталих. То нису коначане бројке.
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Иванишевић: Сарајевски тунел био пацовски канал за наоружавање Штампај Пошаљи
Петак, 23 новембар 2018
Миливоје Иванишевић Фото: Вечерње новости
БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић изјавио је Срни да је тунел испод сарајевског аеродрома током рата био пацовски канал којим су се сарајевски муслимани наоружавали, а не "тунел спаса", како је представљено у емисији "Квадратура круга" емитованој на РТС-у.

Он сматра да је сарајевски тунел био непримјерена тема за ту емисију, као и да је аутор ушао у низ обмана којима је подлегао и није схватио прави смисао тог тунела него га приказао хуманим, што, како је оцијенио Иванишевић, никако није био.

"Њима је тунел служио као пацовски канал, за набавку оружја, дотурање муниције. Имате парадоксалну ситуацију да су на крају рата муслимани били боље наоружани него на почетку. Имали су бољу опрему - најсавременију из магацина НАТО-а, а били су у наводној блокади", указао је Иванишевић.

Он је рекао да је аутор у емисији, прије свега, подлегао причи да је Сарајево било у блокади, а да људи нису могли да изађу и нагласио да се та забрана односила само на Србе, док су Словенци и Јевреји напустили град, а муслимани добровољно остали у њему.

Иванишевић је нагласио да су у Сарајево слободно стизали и камиони, односно конвоји хуманитарне помоћи која је често злоупотребљивана за пребацивање оружја и муниције, те да су муслимани да би избјегли провјере, на чему је инсистирала српска страна, приступили копању тунела.

Он је нагласио да су Срби из околних сарајевских села организовали одбрану, а да су муслимани по познатом сценарију који је виђен и у Сребреници, Бихаћу, Горажду, чим се њихова војска нашла у тешкој ситуацији, оглашавали да страда цивилно становништво и да је то хуманитарна катастрофа.

"Тада се јављају УН, УНПРОФОР и проглашавају се заштићене зоне, у којим су били муслимански војници. Њима је тунел служио као пацовски канал, за набавку оружја, дотурање муниције. Сврха тунела је била да се муслимани снабдијевају оружјем, муницијом", категоричан је Иванишевић.

Он је навео да УНПРОФОР, коме су предсједник Републике Српске Радован Караџић и Војска Републике Српске предали Аеродром за дотурање хуманитарне помоћи, мјесец дана није смио да дође до Сарајева и преузме Аеродром "јер је Сарајево било на дохвату не српске него муслиманске артиљерије".

Иванишевић је указао да се у емисији "Тунел спаса" појавио Славко Јовичић - затвореник из логора у Тарчину који свједочи да је приликом прокопавања тунела страдало око 50 Срба, а да је њих 100 повријеђено, али да се, међутим, аутор емисије на ту стравичну чињеницу уопште није осврнуо.

"Он игнорише ту чињеницу, али се посветио саговорнику - Бошњаку који тврди да је четири пута, а ја у то не сумњам, да је често са болесном мајком пролазио кроз тунел. Зашто ју је из Сарајева, из најбољег медицинског центра у БиХ, водио у неку провинцију?", упитао је Иванишевић.

Он сматра да је све то лажно представљање функције тунела који је сада претворен у музеј, а нигдје не стоји напомена ко га је и под каквим условима пробијао.

"Нигдје на пише, а ја сам предлагао да подигну спомен-плочу са именима страдалих заробљеника приликом прокопавања тунела. Ако је 50 људи страдало треба изнијети њихова имена и одустати од лажног приказивања функције тунела. Треба штампати брошуру и дијелити људима да виде чему је служио тај пацовски канал", закључио је Иванишевић.


 http://www.srna.rs/novosti/645240/ivanisevic-sarajevski-tunel-bio-pacovski-kanal-za-naoruzavanje.htm

AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >