Институт за истраживање српских страдања у XX веку

Почетна страна
На подручју општине Сребреница од 1992. до 1995. године убијено је или умрло, после стравичних тортура, 3287 Срба, То није коначан број. 
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 

Укључите се...

Петнаестак година после завршетка рата у Босни и Херцеговини и поред дугогодишњих настојања да обухватимо све српске жртве, свесни смо да наша настојања још нису довела до потпуних резултата. 
 
Сматрамо да бисмо у вашу помоћ могли да успешније окончамо овај одговорни задатак и стога вам упућујемо позив да нам у томе помогнете.   Више...

Помозите

Позивамо Вас да уколико сте у могућности помогнете издања „Института за истраживање српских страдања“ у XX веку. 
 
За динарске и девизне уплате:
Текући рачун: 205-136879-52 
Комерцијална банка Београд
 

Чешки редитељ снима филм о српском страдању у Сребреници Штампај Пошаљи
Петак, 15 јун 2018
Вацлав Дворжак, редитељ
14.06.2018 | Спутњик | СРНА

Филмски редитељ из Чешке Вацлав Дворжак са сарадницима почео је да снима материјал за документарни филм о српском страдању у Сребреници у протеклом Отаџбинском рату.

Дворжак је изјавио за Срну да је пре осам година почео да ради на снимању разговора и кадрова, те прикупљању грађе за документарни филм о страдању сребреничких Срба, али да је посао прекинут због недостатка финансијских средстава.

Тај материјал је нестао јер је умро сниматељ са којим сам сарађивао. У међувремену, обезбедили смо спонзора и вратили смо се том пројекту“, истакао је Дворжак.

Он истиче да је разговарао и добио много значајних информација од председника Института за истраживање српских страдања у 20. веку Миливоја Иванишевића у Београду, који посједује огромну документацију о муслиманским злочинима почињеним над Србима у Сребреници и околини.

„Желимо да снимимо још неколико разговора са члановима породица српских жртава и очевицима злочина, као и споменике и фото-документацију који свједоче о српским страдањима“, наводи Дворжак.

Говорећи о овом пројекту, он наводи да се овим филмом жели супроставити лажима о Сребреници које западни медији више од двије деценије износе у свјетску јавност.

„Због историјске истине потребно је да се демантује серија лажи о наводном геноциду над сребреничким Бошњацима и да се исприча прича о српским жртвама у Сребреници за које шира јавност не зна“, поручује чешки редитељ.

Дворжак је рекао да он и његови сарадници желе да у овом документарном филму прикажу као је почео рат у БиХ.

„Имамо доказе који показују да су се муслимани спремали за рат и да су своје војно способне младиће слали на обуку и ратишта у Хрватској и да су нападали на касарне и припаднике тадашње регуларне Југословенске народне армије“, истиче Дворжак.

Он наглашава да постоје и сведоци који су сведочили да су снаге Алије Изетбеговића пуцале по циљевима на пијаци Маркале и у Улици Васе Мискина у Сарајеву по налогу свог руководства да би окривили Србе и изазвали међународну војну интервенцију и ударе на српске положаје.

„Изетбеговић је, према сведочењима која имамо, одговоран и за Сребреницу, коју је жртвовао ради међународне војне интервенције, као и за манипулацију са дешавањима и жртвама у Поточарима која још није прекинута“, каже Дворжак.

Он подсећа да за злочине над Србима у Сребреници још нико није осуђен, а да треба да се процесуирају и муслимански налогодавци злочина почињених над властитим народом.

Подршку у реализацији овог пројекта чешком редитељу пружају Удружење логораша регије Бирач, Борачка организација Сребреница, те организације породица заробљених и погинулих српских бораца и несталих цивила из Братунца и Сребренице.

Дворжак, борац за откривање праве истине о погрому Срба на Космету, аутор је документарног филма „Отето Косово“, који је пре неколико година у свет пласирао истину о српском страдању и албанским злочинима на Косову, чиме су демантоване лажи о српским злочинима у овој јужној српској покрајини које су пласирали западни медији.

Осим о српском страдању, у филму се говори и о уништавању и отимању српске имовине и културно-историјског наслеђа на Косову.

https://rs.sputniknews.com/regioni/201806141115974697-srebrenica-film-ceska-reditelj/


AddThis Social Bookmark Button
 
< Претходни   Следећи >